witam, jestem dopiero w trakcie kursu OWD, ale mam głupie pytanie - czy normalne jest mówienie do wszystkich nurków na Ty, niezależnie od wieku, płci itp?
W pracy jestem przyzwyczajona do "panowania", i chciałabym się dowiedzieć, czy mówienie bezpośrednio po imieniu nie urazi innych nurków, starszych stopniem. http://forum-nuras.com/images/smiles/icon_lol.gif
Szanowna Pani!
Zwracam się z uprzejmą prośbą o przeglądnięcie zamieszczonych na tym forum postów.
Osobiście prawie nie spotkałem się z formą Pan/Pani. Nieliczne takie przypadki (wyłącznie na pw) zostały skutecznie stłamszone
Wysłany: 23-09-2005, 19:39
Ależ nie. Mówienie na Ty jest z tego co mi wiadomo powszechną praktyką, zresztą nie tylko u nurków, ale u wszystkich ludzi którzy dzielą swoją pasję. Fakt, trzeba się do tego przyzwyczaić.
witam, jestem dopiero w trakcie kursu OWD, ale mam głupie pytanie - czy normalne jest mówienie do wszystkich nurków na Ty, niezależnie od wieku, płci itp?
Cześć Mumio w Twoim wieku to naprawde wszystkim mozesz mowic na ty raczej nikogo starszego tu nie spotkasz
Kruszynko - spokojnie. Scaner to człowiek o specyficznym poczuciu humoru
Jako ewentualną deskę ratunku (wcale nie ostatnią) polecam przycisk "ignoruj".
W czasie różnych kursów, które mieliśmy przyjemność prowadzić znalazł się tylko jeden kolega nurek, który już w trakcie wzajemnego przedstawiania się trochę "odstawał":
"Cześć jestem Jacek, a ja Wojtek, Kowalski jestem*...
Pan Kowalski brał udział w kursie podstawowym i poprawiał humor każdemu z kwaśną miną...
Wyobraźcie sobie sytuację kiedy nasz kursant miał jakikolwiek problem w stylu "ratunku topię się" reakcja ze strony prowadzącego wyglądała mniej więcej tak: "Panie Kowalski, pan napełni sobie dżaket..."
Kruszynko - przede wszystkim ze względów praktycznych pomijamy wszelkie tytuły w czasie prowadzenia zajęć. Reakcja nurka jest dużo szybsza, kiedy słyszy swoje (znane sobie od wielu lat) imię .
Podejrzewamy, że każdy instruktor przyjmie formę, której sobie życzysz.
Z drugiej strony jesteś jeszcze w tak młodym wieku, że pewnie nie doceniasz faktu bycia małolatą
W realu wystarczy zwrócić na to uwagę i już po koleżeństwie i nastanie panowanie...
Tajna informacja :
Złośliwi nurkowie czasem zwracają się per Pan/Pani do osobników, którzy wymagają specjalnego traktowania... (warto czasem pogrzebać w Archiwum... )
*nazwisko naszego kursanta zostało oczywiście celowo zmienione (mamy nadzieję, że nie czyta Forum
Jako ewentualną deskę ratunku (wcale nie ostatnią) polecam przycisk "ignoruj".
Tak tak !! polecam ja wciskam ten przycisk non top zeby w koncu stwierdzić ze zostalem sam na FN wtedy anuluje wszystkie ignory i znow zaczyna sie wszystko od nowa zeby ponownie stwierdzic po kilku dniach ze znow jestem sam
[ Dodano: 23-09-2005, 20:55 ]
kruszynka301 napisał/a:
scaner, ja wiem, że w moim wieku to jestem już jedną nogą w grobie, a tu zachciało mi się nurkować - taki kaprys
Spox bardzo dobrze zrobilas zimna woda konserwuje a pianka wygladza zmarszczki wiec wiesz zawsze to pare latek ci odejmie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko