Wysłany: 29-08-2005, 09:17 Jak to jest z sikaniem....?
Hej witajcie!
Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie, jak to jest, że kiedy tylko wejdziemy do wody, to od razu chce nam się sikać? I to niezależnie czy w piance czy suchaczu
Wczoraj kurcze 3 razy sikałem przed nurkiem, a jak tylko ubrałem sprzęt w wodzie zaraz musiałem wyskoczyć z suchacza na "czwarty raz". To dość denerwujące...
Wysłany: 29-08-2005, 16:18 Re: Jak to jest z sikaniem....?
cochise napisał/a:
jak to jest, że kiedy tylko wejdziemy do wody, to od razu chce nam się sikać?
Latka lecą, wchodzisz bracie w target producenta Prostamolu...
cochise [Usunięty]
Wysłany: 29-08-2005, 16:28 Re: Jak to jest z sikaniem....?
maczaty napisał/a:
cochise napisał/a:
jak to jest, że kiedy tylko wejdziemy do wody, to od razu chce nam się sikać?
Latka lecą, wchodzisz bracie w target producenta Prostamolu...
Nie tak prędko brachu, nie tak prędko...
Martin - przeczytałem, dzięki za podpowiedź. Widać że nie uważałem na ćwiczeniach i wykładach z Fizjologii. I mimo że miałem piątkę w indeksie, widać, że po kilkunastu latach tworzą się ubytki w wiedzy...
Wczoraj kurcze 3 razy sikałem przed nurkiem, a jak tylko ubrałem sprzęt w wodzie zaraz musiałem wyskoczyć z suchacza na "czwarty raz".
wydaje mi sie, ze jest jeszcze cos, o czym nurkomania nie wspomina...
odruch warunkowy, nabyty przez wielokrotne nurkowanie...
a objawiajacy sie przed wejsciem do wody:
wchodze do wody - ochladzam cialo, wystepuje wspomniana roznica cisnien w pozycji pionowej - robie siku
nastepnym razem (kiedy wyjde pianka smierdzi), zeby nie smierdzialo - starasz sie zalatwic sprawe na brzegu, zanim natura zmusi cie do wysikania sie do pianki itd itd...
im czesciej nurkujesz - tym silniejszy odruch sobie wyrabiasz - nie dziala w przypadku osobnikow spolecznie niewrazliwych na grymasy otoczenia przy zdejmowaniu pianki
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 29-08-2005, 23:47
I jeszcze inne zjawisko z obszaru psychologii wystepujące u nurkujących w suchych. Nieodparta potrzeba oddania moczu pod koniec nurkowania, wychodzi się z wody, zdejmuje sprzęt i nagle potrzeba ta okazuje się wcale nie tak nagląca. Rodzaj oczekiwania i obawy przed nieuchronnym...
Wysłany: 30-08-2005, 10:24 Re: Jak to jest z sikaniem....?
cochise napisał/a:
Nie tak prędko brachu, nie tak prędko...
Na lądzie uskuteczniam procedury jak Adaś Miauczyński w "Dniu świra":mrgreen:. Przed nurkowaniem staram się nie tankować dużo (psycha wtedy też spokojniejsza), a resztę robi endorfina - sam nur na tyle mnie pochłania, że pęcherz przechodzi na stand by i nie przypomina o przyziemnościach.
Martin, przecież Maczaty napisał, że "nie dużo", a nie "wcale" czy "mało".
Należy pić i wiemy to wszyscy (chyba), ale subiektywnym jest odczucie dużo/mało.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 30-08-2005, 11:00 Re: Jak to jest z sikaniem....?
martin napisał/a:
Czym prosisz sie o problemy w formie DCS....
Ależ oczywiście; dla lepszego efektu przestaję przyjmować płyny cztery dni przed planowanym nurkowaniem.
jak to fajnie Was poczytać
bo tak się zastanawiałam wysiusiana przed to kiego gwinta jeszcze chce się w wodzie?
temat wstydliwy ale prawdziwy
jedyny na to sposób to chyba powiedzenie sobie ze "w pory się nie sika"
jedyny na to sposób to chyba powiedzenie sobie ze "w pory się nie sika"
Ja już raz się wynurzałem ze strachem w oczach, jak zachciało mi się sikać. Po wynurzeniu i stwierdzeniu, że nie dam rady dopłynąć do pomostu oddalonego o 50m, szybko ruszyłem do brzegu, rozpinając jacket i krzycząc do kolegi zo ogromną paniką żeby szybko rozpioł mi suchacza. Naszczęście zdążyłem dopłynąć do wody głębokiej do kolan, i na czas rozpiąć skafander (do samego brzegu bym już nie dał rady). Co prawda trochę popuściłem i majtki były wilgotne, ale uchroniłem kombinezon przed zalaniem, lub jak kto woli zasikaniem
TomM napisał/a:
Rodzaj oczekiwania i obawy przed nieuchronnym...
ja myślę że w mniejszym stopniu to psychika, gdyż po wyjściu z wody nie mamy już takiej różnicy ciśnień i organizm zaczyna normalnie odbierać bodźce płynące z dolnych partii ciała.
Ale swoją drogą zamek ulgi w suchaczu jest jak najbardziej wskazany.
MAsz? Doszły mnie pogłoski, że jest dość awaryjny. Jak się na to zapatrujesz?
A co do sikania - przypominam Panom, że wstrzymywanie sikania jest dla naszej płci bardzo niezdrowe.
Miłosz
p.s.
- Kto chce sikać na stojąco? - Pyta Bóg Adama i Ewę.
- Ja! Ja! Ja! - krzyczy Adam.
- Dobrze, Adasiu - zgadza się Najwyższy. - To tobie, Ewo przypadnie wielokrotny orgazm.
Ja już raz się wynurzałem ze strachem w oczach, jak zachciało mi się sikać.
Załóż sobie p-valve do suchego zatem i bedziesz mial temat z glowy. Ja sobie wlasnie taki zamowilem, choc akurat nie mam z tym problemow, ale przy dluzszych nurkach i deko moge zaczac miec wiec trzeba zawczasu pocwiczyc ;)
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 12-09-2005, 10:51
miś-magnum napisał/a:
gdyż po wyjściu z wody nie mamy już takiej różnicy ciśnień i organizm zaczyna normalnie odbierać bodźce płynące z dolnych partii ciała.
Nie wiem o jakie bodźce ci chodzi, jeśli o ucisk z zewnątrz, to zawsze można wyrównac cisnienie w suchym, a jak o gradient ciśnień (tylko wtedy bodźce pochodzą raczej z przedsionka serca) to zawsze można pływać poziomo Ale na powierzchni wiesz, że możesz oddać w każdej chwili, gorzej w wodzie...
Ja już raz się wynurzałem ze strachem w oczach, jak zachciało mi się sikać.
Załóż sobie p-valve do suchego zatem i bedziesz mial temat z glowy. Ja sobie wlasnie taki zamowilem, choc akurat nie mam z tym problemow, ale przy dluzszych nurkach i deko moge zaczac miec wiec trzeba zawczasu pocwiczyc
daj jakiś link do strony gdzie to można kupić, pooglądam i pomyślę, wkońcu jak to napisał Miłosz, nie chcem mieć problemów z prostatą. A o zamku w okolicach krocza też słyszałem różne, niezbyt pozytywne zdania, lecz myślę że jeśli zostanie dobrze umiejscowiony zamek, to nic mu nie grozi. Popatrz na kombinezony zapinane z przodu, tam zamek jest dosyć mocno molestowany, a wytrzymuje długie lata bez przeceków. Lecz patrząc na to ze strony DIR-u jedynym słusznym rozwiązaniem jest pampers , bo co gdy cewnik lub zamek zawiedzie podczas nurkowania na 150m w ciemnej i zimnej grocie
TomM - masz rację, ale nie każdy ma suchy, a każdemu chce się sikać (choć nigdy mnie nie krępowało to zagadnienie podczas nurków w mokrym , tylko osoby mniej wtajemniczone pytają się czasem, dlaczego rozbieram się z pianki w wodzie ) , a co do poziomego pływania sam wiesz, że nie siedzi się cały czas pod wodą w takiej pozycji. Bo człowiek na poziomie, trzyma się w pionie. .... a może to nie ten dział??
Ale faktem jest, że po zasunięciu zamka w suchym, odczuwam lekki, a może i nawet dóży strach, że zachce mi się pod wodą
daj jakiś link do strony gdzie to można kupić, pooglądam i pomyślę, wkońcu jak to napisał Miłosz, nie chcem mieć problemów z prostatą.
http://forum-nuras.com/index.ph...keyWord=p-valve - kwestia gustu jedynie czy wolisz odciążony czy zwykły. Jedynie trzeba sie przyzwyczaić ze trzeba ubrać także "drugiego" nurka ;) przed zanurzeniem
miś-magnum napisał/a:
bo co gdy cewnik lub zamek zawiedzie podczas nurkowania na 150m w ciemnej i zimnej grocie :22:
Cóż, wtedy trudno ;) Z drugiej strony to nie jest jakieś mocno skomplikowane urządzenie wiec szanse nie są aż tak duże i ja osobiście to... "olewam" ;) A nawet jeśli cos, to w ekstremalnym przypadku suchy da sie przecież normalnie wypłukać a potem wysuszyć.
Ostatnio zmieniony przez Borszczuk 26-10-2005, 22:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko