No wlasnie.. czy istnieje taki (rozwijany ciagle jesli chodzi o slowa) slowniczek pojec "nurkowych"?
Ja wiem, ze dla kogos kto siedzi w tym temacie dluzszy czas to pojecia uzywane sa znane etc... ale ja sie lapie na tym, ze czasami musze np. wracac do poczatku ksiazki zeby przypomniec sobie znaczenie danego slowa...
I nie mowie tylko o okresleniu sprzetu... ale np. np. trym, pivot, wizura etc...
Znajde gdzies cos takiego?
A jesli nie to moze stworzymy?
Wysłany: 31-01-2017, 19:52
Efcia, to ja poproszę po "nowej znajomości" listę wszystkich haseł lub pojęć które szukałaś na Nurkopedii i nie było.
Będzie wiadomo co trzeba dorobić
MSC
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 01-02-2017, 08:33
Efcia napisał/a:
Nie patrzylam czy jest potoczne (?) slowo wizura?
To trochę inna bajka. Jak w każdej dziedzinie istnieje:
- słownictwo związane z tematem: kompensator pływalności (ciekawe czy ktoś tego w ogóle używa), choroba dekompresyjna, czas denny, prędkość wynurzania etc.
- uproszczone słownictwo : automat (w domyśle oddechowy), gaz (w sensie to czym oddychasz, kontekstowo: plecowy, dekompresyjny, nitroks, tmx), komora (w domyśle dekompresyjna)
- zapożyczenia, spolszczenia : jacket, deep-stop, backup
- akronimy: NDL, MOD, OOG, DCS
- slang: wizura, ciastko, pianka, kwit/papier ...
Te ostanie raczej skatalogowane nie są. Jak w normalnym języku rzadko bywają w wersji pisanej, mogą być regionalne lub grupowe.
No i jeszcze mogą być słowa związane z organizacją i jej standardami nurkowania - nie wiem czy gdzieś poza PADI używa się słów "RDP", "eRDPml", "pivot", "hover".
Jak rozmawiając z nurkiem KDP CMAS powiesz "tabele" mając na myśli "RDP", to on zrozumie "Bulman-Hahn" a dla odmiany nurek NAUI pomyśli pewnie "NOOA". I choć z grubsza będzie chodzić o to samo to jak zaczniecie uzgadniać bez dalszych wyjaśnień jak się "tabelami" posługiwać i co z "tabel" odczytaliśie to niezły cyrk wyjdzie.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 01-02-2017, 08:39, w całości zmieniany 2 razy
Zgodze sie z Toba.. ale jesli jest na przyklad opisane pojecie "widocznosc" to mozna dodac na samym dole w opisie potocznie tez nazywane "wizura" wsrod nurkow.
Wtedy uzywajac szukajki w takiej wiki powinno znalezc to haslo.
Ale to tylko takie moje przemyslenia
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 01-02-2017, 15:39
Ogólnie tak jest. Jeśli wpiszesz NDL i czas bedekompresyjny to powinnaś sie znaleźć w tym samym miejscu.
Chwilowo nie ma hasła "Widoczność", jak chcesz coś na ten temat napisać utwórz sobie konto na nurkopedii, utwórz hasło i opisz. Jak już będzie to podepnę przekierowanie z "wizura" albo powiem jak to zrobić .
Ostatnio zmieniony przez mi_g 01-02-2017, 15:40, w całości zmieniany 1 raz
eRDPml - to elektroniczny planer nurkowań wydany przez PADI (coś w rodzaju kalkulatora) "ml" zaś to Multi Level (czyli pozwala na liczenie nurkowań wielopoziomowych). Pozwala na dokładniejsze liczenie maksymalnego czasu dennego, gdyż jak zauważyłaś tabela RDP podaje tylko niektóre głębokości (10* 12 14 16 18 20 22 25 30 35 40 42), a w wersji elektronicznej możesz liczyć co 1 metr.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 12-02-2017, 18:17
mi_g napisał/a:
Chwilowo nie ma hasła "Widoczność"
Widoczność białej tarczy, jest tylko stara nazwa.
kraken napisał/a:
ja poproszę po "nowej znajomości" listę wszystkich haseł lub pojęć które szukałaś na Nurkopedii i nie było.
Macieju chciałeś to masz: miech oddechowy, worek oddechowy, zawór dodawczy, pochłaniacz osiowy i promieniowy, strefa reakcji, SCR z rodziny stałej objętości wymiany, SCR z rodziny stałej masy dawki regenerującej, układ dawkowania, elektrozawór dawkujący. Można wpisać większczość nazw z PN, dotyczącej obiegów zamkniętych. Poprawka Crossa, model dekompresyjny Jones czy Hempelmana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko