Wysłany: 17-01-2006, 11:38 Nurkowanie i snorkling w Safadze
Pomyślałem że za mało tu postów z fotkami na forum a przecież takie piękne rzeczy mamy pod wodą. Wrzucam więc posta z fotkami z ostatniego wypadu do Safagi który zrobiłem dla forum http://www.nano-reef.pl
Tak więc mam dla was porządną porcję zdjątek zarówno ze snurkowania na przyhotelowej rafie w Menaville w Safadze (polecam - fajny przytulny i nie taki mały hotelik jak ktoś szuka ciszy, spokoju i pięknej rafy hotelowej w okolicach Hurghady), jak i z ponad tygodnia nurkowania (i robienia kursów OWD i AOWD - w końcu miałem na to czas).
Zdjęcia robiłem aparatem pixtreme 3Mpix - niby taki no-name cyfrak ale zdjęcia wyszły całkiem ładne i obudowa bardzo dobra - wytrwała 32m głębokości bez żadnego problemu (a niby do 38m jest ale to przetestuje jak kiedyś będą uprawnienia na deepa).
Jedynie co mnie wkurzało to brak mozliwości uruchomienia trybu makro pod wodą i niestety wszystkie zbliżenia poniżej 40cm tridacn, liliowców, korali i rybek wyszły na maxa zamazane a szkoda bo fajne momenty łapałem.
Przy okazji muszę się pożalić że mój kolega pozbawił was zdjęć wraku trałowca El Mina (leży na ok 30m) i (w długą tam z wrakiem, choć był fajny) przepięknego
ujęcia szkółki setek małych rybek i 5 skrzydlic na polowaniu na nie - achhhh takie by było ujęcie. Już miałem to w obiektywie, wycelowałem, pach, a tu "mesydż" na ekranie - CARD PROTECTED... myślałem że się potne. Kumpel bawił się aparatem i przełączył pstryczek w karcie z jakiś tajemniczych dla mnie przyczyn... grrrr. Ale pretensje moge mieć tylko do siebie że nie sprawdziłem cyfraka przed samym nurkowaniem.
No to lecimy ze zdjęciami:
Rafa przy hotelu Menaville w Safadze
bardzo ładna rafa, mieszkał na niej przepotężny naso, na oko tak ze 60cm i ośmiornica (niestety fotki tej ośmiornicy nie mam)
Widać na tle nie tak małych ryb jakie bydle z tego naso, a mieszkały jeszcze 2 inne podobne wielkością naso unicornis czarne
Tu w zbliżeniu - podpływał dosłownie na wyciągnięcie ręki - cudo. Zobaczcie jakie ogromne błękitne 4 "skalpelki" ma z tyłu na ogonie
Dwa sohale - na rafie hotelowej było ich 10tki i pływały tak jak naso 50cm od snorkujących
Picasso tez było zatrzęsienie
Raz spotkałem masked pufferfish - był bardziej płochliwy niż inne rybki z rafy hotelowej ale nie uciekał specjalnie jakoś
Za tą musiałem się nalatać nieźle żeby ją tak ładnie trafić jak na tym zdjęciu - strasznie szybka i płochliwa. Tu ją z kumplem wzieliśmy delikatnie w "dwa ognie" i dlatego nie za bardzo wiedziała gdzie uciekać więc popozowała trochę.
Nurkowanie - rafa Abu Ramada
dobra przejrzystość wody, miejscami po prostu tysiące rybek - antiasów jak gupików w pozostawionym samym sobie akwarium
Niezliczone ilości antiasów
zblizenie na antiasy
i jeszcze jedno
i kolejne
jeden z 3 imperatorów jakie spotkałem na nurkowaniu - spory. Widziałem też naprawdę bardzo dużą queeen angelfish - śliczna.
kolejne zyliony ryb - tym razem pod naszą łodzią
rafa Sha'ab Petra
niestety mam zdjęcia tylko z dnia gdy była mała widoczność i bardzo silne prądy (tu mieliśmy drift diving - niezła jazda) więc nie wygląda porażająco ale nurkowałem tu wcześniej bez aparatu przy świetnych warunkach (a jakby inaczej) i to naprawdę śliczna rafa - szczególnie mniejszy erg z małą grotą gdzie schronienie mają całe tłumy ryb różnych różniastych
Czoło rafy. Kiepska widoczność ale widać na zdjęciu 2 skrzydlice a jak ktoś się dobrze przyjrzy to i trzy - kumpel zrobił sobie tu rewelacyjne zdjęcie z dwiema skrzydlicami, jak je dostane to wrzuce na forum
athiasy przy małym ergu
całe ławice rybek przy małym ergu
mała płaszczka
inna, większa płaszczka którą goniłem po plato piaskowym z aparatem
rafa El Fanous
tez ładna rafa - w środku laguna (el fanous lagun) na zewnątrz las akropor (el fanous coral garden) i granica rafy zakończona spadkiem kilkaset metrów w dół (choć z tym spadkiem to musiałbym zajrzeć do logbooka czy to przy el fanous było bo już mi się pomerdało)
coral garden
ogromna ławica rybek (ostroboków jakiś czy jak?) przez którą przepływaliśmy
czoło rafy i przepaść podobno kilkaset metrów w dół (nie wiem nie sprawdzałem ale widać było w dole tylko pustkę - budziło respekt)
El fanous coral garden - jak sama nazwa wskazuje
widoczki z coral garden
i dalej piękne widoczki
i dalej acroporki i para banerfish
to zdjęcie osobiście mi się chyba najbardziej podoba
szkółka anthiasów i spory "karp" (grouper jakiś chyba)
Chyba największy koral jaki widziałem - miał rozmiar minivana i czego tu niestety na zdjęciu nie widać ślicznie mienił sie na jaskrawozielono
Odonus Niger i chetonik w lagunie (jak widać trigerfish też zdrowych rozmiarów)
całkiem pokaźna płaszczka w lagunie, niezbyt się przejeła że ją fotografuje, choć bacznie łypała za mną oczyma
jakiś puffer też duży - nie za bardzo było do czego porównać ale większego nie widziałem niz ten przy uskoku rafy
Przyczajony tygrys ukryty smok - jakiś anntenarius oczekuje na śniadanie - nie był zadowolony że go wypatrzyłem w tym piachu nad uskokiem
iglicznie (czy jak to się zwie) w toni całą ławicą - ślicznie wyglądały
Wasz ulubiony nurek - teraz już widze dlaczego mi tak powietrze spitalało z butli - jakaś nieszczelność przy inflatorze jacketu. Kurde a tego nurkowania dopłynąłem do łodzi na ostatnich 2 wdechach, z kolei z wraku wychodziłem na octopusie. A ja myslałem że jestem typowym pożeraczem powietrza
przystanek bezpieczeństwa - od lewej instruktor Jurek, dalej Robert i Asia
bawią się z nudów komputerkiem
a oto jak moje słonko dzieli moją pasję do nurkowania - całe szczęście że moje akwarium morskie choć lubi
Dobrze że robisz zdjęcia ale poziom techniczny jest słaby, więc nie dołanczam się do przedmówców.
Ostrość, Kadrowanie, Temperatura barwowa (cyfra i raw lub skan 48bit i głęboka korekcja). To popraw.
Drogi Smoku,
czy Ty w każdym temacie musisz pouczać, strofować, poprawiać i popisywać się swoją wiedzą?
smk cieszy się swoimi pamiątkami z mile spędzonego urlopu i może
nie ma aspiracji bycia prymusem w każdej dziedzinie, Ty widocznie masz.
Komentarze Twoje od pierwszego postu na FN rysują w moich oczach obraz
(za przeproszeniem) srali mądrali która musi swoje kompleksy leczyć udawadniając
innym własną wyższość. Ładnie tak?
Piękne zdjecia,tez wybieram sie ponurkowac ale w kwietniu, w lutym jest jeszcze za zimno, w Egipcie bylam juz 7 razy--nie wychwalając sie ;}drugi raz wrocilam tylko ze wzgledu na uroki wnętrza Morza W styczniu- naprawde zmarzlam porzadnie, byc moze w lutym jest juz ok-nie wiem, i wole nie ryzykowac-uwielbiam ciepełko;} Te zdjęcia podwoiły moją tęsknote do cudów morza czerwonego.pozdrawiam Wszystkich Lucy 69
mam walize na kolkach, ale jak masz ochote ciagnąć to czemu nie :}
Jacku Egipt mozna zrobic za naprawde niewielkie pieniadze. jak dobrze poszukasz to taniej niz w Pl wyjdzie.
a warto naprawde- warto. ostatnio w lipcu jak bylam to pierwszy raz mialam szczescie zobaczyc Delfiny--zawsze o tym marzyłam i stało sie...
teraz to juz jestem zakochana na amen, i planuje szybki powrot do egiptu... pozdrawiam lucy
Dobrze że robisz zdjęcia ale poziom techniczny jest słaby, więc nie dołanczam się do przedmówców.
Ostrość, Kadrowanie, Temperatura barwowa (cyfra i raw lub skan 48bit i głęboka korekcja). To popraw.
pozdrawiam rc
Wiesz co ? Ja jestem stary ale TY chyba za stary na to forum. Czytam Twoje posty i dochodze do wniosku , ze z nurania to tylko veto na FN i brak czynnego uprawiania sportu.
Nie badz taki anty do wszystkiego. Empatia - to powinno cie zajac.
Mowia ze nic gorszego jak zlosliwosc ludzi malych, starych i kalekich. Do kalekich nic nie mam osobistego. Do upierdliwcow tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko