Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z synchronizacją lampy zewnętrznej i aparatu cyfro
Autor Wiadomość
Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2004, 23:17   Problem z synchronizacją lampy zewnętrznej i aparatu cyfro

Witam,
Muszę sie przyznać że mam ogromny problem :cry:
Chodzi o wyeliminowanie zjawiaska przedbłysku w C3040 lub przerobienie lampy ikelite do współpracy z cyfrówką.
Nie odnalazłem w tym aparacie funkcji wyłączenia przedbłysku a lampa posiada sensor i wyzwala błysk zbyt wcześnie.
Zostałem zapewniony przez sprzedawcę że wszystko bedzie OK, ponieważ on też posiada identyczny zestaw.
Czy komuś udało się poradzić sobie z tym problemem?
Pozdrawiam,
Arturro

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2004, 10:21   

Witam ! :cool:
W temacie fotografii nie jestem zbyt mocny ale z tego co wiem to w aparatach " ze środkowej półki" przedbłysk jest "doczepiony" do jednej z dwóch funkcji : ustwianie ostrości jeżeli jest za ciemno - rzadko używane w cyfrówkach, częściej dioda - ale jeżeli jest ta funkcja w twoim aparacie to przełącz na na ostrość manual i sprawdź czy błyska, a druga sytuacja gdzie występuje przedbłysk to redukcja czerwonych oczu (red eye) po prostu wyłącz tą funkcję. Tyle na ten temat od laika - może fachowcy doradzą coś jeszcze.

Pozdrawiam :22:

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2004, 11:01   Re: Problem z synchronizacją lampy zewnętrznej i aparatu c

Niestety, nie znam modelu C-3040, ale ...
Przedbłyski pomiarowe, w znanych mi Olympusach, są wyłączalne za pomocą funkcji "Slave" w menu -> parametrach dotyczących trybu pracy lampy błyskowej - funkcja ta równocześnie pozwala określić siłę błysku wyzwalającego lamp zewnętrzną. Niektóre modele aparatów (np.Canon S40) nie posiadają funkcji wyłączania przedbłysków, ale w niektórych trybach pracy np. "M" (manual) lub "A" (preselekcja przesłony) przedbłysk nie jest generowany.
Jeżeli natomiast lampa Ikelite nie posiada trybu ignorowania przedbłysków, a w aparacie również nie będzie można ich wyłączyć, to masz spory problem.
Słyszałem o przyciemnianiu lampy wbudowanej (zasłonięcie lampy materiałem osłabiającym błysk - przeźroczystość materiału należy dobrać doświadczalnie), tak aby słabszy przedbłysk nie wyzwalał lampy zewnętrznej i wyzwolenie nastapiło dopiero przy pełnej energii błysku, ale nigdy nie praktykowałem takich eksperymentów i nie wiem czy są skuteczne.
Dla chcącego nie ma granic i można rozważać przeróbkę lampy Ikelite, ale ja bym się na takie coś nie porywał i pomyślałbym o ... zmianie lampy lub aparatu.
Jeżeli sprzedawca Cię zapewniał o poprawności współpracy, a okaże się to niemożliwe, to najlepiej będzie zwrócić zakupiony towar.

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2004, 18:49   

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zdaniem fachowców lampa nadaje się znakomicie do C 5060 można tam wyłączyć ten przedbłysk.
Pozdrawiam,
Arturro

Silesian 

Stopień: Średni z dodatkami
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2004, 21:06   

A czy ktoś wie jak sprawa wygląda w Canonie A95? On również ma przedbłysk pomiarowy i nie wiem jak go wyłączyć (w instrukcji do A85 nic nie znalazłem na ten temat a do A95 nie mam). A może nie jest generowany przy niektórych opcjach jak wyżej sugerował Waldo? np. M lub Underwater? Powiedzcie jak sobie z tym poradzić? Chciałbym kupić lampę "YS-90 Auto" i nie wiem, czy zgram ją z moim aparatem.

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2004, 21:35   

Jeśli dobrze pamiętam, to lampa sea&sea YS 90 współpracuje z aparatami wyzwalającymi przedbłysk pomiarowy.
A

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2004, 22:30   

Jeżeli tak jest tzn. że problem nie istnieje? Oby tak właśnie było...

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2004, 22:42   

Silesian napisał/a:
Jeżeli tak jest tzn. że problem nie istnieje? Oby tak właśnie było...

YS 90 Auto podobnie jak YS90DX, posiada funkcję, która umożliwia współpracę z aparatami generującymi przedbłyski.
Jeżeli chodzi o A95, w celu sprawdzenia czy w danym trybie pracy nie generuje przedbłysków, najlepiej pójść do sklepu foto i najprostszą lampą błyskową bez funkcji pre-flesh, sprawdzić czy dobrze naświetli zdjęcie.

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2004, 00:02   

Mam prośbę do Walda o pewne wyjaśnienie. Mam Canona A95 i Sea&Sea YS-90 AUTO. Jeszcze zestaw nie jest kompletny (nie mam jeszcze obudowy) a już pojawiło się kilka pytań. Mam do tej lampy światłowód. Czy powinienem zasłonić wewnętrzną lampę aparatu i podać lampie zewnętrznej błysk przez światłowód?, czy też nic nie zasłaniać i nie korzystać ze światłowodu?
Przyznam się szczerze (dopiero startuję... :mrgreen: ), że nie bardzo wiem na czym polega różnica pomiędzy lampami YS-90DX i YS-90AUTO, co to jest TTL (jak to wykorzystać) i jak się ma do tego eliminowanie przedbłysków oraz tryb SLAVE. Trochę mam za dużo parametrów jak na początek.
Wiem, że YS-90 AUTO potrafi automatycznie określić stopień oświetlenia obiektu, ale nie wiem jak to się ma do 12 stopni siły błysku regulowanych manualnie i jak się mają do tego pozostałe parametry i światłowód.
:asthanos:

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2004, 08:06   

W przypadku Twojego zestawu przedbłysk pomiarowy jest zjawiskiem pozytywnym.
Lampa w aparacie musi być włączona, bo dzięki jej pracy zadziała ta zewnętrzna a światłowód przesłoni lampkę wbudowaną w aparacie, tak żeby nie zświetlała drobin w wodzie znajdujących się pomiedzy obiektywem a przedmiotem fotografowanym.
Nie musisz stosować trybu manualnego, chyba że automatyka w pewnych warunkach będzie mało precyzyjna.
Nie zapomnij pochwalić się fotkami!
Pozdrawiam,
Arturro

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2004, 08:33   

No dobrze, ale albo przedbłysk, albo przysłonięcie przez światłowód. Jak jej nie zasłonię, to oświetli drobinki i powstanie śnieg, a jak zasłonię światłowodem, to nie powstanie przedbłysk pomiarowy. Dalej nie jest to dla mnie jasne. A co z TTL, Auto 1, Auto 2 i Slave?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2004, 12:33   

Jeżelic chodzi o działanie lampy YS-90 Auto i współpracy z aparatem, to na początek proponuję przestudiować jej instrukcję - tam jest opisany sposób działania lampy w poszczególnych trybach i zasada ustawiania mocy w lampie.
Jeżeli chodzi o używanie światłowodu, to gwarantuje on wyzwolenie lampy zewnętrznej TYLKO na błysk naszego aparatu, a nie przypadkowe wyzwolenie przez aparat innego fotografa. Dodatkową zaletą światłowodu, jest możliwość całkowitego zasłonięcia, nieporządanego błysku z lampy wbudowanej.
TTL, to jest to pomiar światła przez obiektyw aparatu, który zapewnia najbardziej optymalny sposób pomiaru naświetlenia, realizowany tylko w obszarze rejestrowanym przez aparat.
TTL w YS-90 jest dedykowany tylko dla aparatów Nikonos i nie będzie realizowany dla aparatów innych firm.

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2004, 22:17   

Niestety nie posiadam instrukcji. Lampę kupiłem używaną. Ale czytałem gdzieś, że TTL można oszukać w następujący sposób. Aparat określa parametry naświetlenia i wyzwala błysk o odpowiedniej sile. Dzięki światłowodowi jest odczytywana siła błysku flasha z aparatu i lampa zewnętrzna w trybie AUTO automatycznie dopasowuje siłę błysku zależnie od wartości odczytanej za pomocą światłowodu. Ale nie wiem na pewno, czy tak to działa i czy w tej lampie.
Piszesz, że błysk lampy wbudowanej w aparat jest nieporządany. A co z przedbłyskiem pomiarowym? Jeżeli zasłonię tę lampę, to aparat nie ustawi odpowiednich parametrów?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2004, 22:49   

Silesian napisał/a:
Dzięki światłowodowi jest odczytywana siła błysku flasha z aparatu i lampa zewnętrzna w trybie AUTO automatycznie dopasowuje siłę błysku zależnie od wartości odczytanej za pomocą światłowodu. Ale nie wiem na pewno, czy tak to działa i czy w tej lampie.

Światłowód to nic innego jak kabel przewodzący światło, więc nie bardzo rozumiem, co miałby mieć wspólnego z TTL ? TTL polega na bieżącym pomiarze ekspozycji przez czujnik znajdujący się za obiektywem, w trakcie naświetlania matrycy. W trakcie błysku lampy, czujnik analizuje poziom ekspozycji i gdy osiągnie optymalną wartość, czujnik "przerywa" błysk lampy (zasada opisana w wielkim uporoszczeniu).
Ikelite wymyślił sposób na symulację TTL, ale jest to realizowane za pomocą specjalnego adaptera, który analizując czas błysku lampy wbudowanej, powoduje, że lampa zewnętrzna naśladuje lampę wbudowaną, a czujnik TTL w rzeczywistości kontroluje światło z lampy zewnętrznej. Jest to jednak dość drogie rozwiązanie i działa jedynie z lampami Ikelite np. DS-125.

Silesian napisał/a:
Piszesz, że błysk lampy wbudowanej w aparat jest nieporządany. A co z przedbłyskiem pomiarowym? Jeżeli zasłonię tę lampę, to aparat nie ustawi odpowiednich parametrów?

A do czego ma służyć przedbłysk, skoro lampa wbudowana będzie zasłonięta , a parametry będziesz ustawiał ręcznie lub w preselekcji przesłony ?

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2004, 11:41   

Rozumiem, czyli fotki w trybie M (manual). A czy znasz może ten aparat (Canon a95) i wiesz jak działa funkcja "Underwater"? Czy warto z niej korzystać, czy też najlepiej będzie gdy będę operował ręcznie balansem bieli, czyłością matrycy i preselekcją czasu i przesłony?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2004, 13:19   

Silesian napisał/a:
A czy znasz może ten aparat (Canon a95) i wiesz jak działa funkcja "Underwater"?

Niestety, nie znam A95 i funkcji "underwater". Jeżeli chodzi o balans bieli, to najlepsze efekty uzyskuje się przy ręcznym jego ustawianiu.

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2004, 13:38   

W tym modelu są 4 automatyczne opcje ustawiania balansu bieli i piąta do pobraina bieli np. z białej kartki. Nie wiem tylko jak to zrobić pod wodą. :)

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2004, 13:45   

Silesian napisał/a:
Nie wiem tylko jak to zrobić pod wodą. :)

Z użyciem tabliczki do pisania.

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2004, 14:06   

O tym nie pomyślałem! Faktycznie, to jest rozwiązanie. Dzięki.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu