Wysłany: 02-09-2005, 11:24 problem z przedmuchiwaniem uszu
Witam serdzecznie
Wiem,że podobny temat był juz wczesniej poruszany. Jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Jestem początkujący. Kilka dni temu w trakcie nurka na niewielka głębokość 4-5 m( wczesniej nie byłem przedmuchany) poczułem silny ucisk w uszach. Próbowałem je przedmuchać ( klasycznie zaciskając nos i dmuchać) po dłuższym czasie udało się. Jednak po zajściu głębiej na 6m poczułem silny ból , kłucie w uszach. Próby przedmuchania przyniosły mizerne rezultaty. Bolało za......ście. Po chwili jednak udało i było ok. Poczułem jakby ciepła woda wlawało mi sie do ucha. Drugi nur tego dnia był już lepszy. Przedmuchiwałem uszy od razu po zanużeniu.
Po powrocie do domu czułem przytkanie w uszach.
Wizyta u laryngologa( nie nurkowego) stwierdził dostanie sie wody do trąbki słuchowej.Antybiotyk i zakaz nurkowania na 2 tyg.
Moje pytanie jest nastepujące:
Czy takie sytuacje moga się powtarzać , czy ktoś sie z tym spotkał i czy jest to niebezpieczne.
beda sie powtarzac i eliminowac cie z nurkowania sukcesywnie na coraz dluzej, poniewaz robisz to niewlasciwie (w silowy sposob)
krychol napisał/a:
Jednak po zajściu głębiej na 6m poczułem silny ból , kłucie w uszach. Próby przedmuchania przyniosły mizerne rezultaty. Bolało za......ście. Po chwili jednak udało i było ok. Poczułem jakby ciepła woda wlawało mi sie do ucha. Drugi nur tego dnia był już lepszy.
to nie byla ciepla woda, (chyba, ze nurkowales w basenie z woda o temp grubo powyzej 30C) i doszlo do niewielkiego pekniecia blony bebenkowej, moglo tez peknac kilka naczyn krwionosnych w uchu srodkowym lub wewnetrznym wywolujac niewielkie krwawienie,
na drugim nurkowaniu (w zaleznosci od czasu na powierzchni), moglo jeszcze nie dojsc do obrzeku, albo przejety nurkowaniami i kursem nie zauwazyles tego, o czym przekonales sie dopiero w domu,
w takim przypadku prosciej jest wynurzyc sie troche i probowac ponownie, ruszajac przy okazji zuchwa, starajac sie przelknac sline, i nie probowac na sile, bo nic dobrego z tego nie wyniknie, a na pewno nie "wytrenujesz sobie uszu" w ten sposob, zeby pozniej przedmuchiwanie szlo bardziej "gladko"
Ostatnio zmieniony przez bann 02-09-2005, 12:57, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 02-09-2005, 12:49 Re: problem z przedmuchiwaniem uszu
krychol napisał/a:
Kilka dni temu w trakcie nurka na niewielka głębokość 4-5 m( wczesniej nie byłem przedmuchany) ...
Są tu na FN fachowcy od tych spraw. Zapewne powiedzą Ci na ten temat dużo więcej.
Jedno jest dla mnie oczywiste - za późno się przedmuchujesz. Pierwsze dmuchnięcie warto wykonać już na 0.3-0.5 m. Każde kolejne jeszcze zanim poczujesz wyraźny ucisk na bębenki.
Pamiętaj, żeby wyrównywać ciśnienie dość często, kiedy poczujesz ból jest już za późno i musisz się wynurzyć o ten metr, następnie powoli schodzić i delikatnie przedmuchiwać. Polecam metodę: zaciskasz nos, lekko wdmuchujesz powietrze + przełykasz ślinę - skuteczna i prosta metoda.
Ja także na kursie miałem problem na 5m z zejściem głębiej, bardzo przejąłem się tym po pierwszym dniu nurkowań na wodach otwartych, jednak okazało się, że muszę bardzo powoli się zanurzać i wyrównywać ciśnienie, gdyż największy problem mam z prawym uchem. Potwierdziło się to podczas pierwszy nurkowań w Sharmie, szlag mnie trafiał, że na 5m nie mogłem się przedmuchać, ale z każdym nurkiem było coraz lepiej i lepiej, musisz nabrać wyczucia i odpowiednio wolno schodzić i się przedmuchiwać.
Głowa do góry!
Pozdrawiam,
Sebastian.
themorfos
Stopień: p2
Wysłany: 02-09-2005, 22:34
Wyrównuj ciśnienie w uszach co ok. 1m, lub częściej. Powinieneś to robić, gdy tylko poczujesz delikatny ucisk. Bardzo pomaga zanużanie się z głową na górze, wtedy ciśnienie wyrównuje się praktycznie samo i zejscie nawet 20m na minutę nie jest żadnym problemem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko