To są wojska specjalnego przeznaczenia. Mają na swoim składzie kompanię płetwonurków. Ściśle współpracują z płetwonurkami z Formozy oraz z formacjami zachodnimi o podobnym przeznaczeniu.
Takie jednostki są juz zawodowe więc aby sie do niej dostać trza selekcję przejść. Selekcja jest wzorowanan na selekcji do GROMu czy SASu. Trwa kilka dni. Polega na stopniowym eliminowaniu najsłabszych psychicznie zawodników. Naturalnie fizycznie trzeba być mocny, nawet bardzo mocny.
Selekcja to głownie dużo chodzenia, biegania, pływania, ćwiczenia fizyczne, przy jednoczesnym rozwiązywaniu logicznych zagadek. Podobno najaczęściej odpadają ze wględu na kontuzje i zadania natury matematyczno logicznej. Może to się wydawać łatwe ale pod wpływem stresu oraz zmęczenia jest to trudne.
Np do GROMu z kilkuset dostaje się kilku. Czyli niezła sieczka.
W takci radzajach jednostek, potrzebni są ludzie przede wszystkim silni psychicznie, którzy wręcz rzygając ze zmęczenia fizycznego i psychicznego są w stanie rozwiązywać różnego rodzaju łamigłowki i testy !! ( uwierz mi nawet najprostrzy test stanowi problem, jeżeli przed chwilą piłeś własny pot !.)
kompania " PŁETW "moim zdaniem jest najbardziej ATRAKCYJNA jeżeli tak to można nazwać! nurkowanie z bronią noi "zamknięty obwód "skoki spadochronowe w płetwach..
ja znalazłem się na 3ks,ale nie żałuję !!
P.S
i tak nurkuję......
poz.amigo
Generalnie są to wojska o których nikt nic nie wie. Sprzęt jaki używają jest tak "stjuningowany" że się to w głowie nie mieści dla zwykłego śmiertelnika (zwykłego płetwonurka, choć dla najbardziej doświadczonych płetwonurków TMXowych podobnie). Choć z drugiej strony nurkowania podczas akcji (dywersja, rozpoznanie, działania niekonwencjonalne)nie są głębsze niż 10 metrów.
Generalnie to jest świat o którym nam cywilom nigdy nie będzie znany.
Jeśli ktoś chce poznać kulisy działań specjalnych płetwonurków np. w Rosji (mają najbardziej rozwinięte jednostki specjalnego przeznaczenia na świecie) to polecam książkę „Specnaz” Wiktora Suworowa.
Myślę że to żelaztwo z przodu jest mało praktyczne. No i niedirowe. Bo trym zaburza jak cholera
No i jak sie tym pod wodą posługiwać? Problem odrzutu bez stałego oparcia może być dość zabawny. Chociaż może to jakiś nowy, tajny model skutera o napędzie reaktywnym?
Czy czytaliscie Ksiazke "Specnaz" ?? Czy znacie biografie W. Suworowa ?? a czy wiecie ze do dzisiaj jest on ochraniany w Angli przez MI-5 ??
Sonny, co do Suworowa to ta ochrona to IMHO bardziej kwestia marketingowa niż konieczność. To że ma teoretycznie wyrok śmierci wydany w ZSRR to jedno, a to że gdyby naprawdę chcieli go usnąć to angole by go nie ochronili. Jakoś facet udziela wywiadów, pokazuje się... w bajki wierzysz że tak na niego czatują?
Co do ultra-nurow w wojsku to mam mieszane uczucia. Wydaje mi sie ze porownywanie nurkowania postrzeganego pod katem dzialan specjalnych (aparaty o obiegu zamkniętym, tleniaki w dzialaniach dywersyjnych) i nurkowanie tech jest nie bardzo sensowne, bo dwa rozne swiaty. Nie znam osobiscie ludzi z Formozy czy Gromu, ale sadze ze jak sie chce isc w strone nurkowan tech to jednak lepiej robic to w cywilu. Z powodow czysto ekonomicznych... sadze ze jak chcesz nurkowac powaznie na TMX to wojsko Ci tego nie sfinansuje, bo to nie za bardzo ma sens.
A że trzeba być nie do zaj... to fakt No i sie czlowiek nastrzela, nabiega, nanurkuje, naskacze... a na staroisc bedzie mial co wspominac siedzac np. u ortopedy Tez kiedys miale ciagoty w tym kierunku jak sie NavySeals naogladalem...
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-12-2004, 10:25
Ten rebreather jest prosty jak kij do hokeja, wydaje się niezawodny, ale nurkowanie z tym jest niebezpieczne. Skład mieszanki którą oddycha nurek nie jest kontrolowany instrumentalnie. Jak chcą zejśc nieco głebiej na chwilę, to zakręcaja zawór butli tlenowej... Suchacz jest bez inflacji (w zasadzie nurkowania do 6 m), nie ma żadnego regulatora pływalności. W płytkim zbiorniku, rzece przy dnie OK, ale wyobraźcie sobie nurkowanie w toni w tym sprzęcie z rebreatherem tlenowym bez regulacji składu mieszanki. Czas nurkowania - bagatela 6 godzin...
Wysłany: 16-12-2004, 11:04
Cytat:
ja znalazłem się na 3ks,ale nie żałuję !!
Czołem amigo!
Czy dobrze rozumiem, że kolega z przeszłością mundurową w armii zawodowej? Jeśli się nie mylę, to na pewno znajdziemy kilka wspólnych tematów...
Pozdrawiam
Mieto [Usunięty]
Wysłany: 16-12-2004, 15:41
Efraim Ryba napisał/a:
Myślę że to żelaztwo z przodu jest mało praktyczne. No i niedirowe. Bo trym zaburza jak cholera
Pojęciem trymu w wojsku to mało się przejmują jak sądzę. Ważniejsze jest aby nikt cię pod wodą głowy nie skręcił. Płetwonurkowie formacji specjalnych są szkoleni do zabijania miedzy innymi pod wodą. Jeśli taki płetwonurek miałby sprzęt na plecach to łatwiej go wyeliminować przez drugiego płetwonurka po wodą. Tak masz cały czas kontrolę nad sprzętem. Najważniejsze dla wojska jest to aby automaty takie umożliwiały:
- skrytość działania - tu tłumaczyć nie trzeba (po prostu żeby bomble się nie wydostawały na powierzchnię)
- brak szumów towarzyszący przepływowi czynnika oddechowego - takie dzwięki mogą być bardzo łatwo wychwycone, zidentyfikowane i zlokalizowane przez hydrolokatory, stanowiące wyposażenie większości okrętów wojskowych.
- amagnetyczność - ze względu na zagrożenie min reagujących na pole magnetyczne.
nseal napisał/a:
sadze ze jak chcesz nurkowac powaznie na TMX to wojsko Ci tego nie sfinansuje, bo to nie za bardzo ma sens
Pewnie. Po co taki płetwonurek ma schodzić głęboko. Jak operuje on w dość płytkich wodach (np. porty morskie - minowanie i rozminowywanie statków).
Ten zestaw na zdjęciu o obiegu zamkniętym to francuski aparat o nazwie OXY NG-2. Stosowany przez GROM, Formoze oraz PSK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko