Wysłany: 27-11-2016, 16:41 Szczupak - polowanie na metrówkę :)
W ostatniej części tryptyku o szczupakach opowiadam o tym i pokazuję na filmie, to gdzie w jeziorze umiejscawiają się największe ze szczupaków jakie w nim żyją. W tym filmie pokazuję same duże szczupaki. Zapolowałem też z kamerą na największego z nich - prawdziwego władcę jeziora:
Na mój filmowy projekt opowiadający o zwyczajach szczupaków składają się trzy filmy:
Rok 2015 poświęciłem szczególnie na podwodne obserwacje szczupaków jako gatunku. W efekcie tego powstały trzy specjalnie skomponowane przeze mnie filmy tworzą swego rodzaju tryptyk o szczupakach - pokazuję je w różnych charakterystycznych dla akwenów miejscach. W tym cyklu oprócz litoralu na spadach pokazałem je na typowej szczupakowej 'stołówce' i poszukałem dużych szczupaków w rejonie gdzie one z reguły bytują w takich akwenach.
Część trzecią skończyłem tworzyć właśnie teraz na dniach, pomimo, że mogłem ją zrobić już zimą 2015... Pierwotnie w 2015 roku chciałem cały cykl nakręcić w Opolu. Na jednym akwenie. Tak, żeby zachować spójność florystyczną i faunistyczną pokazywanego akwenu. I choć na tamtym akwenie jest kilka książkowych miejscówek dla "metrówek" to podczas pływania z kamerą w poszukiwaniu dużych szczupaków udało mi się tam sfilmować tylko jednego dużego... Niby materiał miałem, ale jednak czułem niedosyt, a że lubię i staram się robić to co zaplanuję jak najlepiej to zdecydowałem się poczekać do następnego roku i pokazać inne miejsce, w jeziorze w innym regionie, również książkową miejscówkę, ale taką gdzie wybór dużych szczupaków jest znacznie większy i można zdobyć nawet ujęcia, na których można pokazać je jednocześnie w liczbie większej niż jeden... Zmieniłem więc akwen do ostatniej części i zebrałem materiał całkiem od nowa w tym roku. Dlatego tyle trwało dokończenie cyklu.
Ostatnio zmieniony przez bruner 27-11-2016, 17:00, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 53 Dołączył: 15 Mar 2016 Posty: 35 Skąd: Skierniewice
Wysłany: 28-11-2016, 10:00
Jako nurek z małym doświadczeniem obejrzałem te filmiki z ciekawością. A to dlatego, że moje nurkowania to przede wszystkim ,,polowania" na ryby w naszych polskich wodach.
Nurkuję i podglądam podwodny świat na wstrzymanym oddechu. Akurat jeśli chodzi o zbliżenie się do ryb to ułatwia sprawę (mniej sprzętu, który przeszkadza we wpływaniu w trudne miejsce i w sumie mniej hałasu "produkowanego" w wodzie). Ale, drapieżniki takie jak szczupaki, sandacze czy sumy dają się bardzo ładnie oglądać z bliska także przy nurkowaniu ze sprzętem. ..
Wysłany: 01-12-2016, 19:17
Piotrek, powinieneś mieć jakąś stronę w której Twoje filmy instruktażowe były by jakoś podzielona jasno rozdziałami, czy spisem treści. Teraz to jeszcze jest chaos, ale materiał jest bardzo porządny i warty upubliczniania. Poza pasją pokazujesz bardzo porządny warsztat, o którym większości pozostaje pomarzyć.
Wręcz nie mogę się doczekać aż zaczniesz prowadzić kursy na KŁP na których jakaś wartościowa wiedza będzie przekazywana, a nie tylko to, co obecnie jest przez PTTK przekazywane.
Piotrku - kursy na kłp lepiej pozostawić KDP PTTK lub innym organizacjom mającym oddziały w całej Polsce (np. PZW jak zauważy, że może na tym zarobić...) Przepisy ustawy są takie, że nawet spełniając wymogi ilości członków organizacji i jej statutu, plus zgłoszenie formalne komisji i terminów egzaminów moglibyśmy robić kursy tylko dla osób zameldowanych w miejscu gdzie ma siedzibę organizacja. Musielibyśmy mieć oddziały zarejestrowane wszędzie... Więc to mija się z celem. Specyficzną wiedzę natomiast można przekazywać na różnego rodzaju kursach czy warsztatach... nie związanych z kłp. Jedno, drugiemu nie przeszkadza... Ja staram się i będę przekazywał jak najwięcej filmami, no i myślę (wierzę), że na nowym portalu SSP - sspoland.pl będzie pojawiać sie coraz więcej artykułów różnych osób, które będą przekazywać wartościową wiedzę
Co do działów to Yt byłoby idealne... gdyby nie to głupie ograniczenie do 10 sekcji na kanale... to właśnie ogranicza uporządkowanie materiału jedynie do zgrubnego podziału...
Ostatnio zmieniony przez bruner 11-12-2016, 18:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko