Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z uszami
Autor Wiadomość
k2_cris
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2005, 21:46   Problemy z uszami

Najpierw się przywitam :-D Pierwszy post.
Witam, Krzysztof z Warszawy.

Szukałem takiego forum i znalazłem dzięki koledze. Potrzebuje fachowej porady. Widzę tu kilku zawodników (jak TomM) którzy mają spory bagaż doświadczeń.
Mój problem wygląda tak.
Miałem wypadek w wieku 14lat. (10 lat temu ...) Pękła mi błona bębenkowa, porządny wstrząs mózgu, połamania itp. Do tej pory nie słyszę na prawe ucho, a podczas pływania w basenie, jeziorze, etc. zawsze mam zalane ucho, czuję jak coś ływa w śrdku. Pozatym prawie zawsze dochodzi do jakiegoś choróbska (bakterie itp, nie mam pojęcia). Zamierzam nurkować, ale najpierw chciałbym się dowiedzieć czy jest to możliwe w moim przypadku.
Co wy na to??

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-10-2005, 22:17   

Brzmi paskudnie. Nie zastąpię laryngologa. Płyn w uchu jest zawsze wyraźnie odczuwalny. Pozostaje drobna sprawa: czy jest to wysięk z powodu przewlekłego procesu zapalnego w uchu, który się zaostrza po pływaniu itp, czy też masz trwale sperforowaną błonę. W drugim przypadku nie ma mowy o nurkowaniu, ani teraz, ani nigdy. W pierwszym przypadku - trudno powiedzieć. Za mało informacji. Czy po tym wypadku był krwiak w uchu, a błona została nacięta/pękła przy zapaleniu wtórnie?
Nawet jeśli wariant pierwszy, to widzę nurkowanie dość czarno. Do nurkowania niestety zdrowie laryngologiczne jest niezbędne. Zacznij od laryngologa i oceny stanu miejscowego. Skoro przez 10 lat jest jakiś problem z uchem (nawet jeśli to przelewanie w uchu i niedosłuch ma źródło w uchu zewnętrznym) to nurkowanie sytuacji nie poprawi.
Należałoby najpierw wyleczyć problem - jeśli to możliwe.

k2_cris
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2005, 22:36   

TomM napisał/a:
czy jest to wysięk z powodu przewlekłego procesu zapalnego w uchu, który się zaostrza po pływaniu itp, czy też masz trwale sperforowaną błonę. W drugim przypadku nie ma mowy o nurkowaniu, ani teraz, ani nigdy. W pierwszym przypadku - trudno powiedzieć. Za mało informacji. Czy po tym wypadku był krwiak w uchu, a błona została nacięta/pękła przy zapaleniu wtórnie?

Teraz brak stałego zapalenia. tylko po wizycie basen-jezioro-rzeka.

No własnie tego się obawiam. jest to raczej trwałe sperforowanie błony - wizyta u laryngologa w 1997 potwierdziła to. Podczas wypadku ciśnienie rozwaliło mi błonę= krew poszła uszami. Po miesięcznej wizycie w szpitalu - werdykt lekarzy - perforacja błony albo coś takiego. Brzzmi strasznie :sad: Miałem gigantycznego strupa. Leczyli to - krople ciepłego oleju, parafiny. Żałuję teraz że dłubałem w uchu. :evil: I chyba tylko to pogorszyłem.

Słyszałem, że można to leczyć... tylko jak? Kiedyś spotkałem kobietę która powiedziała że można ponownie przebić błonę i "asystować" przy gojeniu. :?:
Może macie jakiś adres do takich specjalistów?

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-10-2005, 23:16   

k2_cris napisał/a:
krew poszła uszami.

To raczej brzmi jak pęknięcie podstawy czaszki. Nie wiem co za wypadek.

k2_cris napisał/a:
Może macie jakiś adres do takich specjalistów?

Zacznij od laryngologa, niekoniecznie nurkowego. Tylko nie foniatry (od zaburzeń wymowy), tylko normalnego rzemieślnika-specjalisty. W gabinecie. Niech zbada i oceni. Niektóre informacje które podajesz sobie przeczą. Osobiście nie sądzę, abyś miał sperforowaną błonę. Przez 10 lat ucho środkowe nauczyło by Cię w ogóle nie wchodzić do wody. Zgaduję - coś z tym uchem masz "nie tak" - korki woszczynowe, przewlekłe zapalenie ucha zewn. z zaostrzeniami. Po zamoczeniu w wodzie niedosłuch pochodzenia mechanicznego (korek rozmięka i zatyka ucho). Tak sobie zgaduję. To jest do wyleczenia, ale skłonność do problemów z tym uchem prawdopodobnie będzie trwała. Jednak w takim wypadku brak jednoznacznych przeciwwskazań do nurkowania. Natomiast stan błony jest sprawą krytyczną. Jeśli jest perfor, to to o czym mówisz - wygojenie błony i doprowadzenie do zarośnięcia - jest możliwe. Jednak przeciwwskazanie do nurkowania będzie raczej trwałe.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu