Wysłany: 23-03-2003, 19:32 Divemaster - po co robić uprawnienia?
Spotkaliśmy ostatnio kilka osób z Polski, które zrobiły stopień Divemaster'a. Pytaliśmy o powody: dlaczego zrobili ten stopień (pierwszy zawodowy stopień w systemie PADI, wymagajacy odprowadzania corocznej składki członkowskiej...), czy zamierzają szkolić w zakresie nurkowania, czy chcą się dalej szkolić - robiąc kurs instruktorski, czy wiedzą jakie mają uprawnienia w zakresie szkolenia...?
Odpowiedzi były dla nas bardzo zaskakujące: najczęstsza - zrobiłem ten stopień, ale nie zamierzam angażowac się w szkolenie kursantów - nie interesuje mnie to... !!!???
Divemasterzy często nie są do końca pewni czy mogą prowadzić szkolenia i czego dotyczy ich udział w różnych typach szkoleń !!!
Osobiście znamy tylko jednego DM z Polski, który przeprowadził szkolenia i certyfikował osobiście kursantów po ich zakończeniu...
Co o tym myślicie? Czy Waszym zdaniem warto robić przedmiotowe uprawnienia? Jaki powinien być dobry DM - czy to "tylko" nurek, czy raczej nauczyciel nurkowania?
Zapraszamy do dyskusji...
Wysłany: 23-03-2003, 20:27
Czy obcy DM sa chetnie zatrudniani w bazach czy sa raczej traktowani jak przyszla konkurencja? Jak to wyglada w praktyce? Ja chcialbym utrzymywac sie z wody ale nie jestem w stanie otworzyc swojego centrum nurkowego. Bycie najemnym DM wyglada mi na ciekawe zajecie. Dorota i Wojtek moglibyscie mi cos o tym opowiedziec, bo macie rozeznanie w temacie.
Witaj t0m1.
Zachęcamy do lektury naszego posta Jak się pracuje w Egipcie. Znajdziesz go w Forum Ogónym. Post z 08.03.03
Jeżeli pojawią się jakieś pytania w interesującej Cię sprawie - pisz pod tamtym postem.
Krzysiek J. Sponsor FN
Stopień: CMAS **
Wysłany: 23-03-2003, 20:53
Jakie są opłaty roczne dla divematera i instruktora padi?
Dobre pytanie... Nie pamiętamy wszystkich opłat , ale postaramy się jak najszybciej sprawdzić. W przybliżeniu: podstawowy i wyższy stopień instruktorski to roczna opłata około 90-92 funty brytyjskie. Stopień IDC Instruktor to dodatkowo 52 funty rocznie. Niestety nie pamiętamy opłaty za odnowienie członkostwa dla DM. Może któryś z divemasterów piszących na Forum podpowie jaka jest aktualna składka?
Krzysiek J. Sponsor FN
Stopień: CMAS **
Wysłany: 23-03-2003, 21:28
A jakie są konsekwencje nie płacenia składek, bo chyba nie traci się stopnia. Czy np. osoba która ma DM kilka lat i nie płaciła składek nie może robić stopni instruktorskich?
Zależy to od czasookresu niepłacenia składek. Zaczyna się od ponownego opłacenia składek i to może wystaraczyć. Przy dłuższych przerwach, aby utrzymać stopień instruktorski należy wziąć udział w tzw. "uaktualnieniu" uprawnień. W uzasadnionych przypadkach występuje konieczność wzięcia udziału w egzaminie końcowym kursu na poziomie posiadanego stopnia lub powtórka kursu...
Wysłany: 24-03-2003, 07:08
Przyznam się, że jako CMAS-owiec [P***] nie znam uprawnień Divemastera- chociaż podobno są porównywalne- czy ktoś może podać jakie regulaminowo ma uprawnienia ?
czy ktoś może podać jakie regulaminowo ma uprawnienia ?
- prowadzenie wycieczek dla kursantów OWD na wodach otwartych dla nurkowań 2,3,4 w ilości 2 kursantów na 1 DM
- "Pilnować" kursantów podczas kursu - jest kilka obostrzeń
- Prowadzić nurkowania Discover Scuba Diving - 2 nurków na 1 DM
- Prowadzić program Discover Local Diving
- Prowadzić program Discover Snorkeling
- Prowadzić program Scuba Review
- Towarzyszyć nurkom podczas szkolenia Advanced, Rescue i specjalizacji
- Nadzorować nurków w zakresie planowania, organizowania i kierowania nurkowaniami ( w działalności szkoleniowej i nieszkoleniowej )
- Asystować instruktorowi podczas szkolenia na wodach otwartych i basenowych - wzrasta możliwość równoczesnego przebywania pod wodą większej ilości kursantów
- Uczyć i certyfikować Skin Diver
To tak w skrócie z zastrzeżeniem, że jest kilka obostrzeń do w/w punktów.
Ostatnio zmieniony przez waldo 24-03-2003, 16:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 24-03-2003, 17:38 divemaster
Moim zdaniem divemaster jest ;
- wzorem dla kursantów ,
- pomocą i asystą dla instruktora ,
- powiernikiem kursantów ,
- organizatorem zajęć i logistykiem kursów ,
Znam DM -strów , bez których instruktorzy czują się jak dzieci we mgle i ci właśnie instruktorzy powinni tu i teraz napisać jaka jest rola DM w przemyśle nurkowym według PADI.
Robienie tego stopnia bez myślenia o przyszłości w edukacji nurkowej jest bez sensu . Można przecież zrobi MSD i nie ponosić dodatkowych kosztów składek , ubezpieczenia itp. MSD jest moim zdaniem równie prestiżowym stopniem nurkowym - tyle , że bez uprawnień w szkoleniu nurków. Jesli chodzi o kwalifikacje i umiejętności to pięć specjalizacji + RD - budzi szacunek u organizatorów nurkowania i niższych stopniem .
Kurs DM z cała pewnością rozwija umiejętności nurkowe i uczy odpowiedzialności za innych uczestników nurkowania , uczy demonstrowania umiejętności , organizacji i bezpieczeństwa nurkowania.
zaznajamia ze standardami PADI , rozszerza wiedzę z zakresu fizyki , fizjologi , nawigacji , pierwszej pomocy itp.
Reasumując ; jeśli ktoś nie chce szkolić , pomagać w szkoleniach , prowadzić grup nurkowych , kontynuować szkolenia własnego na poziomie instruktorskim a zależy mu wyłacznie na prestiżu wynikającym ze stopnia nurkowego - powinien raczej pomysleć o MSD jako najwyższym amatorskim stopniu nurkowym .
KRISS
Miło jest czytać, że ktoś traktuje stopień DM tak jak napisał Kriss. W naszym odczuciu DM to stopień szalenie zobowiązujący. Zakres obowiązków DM jest bardzo szeroki, zakres wiedzy powinien być porównywalny z tą, na poziomie stopni instruktorskich. Warto wspomnieć, że obecnie DM może bez konieczności robienia kursu OWSI (podstawowy kurs instruktorski w zakresie nurkowania) zdobyć uprawnienia instruktora EFR (nowy program szkolenia PADI w zakresie udzielania p.pomocy) i samodzielnie szkolić i certyfikować w podanym zakresie.
Waldo - witamy na forum ! DM o którym piszemy to nasz znajomy Maciej. Prowadził oczywiście kurs Skin Diver.
Oto aktualne wysokości składek członkowskich w PADI:
w wypadku opłacania składki "automatycznie" (PADI corocznie sama ściąga opłatę z naszej karty)
-instruktorzy 93 funtów bryt.
-DM i asystenci instruktora 51 funtów bryt.
w wypadku samodzielnego corocznego regulowania składek
-instruktorzy 103 funtów bryt.
-DM i asystenci instruktora 57 funtów bryt.
Do opłat instruktorskich należy doliczyć dodatki za stopień IDC Staff.
W wypadku Divemaster'a, brak odnowionego członkostwa, powoduje "automatyczne" przejście w status "nieaktywny" - co wiąże się z brakiem możliwości prowadzenia jakichkolwiek zajęć na poziomie "certyfikowanego asystenta".
Stan taki powoduje m.in. wstrzymanie "dostaw" biuletynów informacyjnych i innych informacji związanych m.in. z utrzymaniem aktualnych standardów w czasie szkolenia. Zapoznawanie się i przestrzeganie tych informacji i zaleceń, obowiązuje każdego profesjonalnego członka PADI.
Zgadzamy się z Kriss'em - jeżeli nie jesteśmy zainteresowani nauczaniem nurkowania, warto pomyśleć o MSD...
Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 17-04-2003, 14:49
Hmm... mam troszke kłopot z tym, co tu wszyscy napisaliście odradzając robienie DM. Chodzi mi szczegolnie o cytat:
Cytat:
Kurs DM z cała pewnością rozwija umiejętności nurkowe i uczy odpowiedzialności za innych uczestników nurkowania, uczy demonstrowania umiejętności, organizacji i bezpieczeństwa nurkowania.
No właśnie, to wszystko brzmi bardzo interesująco nawet dla mnie, który nie myślę o nauczaniu i szkoleniu w PADI. Za to myślę zdecydowanie o podnoszeniu własnych umiejętności nurkowych i rozwijaniu wiedzy. Z tego co wiem kurs DM to wiele wiele godzin wykładów i ćwiczeń. I jak widzę jest wiele osób, które zrobiły DM tylko dla tej wiedzy.
Wniosek - PADI powinno pomyśleć o nowym stopniu, który zawierał by wykłady i ćwiczenia (może nie wszystkie) z kursu DM, ale nie był by związany z członkowstwem profesjonalnym (składki, możliwość szkoleń itp.).
Pomysł uważam za "zgłoszony pod dyskusję" - co o tym sądzicie???
Właściwie poprowadzone kursy OWD, AOWD i Rescue zawierają wszystkie elementy związane z: planowaniem, przygotowaniem i realizowaniem nurkowań. Rescue daje Ci dodatkowo rozbudowaną ocenę zagrożeń, przewidywanie i rozwiązywanie problemów, zaawansowane umiejętności praktyczne z zakresu ratownictwa. Żeby uzyskać certyfikat Rescue - niezbędnym jest szkolenie z zakresu p.pomocy przedmedycznej. Program EFR daje Ci możliwość rozbudowania wiedzy i umiejętności z zakresu niesienia pomocy, a także umiejętność użycia automatycznego defibrylatora zewnętrznego i pomocy tlenowej.
Na kursie DM wykorzystujesz przede wszystkim wyżej opisane zagadnienia. Pojawia się część dotycząca nauczania, podstawy pedagogiki, pracy z grupą, zarządzanie ryzykiem, praca z manualem instruktorskim - generalnym założeniem kursu DM jest nauka pracy z ludźmi, a nie podniesienie własnych umiejętności. Jest oczywiste, że aby prezentować pewne umiejętności trzeba je dobrze poznać, a tu pojawia się.... materiał z kursu OWD!!!
M.in. w związku z przygotowaniem nurka DM do przyszłych wyższych stopni instruktorskich pojawia się znacznie poszerzony materiał z zakresu fizyki, fizjologii, sprzętu, środowiska i tabel, ale... wiedza ta jest dostępna dla każdego zainteresowanego nurka ze stopniem OWD.
Wszelkie materiały (podręczniki, encyklopedia nurkowania, kasety wideo, pomoce naukowe itp.) są dostępne dla każdego chcącego się z nimi zapoznać nurka... (mając na uwadze Twoje podejście do nurkowania, proponujemy zapoznać się z różnego rodzaju pozycjami związanymi z nurkowaniem dzieci).
Nasze podsumowanie: Lepiej jak najwięcej nurkować i zdobywać rzetelną wiedzę, niż robić jak najwięcej stopni nurkowych... (oczywiście jedno nie wyklucza drugiego).
Kolejny stopień w PADI... hm, jest ich naprawdę dużo
Wysłany: 17-04-2003, 21:38
Cytat:
Nasze podsumowanie: Lepiej jak najwięcej nurkować
No właśnie! I tu się zdecydowanie zgadzam z Wami - szkoda tylko, że do Egiptu jest tak daleko i trzeba brać urlop żeby tam pojechać na nurkowanie... żeby nie to, pewnie nurkował bym co tydzień!
A co do szkolenia DM... hmm... będę nad tym medytował...
Wiek: 46 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 18-04-2003, 00:36
Cytat:
szkoda tylko, że do Egiptu jest tak daleko i trzeba brać urlop żeby tam pojechać na nurkowanie... żeby nie to, pewnie nurkował bym co tydzień!
A nasze wody to już be i niedobre?
Po ostatnim nurkowaniu na Zakrzówku mój respekt do tzw. "polskich wód" radykalnie się podniósł. Pierwszy raz nurkowałem w praktycznie zerowej widzialności (tak było poniżej 20 metrów - pod warstwą siarkowodoru czy co tam właściwie jest za zawiesina)
Tylko ja, partner, latarka i sprzęt... zwiedzać nie było chyba co bo byłem tak podekscytowany że słyszałem jak serce sobie puka....
Tego typu nurkowania są bardzo wymagające ale także dają wiele satysfakcji jeśli są prowadzone bezpiecznie!
Zacznijmy "kochać" nasze wody, doceniać to co mamy pod nosem
Wysłany: 18-04-2003, 04:02
Nasze wod są super - bo blisko - ale są też zimne... a ja jestem zmarźluszek... i co na to poradzę... a na wydatek na suchy jakoś się nie mogęzdecydować... ale może kiedyś, może niedługo...
Grzegorz.
Piotr N. [Usunięty]
Wysłany: 18-04-2003, 09:22
Witaj Grzegorz
Ja też kiedyś byłem zdania, że nie ma sensu moczyć się w naszych zimnych wodach... jednak nie wytrzymałem i zdecydowałem się na zakup suchego skafandra.
Niewątpliwie jest to wydatek obiciążający naszą kieszeń ale jeśli mam do wyboru nurkować dwa - max trzy razy w roku w Egipcie oraz nurkować w Egipcie i do tego mieć możliwość co tydzień wyjazdu gdzieś na nasze wody to zdecydowałem się na drugą opcję...
Nie ujmując nic Egiptowi to poprostu jestem Ciekaw co jest też u nas. Bradzo dużo nasłuchałem się o wrakach na Bałtyku.
Poza tym bardzo dużo osób ze środowiska nurkowego nurkuje głównie w naszych wodach. Słuchając tego co mówią nie miałem pojęcia o czym mówią. Nawet chociazby dla samego faktu brania udziału w rozmowach i uczestniczenia w życiu nurkowym w Polsce zdecydowałem się na zakup suchego skafandra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko