Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
konwerter szerokokątny do C-7070
Autor Wiadomość
tsharny 

Stopień: nurek galaktyczny
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2005, 11:56   konwerter szerokokątny do C-7070

Cześć,
zakupiłem niedawno aparat Olympus C-7070WZ razem z obudową do zdjęć podwodnych PT-027 i chciałbym do niego dokupić jakiś konwerter szerokokątny. Myślałem nad konwerterem olympusa WCON-07C + port konwertera szerokokątnego PPO-02 do obudowy podwodnej. Czy warto to kupić czy lepiej wybrać coś z innej firmy np. INON UWL-100... Chciałbym móc robić zdjecia z użyciem konwertera nie tylko pod wodą, ale również na powierzchni. Będę dźwięczny za wszelkie rady :mrgreen:

pozdrawiam
tsharny

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2005, 17:06   Re: konwerter szerokokątny do C-7070

tsharny napisał/a:
zakupiłem niedawno aparat Olympus C-7070WZ razem z obudową do zdjęć podwodnych PT-027 i chciałbym do niego dokupić jakiś konwerter szerokokątny. Myślałem nad konwerterem olympusa WCON-07C + port konwertera szerokokątnego PPO-02 do obudowy podwodnej.

Lepszy taki niż żaden, ale powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, że w celu umieszczenia aparatu w obudowie musisz każdorazowo odłączać port PPO-02 i dokręcać konwerter do aparatu włożonego do obudowy. Sposób zamykania portu jest jednym z najsłabszych punktów Olympusa - wiele zalań nastąpiło właśnie przez port obiektywu.

Konwertery montowane na "mokro" np. Inon pozwalają na dokręcenie i odkręcenie konwertera np. pod wodą, co umożliwia pełne wykorzystanie trybu makro bez konwertera.

tsharny napisał/a:
Czy warto to kupić czy lepiej wybrać coś z innej firmy np. INON UWL-100... Chciałbym móc robić zdjecia z użyciem konwertera nie tylko pod wodą, ale również na powierzchni. Będę dźwięczny za wszelkie rady :mrgreen:

Konwerter Inon UWL-100 pracuje również na powierzchni, ale musiałbyś zaopatrzyć się w odpowiednia przejściówkę aby podłączyć ten konwerter bezpośrednio do aparatu. Do Inon'a możesz w przyszłości dokupić iluminator sferyczny.

Ja jestem zwolennikiem Inon'a, ale moje potrzeby w przypadku Olympusa sprowadzają się jedynie do fotografii podwodnej.

Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2005, 17:27   iluminator

Witaj Waldo,
Jestem właśnie na urlopie i oglądałem zdjęcia zrobione z UWL-100 wraz z portem kopułkowym.
Okazalo się że większość z nich wyszło nieostro.
Zdjęcia robiłem przy otwartej przesłonie (1,8) i przy ostrości ustawionej na nieskończość...
Zauważyłem że ustawiając otwór przesłony na 5,6 ostrość poprawiła się.
Czy to normalne zjawiasko czy kwestia jakiejś regulacji?
Pozdrawiam,
Arturro

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2005, 20:01   Re: iluminator

Arturro napisał/a:
Okazalo się że większość z nich wyszło nieostro.
Zdjęcia robiłem przy otwartej przesłonie (1,8) i przy ostrości ustawionej na nieskończość...
Zauważyłem że ustawiając otwór przesłony na 5,6 ostrość poprawiła się.
Czy to normalne zjawiasko czy kwestia jakiejś regulacji?

Spróbuj przestawić aparat w tryb makro - powinno to pomóc w ustawianiu ostrości na obraz pozorny.

tsharny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2005, 20:19   

dzięki Waldo za info - tak się właśnie powoli przekonywałem do tego INONA i teraz zapewne go kupię :) tylko są dwa typy tego konwertera: który będzie pasował do obudowy PT-027 - tego nie mogę znależć...
jeszcze jedno pytanie... jaką lampę zewnętrzną bys zaproponował?

pozdrawiam
tsharny

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2005, 21:37   

tsharny napisał/a:
tylko są dwa typy tego konwertera: który będzie pasował do obudowy PT-027 - tego nie mogę znależć...
jeszcze jedno pytanie... jaką lampę zewnętrzną bys zaproponował?

W specyfikacji nie ma wyszczególnionej obudowy PT-027, ale pasuje taki sam jak do C-5050 i C-5060 czyli typ 2.

Jeżeli chodzi o lampę błyskową to pomyśl o Inon D-2000 lub Sea&Sea YS-90Dx lub 90 Auto.

tsharny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2005, 22:06   

Waldo wielkie dzięki :-D

pozdrawiam
tsharny

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2005, 02:07   

Możesz też pomyśleć o firmowym konwerterze WCON-07C oraz porcie kopułkowym
ATHENA OPTi Dome WZ.
http://www.unterwasserkam...roducts_id/1126
Niestety, montaż konwertera wewnątrz obudowy przebiega podobnie jak przy firmowym porcie.

tsharny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2005, 12:00   

zdecydowałem się na Inon'a UWL-100 :-D
czy kupował ktoś sprzęt w tym sklepie http://www.seaquest.pl lub http://www.fotografiapodwodna.pl ?
do tej pory kupowałem na www.pstryk.com.pl ale tam mają ceny zaporowe tego konwertera...

pozdrawiam
tsharny

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2005, 15:36   

tsharny napisał/a:
czy kupował ktoś sprzęt w tym sklepie http://www.seaquest.pl lub http://www.fotografiapodwodna.pl ?

Ja kupiłem tam Inon D-2000 i jutro powinienem ją otrzymać.

tsharny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2005, 19:31   

dzwoniłem tam i jak się okazuję: zostały wykupione wszystkie konwertery Inon UWL-100 oraz lampy Inon D-2000 :evil: teraz muszę czekać do 22.08 bo wtedy będą mieli dostawę :-D

Waldo, życzę przyjemnej zabawy z nową lampą :-D

pozdrawiam
tsharny

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2005, 19:47   

tsharny napisał/a:
Waldo, życzę przyjemnej zabawy z nową lampą :-D

Dzięki :)

Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2005, 23:40   iluminator

Dziękuję za podpowiedź Waldo:)
Pozdrawiam,
Arturro

tsharny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2005, 15:56   

właśnie dzisiaj przyszła do mnie paczka z konwerterem INON UWL-100 - jutro już będzie sprawdzanie go pod wodą (na hermanicach), a jeszcze dzisiaj na powierzchni :)

pozdrawiam
tsharny

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu