Wysłany: 30-09-2016, 15:19 Gralmarine LED 8 czy KX1
Witajcie
Mam pytanie do bawiacych sie w filmowanie pod woda. Do tych traktujacych to powaznie tez
Chodzi mi po glowie zakup Gopro. Docelowo planuje miec kamere, obiektyw macro i zastanawiam sie nad swiatlem do zestawu - Gralmarine LED 8 wideo albo KX wideo 1 LED. KX wideo 3 LED odrzucilem z powodu krotkiego czasu swiecenia.
Nie jestem pewien czy KX bedzie wystarczajaco silna zeby oswietlic obiekt w odleglosci ok. 3 m, a w druga strone - czy LED 8 nie bedzie zbyt silna przy filmowaniu z odleglosci 0,5 m.
Na pierwszy rzut oka LED 8 wydaje sie korzystniejszym zakupem, mam latarke Grala odpada wiec zakup akumulatora, glowica plus eo cord powinny zalatwic sprawe. Ale najczesciej bede filmowal podwodne zyjatka, z odleglosci 0.5 - 1 m. Czy LED 8 nie bedzie przepalal kadru przy takim uzyciu?
Bawię się obiema opcjami. Mam 4szt kx narrow video i led 8 video. Pierwsza opcja jest świetna z bliska w dzień i nie przepala planu natomiast led 8 video doskonale oświetla plan od około 0,5-0,6m. Z bliższej odległości uświadczysz wielką białą plamę na filmie. Za to przy pomocy 1sztuki led 8 video szeroko oświetlisz plan. Obie opcje za to świetnie sprawdzają sie w zamkniętych przestrzeniach powodując iż we wraku bądź grocie robi się dzień. Kx narrow na nocnym nurkowaniu daje radę ale w dzień w przejrzystych wodach jej światło wytraci się po ok 1m od filmowanego obiektu. Dla przykładu filmiki z nocnego z KX narrow i drugi link led 8 video.
https://m.youtube.com/watch?v=p4IsyOgKkZ0
Wysłany: 07-10-2016, 12:07
Cytat:
Ale najczesciej bede filmowal podwodne zyjatka, z odleglosci 0.5 - 1 m.
Przy tych odległościach spokojnie mogę polecić Ci Hi-Maxa.
Mam taki zestaw http://hi-max.pl/produkt/zestaw-fotovideo-2-x8
W prawdzie przeważnie używam go do zdjęć, ale przy filmowaniu z bliska też się sprawdza.
Wkleję Ci kilka zdjęć z tym oświetleniem.
Chorwacja - więc woda czyściutka
A teraz Zakrzówek, czyli gorsze warunki.
Zdjęcia wybrałam takie, na których widać, gdzie kończy się światło i zaczynają ciemności
Ponieważ pisałeś o żyjątkach, tu młodziutki jesiotr z Zakrzówka
Na koniec Bałtyk z tymi lampami.
Moim zdaniem do zdjęć/video z bliska nie ma sensu szukać czegoś innego.
Dziekuje Shibuya.
Dostalem od Roberta z Hi-Max propozycje przetestowania takiego zestawu, szkoda byloby nie skorzystac
Z ciekawosci - jakim sprzetem robilas pokazane zdjecia?
Wysłany: 07-10-2016, 15:51
Tym bardziej skorzystaj. A jak będziesz chciał przetestować na Zakrzówku to chętnie dołączę
Zdjęcia były robione kompaktami w obudowie Olympus xz-2 i Nikon J4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko