Wysłany: 21-02-2017, 20:43 Re: Montaż Gopro na głowie.
CChheemmooll napisał/a:
Witam.
Kręcił ktoś kamerą gopro zamontowaną do uchwytu zakładanego na głowę?? Jak takie cudo się spisuje??
Zdecydowanie odradzam. Zalety: dwie wolne ręce. Wady: obraz niestabilny - nawet nie masz pojęcia ile ruchów wykonujemy głową ( i to nawet w przypadku gdy starasz się ją trzymać prosto i nieruchomo ); w zasadzie z godzinnego filmu jak uda się wybrać 2min stabilnego obrazu to sukces; całkowity brak kontroli kadru itd.
Mój uchwyt na głowę wrzuciłem aby mnie już nigdy nie pokusiło spróbować
Jak wyżej. Raz miałem w wodzie i się nie polubiliśmy na tyle skutecznie że już nie próbuję.
Do tego jak źle zamontujesz to nie będziesz wiedział kiedy i gdzie zgubiłeś.
Odnośnie takiego montażu to znalazłem dwie kamerki GoPro z takim pasem na głowę w norweskich wodach ale nikt nie był zainteresowany odbiorem. Zgłosiłem znalezisko w lokalnych klubach. Jest szansa, że posiadaczami mogli być pływający motorówkami po fjordach. Tak czy siak to ustrojstwo jest dobre najwyżej na spacer lub rower itp.
Wysłany: 22-02-2017, 17:27
Są maski z fabrycznie wbudowanym mocowaniem na kamerkę dokładnie nad czołem. Na YT są filmiki w których takie rozwiązanie było wykorzystywane i przy włączonej stabilizacji jest ok. Sam próbowałem rozwiązanie z paskiem i faktycznie sam spada, ale obraz nie jest zły. Może mniej mi się głowa telepie
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 23-02-2017, 07:44
PawelF76 napisał/a:
rower itp.
Próbowałem. Na rower sie nie nadaje - materiał wywołuje nudności przy przeglądaniu, można z tego wyciągnąc tylko dynamiczne przebitki, próba stabilizacji obrazu powoduje takie kołysanie perspektywy, że zostaja kilkusekundowe ujęcia. Brak kontroli kadru.
bruner filmuje Midlandem mocowanym na głowie ... zamieścił w tym dziale spooooro tych filmów i są świetne. Fakt, że kręci na bezdechu - brak bąbli w kadrze.
Mam zamontowaną kamerkę na kasku i wszystkie nocne nurki obsługuje właśnie ta kamera, ze stabilizacją nie ma problemów, czasem bąble
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 23-02-2017, 19:07
CChheemmooll napisał/a:
Kręcił ktoś kamerą gopro zamontowaną do uchwytu zakładanego na głowę?? Jak takie cudo się spisuje??
Na jednym wyjeździe (widno, przejrzysta woda) kręciłem w ten sposób. Dla siebie na pamiątkę daje radę. Niestety nie mam zmontowanego filmu, wiec mogę surówkę wrzucić na jakiegoś youtuba np. z wraku Superior Producer
Ale tak jak pisali poprzednicy, jest ryzyko zgubienia, mi spadła z głowy, na szczęść dosyć szybko to odkryłem i wracając po śladach ją odnalazłem.
Próbowałem. Na rower sie nie nadaje - materiał wywołuje nudności przy przeglądaniu, można z tego wyciągnąc tylko dynamiczne przebitki, próba stabilizacji obrazu powoduje takie kołysanie perspektywy, że zostaja kilkusekundowe ujęcia. Brak kontroli kadru.
Miałem raczej na myśli, że można poczuć zsuwanie się z głowy i zareagować zawczasu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko