Cześć!
Ostatnio mam trochę wolnego czasu i myślę o wykonaniu ramion pływających. W swoim zestawie mam proste ramiona ikelite, i zastanawiam się jak można byłoby do tego dorobić jakieś pływaki. Myślałem nad jakąś pianką/styropianem wokół i obklejenie tego taśmą termokurczliwą.
Ma ktoś pomysł, ewentualnie bawił się w coś podobnego?
sposób jest prosty, właściwie dwa sposoby... w pierwszym trzeba zaspawać rurkę alu z denkiem wyposażonym w kulkę. W drugim, do rurek z carbonu wytoczyć korki z oringami i również zakończyć kulką. Stawiam na carbon, bo lżejszy i bardziej wytrzymały na ciśnienie dla takiej samej wagi w aluminium
Wkładasz ramiona w plastikowe rurki i napełniasz pianką. Podczas napełniania staraj się trzymać ramiona w osi rurek. Kiedy pianka zaschnie to równiutko odcinasz naddatek po obu stronach rurki i masz ramiona pływające. Jak bawiłem się kiedyś z aparatem to wykonałem coś takiego i całkie dobrze mi służyło. Jak się rozpadnie to łatwo naprawisz lub wymienisz piankę.
Bawiłem sie do głębokości 40m i nic się nie odkształciło. Raz w bagażniku stage nieświadomie zaległ na jednym ramieniu i po transporcie okazało się, że pianka osadzona na ramieniu poluzowała się i pływak zaczął się przemieszczać wzdłóż osi. Kulki na końcach go blokowały przed wypadnięciem. Odgnieceń wywołanych ciśnieniem nie zauważyłem. Co nie znaczy iż w jakiś sposób owe pływaki pod wpływem ciśnienia nie pracują. Myślę jednak że do owych 40 m dały radę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko