Wysłany: 22-04-2005, 11:16 Konik Tybet w potrzebie!
Drodzy moi,
rzecz się wprawdzie nie rozchodzi o konika morskiego, tylko zwykłego kopytnego, ale w tym przypadku niczego to nie zmienia. Chcą biednego zwierza zaszlachtować, ale jeśli się gangsterce zapłaci, nieborak ocaleje i będzie miał gdzie dożyć swoich dni. Oddaję głos Anecie, instruktorce hipoterapii, która pracowała z Tybetem:
Cytat:
W ośrodku, w którym pracowałam 2 lata temu jako hipoterapeutka, jest chory koń, właściwie należałoby powiedzieć zaniedbany, chory i zapomniany koń. Jest wspaniały, nosił na grzbiecie setki dzieciaków zastępując im bezwładne nogi, był przyjacielem i terapeutą jedynym w swoim rodzaju.
Tybet - tak ma na imię, teraz jest chory, poważnie i właściwie weterynarz, który tam dziś ze mną był nie jest pewny czy uda się go zupełnie wyleczyć, ale warto powalczyć choć o kilka miesięcy, może lat. Na pewno ...
Po moim odejściu nie działo się tam najlepiej, ale i tak nic nie tłumaczy takiego okrucieństwa i bezmyślności. Koń przeszedł jesienią poważny ochwat, teraz ma zniekształcone przednie kopyta, które stale odciąża. Wyraznie utyka i chodzenie sprawia mu kłopot - dodatkowo, jakby jednego nieszczęścia było mało choruje na zapalenia płuc. Nie jest leczony !!! Najgorsze jest to, że nie spodziewałam się po ludziach z którymi pracowałam braku sumienia, takiej ... nawet nie wiem jak to określić. Bezduszności. Zupełnie jakby ten koń był przezroczysty - nadal pracują, kupują nowe donice do kwiatów, zamawiają nowe zasłony itp, a obok w stajni powoli gaśnie koń, który dla nich przez lata pracował, bez słowa...
W nagrodę za pracę z dziećmi przy hipoterapii ma zostać wysłany na rzeź jeżeli nie znajdę pieniędzy by go szybko wykupić - dziś zadzwonili do mnie i stwierdzili, że albo go biorę albo pod koniec miesiąca zabiera go handlarz, bo akurat będzie na miejskim jarmarku.
MAM MAŁO CZASU - DLATEGO PROSZĘ O WIELKI KREDYT ZAUFANIA I WPŁATĘ CHOĆ NIEWIELKICH KWOT NA KONTO. MAM NADZIEJĘ ŻE SZYBKO UZBIERAM POTRZEBNĄ SUMĘ, WYCENIONO GO NA 1500,00 ZŁ - PROSZĘ O POMOC, BARDZO. I Z GÓRY ZA NIĄ SERDECZNIE DZIĘKUJĘ.
Nawet najdrobniejsze wpłaty kierować prosimy na konto:
Aneta Borkowska
nr konta - 78 1020 1332 0000 1802 0228 7696
Kontaktowałem się wczoraj i dzisiaj z kumplem Anety w sprawie Tybeta i mam trzy ważne wieści. Pierwsza: udało się uzbierać już 600 zł. Druga: udało się zorganizować dla konia antybiotyki. Trzecia: po wykupieniu spod noża Tybet zostanie zabrany z ośrodka, będzie miał dach nad głową, coś w żłobie + opiekę weta.
Kochani, rozsądźcie sprawę w swoich sumieniach i jeśli zostały Wam pod koniec miesiąca jakieś groszaki, wspomóżcie zwierza.
Dzięki.
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2005 ]
Z ostatniej chwili: udało się!
Dziękuję wszystkim, którzy się dorzucili i tym samym zdecydowali, że następną inkarnacją Tybeta nie będzie pęto kiełbasy. Jeśli wszystko pójdzie OK, jeszcze w tym tygodniu konisko wyląduje w nowej stajni, gdzie w przyzwoitych warunkach wieść będzie wesołe życie staruszka .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko