Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurek bez nurka !!!
Autor Wiadomość
Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 24-10-2004, 16:25   Nurek bez nurka !!!

Opowiadanie nurkowe to często pouczające wspomnienia, z którym można wyciągnąć wiele ciekawych wniosków. Postaram się przytoczyć jedno z nich z mojego własnego doświadczenia. :idea: Zdarzenie miało miejsce nad szklistym jeziorem Płotki. Pogoda była wyśmienita jak na małego nurka więc zacząłem wydzwaniać po nurasach, który by tu miał ochotę po pracy zrelaksować się pod wodą. Jeden, drugi, trzeci telefon wszyscy chętnie ale nie dzisiaj – brak czasu, rodzina. Postanowiłem, że jednak pojadę – może nad jeziorem spotkam grupę nurków to się przyłączę. Pojechałem a tu nikt nie nurkuje. Miałem ze sobą małą butelkę 6 litrową z jacketem i żal mi było wracać z pełną do domu.
Uzgodniłem więc z ratownikami WOPR, że pokręcę się pod wodą przy pomostach i powyciągam co większe śmieci lub co tam może znajdę. Przy pierwszym wynurzaniu przekazując pięknie zachowane damskie stringi koloru czerwonego znajomemu ratownikowi spotkałem kolegę (jeszcze nie płetwonurka). Zapytawszy mnie czy może sobie pooddychać pod wodą ustaliliśmy procedury i przystąpiliśmy do treningu oddychania z automatu nurkowego. Miałem skonfigurowany sprzęt z dwoma puszkami tj. I stopień podst., octopus i manometr - w butelce było jakieś 150 atmosfer. Zaczęliśmy trening. Wszystko szło dobrze do czasu gdy sam oddychałem na rurce. Po kilku minutach widząc obeznanie u partnera postanowiliśmy usiąść sobie na dnie na ok. 1,5 metra i tam dalej poćwiczyć oddychanie. Warto tu zaznaczyć, że kolega dostał moją maskę ja natomiast założyłem okularki do pływania twierdząc, że jest to dobra okazja do potrenowania oddychania bez maski (odkryłem tutaj jak trudno jest przedmuchać okularki pływackie by pozbyć się zaparowanych szkiełek). Więc jak już powiedziałem wszystko szło dobrze do czasu jak nie podłączyliśmy się oboje do jednego pierwszego stopnia. Za zapotrzebowaniem powietrza zwiększył się jego przepływ przez pierwszy stopień. Miałem to na uwadze, że niedoświadczony partner może nam zamrozić I stopień więc starałem się oddychać powoli i na przemian. Po kilku wdechach poczułem zmniejszone ciśnienie w drugim stopniu. Miałem wrażenie jakby skończyło się powietrze. Nie możliwe pomyślałem. Zerkam na manometr a tam 130 atmosfer. Partner bierze wdech ja za nim a na manometrze 30 atmosfer. Po zaledwie trzech sekundach wzrastało na moich oczach do stanu faktycznego. Poczułem się dziwnie widząc wędrującą wskazówkę manometru to w górę to w dół. Pierwsza myślą było uszkodzenie automatu. Słyszałem u weteranów nurkowania o takich objawach kiedy to przy wdechu malało ciśnienie w całym obwodzie automatu. Ale czyżby mnie to spotkało, automat był jeszcze na gwarancji miał zaledwie 17 nurków? Wstrzymałem oddech by zobaczyć co będzie się działo gdy oddycha tylko partner. Zjawisko się powtarza z tą tylko różnicą, że w zmieszonej skali. Pokazuje mu wcześniej uzgodnione znaki - wynurzamy się. Nieco zdenerwowany mówię koledze, że coś mi nie gra i kończymy zabawę. Wytargałem sprzęt na brzeg i myślę co by to mogło być. Postanawiam rozłożyć konfigurację i pojechać do domu z myślą, że oddam automat do sklepu. :angryfire: Odpinam klamrę butli, ostatni raz zerkam na manometr 120 atmosfer, trudno, zamierzam zakręcić zawór i tu nagle się okazuje, że wykonuje raptem pół obrotu do zamknięcia butli. Sprawa wyjaśniona – przy poprawcę konfiguracji nie odkręciłem zaworu w prawidłowy sposób. Aby nie korcić losu udałem się do domku z kolejną walizką doświadczenia. :lol:
Pozdrawiam i życze zawsze odkręconych bulelek !!!!!

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2004, 18:26   Re: Nurek bez nurka !!!

Tomasz-Szeryf napisał/a:
Poczułem się dziwnie widząc wędrującą wskazówkę manometru to w górę to w dół.

Zawsze przed zanurzeniem sprawdzam, czy automaty dzialaja i czy mam prawidlowo odkrecone butle. Biore trzy wdechy obserwujac wskazowke manometru. To samo robie sprawdzajac sprzet partnera.
Dzieki za opowiesc, mysle, ze i Ty i pare innych osob, bedzie na odkrecenie butli zwracalo wieksza uwage :)

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2004, 20:24   Re: Nurek bez nurka !!!

Victoria napisał/a:
Zawsze przed zanurzeniem sprawdzam, czy automaty dzialaja i czy mam prawidlowo odkrecone butle. Biore trzy wdechy obserwujac wskazowke manometru. To samo robie sprawdzajac sprzet partnera.

Podobnie ja. Nawyk ten mam jeszcze od czasu kursu OWD, kiedy instruktor na bazie podobnej historii uczulił mnie, że aby sprawdzić działanie automatów, nie wystarczy wziąść oddech z każdego z nich, trzeba jeszcze patrzeć jak zachowuje się wskazówka manometru w czasie pracy automatu.
W moim przypadku ograniczam się jednak do jednego, głębokiego wdechu.

ukusek 

Stopień: Aowd + deep i suchi
Wysłany: 24-10-2004, 20:30   

A ja tego nigdy nie robiłem bo nikt nawet na kursie nie zwrócił mi na to uwagę, eh człowiek uczy się całe życie. Dzięki Szeryf Pouczająca historia

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2004, 10:54   

Ja zawsze spraswdzam automat czy działa, biorę też kilka wdechów ale jakoś nie patrzyłem do tej pory na manometr... Teraz już pewnie będe o tym pamiętał :lol:

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2004, 12:10   

Co tu dużo gadać - ja też patentu z manometrem używam od niedawna... tzn. od miesiąca, kiedy to Viki sprzedała mi go na Biebrzy :mrgreen:

...'Lepiej późno niż wcale', rzekła pewna dama spóźniwszy się na pociąg... :22:

Lech-u 

Stopień: CMAS **** (P4)
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2004, 18:26   

A ja akurat byłem tego uczony od początku.
Muszę tylko przyznać, że czasami moi partnerzy dziwnie na mnie patrzą jak "ciągnę" z ich butelki. A jako przewodnik nurkowy robię to zawsze (przynajmniej mam taką nadzieję, że zawsze pamiętam :roll: )

tsharny 

Stopień: nurek galaktyczny
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 09:59   

triku z manometrem nie znałem, no ale człowiek uczy się całe życie :22:
teraz na pewno będę go stosował :-D

pozdrawiam
tsharny

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 10:08   Re: Nurek bez nurka !!!

kjar napisał/a:

Przy patrzeniu na manometr jest jeszcze ok, znane sa jednak przypadki, gdy jeden wdech upewnil czlowieka, ze automat dziala i butla jest odkrecona.
Po skoku do wody okazalo sie na paru metrach, jak bardzo sie mylil...
Otoz ten czlowiek zlozyl caly swoj sprzet, sprawdzil, odkrecil butle, po czym stwierdzil, ze poniewaz jeszcze daleko do celu, to zakreci butle z powrotem, zeby przez pomylke mu powietrze nie ucieklo (np przez przycisniecie bypassu przez jakas czesc sprzetu).
Gdy wchodzil do wody, zapomnial, ze zakrecil sobie butle, sprawdzil jednak, biorac wdech. Automat podal powietrze, gdyz bylo cisnienie w wezu. Pod woda juz nie podal...
Zakrecona butla byla juz powodem kilku groznych wypadkow, takze smiertelnych...
Osoba przewazona, ktora na kilku metrach orientuje sie, ze nie ma powietrza i nie ma sily 'z pletwy' pojsc do gory moze zginac, w przypadku, gdy buddy nie zdarzy w pore zareagowac...

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 26-10-2004, 10:20   Re: Nurek bez nurka !!!

:idea:
Ostatnio zmieniony przez TomS 01-11-2004, 20:05, w całości zmieniany 1 raz  

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 10:23   Re: Nurek bez nurka !!!

TomS napisał/a:
Dlatego ponownie (po innych) pozwolę sobie przypomnieć o KONIECZNOŚCI regularnego treningu operowania zaworami pod wodą; także w konfiguracji z jedną butlą :!:

Poczatkujacy nurek nie bedzie sobie umial odkrecic butli pod woda... do tego wszystkego potrzeba treningu... Lepiej sprawdzic porzadnie sprzet - jak wielu nurkow tego nie robi?

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 10:26   

Czy w piance tez mozna samemu zakrecic i odkrecic pojedyncza butle gdy jest ona odpowiednio ustawiona, czy jest to mozliwe tylko w suchaczu ??

Piotr - Malediwy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 10:53   

Dlatego, jak pisałem wyżej, ja zawsze kilka razy sprawdzam automat, tyle tylko, że do tej pory nie patrzyłem na manometr.
Ja odkręcania zaworu pod wodą uczyłem się na kursie. Po krótkim treningu okazuje się, że nie jest to aż takie trudne.
Ostatnio zmieniony przez Piotr - Malediwy 26-10-2004, 11:03, w całości zmieniany 1 raz  

Victoria 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 10:59   

Sonny napisał/a:
Czy w piance tez mozna samemu zakrecic i odkrecic pojedyncza butle gdy jest ona odpowiednio ustawiona, czy jest to mozliwe tylko w suchaczu ??

W suchaczu jest nieco trudniej, gdyz ruchy sa troche bardziej ograniczone. Nie bardzo rozumiem, dlaczego w piance mialoby to nie byc mozliwe?

Piotr - Malediwy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 10:59   

Próbuję poprawić mój post ale bez skutku...

Już sobie w końcu poradziłem...
Ostatnio zmieniony przez Piotr - Malediwy 26-10-2004, 11:23, w całości zmieniany 1 raz  

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 11:10   

poprstu wydalao mi sie ze w Piance na skutek dopasowania do ciala jest ciezko to wszysto, ale jak widac sie mylilem i to dobrze...bo teraz mam co cwiczyc

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 11:13   

Victoria napisał/a:
Nie bardzo rozumiem, dlaczego w piance mialoby to nie byc mozliwe?

Pianka 7+5 mm + jacket też nie dają pełnej swobody ruchów rąk, niestety. :sad:

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2004, 21:18   

Też nigdy nie patrzyłem na manometr podczas testu. Teraz już wiem...

Pozdro

Marcin

dooverone 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2004, 16:10   Re: Nurek bez nurka !!!

Victoria napisał/a:
kjar napisał/a:

Przy patrzeniu na manometr jest jeszcze ok, znane sa jednak przypadki, gdy jeden wdech upewnil czlowieka, ze automat dziala i butla jest odkrecona.

Tak było u mnie, odkręciłem butlę chyba do połowy, przy sprawdzaniu sprzętu wszystko OK.
Ale na jakiś 15-16m (w butli ok 150Atm), zauważyłem dziwne zachowanie manometru, jak z początku wątku. Zacząłem się zastanawiać co jest nie tak, a że automat zaraz po przeglądzie to zacząłem wyklinać serwisantów:)
Szybko przedstawiłem sprawę kumplowi, że nie mam powietrza.
Na powierzchni okazało się oczywiście że zawór nie był do końca odkręcony :lol:

Mimo że nikt mnie na to nie przeczulał, nauczyłem się na własnym błędzie. Od tej pory chyba ze 3 razy sprawdzam przed nurkowaniem czy zawór jest odkręcony.

Zawór można oczywiście pod wodą odkręcić, jeśli już wiemy że w tym leży problem. Ja stawiałem że serwis automatu nie został wykonany prawidłowo, a że na kursie nikt mi nie zwrócił uwagi na taką sytuację, więc szukałem winy w automacie ;-)

Strasznie dziwne uczucie (jeśli nie wiadomo gdzie leży problem), gdy automat podaje, lecz jednocześnie nie podaje tyle ile nam potrzeba. Zadajemy sobie pytanie, cholera działa, czy nie działa, czy mi się tylko wydaje. Patrzymy na wskazówkę manometru a ona tańczy jak na balu.

pitt 

Wysłany: 04-01-2005, 21:12   Manometr

Zawsze sprawdyam oba automaty. Po 3 wdechy i obserwuje manometr.
Yawsye nalezz odkrecic zawory na brzegu. Moj instruktor powtarzal niech lepiej walnie na gorze pod woda toyawsye gorzej. :bandit:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu