Wysłany: 10-12-2004, 15:21 Jak zacząć fotografować pod wodą? wywiadzik :)
Morze Czerwone to mekka fotografów podwodnych - zdjęcia robią wszyscy, którzy trzymają w ręku coś, na czym tylko napisano "photo"
W ubiegłym roku po raz pierwszy spotkaliśmy sympatycznego Szweda - Petera. Zainteresował nas już wtedy swoim nietuzinkowym podejściem do podwodnej fotografii...
...trzymał w ręku mały aparcik w obudowie i zaczepiał każdego kto miał jakikolwiek inny - wypytywał o wszystko na co tylko rozmówca mu pozwolił...
Postanowilismy zrobić z nim mały wywiad...
Poznajcie proszę Peter'a Berquist'a
DiW: Kiedy zacząłeś robić zdjęcia pod wodą?
PB: Pierwsze podwodne zdjęcie zrobiłem... rok temu. Kupiłem Canona Ixus 400 i zaczęło się
DiW: Jak wyglądały Twoje pierwsze zdjęcia?
PB: Nie tak jak powinny (śmiech)
DiW: Gdzie zdobywałeś informacje jak robić zdjęcia? Pamiętamy, że ganiałeś kiedyś po bazie za każdym kto trzymał w ręku obudowę...
PB: Eeee... niektórym odpuszczałem . Tak naprawdę, to nieograniczoną wręcz ilość informacji można znaleźć w sieci. Najłatwiej zdobywać wiedzę przez liczne fora dyskusyjne - tak też zrobiłem. Kontakt z wieloma osobami które mają różne zdania na jakiś temat skłania do zastanowienia się nad nim - pojawia się chęć ćwiczeń praktycznych, aby móc podzielić się własnymi doświadczeniami Najfajniejsze w forach jest to, że nie trzeba być super fachowcem aby być traktowany na równi z naprawdę dobrymi w danym fachu - to bardzo pomaga w zdobywaniu wiedzy.
DiW: Ok - na polskich forach nurkowych panuje kult Olympusa - wiemy, że używałeś aparatów tej firmy. Co o nich sądzisz?
PB: To ciekawa sprawa - moim zdaniem Olympus wygrywa przede wszystkim ze względu na bardzo niski koszt obudów do swoich aparatów - ale nie jest to oczywiście jedyny powód . Robiłem zdjecia różnymi aparatami Olympusa: mju-410, C-5060, C-8080... Gdybym miał wybierać - wybrałbym... C-5050.
DiW:Mam parę stówek w kieszeni, chcę robić zdjęcia - jaki aparat mam kupić?
PB: Na początek małego, ale dobrego kompakta (niewielka gotówka wystarczy na aparat i obudowę - wiem, bo sam to przerabiałem ). Proponuję Canon'a Ixus'a- jest lepszy od podobnego Olympusa np. mju 410. Ten pierwszy ma zdecydowanie lepszy focus przy niewielkiej ilości światła. Jeżeli mamy troche więcej gotówki to poszedłbym na najlepsze moim zdaniem połączenie cena/wielkość/jakość - kupiłbym Olympusa C-5050 (aparat obecnie już nie produkowany - do kupienia z drugiej ręki). C-5060 ma co prawda nieco lepszą optykę, ale focus pod wodą potrafi płatać figle... Poza tym, aparat ten jest dużo bardziej skomplikowany w obsłudze niż moja lustrzanka...
DiW No dobra, a ostatnie dziecko Olympusa C-8080?
PB: to moim zdaniem nieporozumienie - aparat kosztuje niemal tyle co dobrej klasy lustrzanka, a jakość zdjęć jest niższa - największa zaletą tego aparatu jest tania obudowa... Wolę jeść przez jakiś czas tylko makaron, ale mieć konkretny sprzęt, a nie jego namiastkę. Nawet gdybym kupił coś pośredniego i tak musiałbym zmienić - szkoda czasu i...pieniędzy
DiW: No dobra - chwal się Czym obecnie robisz zdjęcia?
PB: Obecnie używam Nikona D70, z obiektywem 18-70mm, oraz dodatkowego obiektywu do zdjęć makro. Całość zamykam w obudowie Ikelite. Zestaw kosztował mnie ok. 3 tys dolarów - musiałem sprzedać wszystko co miałem, żeby go kupić... Uważam, że była to najlepsza decyzja jaką mogłem podjąć
DiW: Dwa najczęściej pojawiające się zarzuty dotyczace lustrzanek to to, że wielkie i że bardzo niewygodne kiedy trzeba patrzeć w niewielki otwór w obudowie w trakcie kadrowoania... Co Twoim zdaniem jest największym minusem takiego zestawu?
PB: Cena ! (odpowiedź bez najmniejszego zastanowienia)
Duża obudowa okazuje się być bardzo stabilna pod wodą - wymaga idealnego opanowania pływalności, szczególnie jeżeli korzysta się z dodatkowych lamp. Kwestia kadrowania - pamiętasz jak zrobiłeś super fotkę, a potem na komputerze okazało się, że ta najlepsza fota jest nieostra? W lustrzance nie ma takiego problemu - widzę dokładnie kiedy zdjęcie jest ostre, a kiedy nie - to jedna z największych zalet tego sprzętu. Nie musisz pytać o kolejną - to prędkość. Robię bez problemów 3 zdjęcia/sekundę bezpośrednio po naciśnięciu spustu migawki - ryby nie odpływają (śmiech)
DiW: Twój nastepny zakup?
PB: Coś innego do jedzenia - makaronu mam już dość (śmiech). Marzy mi się Canon Mark II z linii profesjonalnej... ale, obudowy zaczynają się od 3 tys. euro - czyli znowu makaron - musze to dobrze przemysleć...
DiW: Twoje ulubione miejsca do fotografowania?
PB: Małe kawałki rafy, zazwyczaj omijane przez resztę nurków - tu na miejscu to El Desha i Estha. Ciekawe jest to, że nie mam ani jednego dobrego zdjęcia z jednego z najpiękniejszych tutejszych ogrodów koralowych - Sabina Garden. Jest po prostu... za duży - nie umiem jeszcze robić takich zdjęć...
DiW - Jakieś wymarzone miejsce do fotografowania?
PB: Galapagos, Mikronezja i takie tam... znowu makaron...
DiW: Masz swoją stronę www - jeżeli komuśspodoba się jakaś fota - jak ją zdobyć?
PB: To żaden problem - jeżeli komuś zależałoby na którymś z moich zdjeć, chętnie je wyślę w dowolnym formacie - wystarczy napisać - zapraszam na moją stronę www.pedda.com - pytanie tylko czy komuś podoba się to co już zrobiłem...? (oczywiście przesłane zdjecia mogą być wykorzystywane wyłączenie do celów prywatnych.)
DiW: Znasz Forum Nuras ?
PB: Nie
DiW:
PB: ok ok Znam! Znam!
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich moich Znajomych z Polski
DiW Bardzo dziękujemy za rozmowę.
Peter jest instruktorem nurkowania. Pracuje w szwedzkiej bazie nurkowej nad Morzem Czerwonym. Wielu z naszych Forumowiczy zna go osobiście
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko