Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Olek C-5060 i oświetlenie.
Autor Wiadomość
Ignorance 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2005, 15:12   Olek C-5060 i oświetlenie.

Witam,
korzystając ze spadku cen olka C-5060 stałem się od kilku dni jego szczęśliwym
posiadaczem. Co prawda jeszcze nie zdążyłem wziąć go pod wodę, chociaż obudowę
kupiłem "w komplecie", to już zaczynam zastanawiać się na światłem.

Nie znalazłem na forum informacji dotyczącej używania pod wodą lampy FL-20 wraz
z obudową PFL-01. Rozwiązanie posiada taką zaletę (pomijając cenę) że sprzęt
przyda się przy robieniu zdjęć na powierzchni.
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii? Może ktoś posiada przykładowe fotki?

Z góry dziękuję za odpowiedż.
I.

ps. Przy okazji, alternatywne i tanie rozwiązania mile widziane. :razz:

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2005, 15:48   Re: Olek C-5060 i oświetlenie.

Ignorance napisał/a:
Nie znalazłem na forum informacji dotyczącej używania pod wodą lampy FL-20 wraz z obudową PFL-01.

http://www.forum.jds.pl/v...6f2734ac8f9e546

http://www.forum.jds.pl/v...6f2734ac8f9e546

W skrócie , lampa ma zbyt małą moc i za wąski kąt krycia, aby stać się uniwersalnym narzędziem. Można ją w zasadzie stosować do makrofotografii i ujęć zbliżeniowych.
2 akumulatorki zasilające lampę, nie pozwalają na "rozrzutność" w błyskach - szczególnie w zimnej wodzie.

Ignorance 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2005, 16:17   Re: Olek C-5060 i oświetlenie.

waldo napisał/a:
W skrócie , lampa ma zbyt małą moc i za wąski kąt krycia, aby stać się uniwersalnym narzędziem. Można ją w zasadzie stosować do makrofotografii i ujęć zbliżeniowych.
2 akumulatorki zasilające lampę, nie pozwalają na "rozrzutność" w błyskach - szczególnie w zimnej wodzie.

Waldo: Dziękuję za odpowiedż. Podanych informacji wcześniej nie znalazłem.

Nasuwają mi się następujące pytania:

1. Czy posiadasz jakieś przykładowe fotografie z "ujęć zbliżeniowych"? Gdzieś wyczytałem
że do makro (w zakresie amatorskim) można używać wbudowanej lampy.

2. Czy na bazie swojej praktyki odnośnie tego modelu aparatu, lub posiadanej wiedzy
teoretycznej jesteś w stanie udzielić rady odnośnie najtańszego zastawu oświetleniowego?
Zakupiony zestaw oświetlenia powinien także w jakimś tam stopniu sprawdzać się także
w fotografii " standardowej"...

I.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2005, 19:46   Re: Olek C-5060 i oświetlenie.

Ignorance napisał/a:
1. Czy posiadasz jakieś przykładowe fotografie z "ujęć zbliżeniowych"? Gdzieś wyczytałem

W tym wątku środkowe zdjęcie jest wykonane tylko przy pomocy FL-20.
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=5937

Kąt rozsyłu lampy FL-20 w porównaniu z obiektywem o kącie widzenia 128 stopni.

Moc lampy możesz zaobserwować w niewielkiej maszynowni koparki. Z uwagi na niedoświetlenie brzegów, zdjecie jest wykadrowane.

Ignorance napisał/a:
Gdzieś wyczytałem

Wbudowana lampa błyskowa nadaje się wyłącznie do wyzwalania bezprzewodowych lamp typu slave. Jest to widoczne szczególnie w trybie makro, gdy powierzchnia krycia lampy jest bardzo mocno przesłonięta przez iluminator obiektywu.

Ignorance napisał/a:
2. Czy na bazie swojej praktyki odnośnie tego modelu aparatu, lub posiadanej wiedzy
teoretycznej jesteś w stanie udzielić rady odnośnie najtańszego zastawu oświetleniowego?

Sugeruję zakup co najmniej lamp klasy Sea&Sea YS-90DX lub Inon D-2000.

Ignorance napisał/a:
Zakupiony zestaw oświetlenia powinien także w jakimś tam stopniu sprawdzać się także w fotografii " standardowej"...

Niestety, lampy podwodne się nie nadają do pracy na powierzchni m.in z uwagi na możliwość ich przegrzania.

Ignorance 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2005, 22:37   Re: Olek C-5060 i oświetlenie.

waldo napisał/a:

W tym wątku środkowe zdjęcie jest wykonane tylko przy pomocy FL-20.
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=5937

Kąt rozsyłu lampy FL-20 w porównaniu z obiektywem o kącie widzenia 128 stopni.

Moc lampy możesz zaobserwować w niewielkiej maszynowni koparki. Z uwagi na niedoświetlenie brzegów, zdjecie jest wykadrowane.

Rozumiem że zdjęcia prezentują wykorzystanie lampy bez dyfuzora? (jestem bardzo
ciekawy jak duży jest spadek mocy błysku).

waldo napisał/a:

Sugeruję zakup co najmniej lamp klasy Sea&Sea YS-90DX lub Inon D-2000.

Niestety, lampy podwodne się nie nadają do pracy na powierzchni m.in z uwagi na możliwość ich przegrzania.

Więc rozumię że nie ma półśrodka, lub przynajmniej jeszcze nikt nic takiego nie
odkrył. Mój problem polega na tym - jak dużej części nurkujących, że nie jestem
w stanie wydać dużych pieniędzy na robienie zdjęć podwodnych kilka-kilkanaście
razy w roku. Dlatego najlepszym wyjściem byłby zakup oświetlenia który także
da się wykorzystać w "normalnych warunkach".

Waldo dziękuję za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi, pozdrawiam:

I.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2005, 00:12   Re: Olek C-5060 i oświetlenie.

Ignorance napisał/a:
Rozumiem że zdjęcia prezentują wykorzystanie lampy bez dyfuzora? (jestem bardzo ciekawy jak duży jest spadek mocy błysku).

O ile dobrze pamiętam, zdjęcie w maszynowni koparki, było wykonane z dyfuzorem.
Po założeniu dyfuzora spadek mocy jest znaczny - nie mierzyłem, ale zapewne ok. 2 przesłon.

Ignorance napisał/a:
Dlatego najlepszym wyjściem byłby zakup oświetlenia który także
da się wykorzystać w "normalnych warunkach".

Możesz spróbować poszukać alternatywnego rozwiązania - lampa firmy Metz np. Metz Mecablitz 44 MZ-2 i do tego poszukać gotowej obudowy (jakas firma niezależna zajmuje się produkcją obudów dla lamp firmy metz) lub zlecić wykonanie obudowy i zastanowić się nad sposobem podłączenia lamp do obudowy. Kiedyś sam się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem, ale z uwagi na kłopot w jego realizacji, odpuściłem.

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2005, 09:58   

Przepraszam ze nie w temacie, ale mam tekie pytanko, Waldo czy masz jakas strone internetowa gdzie jest duuuzo twoich zdjec podwodnych ?? Bo ogladam i sie naogldac nie moge....
A jak juz jestesmy przy Twoich zdjeciach to caly czas jestem zdania ze normalnie jestes Bogiem Fotografi Podwodnej :-D

Ignorance 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2005, 10:25   Re: Olek C-5060 i oświetlenie.

waldo napisał/a:

O ile dobrze pamiętam, zdjęcie w maszynowni koparki, było wykonane z dyfuzorem.
Po założeniu dyfuzora spadek mocy jest znaczny - nie mierzyłem, ale zapewne ok. 2 przesłon.

Do tej pory myślałem że rolą dyfuzora jest rozproszenie żródła światła, a na zdjęciu
ma się wrażenie jak gdyby nadal światło było skupione w jednym kierunku.

waldo napisał/a:

Możesz spróbować poszukać alternatywnego rozwiązania - lampa firmy Metz np. Metz Mecablitz 44 MZ-2 i do tego poszukać gotowej obudowy (jakas firma niezależna zajmuje się produkcją obudów dla lamp firmy metz) lub zlecić wykonanie obudowy i zastanowić się nad sposobem podłączenia lamp do obudowy. Kiedyś sam się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem, ale z uwagi na kłopot w jego realizacji, odpuściłem.

OK, spróbuje jeszcze czegoś poszukać na zagranicznych grupach dyskusyjnych,
jeszcze raz dzięki.
I.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2005, 12:22   

Sonny napisał/a:
Waldo czy masz jakas strone internetowa gdzie jest duuuzo twoich zdjec podwodnych ??

www.cyfrowka.com
www.nurkuj.com

Ostatnio mam spore zaległości w aktualizacji galerii, ale postaram się to nadrobić.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu