Wysłany: 30-09-2002, 09:18 Betonowiec "ITZEHOE"
Betonowiec "ITZEHOE"
Wrak ten jest dobrze znany zarówno płetwonurkom jak i archeologom z CMM od co najmniej 2 lat, lecz pozostawał dotąd niezidentyfikowany. Ze względu na ładunek zbitych brył najprawdopodobniej cementu, znajdujących się wewnątrz kadłuba, określany był mianem "betonowca" lub "cementowca".
Itzehoe to miasto u ujścia Łaby w Niemczech, które było również portem macierzystym omawianego parowca pływającego pod banderą niemiecką. Do chwili obecnej ustaliliśmy, że statek ten zbudowano w 1905 roku, mierzył on 49 m i miał 537 ton rejestrowych brutto. Nie udało się jeszcze ustalić daty i okoliczności zatonięcia. W chwili obecnej wiemy, że musiało to nastąpić przed 1937 rokiem.
orzel123 [Usunięty]
Wysłany: 30-09-2002, 11:12
28/09/02: Południe, słonecznie, gasnąca martwa fala
28m
widoczność 12-15 metrów a może i więcej (nie chcę przesadzić), bardzo jasno bez latarki
temperatura 8st C
temperatura powietrza 19st., temperatura wody 8st. widoczność +10m, (może więcej), lekka zawiesina w wodzie. jasno, widoczność wyśmienita bez latarek. ledwo wyczuwalny prądzik, ale przewiewa wzniecony muł.
a w drodze powrotnej na łodzi smażona rybka świeżo złowiona, rewelacja. palce lizać, dosłownie:) polecam rejsy z bazą nurkową z Łeby
kuba.
morze wyprasowane zelazkiem cała noc prasowalismy razem z Wojtkiem !!!!
widocznosc rewelacyjna !!! około 20m woda na dole około 6st na powierzchni16,było fajnie wraz z zimnym pradem przypływaja juz na ten majestatyczny wrak rybki !!!! takie durze !!
pozdrawiam Kazik!!!
Wysłany: 19-04-2004, 16:38 Łyżwa i Betonowiec 2004-04-18
Jak zapowiadałem było nurkowanie z Łeby na "Księżnej Łeby"
Dojechało 19 nurów i 2 osoby do towarzystwa, kupa sprzętu na pokładzie i dość duża fala spowodowała że na pokładzie byliśmy czujni.Pierwsze nurkowanie mało udane ,mimo wspaniałej widoczności na pierwszych 20m, przy samym wraku taka zupa że zdecydowaliśmy sie na wynurzenie mimo zapasu powietrza.Dalej 1,5h podróży i na następnym wraku już bajka widoczność taka że Kazik "chciał doliczyć klimatyczne",naprawdę super.Trochę przegieliśmy z powietrzem a do tego ostatni schodzący urwali opustówkę (chyba się wciągali ręcznie na dno z pełnymi jacketami )) ,ale wynurzanie w toni zaliczamy do udanych "wszyscy wrócili",potem symboliczne winko na zaostrzenie i tak wielkiego apetytu i do domu.Kolega Jacek nawet dzwonił do domciu do zonki "jadę wlejesz mi gorącej wody do wanny".Cała wyprawa wraz z dojazdem do Trójmiasta zakończyła sie ok.21.
Pozdrawiam Sławek.
Łyżwa :wrak 40 metrowego kutra parowego leżącego na 31 metrach. Wrak spoczywa na stępce z zasypanym dziobem. Łatwy do nurkowania, jednak trzeba zwrócić uwagę na zalegajacy na śródokręciu włok rybacki. Czas dopłynięcia ok. 1,5 h.
Betonowiec :
Statek towarowy o napędzie mechanicznym, parowym. Jedna śruba napędowa 3 płatowa o skoku stałym. Zatonął wraz z ładunkiem cementu w beczkach
Zbudowany w 1905 roku w TĂśnning w Niemczech. Itzehoe to miasto u ujścia Łaby w Niemczech, które było pierwszym portem macierzystym parowca pływającego pod bandera niemiecką. W 1910 statek został sprzedany Norwegom a cztery lata później odkupiła go firma ze Szczecina Pommerscher Industrie Verein auf Actien. W dniu 16 grudnia 1914 roku statek przechrzcony na LEBBIN II po raz ostatni wyszedł w ostatni rejs.
minoł kolejny intensywny wekend w łebie warunki były rózne w czwartek grupa Słowackich nurków chciała byc twardsza od nasych rybaków przez pierwsze 30min nawet im sie to udało ,ale potem było znacznie gorzej .
stan morza dobra 2z +,ale widocznosc pod woda
Zmilitaryzowany holownik 20mz + temp wody 4st
betonowiec -powiedziec mozna iz tak samo
W,G,-przy dnie na 45 m 2st ale na 37 juz 4st widocznosc -kolega z Australi wychodzac z wody zakloł<Qwa co za nur >
podobało mu sie bardzo widocznosc +20m
w niedziele niestety obaowiazki rodzinnego stołu przygnały mnie do trujmiasta cieszyłem sie ale na przemian miałem zła mine ,z opowiadan i relacji wiem ze było znacznie lepiej
TERRA zuciła nurków na kolana
moze jakas osoba która była napisze cos wiecej
Wiecej info o wrakach uzyskacie z naszej strony i strony naszych kolegów Sebika i Macka
pozdrawiam Kazik
[ Dodano: Wto 29 Mar, 2005 ]
Z żalem pisze te słowa ponieważ nie zanurkowałem inne obowiazki
Lecz z opowiesci osób dobrze mi znanych i obdarzonych zaufaniem warunki pod wodą prawie idealne -widoczność w okolicach 20m lecz zimno woda tylko 3st.
Na powierzchni stan morza 0 i słoneczko wiec było fajowo.
Poazdrawiam Kazik
Wysłany: 24-05-2006, 02:42
Jaden z najpiekniejszych wrakow, Naprawde polecam, w 2003 w lpcu zlapalem tam na 28 metrach 21 st. C ! Generalnie tam jest chyba cieply prad bo jest 3-4 stopnie cieplej nizna pobliskich wrakach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko