Wysłany: 11-09-2016, 21:27 Hiperwentylacja czy może narkoza azotowa.
Witam wszystkich.
Mam na kącie 62nurki , jestem Po CMAS **. Mój sprzęt to 2x12l plus suchy skafander nurkuje w Norwegii.
Mój mały problem , a mianowicie polega on na nie wiem jak to opisać ale chyba taki rodzaj lęku objawia się na 24-27m . Zaczynam odczuwać kołatanie serca i lekkie zawroty w głowie i mam ochotę zakończyć nurkowanie co jest trochę problematyczne bo często prądy na różnych głębokościach i łodzie nad głową śmigają po fiordach. . Jak wyjdę troszkę wyżej to się stabilizuje i wszystko wraca do normy potem schodzę na 30 i jest ok. Nie wiem czym jest to spowodowane, bo wcześniej miałem podobny problem z głową podczas zmian głębokości takie lekkie zawroty ale jak myślę to przez zbyt szybkie wynurzanie.
Ostatnie nurkowanie było do 25m i tez mnie to trafiło, od pewnego czasu myślę ze to przez oddech bo zdecydowanie więcej powietrza zużywam niż inni z tą konfiguracją sprzętu.
Ostatni nurek do 25m średnia 16m z komputera czas 53 min w tym 5 minut przystanek bezpieczeństwa, zużycie powietrza 130 bar.
Bardzo proszę o jakieś porady może ktoś miał coś podobnego.
Podam inny powód niż zasugerowane przez Ciebie w temacie, chociaż ich wykluczyć nie można.
W moim przypadku takie objawy daje zbyt mała ilość powietrza w suchym i w efekcie silny ucisk na całej powierzchni ciała.
Objawy miałem identyczne z opisanymi przez Ciebie.
Pozdrawiam,
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez md1974 11-09-2016, 22:05, w całości zmieniany 1 raz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 11-09-2016, 22:08
Maciek-C napisał/a:
zużycie powietrza 130 bar.
Maciek-C napisał/a:
2x12l
Maciek-C napisał/a:
Ostatni nurek do 25m średnia 16m z komputera czas 53 min w tym 5 minut przystanek bezpieczeństwa,
SAC masz na poziomie 22,64l. Nawet gdyby to było 30, to co za problem.
Sposób oddychania opisz ?
Maciek-C napisał/a:
ale jak myślę to przez zbyt szybkie wynurzanie.
10m/min jeżeli to za szybko to zmniejsz do 7 potem 5 m/min. Opowiedz o problemach.
Jak szybko się sprężasz ?
Mialem podobne objawy przy podobnym przebiegu w logbooku. Zdarzalo sie czesto, ze ponizej 25m oczuwalem niczym nie uzasadnione obawy, wkradal sie strach. Wyraznie slyszalem bicie serca w swoich uszach. Wiedzialem, ze czesciowo to narkoza, ale po tych nurkowaniach mialem tez czesto nieznosne bole glowy.
Wyleczyl mnie tygodniowy wyjazd nad Attersee, gdzie nie zrobilismy plytszego nurka niz 25m. Akurat dla mnie okazalo sie, ze problem byl psychologiczny. Wczesniej, na kursie AOWD przy nurkowaniu glebokim do 30m przydarzylo sie zamarzniecie automatu. Stale mnie to meczylo i podswiadomie straszylo. Bole glowy tez jakos odeszly.
Moja rada - zadbaj o komfort sprzetowy, nie nakrecaj sie za bardzo przed nurkowaniem i sprobuj myslec pozytywnie.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 12-09-2016, 13:21
Karollo napisał/a:
nie nakrecaj sie za bardzo przed nurkowaniem i sprobuj myslec pozytywnie.
Jeden ze znajomych napisał doktorat z pobudzenia układu współczulnego i przywspółczulnego. Podczas dyskusji po wystąpieniu, na konferencji PTMiTH w Sopocie w 2008r. Jeden z dyskutujących stwierdził że jeśli z nerwami wchodzimy pod wodę, to pozostajemy w nerwach. Jeśli spokojnie, to pozostajemy spokoju.
Dzięki bardzo za tak szybkie odpowiedzi.
Sprężam się powoli bo przeważnie z brzegu zaczynamy.
Co do oddychania to chyba za płytkie oddechy biorę bo się złapałem parę razy.
Spróbuję trochę więcej ołowiu ze dwa kilo extra(teraz mam 7kgplus latarka plus karnister to z 8.5 kg) to będę miał więcej powietrza w suchym.
No i spróbuję się wyluzować bo jak wchodzę ostatnio do wody to tylko myślę żeby znowu się nie powtórzyła sytuacja z ostatniego nura.
Odezwę się w weekend po nurkowaniu.
M.C
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 13-09-2016, 13:34
Maciek-C napisał/a:
Co do oddychania to chyba za płytkie oddechy biorę bo się złapałem parę razy.
Po zauważeniu zbyt płytkiego oddychania i zaczęstego, stosujesz forsowne głębokie oddychanie, nie powinno być zbyt szybkie ale bardzo głębokie. Obniża to ppCO2 w płucach i krwiobiegu.
Maciek-C napisał/a:
No i spróbuję się wyluzować bo jak wchodzę ostatnio do wody to tylko myślę żeby znowu się nie powtórzyła sytuacja z ostatniego nura.
Odezwę się w weekend po nurkowaniu.
Jestem po udanym nurkowaniu do 26m. Faktycznie zauważyłem że się nakręcam pod wodą tak ok 22m pojawiły się myśli czy dziś będzie ok, ale po dociążeniu 1kg do zestawu nie obciskało i sie troszkę wyluzowałem i ok. Kumpel pokazał ze NDL mu się kończy no pewnie znów oszukał xdeep kolegi bo ja miałem jeszcze 9 minut a całego nura byłem troszkę niżej. Poszliśmy troszkę wyżej i miedzy 24-22m pojawiły się lekkie zawroty w głowie a potem usłyszałem tak jakby przelewanie się powietrza w zatokach i zawroty przeszły. Więc typuje trochę przytkane zatoki odpowiedzialne za zawroty w głowie.
Potem wszystko ok film nakręcony, kontrolowane wynurzenie w 100%.
Więc Wasze uwagi jak najbardziej trafne. Bardzo Dziękuje. !!!!!
Za to po 3 dniach pojawił się kaszel i 40 stopniowa gorączka w konsekwencji moje pierwsze zapalenie płuc. Nie wiem czy może byłem spocony w suchym i potem w koszulce przy dużym wietrze sprzęt nosiłem i myłem później, no załatwiony na cacy.
Może się ktoś z was orientuje ile po zapaleniu płuc nie można Nurkować.
Może się ktoś z was orientuje ile po zapaleniu płuc nie można Nurkować.
2 lata temu przeszedlem dosc ciezkie obustronne zapalenie pluc. Po 3-cim przeswietleniu kontrolnym (okolo miesiaca po "wyleczeniu") lekarz powiedzial ze moge wskakiwac do wody ale nie gleboko. Mial racje, pierwszy nur to byl koszmar, ciagly kaszel, chociaz na powierzchni nie kaszlalem. Nastepne nurkowanie robilem po miesiacu i bylo juz znacznie lepiej, chociaz tez poczatkowo wracal kaszel.
Radze wiec duzo cierpliwosci i nic na sile.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko