Wysłany: 16-05-2005, 13:21 Olympus C7070 - pierwsze wrażenia
Na razie na powierzchni, ale może kogoś zainteresuje. Na wstępie zaznaczam, że to pierwszy Olympus, jakiego miałem w ręku, więc moje uwagi mogą się wydać naiwne lub wręcz bezsensowne Większość porównań odnosi się do Canona A70 i Nikona D70
Plusy:
1. Świetna ergonomia. Wszystkie guziki pod ręką, dokładnie tam, gdzie się ich spodziewam. Korpus bardzo przejrzyście zaprojektowany, nie ma natłoku małych przycisków, które nie wiadomo do czego służą.
2. Możliwość zapamiętania 4 własnych zestawów ustawień aparatu. Dla mnie bomba - w ciągu dosłownie kilku sekund jestem w stanie przełączyć aparat z ustawień np. nocnych na podwodne. W Canonie zajmuje to conajmniej 2 minuty.
3. Rewelacyjnie dobry wyświetlacz. Robiłem zdjęcia w pełnym słońcu bez jakichkolwiek problemów. Zdecydowanie lepszy nawet od Nikona D70.
4. Obsługuje karty xD i CF, obie mogą być jednocześnie w aparacie.
5. Świetna jakość zdjęć, przy dużych powiększeniach niemalże dorównuje D70.
6. Stosunkowo szybki autofocus (jak na kompakta), ale tylko przy dobrym świetle.
7. Oprogramowanie stara się za wszelką cenę utrzymać czułość na poziomie 80ASA. Canon bez oporu zwiększał czułość w zasadzie bez specjalnej potrzeby, oczywiście kosztem jakości zdjęć.
8. Fajne supermacro od 3cm. Efekty mi się podobają, pająkowi, którego dopadłem w ogródku chyba mniej
9. Bateria ciągle trzyma mimo 3 dni eksperymentowania.
10. Kupa fajnych dodatków takich jak wyświetlanie histogramu w trybie robienia zdjęć, zoom obszaru AF, przycinanie zdjęć bezpośrednio na aparacie etc.
Minusy:
1. Fatalne działanie AF przy słabym świetle. Nawet mój stary Canon działa lepiej.
2. Ustawienie pola AF stara się być inteligentniejsze od fotografującego. Aparat z uporem maniaka ustawia ostrość tam gdzie on chce....
3. Z niewiadomych przyczyn ustawienia domyślne powodują reset do ustawień fabrycznych po każdym wyłączeniu aparatu. Oczywiście da się to wyłączyć, ale potrafi zniechęcić potencjalnego nabywcę. Wogóle ustawienia fabryczne aparatu budzą moje wątpliwości.
4. IMHO kiepska instrukcja, mało intuicyjna. W dodatku wyłącznie w wersji na CD... mogli jednak wydrukować.
I tyle, jak dokupię obudowę, to napiszę jak się to coś sprawuje pod wodą.
Na gorąco: nad wodą z lustrzanką równać się nie może, ale to na pewno jeden z lepszych kompaktów z jakim miałem do czynienia. Pod wodą... spodziewam się naprawdę wiele.
Wysłany: 17-05-2005, 16:10 Re: Olympus C7070 - pierwsze wrażenia
Klaudiusz napisał/a:
Przestaw AF na tryb Spot - będzie wtedy ustawiał ostrość tam gdzie Ty chcesz.
Tyle, to ja wiem. Ale np. taki Nikon D70 po prostu czyta mi w myślach Różnica w oprogramowaniu AF jest dramatyczna. Nie ma to specjalnego znaczenia przy zdjęciach, do kompozycji których można podejść na spokojnie, ale przy pstrykaniu 'na szybko' Olympus popełnia błędy. Co nie zmienia faktu, że coraz bardziej mi się podoba.
The C-7070 Wide Zoom's movie mode would've been excellent had there been no time limits. The highest quality setting allows you to record video at 640 x 480, 30 frames/second, with sound, for just 20 seconds, no matter how large of a memory card you use. For unlimited recording, you'll need to try one of the three other movie qualities: HQ (640 x 480, 15 fps), SQ1 (320 x 240, 30 fps), and SQ2 (320 x 240, 15 fps).
Wiek: 46 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 19-05-2005, 09:44
cholera czekałem na ten model żeby przy okazji posiadania dobrego kompaktu i taniej obudowy podwodnej kręcić sensowne filmiki choć może akurat pod wodą 15 klatek będzie wystarczające...
Możesz nakręcić ze dwa filmy porównując 30 i 15 klatek?
Może by udało się coś nakręcić coś w ruchu i wolniejsze sceny.
Gdybyś znalazł chwilkę i wrzucił swoje prace na jakiego FTP byłbym naprawdę wdzięczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko