Wysłany: 05-04-2016, 13:05 Nurkowanie w Tarnobrzeskim poza sezonem.
Koledzy podpowiedzcie jak wygląda sprawa nurkowania w jeziorze Tarnobrzeskim poza sezonem, gdzies czytałem, że trzeba mieć zgodę właściciela akwenu..... jak to realnie wygląda? - chcielibyśmy wybrać się niewielką grupą do Machowa w następny weekend 16/17.04. Jak wyglada kwestia ewentualnego dobicia butli?
Wysłany: 05-04-2016, 15:02
Woda publiczna/państwowa oki, ale jest jakaś baza, infrastruktura - wolałbym złapać kontakt do kogoś kto zna temat i ludzi niz uprawiać partyzantke z klarowaniem sprzętu na poboczu....
Zerknąłem na wspomnianą stronę i znalazłem:
UWAGA !!!
WAŻNA INFORMACJA- Nurkowanie w Jeziorze Tarnobrzeskim za pośrednictwem Bazy Nurkowej Machów w miesiącu kwietniu tylko w weekendy w godzinach 10-00 do 18-00 po wcześniejszym zgłoszeniu telefonicznym oraz uzgodnieniu godziny nurkowania. Kontakt: kol. Mirosław Kowalczyk tel. 889403441.
Ze strony www http://jezioro-tarnobrzeskie.eu
"Baza nurkowa Ligi Obrony Kraju
W maju 2012 roku powstała Baza Machów nad Jeziorem Tarnobrzeskim, która jest jedyną w Polsce Bazą Nurkową Ligi Obrony Kraju. Korzystają z niej trzy kluby nurkowe z woj. podkarpackiego: Octopus z Tarnobrzega, Frogmen i Barakuda ze Stalowej Woli oraz Himera z Mielca. W wodzie na głębokości 5 i 7 metrów zatopione są specjalne platformy, które wykorzystuje się podczas szkoleń nurkowych, a także żaglówka, motorówka oraz jacht (na 18 metrach). Na dnie dodatkowo również różne pozostałości po kopalni. Dzięki dużej przejrzystości wody dociera tam światło słoneczne i nie ma potrzeby korzystania z latarki. W bazie można wypożyczyć sprzęt i naładować butlę."
Dogadali się z kopalnią czy miastem i można nurkowac legalnie tylko tam. Ale szału nie ma. Na kurs OWD może i tak, ale na normalnego nura, to nawet te dwie zatopione łajby to nic ciekawego. Podobno wożą na drugą stronę, ale rozpoczęcie sezonu im się opóźnia i na weekend majowy nie maja zazwyczaj gotowej łódki. Może w tym roku będzie lepiej? Kiedys nurkowało się tam gdzie pomost i betonowa droga wchodząca do zalewu. Było to dużo ciekawsze i głębsze - długa droga na 20 m i dojście do jaru na 32 metrach i oporęczowane. Pewnie linki jeszcze są. Aż łza w oku się kręci, że tam bez sensu nie wolno i nie chce się jechac chociaż blisko.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 08-04-2016, 23:52
Ziemia
Nurkowałem raz jeden jedyny z terenu bazy.. I już wystarczy Nic mnie tam nie ujęło..
Wysłany: 09-04-2016, 17:21
Jeśli to woda publiczna i nie ma ogólnego zakazu korzystania z wody, to jeśli możemy się zgodnie z prawem do niej dostać (tzn. np. publiczną drogą lub udostępnionym dojściem), to nie widzę podstaw zakazu. "Dogadanie" się kogokolwiek z kimkolwiek to żadna podstawa.
Czy ten, kto ten zakaz głosi podał jakąś podstawę prawną?
Pełna zgoda.Woda publiczna-jak sama nazwa wskazuje ,NASZA WŁASNA-WSPÓLNA.Nie ma podstaw prawnych by zabraniać korzystania.
Parę osób z tego forum wybrało sie kiedyś na podobny akwen,zakaz nurkowania,koło wędkarskie,etc
Pomimo gróżb weszliśmy do wody na godzinnego nurka,niestety kosztowało nas to po mandacie za parkowanie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów został ukarany za nurkowanie w wodzie publicznej pomimo jakichś lokalnych zakazów?Proszę o odpowiedż.
spisali nas dwa lata temu na kamieniołomie Gacki, napadli wychodzących z wody z głupim pytaniem " co my tu robimy?" już miałem odpowiedzieć że na grzybach byliśmy, gdy się zorientowałem, że oni tak na poważnie . Był to prezes ichniego koła wędkarskiego z przydupasem. Na akwenie po wielu bojach z miejscowymi nurkami ustalono zakaz nurania wyceniony na pięć stów od głowy... nam się upiekło.
Nasłuchaliśmy się za to jak to nurkowie, bogu ducha winnym wędkarzom złośliwie żyłki przecinają ... wizura na poziomie jednego metra i jedną rybę widzieliśmy - martwą na dnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko