Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
21-05-2011, 00:41
FRAMELESS SCUBAPRO versus OCEANIC SHADOW
Autor Wiadomość
stefan-stefan 

Stopień: brodzÄ�cy
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2006, 16:12   FRAMELESS SCUBAPRO versus OCEANIC SHADOW

Jako zatwardziały fan masek typu frameless a przede wszystkim FRAMELESS SCUBAPRO i w związku z tym, że TomS bardzo zachwalał sobie maskę OCEANIC SHADOW w innym wątku, pokusiłem się o mały teścik.

FRAMELESS SCUBAPRO versus OCEANIC SHADOW

Na początek fotki

Ogólnie z firmowymi opakowaniami

Twarzą w twarz

Front
SP

OS

Bok
SP

OS

Pierwszy kontakt - OS jakby większy ale i delikatniejszy w porównananiu z SP.
Silikon na SP jest świecący a na OS matowy.

Obie maski świetnie leżą, nie wykazały nieszczelności podczas pływania, gwałtownych ruchów głowy, mocnej mimiki twarzy. Również kierowanie strumienia wydechu jak i powietrza ze wzbudzonego automatu w spód maski nie rozszczelniało obu masek.

OS ma zdecydowanie miększy silikon, układa się delikatniej, ale przez to jak gdyby bardziej delikatnie dolega do twarzy. Nie wiem czy nie będzie to miało wpływu na podciekanie, ale jak napisałem wyżej test tego nie wykazał.

Podczas "patrzenia z byka" obie maski nie ograniczają pola widzenia.

Patrząc w dól SP nieznacznie bardziej ogranicza pole widzenia, tzn. widać dolny obrys maski, w OS tylko minimalnie na zaokrąglonych bokach.

Natomiast zdecydowanym plusem OS jest szerszy kąt widzenia w wodzie.
Pomiar został dokonany w następujący sposób: na tej samej głebokości - 150cm, unieruchomione dwie różne osoby liczyły ilość płytek będących w polu widzenia. Pomiary zostały uśrednione.

Wyniki są następujące:
OS - 79 stopni (widzialność - 10 płytek)
SP - 68 stopni (widzialność - 8 1/3 płytki)
Oczywiście jest to wynik przybliżony, ale widać że różnica jest spora
Wynika to z szerszej szyby OS

Jak widać OS wydaje się być nawet lepszym rozwiązaniem niż SP.

Istnieje też maska Oceanic'a MINI SHADOW, nie brała udziału w testach ale jeszcze o niej napiszę.

Pozostaje kwestia ceny w Polsce:
FRAMELESS SCUBAPRO to wydatek 418 i więcej!!!
OCEANIC SHADOW to raptem 190zł.

Korelacja ceny do jakości nie pozostawia złudzeń.

Wracając do modelu MINI. Niezależnie jaką maskę ktoś wybierze i jeśli MINI okaże sie tak samo dobra jak jej większa siostra (może ktoś z posiadaczy pokusi sie o opis) może być świetną propozycją na maskę backupową, ze względu na swój mały rozmiar.

PS I. Dzieki dla TomaS, który wysłał maskę pocztą na testy w przerwie między nurkami.
PS II. Przy okazji widać na zdjęciach patent TomaS na mocowanie maski z gumy retrakcyjnej, spiętej trytykami.
PS III. Cóż pozostaje przy swoim SP ale na backup kupie OS, może OmS. Za jakiś czas może coś więcej... :22:
Pozdrawiam
PTB

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 09-02-2006, 20:07   

:20: A nie mówiłem, że lepsza! :20:

... no to teraz prędziuteńko lecimy do importerka po zniżeczki...
:mrgreen:

Pisklak 

Stopień: PADALEC RD
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 09-02-2006, 20:35   

TomS napisał/a:
:20: A nie mówiłem, że lepsza! :20:

... no to teraz prędziuteńko lecimy do importerka po zniżeczki...
:mrgreen:

moze jestem w goracej wodzie kapany ale ... po przeczytaniu powyzszego testu pobieglem do sklepu i jestem juz wlascicielem nowej maseczki OS :-)
Rzeczywiscie jest fajna ;-)
Dla mnie kluczowe znaczenie ma delikatnosc silikonu, szczegolnie w okolocach nosa, gdzie przy obecnie uzywanych maskach wystepowaly u mnie bolesne otarcia, mam nadzieje, ze tu tak nie bedzie.

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2006, 21:42   

Jestem szczesliwym posiadaczem PS od, ... ho ho ...

Dobra strona, o ktorej nie napisaliscie, jest fakt, ze to b. dobra maska dla wasaczy. Mieciutki dobrze wyprofilowany silikon potrafi sie uszczelnic nawet na takich nurkach :) .

Poniewaz zawsze bylem malkontentem, to moze podam kilka wad:

Pelnorozmiarowy Shadow jest raczej dla ludzi o w miare duzych glowach, drobnym kobietkom juz tak dobrze nie sluzy.

Druga wada to sposob mocowania paska. Klamerka przymocowana jest bezposrednio do silikonu. Elementen trzymajacym calosc jest cienki drucik stalowy (nit niby). Drucik ow (w mojej masce) ma tendencje do wysowania sie - raz w dol raz w gore.
(Ooo, wlasnie zajrzalem do swojej maski i znow sie wysunal.) Kilka razy przez to bylem bliski zgubienia maski.

Pewnego razu, w cieplych krajach robilismy nurkowanie w dosc silnym pradzie. Wyskoczylismy jeden po drugim z lodki. Wszystko sibko, sibko !!! Prad nas niesie. "OK"<-> "OK"... "W dol, OK"..... :oops: ...hm... :oops: ... moment .... czy grupa moze poczekac? .... :oops: :oops: I nastala taka niezreczna cisza ....

P.
I

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 09-02-2006, 21:56   

Ja po zarośnięciu jakoś się kiepsko doszczelniam do tej maski. Tydzień to za dużo.

Początkowo miałem nawet chwile, kiedy chciałem ją sprzedać (o ja głupi :) )
a to z powodu parowania - w początkowym okresie ale tylko w wodzie egipskiej maska parowała dramatycznie. Nigdy wcześniej nie byłem na siebie taki zły, że zapomniałem ludwika !! Ani mydło ani egipski płyn do zmywania nie podziałały prawidłowo.
W polskiej wodzie otwartej nie miałem problemu nawet zaraz po kupieniu. A później, po kilku miesiącach walk, przestała parować.

Przyczyną jest oczywiście "substancja" do smarowania form i dotyczy większości (może wszystkich?) frejmlesów.

Ale ale... raz, na początku, zaliczyliśmy z maską strzał z rury wydechowej egipskiej łodzi. Ja się domyłem, ale maska może nie do końca...

Uściślę nieco opis:
Silikon jest matowy wyłącznie od zewnątrz
wewnątrz jest oczywiście śliździusieńki i się klei prawidłowo, nawet do glatu neoprenowego kaptura jeśli jest założona wierzchem (ważne dla posiadaczy bandytek podlodowych).
Matowość zewnętrzna jest piękna i łatwiutko się myje.

Gorąco polecam wszyskim do wszystkich masek wypróbowanie mojego patenciku z gumką zamiast paska.
Podstawowa zaleta - nie tracę ani sekundy na poprawianie poskręcanego paska; zarzucam po prostu gumkę na głowę, układam maskę pod kaptur i gotowe. Doskonałe ułatwienie także przy ćwiczeniach ze zdejmowaniem maski pod wodą.
Duża tolerancja - podobnie jak sprężyn w płetwach - nie wprowadzam korekt w zależności od zakapturzenia.
Nie uwiera w główkę nawet bez kaptura.

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 09-02-2006, 22:59   

TomS napisał/a:
Gorąco polecam wszyskim do wszystkich masek wypróbowanie mojego patenciku z gumką zamiast paska.

pomysl fajny i praktyczny, ale mam jedna watpliwosc: czy gumka sie nie zsuwa podczas ruchow glowa?

[ Dodano: Czw 09 Lut, 2006 ]
stefan-stefan napisał/a:
pokusiłem się o mały teścik.

i dzieki Ci za to - fajnie, ze Ci sie chcialo :-D

stefan-stefan 

Stopień: brodzÄ&#65533;cy
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2006, 23:22   

TomS napisał/a:
A nie mówiłem, że lepsza!

Spokojnie, ma dużo plusów jednak SP troszkę inaczej leży i inaczej przylega z powodu innego silikonu i przez to będzie mieć swoich fanów, np. mnie, ale ja tanio kupiłem.
Pisklak napisał/a:
mam nadzieje, ze tu tak nie bedzie.

Napisz za jakiś czas jak sie sprawuje.
I napisał/a:
ze to b. dobra maska dla wasaczy.

Była testowana przez nie wąsaczy :22: , musisz zrozumieć brak opinii.
I napisał/a:
Pelnorozmiarowy Shadow jest raczej dla ludzi o w miare duzych glowach, drobnym kobietkom juz tak dobrze nie sluzy.

Cenna uwaga, ale w sumie i tak każdy powinien maskę przymierzyć przed zakupem.
I napisał/a:
Druga wada to sposob mocowania paska. Klamerka przymocowana jest bezposrednio do silikonu.

Na tym polegają framelessy, nie maja ramki wieć klamry są osadzone w silikonie.
I napisał/a:
Drucik ow (w mojej masce) ma tendencje do wysowania sie - raz w dol raz w gore.

Osadź go na jakimś spoiwie. Powinno pomóc.
TomS napisał/a:

W moim przypadku jest to kawałek neoprenu, np. nasadka, doszyta taśma z naszytymi rzepami velcro i kawałek detki rowerowej. Patent opisywany juz na FN, zapakowalem nawet zdjęcia, na dzisiaj w porównaniu z tamtymi nie ma juz odciętej klamerki.

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 10-02-2006, 02:49   

stefan-stefan napisał/a:
Spokojnie
Pewnie, że spokojnie. Mam pełną świadomość personalizacji takich wyborów.
stefan-stefan napisał/a:
i tak każdy powinien maskę przymierzyć przed zakupem
Najlepiej w misce z wodą ;) . Niewątpliwie takie testy pomagają niedoświadczonym w wyborach.
Grzyb napisał/a:
czy gumka sie nie zsuwa podczas ruchow glowa?
Stanowczo absolutnie pod żadnym pozorem całkowicie nigdy. Ale poddawała się niestety zrywaniu przez instruktora :) Kluczem jest właściwy ścisk, ale to norma dla każdej maski.
Jedyna moja niepotwierdzona doświadczalnie obawa dotyczy mocowania latarki do "paska".

Mam taki pomysł ale może ktoś próbował:
Jak się nura z maską (tzn. paskiem maski) w konfiguracji pod kapturem? Bo zgubić chyba niesposób..? Ciekawa skąd inąd niespodzianka dla podstępnego instruktora zrywacza masek... :mrgreen:

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2006, 08:48   

Zapomniałem napisać, że przedmuchanie/szasowanie :22: obydwu, zalanych całkowicie masek jest bardzo proste.

TomS napisał/a:
Niewątpliwie takie testy pomagają niedoświadczonym w wyborach

Niewątpliwie, to ze względu na "legendę" i cenę SP pokusiłem się o takie porównanie. Z ciekawości, w poszukiwaniu alternatywy, a poszło w net, żeby ktoś przy okazji skorzystał.

TomS napisał/a:
Jedyna moja niepotwierdzona doświadczalnie obawa dotyczy mocowania latarki do "paska".

Coś mi przyszło do głowy...

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2006, 09:48   

TomS napisał/a:
Ja po zarośnięciu jakoś się kiepsko doszczelniam do tej maski. Tydzień to za dużo.

Poczekaj dluzej :22: (broda tez nie przeszkadza)

TomS napisał/a:

Początkowo miałem nawet chwile, kiedy chciałem ją sprzedać (o ja głupi :) )
a to z powodu parowania

Tez troche mi zajelo zanim zniknal problem parowania.

stefan-stefan napisał/a:
Osadź go na jakimś spoiwie. Powinno pomóc.

Myslisz o wlaniu Aquacostam, czy innego Butaprenu do dziurki i ponowne osadzeniu precika?

P.
I

PS.
Zauwazylem literowke w moim poprzednim poscie, wiec teraz poprawnie:
"Jestem szczesliwym posiadaczem OS"

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2006, 10:52   

Witam :cool:
Poza wyżej testowanymi jest również sporo innych masek typu "framelles". Ja jestem posiadaczem poniższej maseczki firmy " Blue Eyes " :

Cena super - ok 150 zł - łączy wiele pozytywnych cech masek z wyższej półki. Jakość silikonu , przyleganie, mała pojemność, stosunkowo szeroki kąt widzenia. Minusem w przypadku mojej jest przejżysty (lekko mleczny) silikon powodujący refleksy na płytkiej wodzie i druga poważniejsza sprawa dotycząca wszystkich tych masek - parowanie. Przyczyny parowania są ogólnie znane i opisane powyżej ale ja moją : opalałem, moczyłem na noc w "Ludwiku" , szorowałem pastą do zębów, pozostawiłem w paście na noc, myłem w zmywarce do naczyń (po tym zabiegu pierwszy nurek OK - już myślałem że pozbyłem się problemu ale wrócił ) ponowne opalanie i po nim nie miałem okazji testować ale mam pewne obawy - po założeniu na sucho momentalnie zaparowana :cry: . Oczywiście po zapluciu na gęsto :???: kilka minut jest dobrze. Wyczerpały mi się sposoby na nie parowanie.

stefan-stefan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2006, 11:19   

I napisał/a:
Myslisz o wlaniu Aquacostam, czy innego Butaprenu

Tia
Cytat:
do dziurki i ponowne osadzeniu precika?

Jak zwał tak zwał :22:

Pisklak 

Stopień: PADALEC RD
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 10-02-2006, 12:38   

Pitt_M napisał/a:
Wyczerpały mi się sposoby na nie parowanie.

a jaki moze byc racjonalny powod, ze po wykorzystaniu przez Ciebie wszystkich mi znanych i dostepnych patentow maska nadal paruje ? Chyba malo proadopodobne zeby warstwa czegos niedobrego pozostala na szybce ? Ja na razie w swojej OS zastosowalem mycie Ludwikiem i chyba wieczorem kontrolnie ja opale zanim przystapie do testow podwodnych.

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2006 ]
I napisał/a:
Pelnorozmiarowy Shadow jest raczej dla ludzi o w miare duzych glowach

Wrazenie subiektywne po zalozeniu maski mam takie, ze jest mniejsza od poprzedniej (nie frejmles) jednak przy bezposrednim porownaniu wychodzi ze jest wieksza :roll:
Dodam, ze glowe mam raczej normalnych rozmiarow.

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 10-02-2006, 19:38   

Pisklak napisał/a:
chyba wieczorem kontrolnie ja opale
Lepiej się wstrzymaj. To nie brzmi bezpiecznie (dla maski). Podstawą jest nie umycie szyby ale całej reszty maski. Potwierdza to "efekt pierwszego nurkowania". Po pewnym czasie "substancja" przepełza z silikonu na szybę i jest znowu bee... Ja ludwikowałem przed każdym nurkiem a szybę wycierałem do połysku srajtaśmą. Moczenie nocne też miało miejsce.

Najważniejszy jest czas :mrgreen: po pół roku jej przejdzie :mrgreen:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu