Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto podbija nury do stażu????
Autor Wiadomość
alien
[Usunięty]

Wysłany: 17-03-2005, 11:49   Kto podbija nury do stażu????

Witam i mam pytanie jak w temacie. Jestem płetwonurkiem P2 i chcę robić nurki do (staż) do P3. Ma ich być ok 40. Kto może mi je podbijać??? Czy może mi podbijać nurkowania płetwonurek ze stopniem P3 czy tylko instruktor, szef bazy. Jak wy to robicie?? Bardzo prosze o rady i dziekuje za pomoc.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-03-2005, 12:21   

P3 i Instruktor- prowadzący nurkowanie

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 17-03-2005, 12:32   

Są jeszcze inne organizacje nurkowe na świecie i jeżeli nurkujesz w innych krajach/bazach mogą to być osoby z odpowiednikiem P3 w innych organizacjach czyli osoby uprawnione do prowadzenia grup

pozdravki

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2005, 18:41   

nuras5 napisał/a:
P3 i Instruktor- prowadzący nurkowanie

Znaczy się P3 lub instuktor??

snoop 

Wysłany: 18-03-2005, 21:20   

heh stara śpiewka z "i lub" :22:

W rubryce masz "osoba nadzorująca nurkowanie" czyli:
P3 lub Instruktor lub divemaster lub inny równorzędny z uprawnieniami do nadzorowania nurków :)

pozdravki

stachu 

Stopień: INSTRUCTOR
Wysłany: 20-03-2005, 15:17   

mysle ze koledzy ktorzy sie wypowiadali maja poczesci tylko racje kazde nurkowanie powinno byc zalogowane i potwierdzone przez partnera nurkowego moim zdaniem nie musi to byc instructor lub przewodnik nurkowy,ksiazka nurkowa ktora posiadasz sluzy do tego aby te nurkowania logowac i potwierdzac wystarczy ze wpiszesz nr certyfikatu i stopien partnera z ktorym nurkujesz i jest to dowod ze takie nurkowanie w danym czasie zostalo wykonane...........................pozdrawiam Stachu

snoop 

Wysłany: 20-03-2005, 16:24   

Stachu ok :)

Tylko w książeczce nurka KDP/CMAS na drugiej stronie każdego loga jest miejsce na pieczęć i podpis osoby nadzorującej nurkowanie. I tu np rodzi się problem czy P2 może nadzorować nurkowanie ?
Podpis partnera nurkowania jak najbardziej. Zgodzę się że w miejscu na podpis partnera możesz mieć każdego, ale osobą nadzorującą nurkowanie może być osoba z uprawnieniam do nadzorowania grup nurków, lub centrum nurkowe [pieczęć centrum jest uznawana].

No chyba, że się mylę więc prosze o poprawienie mnie.

pozdrvki

stachu 

Stopień: INSTRUCTOR
Wysłany: 20-03-2005, 21:03   

Karol wiec jezeli masz racje to organizacja w ktorej kolega odbywa staz jest malo elastyczna dla mnie ogranicza swobode i naciaga ludzi na kase.Proste uzasadnienie,zaden instructor czy przewodnik nurkowy nie wykona 40 nurkowan za friko piszac to w duchu sie smieje ...................niechaj moi koledzy nie mysla ze wysmiewam sie z przepisow ktore to reguluja..............pozdrawiam

omega_aa 

Wysłany: 20-03-2005, 21:26   

Ja jestem tu pierwszy raz.W SSI wystarczy partner i to uważam jest wystarczające,trzeba sobie ufać i nie wolno brać wszystkich za oszustów.Można też nabijać kasę panom instruktorom.

snoop 

Wysłany: 20-03-2005, 22:15   

Stachu napisał/a:
organizacja w ktorej kolega odbywa staz jest malo elastyczna

Hmmm raczej tak. Raczej tu się musze zgodzić. Moja macierzysta organizacja jest odrobinę twardogłowa.

Organizacje typu PADI i wyżej wspomniana SSI uczą, że już od stopnia podstawowego możesz nurkować li tylko z partnerem w zakresie limitów głębokości wyznaczonych stopniem wyszkolenia.

W CMAS jest odrobinkę inaczej.

Podaję za KDP/CMAS tekst oryginalny

Cytat:
Warunki uczestnictwa w kursie:
ukończone 18 lat,
przeszkolenie specjalistyczne w zakresie patofizjologii nurkowania i I-ej pomocy (PP),
ukończenie 3 kursów specjalistycznych wybranych z niżej podanych szkoleń:
– nurkowania w suchych skafandrach (SS1),
– nurkowania podlodowego (PL1),
– nurkowania morsko-wrakowego (WM1),
– nurkowania jaskiniowego (PJ1),
- fotografii podwodnej (PF1),
- nurkowanie nitroksowe (PN1),
- nurkowanie w aparatach SCR (PR),
- pierwsza pomoc tlenowa DAN,
- archeologia podwodna (PA1),

uprawnienia do prowadzenia łodzi motorowych,

od chwili uzyskania stopnia Płetwonurka KDP/CMAS** (P2) wykonanie w towarzystwie Instruktora Płetwonurkowania KDP/CMAS lub Płetwonurka KDP/CMAS***/**** (P3/4) co najmniej 40 nurkowań na głębokość 10-40m, w tym przynajmniej 20 nurkowań na głębokość 30-40 m, z których 10 musi być wykonanych w polskich wodach.

Tutaj odrzucają nawet nadzór innych organizacji
pozdravki
Ostatnio zmieniony przez snoop 20-03-2005, 22:25, w całości zmieniany 1 raz  

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2005, 22:25   

snoop napisał/a:

od chwili uzyskania stopnia Płetwonurka KDP/CMAS* wykonanych 20 nurkowań, w tym przynajmniej 10 nurkowań na głębokościach 10-20 metrów, w towarzystwie instruktora lub płetwonurka KDP/CMAS***/**** (P3/4).

Więc moze Ci legalnie pobijać starz nurek P3.

snoop 

Wysłany: 20-03-2005, 22:28   

Mieto

Wkradł się mały błąd w tekst cytowany przez Ciebie, ponieważ wkleiłem wcześniej wymagania do P2 i od razu poprawiłem ale byłeś szybszy.
Co nie zmienia faktu, że P3 może podbić takie nurkowanie [czyli nurek uprawniony do prowadzenia grup]

pozdravki

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 21-03-2005, 09:28   

omega_aa napisał/a:
Można też nabijać kasę panom instruktorom.

Nic nie pisałem o forsie- nie wiem jak instruktorzy,(moi klubowi też nie biorą pieniędzy za nurkowanie) ale ja osobiście nigdy nie wziąłem ani złotówki za podbicie nurkowania ze mną- to jest tylko potwierdzenie faktu.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2005, 09:37   

Cytat:
nie wziąłem ani złotówki za podbicie nurkowania ze mną
Przecież to przyjemność ma być,a nie biznes.Nie wyobrażam sobie tego momentu:brać z góry,po nurkowaniu,w trakcie?....

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2005, 10:15   

snoop napisał/a:
Wkradł się mały błąd w tekst cytowany przez Ciebie, ponieważ wkleiłem wcześniej wymagania do P2 i od razu poprawiłem ale byłeś szybszy.
Co nie zmienia faktu, że P3 może podbić takie nurkowanie [czyli nurek uprawniony do prowadzenia grup]

Spoko, tez to zauwazyłem. Ale ten sam mechanizm jest podobny co do P1 i P2.
Pozdrawiam

scubamilivoj 

Stopień: dobry ze sprawowania
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2005, 23:59   

Witam!

Podbic nurkowanie moze kazdy, kto z Toba nurkowal. Z tym, ze w granicach swoich uprawnien. Jego podpis jest poswiadczeniem nurkowania. Jezeli nurkowales do glebokosci X, z czlowiekiem, ktory ma uprawnienia do glebokosci X-1 (a ty wyzsze), moze Ci on potwierdzic nurkowanie do glebokosci X-1. No i oczywiscie najlepiej, zebyscie nurkowali do glebokosci takiej, na jaka pozwalaja uprawnienia mniej doswiadczonego, a nie wiekszej.

Bezpiecznego nurkowania
Pzdr
Milivoj

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu