Nurkuję tylko z tym z pierwszego linku, nie narzekam, dziąsła nie bolą, żuchwa się nie męczy.
Pozostałych nie znam, nic nie potrafię o nich powiedzieć.
Bierz pozycję 1. Sprawdzone.
To nie kosztuje tyle żeby kombinować z tańszymi odpowiednikami a na taki wygląda niestety nr 3.
Nr 2 to nieporozumienie.
Pozdrawiam,
Mariusz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 19-07-2016, 07:49
Dobry pod względem komfortu był ustnik Kajmana, uchwyty dla zębów były grube, dzięki temu było zapewnione duże pole dla przepływu powietrza. Czasem w ustnikach uchwyty dla zębów są cienkie, nasze zęby ograniczają wtedy pole przepływu. Takie też są na rynku. Czyli ma być duże i zęby nie mogą ograniczać inaczej słabym ustnikiem zafundujemy większe opory i ograniczenie maksymalnego wydatku którego nie wykorzystujemy a zapłaciliśmy.
Dla osób długo przebywających w wodzie wymyślono pasek lub pełną maskę.
Czasem w ustnikach uchwyty dla zębów są cienkie, nasze zęby ograniczają wtedy pole przepływu.
Dokładnie - i właśnie z tego powodu, kupuję ustniki anatomiczne oryginalne Apeksa albo kupuję klony w sklepach stacjonarnych. Niektóre identycznie wyglądające ustniki mają ten drobny detal inaczej, że jest tam znacznie mniejsze pole przekroju poprzecznego dziury, którą płynie powietrze. Nie widać tego w necie, bo przeważnie ustniki mają wszystkie fotki zrobione z wyjątkiem tej, w której obiektyw aparatu zagląda do wylotu.
Po założeniu takiego ustnika, który ma mniejszą średnicę wylotu (dziura jest grubiej oblana gumą albo jest tam taka jakby "przegroda" wylana albo guma bardzo miękka i zbyt łatwo się ustami zaciska) znacznie słabiej (albo wcale) się aktywuje efekt Venturiego, co przekłada się na większe opory oddechowe pod wodą.
Skrajny przykład takiego bubla miałem kiedyś, po założeniu w ogóle wspomaganie nie chciało wzbudzić automatu - nawet na powierzchni. A z normalnym ustnikiem, który ma duże światło przepływu, jak lekko pociągnę i wyjmę automat w międzyczasie z ust, to się wzbudza i zaczyna syczeć jak głupi.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 19-07-2016, 09:23, w całości zmieniany 1 raz
Ustnik, który mam w obu automatach ma wymiary otworu 12 x 24 mm mierzone od strony trzymanej w ustach, grubość części trzymanej w zębach to 5 mm.
Na wszystkich ustnikach jest napis: U.S. PAT. 4.862.903 DES. 303.440 a na niektórych dodatkowo z drugiej strony: MADE IN FRANCE.
ostatnio miałem w ustach ustnik anatomiczny zrobiony z tak cienkiej gumy, że ledwo go trzymałem w ustach, wyginał się na każdą stronę, musiałem go bardzo mocno przygryzać, żeby nie wypadł, w związku z tym obawiałem się jego przegryzienia.
ustnik był nie mój, kolega ma go na długim wężu, sytuacja była dość skomplikowana: "zerowa widoczność" (ślepa maska u obu nurków), OOG u mnie, restrykcja do przepłynięcia + deko przy linie. Wyjście z wody skończyło się kilkoma nieprzyjemnymi uwagami z mojej strony, tym bardziej, że mam kilka ustników zapasowych w skrzynce i już zwracałem mu uwagę na to przy poprzednim nurkowaniu i podobnej sytuacji - miał wymienić to gówno. Używam zarówno ustników apeksa jak i zamienników dokładnie takich jak powyżej tylko czarnych
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 19-07-2016, 13:24
²
Assad napisał/a:
ma wymiary otworu 12 x 24 mm mierzone od strony trzymanej w ustach, grubość części trzymanej w zębach to 5 mm.
Ustnik Kajmana kopiowany z Francuskiego. Wymiary 11 x 33 grubość uchwytów do trzymania w zębach 8 mm. Przyznasz że to inna półka. U ciebie efektywne pole to 5 x 24 = 120 mm², u mnie 8 x 33 = 264 mm².
Dodatkowo jest blisko ust, co podnosi wygodę użytkowania.
Masz duże zdjęcia ustnika, rozjaśnione. Francuski był lepszy. Lecz widzimy że można robić coś co lepiej pasuje, mniej sterczy i ma duże kanały dla przepływu powietrza. To były lata 70, teraz z drukarkami 3D jest łatwiej, lecz nie jest rewelacyjnie lepiej.
Szkoda tylko, że ustnik kajmana jest taki niesmaczny
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 13-08-2016, 17:56
W 55 numerze PHR jest materiał o ustnikach i jakie powodują problemy które mogę być mylone z około dekompresyjnymi. Będzie dostępne za parę miesięcy na stronie Towarzystwa.
al_fik napisał/a:
Szkoda tylko, że ustnik kajmana jest taki niesmaczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko