Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Współpraca YS 120 z C 8080
Autor Wiadomość
Jacek Madejski 

Stopień: LOK, SSI, TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2004, 11:24   Współpraca YS 120 z C 8080

Witam
Planuję przesiadkę z analogu na cyfrę. Rozważam zakup C 8080 wraz obudową PT 023. Niestety nie mam mozliwości sprawdzenia jaki jest sposób mocowania dodatkowych ramion i mozliwości używania oświetlenia zewnętrznego. A konkretnie czy sytem pomiaru oświetlenia C 8080 będzie współpracował z systemem synchronizacji lampy YS 120? Czy nalażałoby raczej spodziewiać się konieczności zakupu nowego systemu lamp błyskowych, bądźinnego rodzaju oświetlenia?
I pytanie do użytkowników modelu C 8080: czy rozdzielczość aparatu pozwala na wywoływanie zdjęć formatu 20x30cm lub (co daj Boże większych: 30x40, 49x50)?
Z góry :beer3: dziękuję
Pozdrawiam Jacek

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2004, 21:16   Re: Współpraca YS 120 z C 8080

Jacek Madejski napisał/a:
Witam
Planuję przesiadkę z analogu na cyfrę. Rozważam zakup C 8080 wraz obudową PT 023. Niestety nie mam mozliwości sprawdzenia jaki jest sposób mocowania dodatkowych ramion i mozliwości używania oświetlenia zewnętrznego. A konkretnie czy sytem pomiaru oświetlenia C 8080 będzie współpracował z systemem synchronizacji lampy YS 120? Czy nalażałoby raczej spodziewiać się konieczności zakupu nowego systemu lamp błyskowych, bądźinnego rodzaju oświetlenia?
I pytanie do użytkowników modelu C 8080: czy rozdzielczość aparatu pozwala na wywoływanie zdjęć formatu 20x30cm lub (co daj Boże większych: 30x40, 49x50)?
Z góry :beer3: dziękuję
Pozdrawiam Jacek

Zacznę od końca :) Aparaty 8 Mpikselowe pozwalają na wykonywanie odbitek 20x30cm z jakością fotograficzną (300 dpi). Możesz spokojnie wykonać powiększenie do 30x45cm - tak duża odbitka nie wymaga pełnej jakości fotograficznej, ponieważ wzrasta odległość z jakiej jest oglądana.

Jeżlei chodzi o mocowania systemu ramion do obudowy PT-023, odbywa się ono poprzez standardowy gwint statywowy w obudowie.

Wyzwalanie błysku TTL wymaga lampy dedykowanej dla Olympusa, a YS-120 nie ma takiej dedykacji. Poza tym, gniazdo w obudowie jest również w standardzie Olympusa. Lampę YS-120 będziesz mógł wyzwalać za pomocą np. światłowodu w trybie slave. Niestety YS-120 posiada tylko dwustopniowy zakres regulacji energii błysku : full i 1/2 mocy. Ponieważ YS-120 nie potrafi współpracować z przedbłyskami, będziesz musiał przestawić aparat w tryb slave, który wyłącza przedbłyski pomiarowe.

Z moich informacji wynika, że Ikelite produkuje adaptery dedykowane do swoich lamp dla Olympusa.

Jacek Madejski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2004, 08:01   Współpraca YS 120 z C 8080

Dzięki za informacje :beer1:
Wynika z tego że rozpatrując zakup tego modelu należy doliczyć jeszcze zakup lamp FL50 + obudowy do nich. Ewentulanie w I-szym etapie LF 50 i jako dodatkowa w systemie SLAVE YS 120.Miałem nadzieję, że przynajmniej lampy da się wykorzystać. Zatanawiam się jeszcze nad oświetleiem halogenowym.
Sprawdzałem jeszcze system Ikelita, ale ceny są nie do przejścia.

Pozdrawiam :wave:

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2004, 10:00   Re: Współpraca YS 120 z C 8080

Dzięki za informacje :beer1:
Wynika z tego że rozpatrując zakup tego modelu należy doliczyć jeszcze zakup lamp FL50 + obudowy do nich. Ewentulanie w I-szym etapie LF 50 i jako dodatkowa w systemie SLAVE YS 120.Miałem nadzieję, że przynajmniej lampy da się wykorzystać. Zatanawiam się jeszcze nad oświetleiem halogenowym.
Sprawdzałem jeszcze system Ikelita, ale ceny są nie do przejścia.

O ile się nie mylę, to Olympus jeszcze nie wprowadził obudowy podwodnej dla lampy FL-50 i nie wiadomo czy w ogóle taką wprowadzi.
Jest obudowa do FL-20, ale jest to lampa o niewielkiej mocy i wąskim kącie rozsyłu światła. Po założeniu dyfuzora poprawia się znacznie kąt rozsyłu, ale następuje bardzo duża utrata mocy.
Przy tak małaj regulacji, YS-120 będzie miała ograniczone pole działania, tym bardziej, że matryca światłoczuła znacznie lepiej "toleruje" niedoświetlenie, a z prześwietlonych fragmentów zdjęcia niczego już nie "wyciągniesz".
Jeżeli chodzi o oświetlenie halogenowe, to przy dużej mocy lamp i fotografii zbliżeniowej, można uzyskać bardzo dobre efekty, ale przy większych odległościach ten rodzaj oświetlenia się nie sprawdza. Sprawdzałem też oświetlenie 2 x 50W w warunkach Morza Czerwonego w dzień - niestety była to porażka.

Jacek Madejski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2004, 22:08   Współpraca YS 120 z C 8080

Witaj
Zaskoczyłeś mnie trochę informacją o negatywnych doświadczeniach z oświetleniem halogenowym. Spodziewałem się, że ich uzycie nie spowoduje zwiększenia czułości ISO. Co najwyżej specyficznego zabarwienia w zależności od ich temperatury barwowej.
Chyba jeszcze wstrzymam się z decyzją. Wchodzi na rynek nowy Canon EOS 20 D, może Nikon pokaże coś na jesieni. Powinna spaść cena lustrzanek cyfrowych. Może nawet ceny obudó do nich.
Dzięki za informację.
Pozdrawiam

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2004, 20:12   Re: Współpraca YS 120 z C 8080

Witaj
Zaskoczyłeś mnie trochę informacją o negatywnych doświadczeniach z oświetleniem halogenowym. Spodziewałem się, że ich uzycie nie spowoduje zwiększenia czułości ISO. Co najwyżej specyficznego zabarwienia w zależności od ich temperatury barwowej.
Chyba jeszcze wstrzymam się z decyzją. Wchodzi na rynek nowy Canon EOS 20 D, może Nikon pokaże coś na jesieni. Powinna spaść cena lustrzanek cyfrowych. Może nawet ceny obudó do nich.
Dzięki za informację.
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o bare oświetlenia halogenowego, to w przypadku aparatów cyfrowych nie ma to znaczenia, ponieważ cyfrówka posiada balans bieli i potrafi dostosować się do zadanej temperatury barwowej.
Jeżeli chodzi o moc oświetlenia halogenowego lub HID, to musiałbyś sam wypróbować jakie masz oczekiwania i jakie uzyskujesz efekty. Dla mnie efekty z lampami halogenowymi były niezadowalające i jestem zwolennikiem lamp błyskowych. Być może są inne, lepsze lampy światła stałego, które spełniłyby moje oczekiwania, ale ja nie miałem możliwości ich wypróbowania.

Jeżeli chodzi o taniejące lustrzanki cyfrowe, to pamiętaj, że poza body, potrzebny jest jeszcze dobrej klasy obiektyw/obiektywy, które mogą kosztować znacznie więcej niż samo body. Obudowy do lustrzanek cyfrowych i analogowych od "zawsze" utrzymują się na bardzo wysokim poziomie, a poza obudową należy pomyśleć o zakupie iliminatora/iluminatorów sferycznych, których cena również nie jest najniższa. O dobrym oświetleniu nie muszę przypominać , a najnowsze lustrzanki cyfrowe korzystają z nowej generacji systemów kontroli błysku, który nie jest kompatybilny wstecz. Przykładowo Canon EOS 10-D posiada system E-TTL i nie potrafi współpracować ze zwykłymi lampami TTL.

Jacek Madejski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2004, 22:56   

Witaj
Niestety ceny obudów, portów, ze o samych lampach nie wspomnę, są bardzo wysokie. Szczególnie SUBAL i Sea&Sea, trochę tańszy jest IKELITE, ale jak dla mnie jest zbyt plastikowy i przeźroczysty.
Szkoda, że producenci wprowadzając nowe modele nie pozostawiają możliwości wykorzystywania dotychczasowego osprzętu. System pomiaru swiatła jest tego dobitnym przykładem. E-TTL nie współpracuje z lampami TTL, a ostatnio NIKON wprowadził i-TTL, do którego wypuścił dwie lampy, ale nie spotkałem żadnej obudowy.
Pozdrawiam

Waldemar Jarzynka 

Wysłany: 27-10-2004, 21:57   

Waldo napisał
Cytat:

Sprawdzałem też oświetlenie 2 x 50W w warunkach Morza Czerwonego w dzień - niestety była to porażka
.

Rozumiem że sprawdzałeś to w dzień i 2 X 50W było za mało do poprawnych zdjec poniżej
6/8 metrów ?
Czy światło lamp rozpraszało się w świetle słonecznym docierającym pod wodę ?
Czy AF i pomiar ekspozycji działały poprawnie ?
Złe odwzorowanie kolorów ?
Sam ma zamiar pobawić się wkrótce w Egipcie z C-5060 z oświetleniem halogenowym 85 Wat.
Zdaje sobie sprawę że w dzień to będzie tylko zabawa alo co sądzisz o nocnych zdjeciach ?
Tzn. Oświetlenie wstepne halogenem (mozliwośc kontroli objektu no i wspomożenie Focusa a
nastepnie zdjecie z uzyciem lampy błyskowej (niestety mam tylko słabą FL-20).
I jeszcze jedno - czy uzycie drugiego słabego flesza (np Ys-90) jako slave poprawi radykalnie doświetlenie ?

Pozdrowienia
Waldek/Wally

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2004, 23:28   

Waldemar Jarzynka napisał/a:
Rozumiem że sprawdzałeś to w dzień i 2 X 50W było za mało do poprawnych zdjec poniżej 6/8 metrów ?

Dokładnie.
Czy światło lamp rozpraszało się w świetle słonecznym docierającym pod wodę ?

Tak.
Czy AF i pomiar ekspozycji działały poprawnie ?

A jaki to ma związek z oświetleniem halogenowym ? Przy tak niewielkim efekcie oświetlenia halogenami, ekspozycja była dobierana na podstawie światła naturalnego.
Złe odwzorowanie kolorów ?

Pomieszanie tak różnych temperatur barwowych dla oświetlenia, musi spowodować nienaturalne efekty.
Zdaje sobie sprawę że w dzień to będzie tylko zabawa alo co sądzisz o nocnych zdjeciach ? Tzn. Oświetlenie wstepne halogenem (mozliwośc kontroli objektu no i wspomożenie Focusa a nastepnie zdjecie z uzyciem lampy błyskowej.

A jaką masz inną możliwość ? :)
I jeszcze jedno - czy uzycie drugiego słabego flesza (np Ys-90) jako slave poprawi radykalnie doświetlenie ?

Co to znaczy słabszego YS-90 ? Słabszego od czego ? Jeżeli masz na myśli FL-20, to trudno będzie znaleźć jeszcze słabszy flesz :)

Waldemar Jarzynka 

Wysłany: 30-10-2004, 11:14   

Witam Waldo i dzięki za odpowiedź.

Waldo napisał:
[quote]Co to znaczy słabszego YS-90 ? Słabszego od czego ? Jeżeli masz na myśli FL-20, to trudno będzie znaleźć jeszcze słabszy flesz [unquote/]

Napisałem - słabego -, NIE - słabszego :mrgreen:
Wiem DOBRZE , że FL-20 jest słabym fleszem (liczba 20, a w ubudowie prawdopodobnie 17/18)
ale niestety na razie mam tylko taki :sad: .
Znam przynajmniej kilka lamp równie słabych (lub słabszych) jak FL-20 . Np: Epoque ES-150 (liczba 150 , YS-25DX (17), Inon D-180S (18)....... YS-90 o ile dobrze pamietam ma około 22 i
nie jest silną lampą.
Pytałem czy dokupując drugą, równie słabą lampą poprawię zasieg i oświetlenie. Sadzę , że
zasieg nie zmieni się , poprawa będzie w doświetleniu i bardziej miękkim świetle.
Czy też nie warto i nalezy kupic zdecydowanie silniejszą lampe (finanse :oops: ).

Pozdrawiam Wszystkich Amatorów Zdjęc Pod Wodą :-D
Waldek/Wally

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2004, 20:26   

Znam przynajmniej kilka lamp równie słabych (lub słabszych) jak FL-20 . Np: Epoque ES-150 (liczba 150 , YS-25DX (17), Inon D-180S (18)....... YS-90 o ile dobrze pamietam ma około 22 i
nie jest silną lampą.

Weź pod uwagę fakt, że FL-20 ma bardzo wąski kąt rozsyłu i chcąc uzyskać poprawne oświetlenie należy stosować firmowy dyfuzor, który baaaaaardzo skutecznie ogranicza energię błysku.

Pytałem czy dokupując drugą, równie słabą lampą poprawię zasieg i oświetlenie. Sadzę , że
zasieg nie zmieni się , poprawa będzie w doświetleniu i bardziej miękkim świetle.
Czy też nie warto i nalezy kupic zdecydowanie silniejszą lampe (finanse :oops: ).

Jeżeli dokupisz drugą lampę o podobnej mocy, to w rzeczywistości zwiększysz podwójnie energię błysku, a liczba przewodnia zwiększy się o jedną wartość.
Zasięgu zbyt wiele nie powiększysz, ponieważ woda jest bardzo dobrym "tłumikiem", ale podczas fotografowania przy takiej samej odległości, będziesz mógł zwiększyć wartość przesłony Ponadto można tak ustawić lampy, aby równomiernie oświetlały scenę, a dodatkowo "łagodzisz" ostre cienie, które pojawiają się przy stosowaniu jednej lampy.

W przypadku aparatów cyfrowych należy ostrożnie podchodzić do zbyt intensywnego oświetlenia, ponieważ kompakty cyfrowe mają znacznie ograniczoną maksymalną wartość przesłony, a matryce CCD/CMOS uniemożliwiają wydobycie szczegółów z prześwietlonego ujęcia. Jeżeli lampa będzie miała zbyt małą regulację mocy, to może stwarzać problemy przy zdjęciach zbliżeniowych i wymagać stosowania dodatkowych dyfuzorów.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu