Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
"Uczenie się" nurkowania z internetu
Autor Wiadomość
Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2005, 12:00   "Uczenie się" nurkowania z internetu

Piszę tutaj, bo reklama jest w dziale "Komercja" a tam dyskutować się nie da z powodów formalnych. Nie jest to też temat stricte nurkowy.

Co myślicie o możliwości uczenia się teorii via internet?
Wszystkie rodzaje kursów - czy tylko niektóre?
Czy w ogóle to ma sens?

Moim założeniem było - by spotkanie na kursie "w realu" było jak najmniej poświęcone "biciu piany" - a jak najwięcej praktyce i nurkowaniu. Czy teoria via internet temu pomoże?

W PADI/DSAT - jest dodatkowa opcja - formalny referal, czyli przekazanie kursanta po dowolnym etapie kursu. Kursant ukończywszy teorię w centrum internetowym - może uzyskać papier - formularz przekazania - i kontynuować część praktyczną u dowolnego instruktora PADI/DSAT na świecie.

MTBiker
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2005, 12:07   

Hej Marku

W pracy mam czasem doczynienia (korzystam) ze szkoleniami intranetowymi. Sa to szkolenia dosc specyficzne bo w 99% scisle techniczne.

Wedlug mnie moga byc one traktowane jako zapoznanie z tematem, przygotowanie przed wlasciwym kursem in real czy tez jako przypomnienie wiedzy z poprzednich kursow / okreslenie aktualnego stanu wiedzy uczestnika...

Czasem sie przydaje mozliwosc dialogu z wlascicielem szkolenia/instruktorem (w warunkach internetu moze to byc GG/Skype etc)

Jednym slowem moga byc przydatne zarowno dla instruktora jak i kursantow (ale i tak bedac instruktorem wyklad jeszcze na kursie bym prowadzil)

Pzdr
Luc

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2005, 12:11   

MTBiker napisał/a:
Hej Marku

Czasem sie przydaje mozliwosc dialogu z wlascicielem szkolenia/instruktorem (w warunkach internetu moze to byc GG/Skype etc)

Ten element też przewiduję w trakcie szkolenia.
Zakładam sekwencję:

praca własna czyli przeczytanie podręcznika, slajdy, filmy, itp -> pisemna odpowiedź na pytania kontrolne po każdym rozdziale -> analiza odpowiedzi -> telekonferencja z wyjaśnianiem błędów, wątpliwości, itp -> telekonferencja z rozwiązywaniem zadań, problemów o ile w danym kursie występują -> na koniec egzamin testowy w ograniczonym czasie.

dodatkowo - udostępnianie kursantom "logów" poprzednich telekonferencji - czyli coś w rodzaju FAQ.

Art 

Wysłany: 17-02-2005, 13:09   

Wszystko oczywiście zależy od tego jaki to ma byc kurs - jeśli trzeba przyswoić sporo wiedzy teoretycznej to taki kurs jest super rozwiązaniem dla osób, które nie maja czasu na wyjazd 3 dniowy gdzie 2 dni to czysta teoria.

Jeśli tylko osoby idą na kurs żeby się czegoś nauczyć (a nie zdobyć plastik) to same będą drążyły części materiałów które wydawały się dla niech mniej zrozumiałe lub jeśli będą chciały zgłębić wiedzę - grunt to dobre testy i zaangażowanie OBU STRON :)

Z zaciekawieniem śledzę Twój pomysł na kurs gas blendera - wygląda bardzo interesująco i jest niezłą alternatywą dla osób które nie zawsze mają tyle wolnego czasu ile by chciały :)

Pozdrawiam

jenny
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2005, 14:30   

Witam,
przez czas jakiś parałam się zawodowo e-learningiem. Zasadniczo szkolenia internetowe nadają się do przekazywania wiedzy nie wymgającej kreatywności ze strony słuchacza.
Ogólna zasada jest taka: im więcej "pamięciówki" lub mechanicznego powtarzania czynności, tym lepiej sprawdza się e-learning.
Można w ten sposób nauczyć człowieka wykonywania rutynowych czynności (np. wypełnianie formularzy podatkowych, podstawy korzystania z programów komputerowych, itp). W tym przypadku zaletą jest możliwość wyświetlenia na ekranie okreslonych sekwencji czynności.
Dobrze też nadaje się do przekazywania wiedzy przyswajanej pasywnie (np. procedury obowiązujące w firmie). W tym przypadku twórca kursu spełnia rolę pracowitej pszczółki, która doknała selekcji materiału i w sposób jasny przekazała wiedzę w skondensowanej formie.
Średnio nadaje się do przedmiotów wymagających zrozumienie (matematyka, fizyka), bo gdy student nie rozumie nie ma możliwości wytłumaczenia mu "innymi słowami". Ale od biedy się da.
Zupełnie nie nadaje się do zagadnień mających wariantowe rozwiązania (np. zaawansowany język obcy, gdzie to samo można powiedzieć na wiele sposobów).
Wydaje mi się, że należałoby każdy kurs rozpatrzeć pod względem tych ogólnych zasad.
Myślę więc, że fragmenty szkoleń dotyczące hydrobiologii (opowieści o rodzajach jezior, podwodnym życiu, itp) nadają się jak najbardziej do e-lerningu. Tym bardziej, że można je wzbogacić zdjęciami bądź krótkimi filmami. To samo dotyczy fizjopatologii.

Pozdroofki
jenny

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2005, 19:43   ... z netu

Dobry pomysl chyba sie pisze na to
pozdr Scan

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 17-02-2005, 20:15   Re: "Uczenie się" nurkowania z internetu

Marek Macner napisał/a:
Piszę tutaj, bo reklama jest w dziale "Komercja" a tam dyskutować się nie da z powodów formalnych.

Popatrz.... A mi sie wydawalo, ze chcesz dotrzec do tych, co "Komercji" nie czytaja....:roll:. Dobrze ze nic nie napisalem...

Marek Macner napisał/a:
Co myślicie o możliwości uczenia się teorii via internet?

To samo co o uczeniu sie taorii via ksiazka, czasopismo, video, rozmowa przy piwie albo soku jablkowym: Ludzie ktorzy sa zainteresowani tematem robia to juz dawno, dla innych ta forma nic nie wnosi.

Marek Macner napisał/a:
Wszystkie rodzaje kursów - czy tylko niektóre?

Teorie, ktora nie dostaje sie na normalnych kursach, lub wymagane sa dodatkowe $.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 17-02-2005, 20:42   

Niektóre kursy to czysta teoria, której bez problemu nauczyć się można samemu z książek lub z internetu. Np. kurs nitroksowy, który może być (i w niektórych organizacjach jest) robiony 'na sucho'.
Jest sporo takich, które po samodzielnym opanowaniu teorii wymagać będą zajęć praktycznych (chyba większość). A kursy np. pierwszej pomocy to raczej osobiście z instruktorem.
Niestety w światku nurkowym jakoś się przyjęło, że bez skończenia odpowiednio drogiego kursu to nawet pierdnąć [chyba nie dostanę bana za słownictwo?] nie wolno więc cieszę się, że ktoś próbuje zracjonalizować podejście do szkolenia m.in. przez wykorzystanie sieci. Tak trzymaj!

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2005, 21:17   

Miło, że się podoba.
Oprócz tych dwóch kursów, czyli Blendera i Nitroxa ( w Nitroxie jest opcja "na sucho" - do 32% tlenu - tylko teoria bez nurkowania ) planuje umieszczenie po kolei wszystkich materiałów szkoleniowych - tak, aby po pierwsze potencjalny kursant mógł zobaczyć o co w danym kursie chodzi, a po drugie - by "rzeczywisty" kursant - przed fizycznym pojawieniem się na kursie mógł się do niego lepiej przygotować lub wręcz "zaliczyć" pewien fragment (lub nawet całość) z teorii (pytania kontrolne, egzaminy, obliczenia, itp).
Kolejne będą: Tec Deep, Tec Trimix, Specjalizacja Głęboka i Specjalizacja Wrakowa.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 18-02-2005, 08:38   

Mnie się ten pomysł bardzo podoba - od nauki przez internet już nie uciekniemy- są już takie studia, praca nie w firmie itd.
Mam tylko jedną uwagę- całość materiału do ściągnięcia pdf - ułatwi pracę i niekoniecznie trzeba siedzieć w sieci.

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2005, 08:43   

Materiały w PDF, DOC, XLS, PPT, itp - dostają kursanci w mailu lub jako linki do pobrania z serwera i mogą dalej kontynuować "off-line".
Na stronie jest "normalnie" czyli html/php/...

I profilaktycznie - wszystkie umieszczone na stronie materiały zostały przeze mnie przetłumaczone, na co dostałem zgodę od właściciela praw autorskich. Również zgodę na udostępnianie tych materiałów w moich szkoleniach. :)

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2005, 10:27   

Marek Macner napisał/a:
I profilaktycznie - wszystkie umieszczone na stronie materiały zostały przeze mnie przetłumaczone, na co dostałem zgodę od właściciela praw autorskich. Również zgodę na udostępnianie tych materiałów w moich szkoleniach. :)

Mała uwaga do tłumaczenia - czy konieczna jest forma "cylinder" zamiast "butla"? Albo czy nie można zastąpić "inertny" przez "obojętny"?

Najlepsze pozdrowienia.

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2005, 10:32   

Cylinder - czy butla?
Jak zaczynałem tłumaczenie podręczników - to stawałem przed kilkoma takimi dylematami.
W końcu wybrałem i starałem się konsekwentnie we wszystkich miejscach stosować:

- cylinder - bo bardziej po "technicznemu" :) - no a dalej twin-dwucylindrowy-dwubutlowy?

- inertny - bo bardziej się kojarzy z bezwładnością i "oporem" w transporcie niż obojętny.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu