Wszystko co robisz mi się podoba, swojskie klimary. Mam pytannie-czy są ulepszenia przy obróbce? Pzdr. Arek
Bardzo rzadko coś "ulepszam" - dlatego, że po pierwsze, nie umiem zrobić tego tak by mnie zadowalało, a po drugie wolę pokazywać tak jak jest - czyli tak jak ja widze to pod woda. Jak jest zielono to jest zielono, jak ciemno to ciemno, jak brazowo - to niech będzie brązowo. Tak sie składa, że te tanie midlandy dośc wiernie oddają kolory pod wodą, mają chyba jakiś wewnętrzny balans kolorów w firmware (tak przypuszczam, bo czasami następują w surowym materiale skokowe zmiany kolorystyki przy jakiejś szybkiej a znaczącej zmianie otoczenia w wodzie). Rzadko bardzo, zdarza mi się gdy jest bardzo zielono, tak, że aż niewyraźnie zmienić balans kolorów - uwydatnić nieco czerwony.
W tym filmie nie było nic zmieniane - wszystkie ujęcia są tak jak były żródłowo z kamerki.
Na jednym fragmencie na początku nałozyłem dwa filmy - krzaczory w słońcu i suma w toni filmowanego z dołu (żeby nie było nudno czytać). Czasami zwalniam film gdy chcę pokazać coś w zwolnionym tempie. W tym filmie nie zwalniałem niczego.
Montuję w prostym, starym corel ulead video studio 11 z bodaj 2009 roku. Mnie w zupełności wystarcza. Może jakbym używał lepszych kamer, np. gopro to miałoby sens kombinowanie z efektami...ale z tych skromnych midlandów materiał tez jest skromny i nie ma z czym "poszaleć".
Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź! Dopiero zaczynam krecić. Próbowałem stabilizować obraz, ale widzę że traci się na jakošci, więc zrezygnowałem. Pzdr. Arek
Mam stabilizację obrazu w tych kamerkach midland xtc280. Oczywiście w tej cenie jest to stabilizacja programowa. I powiem, że wolałem jak jej nie było... w poprzednio używanych przeze mnie xtc200 nie było tego i obraz był zawsze ostry, także gdy był ruch szybki na ekranie. A z tą stabilizacją to ostrość pojawia się po małej chwili od zmiany kadru (czyli w moim wypadku poruszeniu znacznym głową) lub przy szybkim ruchu blisko obiektywu... Wolałbym żeby tego nie było. Teraz gdy chcę ostro filmować poruszające się obiekty to muszę wodzić obiektywem (głową, oczami) za rybą tak, żeby była mniej więcej stabilnie w kadrze. I szybkie ruchy mojej głowy, bądź filmowanych ryb powodują pojawianie się momentów nieostrości
Ostatnio zmieniony przez bruner 15-11-2016, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko