Wysłany przez "Stowarzyszenie PADI Polska" <poczta@padipolska.pl>
"Jeżeli nie chcecie zapisywać się wszyscy obowiązkowo do Polskiego Związku
Płetwonurków i płacić dodatkowo 650 zł za każdy stopień to koniecznie
dzisiaj zadzwońcie i wyślijcie fax (na maile za późno) na podane poniżej
numery.
Zadzwońcie chociaż do paru kół poselskich żeby wiedzieli że jest problem
Jutro w piątek sejm będzie głosował przyjęcie niekorzystnej poprawki do
Ustawy o Kulturze Fizycznej
Chodzi aby przyjąć poprawki senatu numer 11 i 16 do tej ustawy.
W kolejnym poście zamieszczamy złe dla nas poprawki sejmu i proponowana
poprawka senatu która powinna przejść abyśmy nie musieli płacić.
Proponowany list do wysłania faxem:
Klub Parlamentarny
Prosimy o przyjęcie podczas głosowania w dniu jutrzejszym czyli w piątek
15.04.2005 proponowanych przez senat poprawek 11 i 16 do Ustawy o Kulturze
Fizycznej.
Zwracamy się z prośbą o wzięcie pod uwagę postulatów środowiska nurkowego
przy podejmowaniu ostatecznej decyzji dotyczącej tych poprawek.
Sejm w 18 lutego 2005 przyjął nie pasujące do Norm Europejskich dotyczących
płetwonurkowania paragraf 53c.
Senat podczas pracy nad tymi poprawkami uwzględnił zarówno opinie prawników
na temat zgodności proponowanych rozwiązań jak i głosy o nie dyskryminowaniu
polskich nurków i instruktorów nurkowania w stosunku do tych działających w
Unii Europejskiej i zaproponował zmianę paragrafu 53c w poprawkach 11 i 16.
Zaproponował rozwiązania zgodne z obowiązującymi również już w Polsce
Normami Europejskimi ogłoszonymi na stronach Polskiego Komitetu
Normalizacyjnego.
Poprawki te są również zgodne z wcześniejszymi zamysłami Sejmu ponieważ
kontrowersyjna treść paragrafu 53c została wprowadzona w trzecim czytaniu
nagłym wnioskiem posła z PSL.
Komisje sejmowa w dniu 12.04.2005 niestety znowu przy silnym nacisku posła z
PSL zaopiniowała odrzucenie tych właśnie poprawek senatu czyli poprawki 11 i
16.
Przyjęcie ustawy grozi zablokowaniu możliwości rozwoju polskich instruktorów
i podejmowaniu przez nich pracy w innych krajach Unii Europejskiej ponieważ
wydawane u nas uprawnienia nie będą zgodne z Normami Europejskimi.
Szkolące w nurkowaniu w Polsce organizacje są członkami organizacji
międzynarodowych w tym po pierwsze działających w Unii Europejskiej i
proponowane przez sejm brzmienie ustawy blokuje nam rozwój poza Polską.
Konkurencyjne organizacje ze starej Unii Europejskiej wykorzystają to aby
blokować nam możliwość pracy i zakładania tam centrów nurkowych.
Poprawka senatu odwołuje się po prostu do tych norm dając środowisku
nurkowemu możliwość dostosowywania się do nich i uzyskiwania ważnych w całej
Unii Europejskiej uprawnień.
Wysłany: 14-04-2005, 14:18 PILNE - ustawa o nurkowaniu
Komisja sejmowa negatywnie zaopiniowała poprawki, które wywalczyliśmy w Senacie w ustawie o kulturze (wprowadzające normy europejskie). Negatywna opinia komisji ma bardzo duży wpływ na późniejsze głosowanie plenarne w Sejmie, które przesądzi o losie poprawek.
Przypomnę, że sejmowy projekt poprawek był dla Nas bardzo niekorzystny, bo wprowadzał monopol Polskiego Związku Płetwonurkowania.
W załączniku przesyłam list protestacyjny, który można wysłać faksem (na maile za późno bo jutro głosowanie). Podpiszcie się i wyślijcie.
Klub Parlamentarny SLD
fax 022 621 84 23
Klub Parlamentarny Unia Pracy
fax 022 694 16 38
Klub Parlamentarny Socjaldemokracja Polska
fax 022 694 20 52
Klub Parlamentarny Platforma Obywatelska
fax 022 694 25 90
Klub Parlamentarny Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej
fax 022 694 26 06
Klub Parlamentarny Polskie Stronnictwo Ludowe
fax 022 694 17 73
Klub Parlamentarny Prawo i Sprawiedliwosc
fax 022 694 20 57
Klub Parlamentarny Liga Polskich Rodzin
fax 022 694 15 48
Wysłany: 14-04-2005, 19:21
Rozmawiałem dziś z osobami z klubów parlamentarnych i jestem raczej pesymistą jeśli chodzi o wynik jutrzejszego głosowania.
Większość posłów jest przekonana o konieczności odrzucenia poprawki 11 i 16.
W SLD i PSL i Samoobronie nie chciano ze mną dyskutować czemu chcą je odrzucić.
Platforma i ROP będą prawdopodobnie za przyjęciem poprawek.
Pozdrawiam,
Artur
p.s. ostrzegałem żebyśmy nie mówili jeszcze hop
Nie jest tak żle!!!!
Właśnie zakończyła się dyskusja na posiedzeniu Sejmu.
Wbrew opinii komisji, za przyjęciem poprawek opowiedziały się: SLD, PO, PIS, Samoobrona, UP i Ministerstwo Edukcji też poparło poprawki. Przeciw były tylko PSL i LPR. Jeśli zatem słowo stanie się ciałem i posłowie będą głosowali tak jak to zapowiedzieli przedstawiciele ich klubów - to poprawki zostaną przyjęte.
Proszę uprzejmie o podanie imienia i nazwiska posła PLS, który tak dzielnie walczy o kapustę. Zarówno tego, który zgłosił w ostatniej chwili wniosek w trzecim czytaniu ustawy, jak i tego, który przekonał komisję. A może to ten sam?
Należy powiadomić prasę, niech któryś z dziennikarzy odpyta tego pana jaki jest cel jego działań.
Proszę uprzejmie o podanie imienia i nazwiska posła PLS, który tak dzielnie walczy o kapustę. Zarówno tego, który zgłosił w ostatniej chwili wniosek w trzecim czytaniu ustawy, jak i tego, który przekonał komisję. A może to ten sam?
Należy powiadomić prasę, niech któryś z dziennikarzy odpyta tego pana jaki jest cel jego działań.
Masz rację kjar, ktoś jak za wszelką cenę chce to przepchać, znaczy że ma sporą liczbę specjalistów którzy znają sie na temacie i ma rację, a my sie nie znamy , albo stoi za tym prywata.
Wysłany: 15-04-2005, 07:10
Poseł Kalinowski ale nie Jarosław, nie zapamietałem dokładnie imienia bo wcześniej byłem przekonany że chodzi o Przewodniczącego Kalinowskiego .
Pzdrawiam,
Arturro
Wysłane wczoraj faxy zrobiły bardzo duże wrażenie i zmieniły stanowisko kilku klubów parlamentarnych. Jeżeli możecie wysyłąjcie je jeszcze dzisiaj do godziny 10 (wtedy zaczyna się posiedzenie).
No dobra a co gdy wynik głosowania będzie dla nas niekorzystny - z tego co tu przeczytałem to jest to niezgodne z prawem UE i jako takie podlega zaskarzeniu więc trzeba będzie to zaskarżyć i tyle predzej czy później i tak to uchylą - na marginesie nurkowałem przez 9 lat (fak że w Polsce sam bez papierów , mam je dopiero od 3 lat) z całym szpejem i nikt się nie czepiał nie sądzę żeby teraz robili inni nurkowie problem że ktoś czegoś tam nie nostryfikował - nie wiem jak to będzie się miało do instruktorów.
Artur
Cieszę się, ale nadal uważam, że nie powinniśmy odpuścić tym, którzy próbowali nas wyrolować. Czy ktoś zna imię tego posła Kalinowskiego ? Czy może potwierdzić, że to o niego chodziło ? I czy to ten sam (w obu przypadkach) ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko