Wysłany: 29-12-2005, 08:55 Nurkowanie w soczewkach kontaktowych
Cześć
Mam pytanko... Niedawno przerzuciłem się na soczewki kontaktowe. Mam dosc dużą wadę jak na mój wiek i ona całyczas się powiększa. Gdy zdejmuję soczedwki to zbytnio nic dokładnie nie widzę, wszystko mi się rozmazuje. stąd moje pytanie: czy można nurkować w soczewkach kontaktowych? Słyszałem już opinie kilku osób i zdania były podzielone.
Prosze o pomoc
W dziale "Technika" znajdziesz temat: "ABC - kupujemy maske" - proponujemy przeczytac - sa tam wypowiedzi wielu osob nurkujacych w soczewkach i nie tylko...
W razie watpliwosci - pytaj o niezrozumiale detale - Dorota zrobila kilka tys. nurkowan w soczewkch - wiec w razie czego bedzie zeznawac...
Jest wiele osób które nurkują w soczewkach, w tym ja, i nie mają żadnego problemu. Maska ze szkłami optycznymi to wcale nie najlepszy wybór, bo co jak wyjdziesz z wody i zdejmiesz maskę, to nic nie będziesz widział przy dużej wadzie wzroku, jeszcze sobie krzywde zrobisz.
Pozdrawiam
Sebastian.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 30-12-2005, 05:52
Dorzuce swoje 3 grosze Osoby nurajace w soczewkach powinny to zglaszac instruktorowi przed kursem bo moze sie zdarzyc ze w trakcie cwiczen przy zdejmowaniu maski pod woda soczewki odplyna w wielki błekit
Właśnie o tym myślałem. Dzięki scaner. W wakacja mam zamiar zrobić advence'a a wiem że tam również są ćwiczenia, w których należy zdjąć maskę. Poza tym co bedzie jeżeli będę musiał przedmuchać maskę, albo w jakiś sposób ją zaleję. Strasznie mnie to gryzie... Ale dzieki za pomoc.
Właśnie o tym myślałem. Dzięki scaner. W wakacja mam zamiar zrobić advence'a a wiem że tam również są ćwiczenia, w których należy zdjąć maskę. Poza tym co bedzie jeżeli będę musiał przedmuchać maskę, albo w jakiś sposób ją zaleję. Strasznie mnie to gryzie...
poćwicz to sobie wcześniej - nie jest to wcale takie trudne.
Wbrew pozorom soczewki nie spadają tak łatwo.
Ja uprzedzałem instruktora i powiedział, że ćwiczenia bez maski mogę robić z zamkniętymi oczyma. Na razie wszystkie "statyczne" nie przysparzały problemów, spokojne płynięcie też nie. Jedynie kiedy bąble wydechowe latają mi blisko oczu mam wrażenie, że zaraz zgubię soczewki. Ale jeszcze nie zgubiłem.
Na wszelki wypadek na nura zawsze biorę okulary, żebym po ewentualnym zgubieniu soczewek mógł bez kłopotu wrócić autem do domu
o.
Dzięki ol_marcino. Lecz jeżeli miałbym nosic maskę z korektą wzroku to musiałbym pomiędzy nurkowaniami zakładać okulary. Lecz przy pełnym słońcu ( np. tak jak w Egipcie) sprawia to problemy. Wolałbym rozwiązanie, w którym miałbym soczewki cały czas na oczach.
A co do zdejmowania maski pod wodą to nie powinno być chyba problemów, ponieważ Dorota musi zakażdym razem prowadząc kurs też to zrobić... Więc moje obawy z wypadającymi soczewkami się nie potwierdziły. i Dobrze
Dzięki ol_marcino. Lecz jeżeli miałbym nosic maskę z korektą wzroku to musiałbym pomiędzy nurkowaniami zakładać okulary. Lecz przy pełnym słońcu ( np. tak jak w Egipcie) sprawia to problemy. Wolałbym rozwiązanie, w którym miałbym soczewki cały czas na oczach.
i to jest rozwiązanie które ja stosuję, zresztą nie tylko ja
A co do zdejmowania maski pod wodą to nie powinno być chyba problemów
Samo zdjęcie i założenie maski można zrobić z zamkniętymi oczami - to żaden problem - soczewki pozostaną na miejscu.
Przy odrobinie wprawy można pokusić się o pływanie z otwartymi oczami (w soczewkach). Warto wtedy pamiętać, żeby nie otwierać oczu bardzo mocno (najlepiej pływać z lekko przymkniętymi oczami) i nie mrugać. Po skończonym ćwiczeniu założyć maskę i zamknąć na chwilę oczy - woda z okolic soczewek musi wydostać się na zewnątrz - wtedy też następuje największa chęć pomrugania sobie , czym możemy skutecznie "wyciągnąć" soczewkę.
Wiele osób sądzi, że pływanie w słonej wodzie z otwartymi oczami związane jest z bardzo nieprzyjemnymi doznaniami (szczypie i inne takie) - na szczęście nie do końca jest to prawdą.
Słona woda nie przeszkadza w otwarciu oczu i pływaniu. O ile tylko nie będziemy intensywnie mrugać - wówczas żadne szczypanie nie wystepuje. Dyskomfort pojawia się kiedy słona woda zaczyna odparowywać z gałki ocznej, czyli po założeniu maski i przedmuchaniu jej. Nie mniej trwa to od kilku do kilkunastu sekund i jest spokojnie do przeżycia, a poćwiczyć warto bo sytuacje różne się zdarzają...
Do ćwiczeń warto zaopatrzyć się w zestaw soczewek jednorazowych - tak czy owak trzeba je wyrzucić, więc spokojnie można przeprowadzić kilka prób typu: co zrobić żeby zgubić soczewkę...
Wysłany: 02-01-2006, 10:50
scaner napisał/a:
Dorzuce swoje 3 grosze Osoby nurajace w soczewkach powinny to zglaszac instruktorowi przed kursem bo moze sie zdarzyc ze w trakcie cwiczen przy zdejmowaniu maski pod woda soczewki odplyna w wielki błekit
A ja dorzucę swoje trzy grosiki - jako "soczewkowiec". Chyba dobrze jest w ogóle poinformować o tym swojego partnura (jeśli nowy i nie wie), jak również uzgodnić znak (znaki) sygnalizujące ewentualny problem z okiem i soczewką. Przynajmniej ja mam taki zwyczaj.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2006, 11:48
ujacek napisał/a:
A ja dorzucę swoje trzy grosiki - jako "soczewkowiec". Chyba dobrze jest w ogóle poinformować o tym swojego partnura (jeśli nowy i nie wie), jak również uzgodnić znak (znaki) sygnalizujące ewentualny problem z okiem i soczewką. Przynajmniej ja mam taki zwyczaj.
Generalnie dobrze znac instrukcje obslugi swojego partnera ktory jakby nie bylo jest jednym z elemntow naszego wyposazenia i bywa ze jest to ta czesc "nurka" ktora zawodzi
Wysłany: 02-01-2006, 13:01
scaner napisał/a:
ujacek napisał/a:
Generalnie dobrze znac instrukcje obslugi swojego partnera ktory jakby nie bylo jest jednym z elemntow naszego wyposazenia i bywa ze jest to ta czesc "nurka" ktora zawodzi
Tak, myślimy o tym samym, ja tylko chcę zwrócić uwagę na to, że jest to "nietypowy" element wyposażenia ponad standardowe automaty-zawory-inflator-balast-sprzączki i obowiązkiem (?) "ślepaka" jest uświadomić o tym partnera:
- że może wystąpić taki problem,
- jak go zamierzamy zasygnalizować,
- jaka jest potencjalnie skala problemu (dyskomfort widzenia na jednym lub obu oczach),
- czy problem minął (może dojść nie tylko do trwałego wypłukania soczewek, ale również do ich zawinięcia lub chwilowego przesunięcia na oku),
- czego oczekujemy od partnera (cierpliwości? asysty? wyprowadzenia?).
Dobry instruktor wie, jak pływać i ćwiczyć z "soczewkowcami", wystarczy mu tylko o nich wspomnieć, ale nowy partner może o tym niewiele wiedzieć lub wręcz nie zauważyć soczewek (ja jadąc na nura soczewki zakładam już w domu - na cały dzień).
He ja od poczatku nurkuje w soczewkach.Tez mam dużą wade.Trzeba uważac żeby woda nie wypłukała soczewek więc zgadzam sie ze Scanerem trzeba wczesniej zgłosić instruktorowi , że masz soczewki , bo jak nie bedzie wiedział bedzie kazał otwierac oczy pod wodą , wtedy bedzie żle. Pozatym ja zdejmuje maskę pod wodą przy zamkniętych oczach i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło zebym zgubiła soczewke.
Więc możesz śmiało nurkowac w soczewkach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko