Mocno miedzynarodowa ekipa, Angielka, Kanadyjczyk, Hiszpan, Indnezyjczyk i wiele innych nacji. Jak wynajmiesz sobie locum w hotelu, na terenie którego znajduje się baza to masz 10 procent znizki na nury. Hotel ten to http://www.sunrisegiliair.com/
Gilli Air to miejsce odlotowe - zarówno pod wodą jak i nad wodą. O ile stronisz od dyskotek, hałasu, korków ( na Gili Air nie ma pojazdów spalinowych). Jesli lnatomiastubisz życie nocne pomyśl raczej o pozostalych wyspach. Gilli Trawangan lub Gilli Meno.
Natomiast na samym Bali (Candidasa) nurkowaliśmy z Polakiem Piotrem Gąsiorowskim, posiadającym swoje własne centrum nurkowe . Nazywa się Dragon Dive.
http://www.dragon-dive.pl/
Super gość z duzą wiedzą. Osoba godna polecenia.Na jesieni wybieramy się do niego na mola mola.
PabloS napisał/a:
Info o sprawach nienurkowych też mile widziane
A proszę bardzo - garść bardzo ważnych, podstawowych informacji
Ostatnio zmieniony przez P r o t 05-03-2016, 14:17, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 20-07-2016, 20:18 Re: Indonezja, Lombok i Gili
Hej
No więc, byłem, widziałem, nurkowałem, i bezproblemowo, z poślizgiem ok. 10h, przez Istambuł, 17.07 wróciłem
Ale do brzegu.
Nurkowałem finalnie z 2 bazami:
Na Bali, w Padang Bai z OK Divers, http://www.okdiversbali.com/
Baza prowadzona przez Czechów, ale ja miałem przewodnika Chrisa z Nowej Zelandii.
Miło czasem posłuchać poprawnego angielskiego , polecam zawodnika, wyluzowany, ale nie kosztem bezpieczeństwa w czasie nurkowania.
Baza fajnie położona, w centralnej części miejscowości. Mają tam własną restaurację i basen dla początkujących nurków. Całość robi fajne wrażenie.
Nurki prowadzone jak należy, zaplanowane, omówione, i nadzorowane.
Mają Nitrox w cenie.
Nurkowałem z nimi na "Manta Point" na południu wyspy Nusa Penida oraz w "Crystal Bay" na zachodzie tej samej wyspy. Miejscówki trochę daleko, ale płynęliśmy tam szybką łodzią na ok. 25 nurków ze sprzętem. W 1 stronę płynęło się ok. 25 minut więc spoko. Trzeciego nurka zrobiłem z nimi na skarpie w północno-wschodniej części wejścia do zatoki Padang Bai.
Na "Manta Point":
Manty były, ale chyba trochę unikają nurków. Pojawiło się ich więcej jak większość już wracała na łodzie, a ja zostałem jeszcze na chwilę ze swoją grupą. Przy okazji pojawił się Bamboo Shark. Jedyne co mogę zarzucić to trochę słaba widoczność, uniemożliwiająca zrobienie dobrych zdjęć, no ale podobno w tym miejscu już tak jest.
"Crystal Bay":
Zatoczka z ładną plażą, pod wodą bogata rafa, dużo ryb.
"Wejście do zatoki"
Nurek robiony popołudniu, już przy gorszym słońcu, więc może dlatego miejsce wydało się mniej kolorowe, ale i tak spotkaliśmy kilka dużych żółwi, były tez duże miękkie koralowce. UWAGA, bywają tu mocne prądy, a obok do zatoki wchodzą promy (Bali-Lombok), polecam zabranie kompasu i bojki
Nurkowania na Gili Air robiłem z Gili Air Divers, http://www.giliairdivers.com/
Baza fajna, dbająca o swoich gości, ale mam wrażenie, że nastawiona tylko na nurków mocno rekreacyjnych/wakacyjnych. Nie mają Nitroxu. Proszę tylko nie traktować tego jako zarzut. Jeżeli ktoś chce sobie ponurkować max 2 razy dziennie, na powietrzu, nie za głęboko, to na 99% będzie z bazy zadowolony. Jak zbiorą się chętni to trzeciego nurka w ciągu dnia też zrobią.
Ekipa fajna i wesoła, i podobnie jak w OK Divers nie robiąca tego kosztem odpuszczania sobie na dopilnowaniu nurka.
Gadają po angielsku, ale większość staffu jest raczej francuskojęzyczna.
Nurkowałem z nimi na:
1. Coral Fan Garden
2. Meno Slope
3. "Bonty"Wreck
4. Shark Point
5. i znowu Meno Slope.
Wizura zawsze była dobra, i praktycznie wszystkie nurki były w prądzie, super sprawa.
Nie zanurkowałem niestety na polecanej "Frog Fish Point".
Spotkaliśmy, między innymi:
- żółwie, praktycznie kilka na każdego nurka, niektóre na prawdę duże.
- white tip reef sharks, dwa na "Coral Fan Garden" jednego na "Shark Point"
- kilka kolorowych muren,
- mantis srimp,
- trochę małych kolorowych krewetek idealnych do zdjęć makro
- kilka ośmiornic, w tym jedną która nie uciekała od razu do najbliższej dziury, popływała trochę do okola, pozmieniała kolor, fajny widok.
- kilka skorpen, niektóre na prawdę trudne do zauważenia na tle rdzawego "Bounty" wreck
- duże ławice jackfish na "Shark Point"
- kilka gatunków błazenków których nie spotkałem w Egipcie
Uwagi praktyczne:
Centra nurkowe mają zmowę cenową, yy, przepraszam, przejęzyczenie, porozumienie cenowe wszędzie płaci się tyle samo, ale są rabaty za rezerwacje przez net przed przyjazdem i za wykupienie większej ilości nurkowań, ceny wyglądają tak:
The normal price for one dive with equipment is 490 000 rp
As you are contacng us through internet here are the discounts i can offer :
Price per dive with equipment if 1-4 dives : -10%
Price per dive with equipment if 5-9 dives : -15%
Price per dive with equipment if 10 dives or more : -20%
Extra 5% if you are coming with your own diving gear.
Na miejscu mają standardowe butle alu S80.
Ja miałem swoją maskę, kompa, kompas i bojkę.
Na nurki w okół wysp Gili polecam zabranie "metalowego pręta" do przytrzymywania się rafy, bez tego przy nurkowaniach w prądzie czasem trzeba się namachać, zwłaszcza przy robieniu zdjęć.
Można taki kupić na miejscu w bazie.
Przydaje się też czasem mała latarka do zaglądania pod skały, tak właśnie wypatrzyliśmy 2 ukrywające się rekiny.
Jeżeli ktoś szuka bazy na nurki głębsze, bardziej zaawansowane, to obok była baza http://www.7seasdivegili.com/
Na plakacie mieli Nitrox, Sidemount, TecRec xx i takie tam różne. Wyglądali spoko, ale na tym moja wiedza się kończy
Woda ma ok 30 st. W centrach mają pianki 3mm, ciekawa odmiana po nurkowaniu w PL w sucharze
Sprawy nienurkowe
- noclegi na Gili: my kłopotu nie mieliśmy, ale podobno w sierpniu jest szczyt sezonu i warto mięć rezerwacje
- piwo drogie i niedobre, Bintang smakuje tylko w pełnym upale i w małych ilościach, cena za 0,65 litra to około 40 000 IDR. No ale to część koncernu Heinekena, więc nie można wymagać za dużo
- soki owocowe. . zajedobre, trzeba tylko wyraźnie poprosić o nie dodawanie cukru, no chyba że ktoś lubi dosładzane mango
- lokalna kuchnia niestety szału nie robi, główne pozycje to smażone nudle albo ryż z warzywami i kurczakiem lub wołowiną, cena 1 dania tego typu to od ok. 35 000 IDR
- można zamówić smażoną rybę, homara itp ale jakoś mnie nie zachwycili.
- jak ktoś lubi seafood typu małże, mule, muszle św. Jakuba itp. skorupiaki to się zawiedzie, praktycznie nie ma ich w normalnych restauracjach.
- idąc z Gili Air Divers wzdłuż brzegu, w restauracji następnej po "Chill Out" mają dobrą pizzę na cienkim cieście.
- na straganach na Gili spotkać można odłowione młodziutkie, tuńczyki i barakudy, nie istnieje tam chyba coś takiego jak wymiar ochronny.
Poza nurkowaniem byłem i polecam:
- odwiedzić wulkan BROMO na Javie, wschód słońca widziany z krawędzi krateru super. Polecam wejście pieszo. Wychodzi się nad ranem, ogląda wschód słońca z jednego punktów widokowych i finalne wchodzi "Mount Bromo Viepoint 2" (tak opisane w google maps) gdy odjedzie już stamtąd kilkadziesiąt jeepów z turystami i chmurą spalin.
Nocowaliśmy i startowaliśmy z "Cafe Lava Hostel", warunki mega skromne ale da się przeżyć. Minus całego miejsca to odległość od Bali i Gili.
Link do ścieżki w sports-tracker:
http://www.sports-tracker...4b057c2fec20d85
Kilka dni po naszej wizycie zwiększył aktywność, warto przed wyjazdem zweryfikować czy przypadkiem nie zamknięto go dla turystów.
- rafting na Bali, rzeka Talaga Waja river, na zboczach jednego z wulkanów, robiony z firmą ALAM travel (https://www.alam-amazing-adventures.com/) uwaga tylko na ceny. Początkowo chcieli 80 USD / osoby, skończyło się na bodajże równowartości 130 PLN. W tej cenie jest 2-3 godzinny spływ rzeką przez dziki las, po drodze kilka wodospadów, na koniec miejscówka z prysznicami i obiadem w cenie. Chyba trudno odwiedzić tego typu miejsca w inny sposób. Byliśmy w innym miejscu na pieszej wycieczce zobaczyć kilka wodospadów, stragany co 30 metrów i śmieci. . .
Odradzam
duże miasta, Dżakarta, Surabaja. Ciepło,ok. 30 st, wilgotno powyżej 90%, smog, śmieci. . szału nie ma
Mam nadzieję że info będzie pomocne.
Pzdr
Paweł
Ostatnio zmieniony przez PabloS 20-07-2016, 20:33, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko