Mam problem z kompem. Otóz czasami przy uruchamianiu Win`a już przy pokazaniu tapety sie sam restartuje. To byłby pikuś. Ale poważnie się robi gdy instaluję jakąś gierkę - jak się spróbuje ją uruchomić to wyskakuje blue screen, jakis błąd, pliczek *.vxd no i trzeba restartować Win`a. CZasami po restarcie jak się już normalnie ładuje to w momencioe gdy ma się [pojawć tapeta, wskakuje monit" błąd ochrony systemu Windows. Zrestartuj komputer". Można tak robić wiele razy i ciąkle to samo. Co to może być????
Sprzęt
AMD Duron 700 MHz
192 SDRAM
40 GB dys Seagate`a
Płyta główna Soltek SL75KV+
nagrywara
grafika Geforce 2 MX 400 64 MB
Modem Zoltrix pod ISA - staruszek
Pozdro!
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 21-08-2005, 22:08 Re: Problem z kompem
guziec napisał/a:
Heloł
Mam problem z kompem. Otóz czasami przy uruchamianiu Win`a już przy pokazaniu tapety sie sam restartuje. To byłby pikuś. Ale poważnie się robi gdy instaluję jakąś gierkę - jak się spróbuje ją uruchomić to wyskakuje blue screen, jakis błąd, pliczek *.vxd no i trzeba restartować Win`a. CZasami po restarcie jak się już normalnie ładuje to w momencioe gdy ma się [pojawć tapeta, wskakuje monit" błąd ochrony systemu Windows. Zrestartuj komputer". Można tak robić wiele razy i ciąkle to samo. Co to może być????
Sprzęt
AMD Duron 700 MHz
192 SDRAM
40 GB dys Seagate`a
Płyta główna Soltek SL75KV+
nagrywara
grafika Geforce 2 MX 400 64 MB
Modem Zoltrix pod ISA - staruszek
Masz jakiegoś antywirusa?
Sprawdź, czy komp jest czysty, a dopiero potem szukaj usterek.
Proponuję Spyware Doctor, AdAware, Avast, a po wszystkim włączyć Sygate Personal Firewall.
Możesz ich poszukać na www.tucows.pl
Dysk był wielokrotnie formatowany, poza tym spr czuy wystepuje błąd na 2 rożnych dyskach i występuje, czyli wina innej części. Nie mam pojęcia co to będzie.
Pozdro!
Dysk był wielokrotnie formatowany, poza tym spr czuy wystepuje błąd na 2 rożnych dyskach i występuje, czyli wina innej części. Nie mam pojęcia co to będzie.
Pozdro!
Kiedyś miałem cos podobnego i nie uwierzysz: winą był brak pasty pomiędzy wentylatorkiem a prockiem.
Niestety w Twoim przypadku trzeba po prostu wymieniać kolejne części i sprawdzać kiedy się poprawi. Skoro nie dyski to najprawdopodobniej płyta gł.
Zacznij od upgrade BIOSu, potem świeże drivery do grafy, jak nie to wymiana pamięci a potem grafy. Tak bym proponował
Pzdr
KrzyHo
P.S.
Chyba lepiej gdybyś spytał na jakimś forumie tweak.pl albo oc.pl czy innym zajmującym się takimi problemami a nie na nurkowym, gdzie jak ludkowie widzą komp, to od razu myślą o jednym
Moja polowka miala taki problem z kompem i okazalo sie ze to rozwalone kondensatory na plycie glownej.:
Jesli nie wymieniles przy okazji zasilacza to odmow zdrowaske. Wywalone konrensatory to najczesciej efekt spieprzonego zasilacza ktory podal wiecej niz powinien. Ciesz sie ze nie usmazyl Ci dyskow czy grafiki, bo to czesto w parze idzie
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 23-09-2005, 16:23
Problem raczej dotyczy Płyty głównej i jej kompatybilności z którymś z urządzeń - stawiał bym na kartę graficzną.
Jeżeli podasz mi pełną treść komunikatu postaram się pomóc. Ale żebyś mógł spokojnie odczytać najpierw we właściwościach komputera Zakładka Zaawansowane W sekcji Awaria systemu Zdejmij check box'a Automatycznie uruchom ponownie
Jeżeli przydaży się jeszcze raz przepisz komunikat i podeślij
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko