Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
JAJECZNICA
Autor Wiadomość
MARCIN750 

Stopień: PADI DIVER
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2005, 19:19   JAJECZNICA

Chodzi mi konkretnie o kurze jaja,zwykle jajca,ktore goszcza zapewne u kazdego w lodowce.
Nie wiem czy wszyscy zdaja sobie sprawe z tego ze wiekszosc jaj ,ktore kupujemy pochodza z ferm gdzie zwierzeta trzyma sie w klatkach o powierzchni kartki A4 . Mozemy jednak uniknac zakupu jaj pochodzacych od męczonej kury wystarczy ze zwrocimy uwage na numer jaki widnieje na jajku.
Przewaznie wyglada to tak : 3 – PLE – 123 45 01
numer 3 na poczatku oznacza ze jajo pochodzi wlasnie z takiej okropnej fermy.

oznaczenia:
0 - ekologiczny
1 - chów wolnowybiegowy
2 - chów ściółkowy
3 - chów klatkowy

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 18-02-2005, 21:03   

No tak chów chowem, a życie nie jest łatwe (nawet/głównie kurze)........... ale wracając do tematu to ..........
ja lubię ze zeskwarkowanym boczusiem, odrobiną masła i kapką (może dwoma) mleka :cool:

Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2005, 21:45   jaja

Tomek Radomski napisał/a:
No tak chów chowem, a życie nie jest łatwe (nawet/głównie kurze)........... ale wracając do tematu to ..........
ja lubię ze zeskwarkowanym boczusiem, odrobiną masła i kapką (może dwoma) mleka :cool:

a ja pobiegłem do lodówki sprawdzić.
nie maja pieczątek. :-D

Znaczy się, pójdą na patelnię.......

Rumelia 

Kraj:
Kiribati

Wysłany: 18-02-2005, 21:51   

To jak tę kurę w klatce wielkości A4 odwiedza kogut????No ,bo z powietrza to się przecież te jaja nie biorą :blue2:

Na szczęście nie uczestnicze w tym haniebnym procederze ,bo jaja kupuję zawsze od znajomego ....chłopa. Jego kury są hodowane bezstresowo i latają po podwórku wolne jak elektrony:-)

payky 

Stopień: OWD
Wysłany: 18-02-2005, 22:04   

Ja "swoje" spradziłem na szczęście mają 2 na początku :)

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 18-02-2005, 22:20   

Cytat:
To jak tę kurę w klatce wielkości A4 odwiedza kogut????No ,bo z powietrza to się przecież te jaja nie biorą

Z tego co wiem jaja biorą się z kury i są najzwyklej niezapłodnione (nie ma prawa powstać z tego kurcze kurczak), a jak kogut kurę dopadnie (w takiej klatce ma ułatwione zadanie bo dana kura nie ucieka ;-) ) to jest kurczak. A kurczak jak wiadomo najlepiej wygląda z kolegami na obrotowym solarium (solarium jest zdrowe, ponieważ czynnikiem ogrzewczym jest zwykle propanbutan UV frei)

alllf 

Wysłany: 18-02-2005, 22:21   

A na moich jajeczkach jest jedynka i są całkiem niezłe, :-D

Rumelia 

Kraj:
Kiribati

Wysłany: 18-02-2005, 22:33   

Cytat:
Z tego co wiem jaja biorą się z kury i są najzwyklej niezapłodnione (nie ma prawa powstać z tego kurcze kurczak), a jak kogut kurę dopadnie (w takiej klatce ma ułatwione zadanie bo dana kura nie ucieka ) to jest kurczak. A kurczak jak wiadomo najlepiej wygląda z kolegami na obrotowym solarium (solarium jest zdrowe, ponieważ czynnikiem ogrzewczym jest zwykle propanbutan UV frei)

Z racji płci w temacie JAJKA jesteś lepiej obeznany :-D

To żart oczywiście ,tak jak i ten wcześniejszy o kogucie :-D
Pozdrawki

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 19-02-2005, 09:13   

jaja jajami, ale:
w Polsce (tak jak e UE) dominuje chow typu 1 i 2 (nie jestem pewien czy 3 nie byl do tej pory zakazany na terenie wspolnoty), oraz oczywiscie nieewidencjonowany, czyli
bez stempelka/numerka itp, wprost od producenta (jaja od producenta: haha)
za to w takim kowbojowie... tam rzadzi ekonomia i kura nie ma lekko...
az jesc sie odechciewa

[ Dodano: Sob 19 Lut, 2005 ]
po konsultacji z tata (fachowcem - nie mylic z producentem :P )
wynika ze:
1. ok50% polskiej hodowli odbywa sie w sposob klatkowy (klatki przywiezione z US)
2. UE dopuszcza chow klatkowy, ale rozmiary klatek sa "bardziej komfortowe" (przedpokoj, pokoj, kuchnia + lazienka ;)) , w US: tak jak napisano powyzej, powierzchnia kartki A4
3. prawo unijne jest obowiazujace, wiec hodowcy maja okres przejsciowy, ok. 7lat na dostosowanie parametrow hodowli, do odpowiednich wymogow
...
Dla porownania i urealnienia ilosci zwierzat trzymanych na takiej przestrzeni:
jesli popatrzycie na zwykly normalny kurnik do ktorego normalnie (na sciolce) "wchodzi"
5000kur, wstawiajac tam klatki, jestesmy w stanie umiescic w nim 20000 (!tak 20tys!) zwierzat, dalszy tok rozumowania jest oczywisty...
...oczywiscie jajecznice lubie i powyzszy post nie ma nikomu jej obrzydzic, tak jak grilowanego kurczaka...

Corvusx 

Stopień: DiveMaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2005, 11:48   

Cze.
Pewnie o tym wiecie, ale czytając Wasze posty o jajach przypominiałem sobie sprawę puszkowanych tuńczyków.
Zanim kupicie tuńczyka w puszce obejrzyjcie ją dokładnie.
Powinna na niej być buźka uśmiechniętego delfina.
Jeśli jej nie ma, to znaczy że tuńczyki łowione były za pomocą sieci, w których ginie wiele innych organizmów morskich (m.in. delfiny).
Szczegóły były w którymś z Magazynów Nurkowanie.

Pozdrówka.

NURTUR
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2005, 22:18   

Też sprawdziłem ! Na moich jajkach nie ma żadnych numerów. Pewnie by bolało jak ktoś chciałby ja tam postawić ooooooo losie, włos staje dęba na samą myśl. :lol:

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2005, 20:13   

Cytat:
na moich jajeczkach jest jedynka i są całkiem niezłe,
Pochlebiasz sobie!

Manta 

Stopień: CMAS **, nitrox PN1
Wysłany: 12-03-2005, 23:14   

Zbliżają sie święta..wiec trzeba uważać na ..jaja ;)

A jak sa znakowane strusie jaja ;)

Pozdrawiam

Marcin_alien 

Stopień: IANTD Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-03-2005, 16:47   

A jak jest z jajkami w Egipcie? Moze ktos wie? Ale zescie mi smaku na jajecznice narobili ...

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-03-2005, 17:27   

jaja? bleeeeee ... ochyda... szczegolnie te "od chlopa". Nigdy ich nie myja i sprzedaja obsr.... Pozygac sie mozna. No ale jak juz jesc to z moich eksperymentow kulinarnych wynika ze niezle komponuja z galka muszkatalowa :) . Ja ze lubie wszystko na ostro to nawet do jajecznicy sypie chili i to w sporych ilosciach :) . A co powiecie na cebulke? Delikatnie przyszklona na maselku i do jaj. W akademiku (dawne czasy) eksperymentowalismy jeszcze z kukurydza... calkiem calkiem.

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu