Witam
Wróciłem z urlopu spędzonego w okolicach Bodrum w Turcji (patrząc na mapę - połudnowo-zachodni cypelek). Pojechaliśmy samochodem - dłuuuugo i wyczerpująco - ceny paliw 1 l 98 - 2,85 YTL = ok 1,80 Euro, gaz LPG 1 l - 1,33 YTL = 0,85 Euro, Nocowaliśmy w pensjonaciku nad samym brzegiem morza - dwie sypialnie, kuchnia, toaleta z ciepłą wodą, przepiękny taras 5 m od morza - 1 noc 50 YTL = 31,5 Euro za cołość ( targi zaczęliśmy od 120 YTL - ale po sezonie dało się dużo utargować ), żywność : Doner Kebab 3 - 5 YTL = 2-3 Euro, napoje typu cola, fanta w puszce 1,2 - 1,5 YTL w sklepie 2,5 - 3,5 YTL w restauracji, kolacja w restauracji dla 2 osóc średnio 40 - 60 YTL = 25 - 40 Euro. Spędziliśmy tam 2 tygodnie i oczywiście wykupiłem kilka nurkowań. Pakiet 3 dni 90 Euro, dokupiłem pojedyncze 2 dni po 35 Euro dzień. Zasady podobne jak w Egipcie z tym że mało nurków a większość na łodzi to snorkerzy. 2 nurki dziennie przed i po lanczu (b. skromnym) na łodzi kawa i herbata po 2,5 YTL = 1,7 Euro i cola,fanta puszka 3 YTL = 1,9 Euro. Atmosfera familijna - przyjemna. Bardziej zainteresowanym na pytania odpowiem via mail.
fotki na gł ok 30 -35 m - widoczność troszkę słabsza niż w Egipcie - płyciej oczywiście jest lepiej i bardziej kolorowo
Żałuję tylko, że nie mogłem być w tym czasie w Bachotku - ale na zimowym będę
To miał być "Titanic" w moim wykonaniu i nie do końca wyszedł , bardziej przypomina "Lot nad kukułczym gniazdem "
Ostatnio zmieniony przez Pitt_M 07-10-2005, 21:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-10-2005, 17:40
Czołem.
Podwójne wdzianko, czy mnie wzrok myli? Jak było z temperaturami?
Poza tym chyba trochę przeginają z cenami, co? A może mi się perspektywa nieco zmatowiła...
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 08-10-2005, 19:37
Misteres napisał/a:
Czołem.
Podwójne wdzianko, czy mnie wzrok myli?
Wdzianko pojedyńcze 5 mm + żyletka - stare, naprawiane (skracane nogawki - mogą mylić)
Cytat:
Jak było z temperaturami?
Temperaturki nie najgorsze - na powierzchni 25-35 C pod wodą 0-5 m 24-26 C po przekroczeniu ok 20 m - 16-18 C - pływałem bez kaptura.
Cytat:
Poza tym chyba trochę przeginają z cenami, co?
Ceny nastawione na rabowanie turystów - po oddaleniu się od utartych szlaków spadały o połowę. 2 lata temu byłem w innym rejonie Turcji - mniej turystycznym - i ceny na przykład odzieży czy butów były nawet 5 krotnie niższe ale niestety pod wodą mało ciekawie - pustynia piaszczysta jedyną atrakcją przepiękne płaszczki. Paliwa są chyba najdroższe w Euro-azji ale dzięki temy nie ma tłoku na drogach a ich jakość jest nieporównywalniwe lepsza niż w Polandii.
Przykładowe ceny ciuchów - 1 YTL = 0,61 Euro = ok 2,40 zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko