Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: KasiaK
03-07-2013, 15:51
Nurkowanie na Krecie
Autor Wiadomość
gumiś 

Stopień: oj tam, oj tam
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 16:12   Nurkowanie na Krecie

Cześć

Tak jak w temacie wybieram się w lecie z rodzinką na Kretę. Będziemy w Hersonisos. Szukam w tych okolicach jakiejś uczciwej bazy nurkowej. Uczciwej pod względem cenowym i fachowym. A tak w ogóle czy może ktoś z was już tam był? Jest tam coś ciekawego do zobaczenia pod wodą? Jeśli ktoś coś wie to bardzo proszę o info. :pa:

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 01-06-2012, 18:15   

Hej
W tym temacie było trochę pisane klik
Kiedy jedziesz mniej więcej na Kretę? Ja będę dwa pierwsze tygodnie lipca.

gumiś 

Stopień: oj tam, oj tam
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 18:20   

Cześć.

To się dobrze składa bo ja podobnie.

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 01-06-2012, 18:26   

Czyli można się umówić na jakiegos nurka, jakbys miał ochotę. Ja będę co prawda w drugą stronę od Heraklionu, (niedaleko Rethymno) ale Kreta znowu wielka nie jest. Planuję zanurać z tą bazą, http://www.diversclub-cre...s-bluecave.html w opisie swoich miejsc nurkowych mają parę ciekawych rzeczy.

sowa_m 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 20:54   

to jak już wrócicie, to proszę o relację:) ja jadę dopiero w drugiej polowie sierpnia. udanych nurków:)

SZymEK vel Tomek 

Stopień: OWD no i te inne też
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 20:56   

Robert Much napisał/a:
ale Kreta znowu wielka nie jest

wasze miejscowości raczej blisko nie są!
W Agio Nikolaes są bazy w Hersonissos też, ale generalnie drogo i kiepsko, chociaż gdzieś pojawiła się informacja że bazę otwiera tam Nautica z Krakowa więc może jest szansa na fajne nury.
Kultowy jest wrak ME 109, ale i tak najlepsza jest sałatka grecka z miejscową oliwą, oraz szklaneczka rycyny, oczywiście jak ktoś lubi.

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 21:39   

Robert Much napisał/a:
Hej
W tym temacie było trochę pisane klik

Bylem na Krecie w ubieglym roku.
Nurkowalem w koncu z baza http://scubakreta.com/ przy hotelu Nana Beach

Miejscowki przy bazie takie sobie, nic specjalnego. Pioch, kamienie, trawa. Jedyna atrakcja moze byc osmiornica. Nurki drogie, jak wszedzie w basenie M.Srodziemnego (Egipt i Cro rozpieszcza :ping: )

Ale zeby nie podlamywac, moge za to z czystym sumieniem polecic jedno miejsce ktore warto zrobic - Dia Island. Wyspa niedaleko Hersonissos., 1h lodka.
2 nurkowania kosztuja 67euro.
Jedno miejsce to fajny stromy stok z mnostwem amfor, duzo zycia jak na Krete, kolorowo.
Drugie miejsce to wrak przewozacy jakies cegly. Nie za duzy ale kadlub ma fajnie zachowany.
Nurkowania niestety na butlach 12l.
Greki ida juz po calosci i wciskaja nawet 10l butle ludziom. Jak ktos sporo wciaga powietrza to ma nurkowanie 15-20min i wychodzi :-) Wiec uwazajcie na to.

A tak nie nurkowo, warto podjechac autem na druga strone wyspy, mniej cywilizacji, cieplejsza woda jakby i wiecej slonca:-)
Poza tym na snoorkach przez przypadek znalazlem jakies żelaztwa, chyba burty statku jakiegos, calkiem fajne i ciekawe. Lezy to tutaj http://goo.gl/maps/2PPH tuz za skalka.

Pzdr :pa:

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 01-06-2012, 21:57   

SZymEK vel Tomek napisał/a:
Robert Much napisał/a:

Nom, całe 100 kilometrów. Przy posiadaniu samochodu jakas wielka odległosć nie jest, a droga jest dosyć dobra.

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 22:04   

...
Ostatnio zmieniony przez lukaszl 01-06-2012, 22:23, w całości zmieniany 2 razy  

SZymEK vel Tomek 

Stopień: OWD no i te inne też
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 22:17   

Robert Much napisał/a:
SZymEK vel Tomek napisał/a:
Robert Much napisał/a:

Nom, całe 100 kilometrów. Przy posiadaniu samochodu jakas wielka odległosć nie jest, a droga jest dosyć dobra.

fakt droga dobra, tylko trochę dalej niż 100km.
z Nauticą to chyba falstart, na ich FB ktoś tylko zachwalał uroki nurania w Grecji a zwłaszcza na Krecie.

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 22:30   

W Chanii jest fajna baza przy procie. Organizują nurki w stylu egipskim - duża łódź, cały dzień i lunch.

W okolicach Hersonissos jest/był jakiś hotel z zoo. Nurki średnie, łodzie też. Generalnie na drugiego nurka powrót do bazy przeładunek ect.

Uciekaj na Vai i okolice. Plaża, woda, jeśli lubicie freediving to jest to.

projektfilm Dawid 

Stopień: DECO PROCEDURES
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2012, 23:47   

Czołem
Nurkowałem na Krecie 3 lata temu.
Polecam miejscowość Agia Pelagia i Mali
W Mali leży sobie na 25-30 metrów rewelacyjny meserchmitt 109 . Perełka wrakowa!!!
Uwaga trzeba walczyć by być dłużej na dnie ...
Ja miałem awanturę na dole. Divemaster wymyślił że na dole tylko jedna minuta..trochę się tam w dole pospieraliśmy . .. wszyscy wrócili ja zostałem .
Spokojnie sfilmowałem i wróciłem . Samolot klasa.
W Mali też leży sobie stary wrak z amforami ... bardzo zarośnięty.
Aha wymuszać na divemasterach ile się da opierniczać i uważać bo kasują jak wyczują że można. Oni nie ważne jakie masz uprawnienia traktują cię jako studenta.
Z góry opierniczać. Miejsca nurkowe wyczaić z Polski i żądać !!!! by tam właśnie zabrali.
Strasznie leniwi i mało im się chce ale miejsca nurkowe bardzo ok.
W Agi Pelagi kaniony skały.
Co ciekawe Kreta na dole wygląda jak zbudowana z klocków. Na 20 - 25 metrach widać to bardzo dokładnie.
Może napiszę coś do Nuras info w przyszłym miesiącu o Krecie to sami ocenicie .
Ja polecam.
Konkrety jak coś to piszcie na priv lub dzwońcie. Wszystko doradzę.
Ostatnio zmieniony przez projektfilm Dawid 01-06-2012, 23:52, w całości zmieniany 1 raz  

pecze 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2012, 06:49   

lukaszl napisał/a:

A tak nie nurkowo, warto podjechac autem na druga strone wyspy, mniej cywilizacji, cieplejsza woda jakby i wiecej slonca:-)

Też polecam drugą stronę wyspy (cisza , spokój , piękne tereny) przynajmniej tak było cztery lata temu. Tam też nurkowo jest fajnie w hotelu Kalypso Cretan Village położonym na skałkach jest baza nurkowa a w niej naprawde fajna mieszanka ludzi łącznie z polką. Nurki z brzegu przy skałkach i przejrzystość wody naprawdę zajefajne. Butle 12 L

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 02-06-2012, 17:50   

pecze napisał/a:

Tam też nurkowo jest fajnie w hotelu Kalypso Cretan Village położonym na skałkach jest baza nurkowa a w niej naprawde fajna mieszanka ludzi łącznie z polką.

Rok temu nurkowałem w Kalypso, tam własnie połknąłem bakcyla. Teraz mam zamiar tam wrócić na jakies nurki. Polki żadnej w zeszłym roku nie było, były za to dwie Węgierki, też sympatyczne :)
Ostatnio zmieniony przez Mucha 02-06-2012, 17:51, w całości zmieniany 1 raz  

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 03-06-2012, 08:19   

Ja nurkowalem na Krecie w 2010, polecam tez Me-109
Bylem w miejscowosci Herssonisos - grecka Ibiza.
Na nura na wraku trzeba czekac na dobre warunki,mi zajelo to 4 dni z uwagi na silny prad i co za tym idzie kiepska widocznosc, lezy na piaszczystym dnie wiec wiadomo. Drugi nur, na "rafie" kamienie,trawa ryby,jakies lezaki pod woda, duzo ryb, osmiornic i kilka muren.
Polecam scubakreta baze PADI ale ujdzie. Jak pisal juz wczesniej maja swoje procedury i sraty taty, delikatnie mowiac dmuchanie na zimne, ale w tej temperaturze i wizurze szkoda ich sluchac na 10-15m. Nurasy kupuj w bazie bo to najtaniej, rezydent czy sklepy w miescie kasuja swoje prowizje a to moze przelozyc sie na kolejnego nurka wiec szkoda. Baza jest jakies 1-2km za miastem. Jezdzi autobus wiec nie ma problemu. Na stopa do bazy dosatniesz sie bez problemu tam znajdziesz kogos kto jedzie do miasta. Jest jedno slodkowodne jezioro na Krecie tez polecam, mozna spotkac zolwie ktore zyja tam naturalnie, blotne. No i wsch kraniec wyspy. Plaza 500set palm, Vai beach krecili tam reklame bounty, na ABC co prawda ale kolor wody,plaza i to co spotkasz kilkanascie m od brzegu zapiera dech w piersiach REWELACJA.
zazdroszcze i pozdrawiam :pa:

kelka79 

Stopień: nTMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2012, 14:29   

Witam

Tak się złożyło, że tegoroczny urlop spędzam na Krecie, właśnie w Herssonosos, więc temat nurkowania tam jest szczególnie interesujący. Będę tam w sierpniu, a moje pytanie dotyczy grubości skafandra. Jaka będzie najbardziej odpowiednia ?

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2012, 19:03   

Bylem pod koniec wrzesnia i mialem 7mm - nie bylo problemu. 5mm powinno wystarczyc bez problemu. Woda wtedy miala 23st, gorąco :tak:
Ostatnio zmieniony przez lukaszl 03-06-2012, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  

Maciej Jurek 

Stopień: TDI TMX INSTR
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2012, 15:02   

Pracowałem kiedyś przez rok na Krecie w Hersonissos w Bazie Nurkowej http://www.dive-cretamaris.gr/ Z czystym sumieniem mogę ja polecić. Poza pełną profeską i przestronnym centrum nurkowym, mają atuty w postaci płaskodennych motorówek które ułatwiają ubranie się na łódce na morzu (nie buja tak jak rib). Poza tym są najbliżej najciekawszych miejsc: szczególnie polecam Me109 25-30m oraz "rafę" St.George. Znajdziesz ich łatwo bo są przy największym hotelu w Hersonissos: Creta Maris oraz drugim: Stella Maris

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 19-07-2012, 12:02   

No i już po wakacjach na Krecie. Zacznę może od początku. Pierwsze nurki zaliczyłem z centrum nurkowym w Agia Pelagia, http://www.diversclub-crete.pl/ Moim zamierzeniem było zaliczenie jaskini El Greco i Messerschmitta. Przy kontakcie z ich polskim "naganiaczem" usłyszałem, że nie mogą mnie tak od razu puścić do jaskini ani na samolot, bo są to nurkowania trudniejsze, i muszą najpierw mnie sprawdzić na "normalnych" nurkach. Pierwszy dzień wywieźli nas jakiś kilometr od brzegu i do wody. Trochę rybek, podwodnego zielska itp, ogólnie na jednego nurka fajnie. Drugi nurek jeszcze bliżej brzegu, i do 18 metrów. Było fajnie, na jeden dzień ok, co do mojego nurkowania byli zadowoleni, zużycie powietrza mniejsze niż mój przewodnik1. Drugiego dnia, przyjechałem licząc przynajmniej na jaskinię El Greco, i co się okazało? Zaliczyłem dwie te same miejscówki z następną grupą ludzi, przy okazji było też trzech chłopaków od nas (jeżeli to czytają to pozdrawiam ;) ). Ręce mi opadły, na koniec nurków, dziewczyna z centrum zaproponowała mi nurki w jaskini za parę dni, podziękowałem. Następna "przygoda", to centrum nurkowe Evelin Divers z Rethymnonu. http://www.evelindivers.com/ Największe nieporozumienie. Pojechałem do nich zasięgnąć informacji, babka w centrum zachęciła mnie na nurki z łodzi, spora jasknia, cały dzień na łajbie, lunch itp, miał być super dzień. Za siebie i żonę zapłaciłem 130 euro. Z rana zawieźli nas nad morze libijskie, i co się okazało?.... nurkujemy z plaży. Upał niesamowity, plaża osłonięta skałami, zamiast piasku kamienie, żona wkur...na na maksa. Co do obiecanego lunchu, w pobliskiej tawernie, do picia butelka 0.33 wody i spaghetti za 6 euro na osobę. Na koniec dnia, zrobiłem awanturę, kobiety która mi naopowiadała bzdur o łodzi oczywiście nie było, okazała się że nurki z łodzi mają, ale w inne dni. Zarówno w tym centrum jak i poprzednim nikt nawet nie sprawdził moich uprawnień(sic)!!!! Równie dobrze mógłbym mieć certyfikat Discovery Scuba Diving, i zaliczyć ponad 30 metrów!!!! Ostatnie nurki zrobiłem w Kalypso Divers niedaleko Plakias http://www.kalypsodivingcenter.com/ , których mogę polecić z czystym sumieniem!! Miejscówki mają super, ceny stosunkowo najlepsze, obsługa dostosowuje się do nurka, po pięciu minutach w wodzie widząc jak kto nurkuje, dobierają trasę nurka. Zaliczyliśmy parę jaskiń, miejscówki z murenami, jaskinie w których za dnia przebywają krewetki (niesamowity widok), wrak łajby na około 33 metrach. Tak jak w poprzednich centrach nie zainteresowali się moimi uprawnieniami, tutaj przed wejsciem do wody, przewodnik chciał zobaczyć moje certyfikaty. Polecam tych ostatnich jak najbardziej. Za rok pewnie wrócę na Kretę, i już teraz wiem, że zrobię parę dni nurkowych w Kalypso, będę chciał zaliczyć też w końcu Messerschmitta, i żeby to osiągnąć sterroryzuję chociażby kogoś w jakimś centrum nurkowym. Mam nadzieję, ze mój opis komuś pomoże, generalnie centra nurkowe nastawione są na przeczołganie jak największej ilości nurków po krzaczorach i zgarnięcie kasiory przy jak najmniejszym wysiłku.

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-07-2012, 12:55   

Mucha napisał/a:
co do mojego nurkowania byli zadowoleni, zużycie powietrza mniejsze niż mój przewodnik.

A nie proponowali od razu butli 10l zeby za dlugo nie siedziec pod woda? :000:
Bo jak kiedys byli zadowoleni z mojego nurkowania i wylazilem jako ostatni a wszyscy czekali na lodzi to wlasnie takie rozwiazanie proponowali ;fuck: greckie dziady :sex:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu