Wysłany: 22-04-2005, 23:56 Pytanko o celownik w aparacie
Pytanie do fachowców-kupiłem aparacik seeman(zwykły na film-zwykła małpka -nie lustrzanka), posiada on kratkę celowniczą, strasznie mnie ona wkórza, film mam założony 36 latek nie dojechałem jeszcze do końca.Pytanie: Czy patrząc w okienko (to co zwykle patrzy sie na powierchni) zrobi sie to samo zdjecie co przez ta kratkę(Będzie to samo na zdjeciu ?). Szkoda mi ujęć, które moga być nietrafione.
Wysłany: 23-04-2005, 14:21
Patrząc przez celownik masz większą paralaksę -rożnica pomiędzy obrazem w celowniku a obrazem w obiektywie.
Patząc przez to małe okienko paralaksa będzie mniejsza, ale czy tam coś dojrzysz w masce ???
No własnie o ta paralakse mi chodzi, czy to co na tym okienku będzie na zdjeciu? W masce spoko widać przez to okienko. A nie moge zchowac spokojnie aparat do kieszeni i wyciągam go tylko jak jest potrzebny.
Wysłany: 23-04-2005, 14:31
musisz dobrze obejrzeć aparat - jeśli nie ma okienka z przodu, to znaczy, że patrzysz przez obiektyw -jeśli jest to patrzysz obok i musisz to wziąć pod uwagę przy kadrowaniu.
Wysłany: 28-04-2005, 21:43
Cześć! - mam pytanie, jeżeli przeszkadza Ci celownik w aparaciku Seemanna ( aqua sport DX), to może byś mi go odsprzedał? - swój zgubiłem na Hańczy
Pozdrawiam - Theodor.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko