Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Sardynia, Korsyka, Elba ... czy może coś innego?
Autor Wiadomość
Adamus 

Stopień: TA - Tatuś Adaś ;-)
Kraj:
Martinique

Wysłany: 04-01-2006, 22:18   Sardynia, Korsyka, Elba ... czy może coś innego?

Zastanawiam się gdzie mógłbym z rodzinką i przyjaciółmi wyskoczyć na długi weekend majowy, dodam że część żeńska z ochotą zostanie na plaży z dziecięciami zaś panowie jak tylko będą mogli zanurzą się pod taflą wody.

Wstępnie przymierzam się do jednej z w/w wysp.

Czytałem trochę o Korsyce i Elbie (tematy na forum), o Sardynii wiem nie wiele.

Czy macie jakieś doświadczenia?
Gdzie warto jechać?
Jak warunki pogodowe?

Pozdr,
Ada

ps. A może Malta? Rodos Odpada (znam i wiem że zajebiste na dechę, ale to już przeszłość), Kreta - może w przyszłości bo na tydzień to za mało. Chorwacja w maju, sam nie wiem :(

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 05-01-2006, 05:21   

Adamus napisał/a:
A może Malta

I to mógłby być fajny wybór. Temperatury już ok 30 stopni- na plażę wystarczy - miejsc do nurkowania sporo - wraki, klify, groty itd. w którymś z ostatnich nurkowań był opis wyprawy na Maltę- poszukaj.
Jest to generalnie świetne miejsce nurkowe- i wszędzie blisko. Miejsc do zabaw wieczornych też nie zabraknie.

wrobel.cwirek 

Stopień: PADI AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2006, 10:13   

Moze byc tez Cypr :-)
Ladne plaze w Aya Napa a i ladne wraczki sa i to w miare dostepne. No i zdaje sie ze zony i dzieci tez moga sobie Zenobie z lodzi podwodnej obejzec :-)
No i troche antycznych zabytkow do ogladania + ostatnia podzielaona stolica :-)

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2006, 11:01   

Korsykę polecam-czysta,ciepła woda,trochę wraków z czasów 2w.ś. (okolice Ajaccio)
Mozna trafić fajne,małe zatoczki,gdzie Panie moga się poopalać,Panowie zaś ciekawie nurknąć.
Wielką atrakcją jest podwodny park(a to juz trzeba z bazy nurkowej)-ryb wszelakich zatrzęsienie.
Jedyny-niemniej ważny-minus:jest drogo...No i prom-celujcie tak,aby nie wypłynąć w sztormie:oddając "hołd" Neptunowi można się baaardzo zniechęcić...

KrzyHo 

Wysłany: 05-01-2006, 13:49   

Sardynia jest cudna. Byłem tam 2 razy i jeszcze bym pojechał. Co prawda wtedy ćwiczyłem windsurfing, ale miejsca nurkowe też są. Polecam północną część wyspy (można wyskoczyć na jeden dzień na Korsykę).
Natomiast nie sądzę żeby wyjazd na weekend majowy (rozumiem, że tygodniowy) był dobrym pomysłem. No chyba, że samolotem, bo samochodem trzeba liczyć 2+2 dni podróży

Pzdr
KrzyHo

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2006, 22:27   

KrzyHo napisał/a:
Sardynia jest cudna
zgadza się-byliśmy tam ekipą w 2004r
KrzyHo napisał/a:
trzeba liczyć 2+2 dni podróży
I to też się,niestety,zgadza....

Adamus 

Stopień: TA - Tatuś Adaś ;-)
Kraj:
Martinique

Wysłany: 05-01-2006, 23:59   

KrzyHo napisał/a:
Natomiast nie sądzę żeby wyjazd na weekend majowy (rozumiem, że tygodniowy) był dobrym pomysłem. No chyba, że samolotem, bo samochodem trzeba liczyć 2+2 dni podróży

Zdecydowanie, autko odpada. Ma to być wyjazd częściowo "geriatryczny" ;) Jedni pod wodę, inni na plażę, reszta na oglądanie, a wieczorkiem "wino i śpiew" :)
Stąd mały dylemat 9 dni wolnego, rejon w promieniu 3 godzin lotu (przede wszystkim ze względu na maluszki), temperatura oraz wiele upodobań co do spędzania czasu.

Dziękuję za dotychczasowe wskazówki. Przeglądam net, przeglądam forum czytam i czytam i jak na razie skłaniam się ku koncepcji Malty. Choć nie ukrywam, że pozostałe rejony też kuszą i chciałbym je odwiedzić (cóż sprostanie wszystkim "wycieczkowiczom" nie jest bynajmniej proste, więc będę musiał swe plany rozciągnąć w czasie :)

Jeszcze raz dzięki, oczywiście nie obraziłbym się za więcej :-D

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2006, 00:38   

W maju 2004 byliśmy dużą klubową wyprawą na Elbie. Nie mogę porównać Elby do innych wysp, ale wyjazd wspominam miło. Jedna uwaga - w weekend majowy woda była stosunkowo zimna - ok. 14 stopni - posiadacze suchych skafandrów mokrych pianek nawet nie wypakowywali. Na poniższej stronie są informacje pochodzące z tego wyjazdu, a spisane przez Martina:
http://www.nurkomania.pl/nurkowisko_elba.htm

Najlepsze pozdrowienia.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 06-01-2006, 12:13   

Adamus napisał/a:
jak na razie skłaniam się ku koncepcji Malty

jeśli ją wybierzesz mogę podać więcej szczegółów na priw- gdzie się zabawić, opalać, zwedzać, nurkować itd- co cię będzie interesowało - pytaj :lol:

Fan 

Stopień: CMAS-PADI-TDI-IANTD
Kraj:
Sweden

Wysłany: 09-01-2006, 23:41   Malta...

Witam,
Zgadzam sie z opinia nuras5 Malta to naprawde ciekawe miejsce i Gozo mozna odwiedzic. Jest troche tego, dla nurkujacych i nie tylko. Woda w maju tez juz bedzie ciepla. Pracowalem tam pare ladnych miesiecy w szwedzkiej bazie nurkowej (jest z kim pogadac po polsku) i zobilem kilkaset nurkow wiec jak masz jakies pytania to na priv chetnie doradze...

jakubo 

Kraj:
Slovakia

Wysłany: 19-01-2006, 09:02   Korsyka

Czesc,
bylem pare razy na elbie, jest rewelacyjnie,
na majowy wykend sie wybieramy na Korsyke, moja grupa byla we wrzesniu,podobno duzo lepiej jak na elbie, bo sa ladne scienky, jesli nam sie uda uzbierac grupke.
Mamy wlastny ponton, wiec nurkowanie z lodky na dowolnych miejscach w zaszegu.

smk 

Stopień: AOWD
Wysłany: 05-02-2006, 02:18   

@Adamus
Jeśli szukasz spokoju i dziewiczego miejsca bez tłumu turystów wybierz się na długi weekend na Sardynie. W zeszłym roku tam byłem i pogoda była cudowna, woda ciepła i zero ludzi na plaży bo to "off season". Byłem w Costa Rei na południu. Lot bezpośredni z Easyjeta z Berlina w obie strony za... 250zł

Centra nurkowe niestety czynne były dopiero od 1 maja więc udało mi się tylko jednego nura zrobić zanim wyjechałem.

Na północy sardynii sezon zaczyna się później o 2tygodnie więc może być gorzej z centrami nurkowymi.

pozdrawiam

P.S. na www.sixt.it wynająłem 6mieś wcześniej Smarta Roadstera na 5dni za... 100 euro (za cały okres!!!) nie wyobrażam sobie bardziej idealnego usportowionego auta na te kręte drogi - polecam bajka dla 2 osob.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu