Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Indonezja, Lombok i Gili
Autor Wiadomość
PabloS 

Stopień: CMAS P2, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-03-2016, 22:57   Indonezja, Lombok i Gili

Hej
Wybieram się na początku lipca na wakacje w miejsca jak w temacie.
Tak, to te wyspy na prawo od Bali ;) .

Jadę z ekipą nienurkową, ale i tak chcę ponurkować przez min. 2-3 dni.
Znajdą się też chyba osoby chętne na intro dive.

Jesteście w stanie polecić mi jakąś bazę, miejsca nurkowe?

Info o sprawach nienurkowych też mile widziane ;)

Pzdr
Paweł

P r o t 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-03-2016, 14:11   Re: Indonezja, Lombok i Gili

Nurkowaliśmy z żoną w dwoch miejscach.
Na Gili Air godna polecenia jest Gili Air Divers.
www.giliairdivers.com
lub https://fr-fr.facebook.com/Gili-Air-Divers-Gili-Meno-Divers-151569431574568/info/

Mocno miedzynarodowa ekipa, Angielka, Kanadyjczyk, Hiszpan, Indnezyjczyk i wiele innych nacji. Jak wynajmiesz sobie locum w hotelu, na terenie którego znajduje się baza to masz 10 procent znizki na nury. Hotel ten to http://www.sunrisegiliair.com/
Gilli Air to miejsce odlotowe - zarówno pod wodą jak i nad wodą. O ile stronisz od dyskotek, hałasu, korków ( na Gili Air nie ma pojazdów spalinowych). Jesli lnatomiastubisz życie nocne pomyśl raczej o pozostalych wyspach. Gilli Trawangan lub Gilli Meno.

Natomiast na samym Bali (Candidasa) nurkowaliśmy z Polakiem Piotrem Gąsiorowskim, posiadającym swoje własne centrum nurkowe . Nazywa się Dragon Dive.
http://www.dragon-dive.pl/
Super gość z duzą wiedzą. Osoba godna polecenia.Na jesieni wybieramy się do niego na mola mola.

PabloS napisał/a:

Info o sprawach nienurkowych też mile widziane ;)

A proszę bardzo - garść bardzo ważnych, podstawowych informacji ;)
Ostatnio zmieniony przez P r o t 05-03-2016, 14:17, w całości zmieniany 2 razy  

PabloS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-03-2016, 17:03   

Hej
Dzięki za info.
Zwłaszcza te z załącznika, wydają się być kluczowe ;)

Pzdr
Paweł

just_mike 

Stopień: OWD
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 25-06-2016, 21:02   Re: Indonezja, Lombok i Gili

PabloS napisał/a:
Wybieram się na początku lipca na wakacje w miejsca jak w temacie.
Tak, to te wyspy na prawo od Bali

Cześć.
Też się wybieram z Rodziną na Gili z tym że w drugiej połowie sierpnia więc bardzo proszę o relacje jak już wrócisz :)

Pozdrawiam
Michał :pa:

PabloS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-06-2016, 22:36   Re: Indonezja, Lombok i Gili

Hej
Spoko,
gdybym jednak zapomniał. . możesz się przypomnieć jak wrócę, po 18.07.

Pzdr
Paweł
Ostatnio zmieniony przez PabloS 26-06-2016, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

just_mike 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 20-07-2016, 03:14   Re: Indonezja, Lombok i Gili

PabloS napisał/a:
Hej
Spoko,
gdybym jednak zapomniał. . możesz się przypomnieć jak wrócę, po 18.07.

Pzdr
Paweł

czesc,
przypominam sie niesmialo ;)
Pozdrawiam

PabloS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-07-2016, 20:18   Re: Indonezja, Lombok i Gili

Hej
No więc, byłem, widziałem, nurkowałem, i bezproblemowo, z poślizgiem ok. 10h, przez Istambuł, 17.07 wróciłem ;)

Ale do brzegu.
Nurkowałem finalnie z 2 bazami:
Na Bali, w Padang Bai z OK Divers, http://www.okdiversbali.com/
Baza prowadzona przez Czechów, ale ja miałem przewodnika Chrisa z Nowej Zelandii.
Miło czasem posłuchać poprawnego angielskiego ;) , polecam zawodnika, wyluzowany, ale nie kosztem bezpieczeństwa w czasie nurkowania.
Baza fajnie położona, w centralnej części miejscowości. Mają tam własną restaurację i basen dla początkujących nurków. Całość robi fajne wrażenie.
Nurki prowadzone jak należy, zaplanowane, omówione, i nadzorowane.
Mają Nitrox w cenie.
Nurkowałem z nimi na "Manta Point" na południu wyspy Nusa Penida oraz w "Crystal Bay" na zachodzie tej samej wyspy. Miejscówki trochę daleko, ale płynęliśmy tam szybką łodzią na ok. 25 nurków ze sprzętem. W 1 stronę płynęło się ok. 25 minut więc spoko. Trzeciego nurka zrobiłem z nimi na skarpie w północno-wschodniej części wejścia do zatoki Padang Bai.

Na "Manta Point":
Manty były, ale chyba trochę unikają nurków. Pojawiło się ich więcej jak większość już wracała na łodzie, a ja zostałem jeszcze na chwilę ze swoją grupą. Przy okazji pojawił się Bamboo Shark. Jedyne co mogę zarzucić to trochę słaba widoczność, uniemożliwiająca zrobienie dobrych zdjęć, no ale podobno w tym miejscu już tak jest.
"Crystal Bay":
Zatoczka z ładną plażą, pod wodą bogata rafa, dużo ryb.
"Wejście do zatoki"
Nurek robiony popołudniu, już przy gorszym słońcu, więc może dlatego miejsce wydało się mniej kolorowe, ale i tak spotkaliśmy kilka dużych żółwi, były tez duże miękkie koralowce. UWAGA, bywają tu mocne prądy, a obok do zatoki wchodzą promy (Bali-Lombok), polecam zabranie kompasu i bojki ;)

Nurkowania na Gili Air robiłem z Gili Air Divers, http://www.giliairdivers.com/
Baza fajna, dbająca o swoich gości, ale mam wrażenie, że nastawiona tylko na nurków mocno rekreacyjnych/wakacyjnych. Nie mają Nitroxu. Proszę tylko nie traktować tego jako zarzut. Jeżeli ktoś chce sobie ponurkować max 2 razy dziennie, na powietrzu, nie za głęboko, to na 99% będzie z bazy zadowolony. Jak zbiorą się chętni to trzeciego nurka w ciągu dnia też zrobią.
Ekipa fajna i wesoła, i podobnie jak w OK Divers nie robiąca tego kosztem odpuszczania sobie na dopilnowaniu nurka.
Gadają po angielsku, ale większość staffu jest raczej francuskojęzyczna.
Nurkowałem z nimi na:
1. Coral Fan Garden
2. Meno Slope
3. "Bonty"Wreck
4. Shark Point
5. i znowu Meno Slope.

Wizura zawsze była dobra, i praktycznie wszystkie nurki były w prądzie, super sprawa.
Nie zanurkowałem niestety na polecanej "Frog Fish Point".
Spotkaliśmy, między innymi:
- żółwie, praktycznie kilka na każdego nurka, niektóre na prawdę duże.
- white tip reef sharks, dwa na "Coral Fan Garden" jednego na "Shark Point"
- kilka kolorowych muren,
- mantis srimp,
- trochę małych kolorowych krewetek idealnych do zdjęć makro
- kilka ośmiornic, w tym jedną która nie uciekała od razu do najbliższej dziury, popływała trochę do okola, pozmieniała kolor, fajny widok.
- kilka skorpen, niektóre na prawdę trudne do zauważenia na tle rdzawego "Bounty" wreck
- duże ławice jackfish na "Shark Point"
- kilka gatunków błazenków których nie spotkałem w Egipcie

Uwagi praktyczne:
Centra nurkowe mają zmowę cenową, yy, przepraszam, przejęzyczenie, porozumienie cenowe ;) wszędzie płaci się tyle samo, ale są rabaty za rezerwacje przez net przed przyjazdem i za wykupienie większej ilości nurkowań, ceny wyglądają tak:

The normal price for one dive with equipment is 490 000 rp
As you are contacng us through internet here are the discounts i can offer :
Price per dive with equipment if 1-4 dives : -10%
Price per dive with equipment if 5-9 dives : -15%
Price per dive with equipment if 10 dives or more : -20%
Extra 5% if you are coming with your own diving gear.

Na miejscu mają standardowe butle alu S80.
Ja miałem swoją maskę, kompa, kompas i bojkę.
Na nurki w okół wysp Gili polecam zabranie "metalowego pręta" do przytrzymywania się rafy, bez tego przy nurkowaniach w prądzie czasem trzeba się namachać, zwłaszcza przy robieniu zdjęć.
Można taki kupić na miejscu w bazie.
Przydaje się też czasem mała latarka do zaglądania pod skały, tak właśnie wypatrzyliśmy 2 ukrywające się rekiny.
Jeżeli ktoś szuka bazy na nurki głębsze, bardziej zaawansowane, to obok była baza http://www.7seasdivegili.com/
Na plakacie mieli Nitrox, Sidemount, TecRec xx i takie tam różne. Wyglądali spoko, ale na tym moja wiedza się kończy ;)

Woda ma ok 30 st. W centrach mają pianki 3mm, ciekawa odmiana po nurkowaniu w PL w sucharze ;)

Sprawy nienurkowe
- noclegi na Gili: my kłopotu nie mieliśmy, ale podobno w sierpniu jest szczyt sezonu i warto mięć rezerwacje
- piwo drogie i niedobre, Bintang smakuje tylko w pełnym upale i w małych ilościach, cena za 0,65 litra to około 40 000 IDR. No ale to część koncernu Heinekena, więc nie można wymagać za dużo ;)
- soki owocowe. . zajedobre, trzeba tylko wyraźnie poprosić o nie dodawanie cukru, no chyba że ktoś lubi dosładzane mango
- lokalna kuchnia niestety szału nie robi, główne pozycje to smażone nudle albo ryż z warzywami i kurczakiem lub wołowiną, cena 1 dania tego typu to od ok. 35 000 IDR
- można zamówić smażoną rybę, homara itp ale jakoś mnie nie zachwycili.
- jak ktoś lubi seafood typu małże, mule, muszle św. Jakuba itp. skorupiaki to się zawiedzie, praktycznie nie ma ich w normalnych restauracjach.
- idąc z Gili Air Divers wzdłuż brzegu, w restauracji następnej po "Chill Out" mają dobrą pizzę na cienkim cieście. ;)
- na straganach na Gili spotkać można odłowione młodziutkie, tuńczyki i barakudy, nie istnieje tam chyba coś takiego jak wymiar ochronny.

Poza nurkowaniem byłem i polecam:
- odwiedzić wulkan BROMO na Javie, wschód słońca widziany z krawędzi krateru super. Polecam wejście pieszo. Wychodzi się nad ranem, ogląda wschód słońca z jednego punktów widokowych i finalne wchodzi "Mount Bromo Viepoint 2" (tak opisane w google maps) gdy odjedzie już stamtąd kilkadziesiąt jeepów z turystami i chmurą spalin.
Nocowaliśmy i startowaliśmy z "Cafe Lava Hostel", warunki mega skromne ale da się przeżyć. Minus całego miejsca to odległość od Bali i Gili.
Link do ścieżki w sports-tracker:
http://www.sports-tracker...4b057c2fec20d85
Kilka dni po naszej wizycie zwiększył aktywność, warto przed wyjazdem zweryfikować czy przypadkiem nie zamknięto go dla turystów.

- rafting na Bali, rzeka Talaga Waja river, na zboczach jednego z wulkanów, robiony z firmą ALAM travel (https://www.alam-amazing-adventures.com/) uwaga tylko na ceny. Początkowo chcieli 80 USD / osoby, skończyło się na bodajże równowartości 130 PLN. W tej cenie jest 2-3 godzinny spływ rzeką przez dziki las, po drodze kilka wodospadów, na koniec miejscówka z prysznicami i obiadem w cenie. Chyba trudno odwiedzić tego typu miejsca w inny sposób. Byliśmy w innym miejscu na pieszej wycieczce zobaczyć kilka wodospadów, stragany co 30 metrów i śmieci. . .

Odradzam
duże miasta, Dżakarta, Surabaja. Ciepło,ok. 30 st, wilgotno powyżej 90%, smog, śmieci. . szału nie ma

Mam nadzieję że info będzie pomocne.

Pzdr
Paweł
Ostatnio zmieniony przez PabloS 20-07-2016, 20:33, w całości zmieniany 5 razy  

just_mike 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 24-07-2016, 20:21   

Wielkie dzięki :) Super pomocny materiał:) !!!
Mam nadzieję że uda mi się chociaż połowę tego zaliczyć co Ty.
Pozdrawiam serdecznie

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu