Mam P1 w CMAS. W wakacje chcę zrobić w Egipcie AOWD z PADI. Będę chyba musiała kupić logbook z PADI. Ile zdjęć będę potrzebowała (do certyfikatu? logbooka?)?
Chyba jednak nie. Osobiście używam kartek własnego projektu, które po wypełnieniu wpinam do segregatora rozmiaru B5.
Dokładnie chodziło mi nie o rejestr nurkowań, ale przebieg kursu (historię szkolenia). Przecierz nie wpiszĹĄ mi tego do ksiĹĄżeczki CMASowej, chyba że ...
Dokładnie chodziło mi nie o rejestr nurkowań, ale przebieg kursu (historię szkolenia). Przecierz nie wpiszĹĄ mi tego do ksiĹĄżeczki CMASowej, chyba że ...
Potwierdzeniem zaliczenia kursu w PADI jest certyfikat. Odrębnych wpisów o kursach w logbook'u nie wykonuje się.
Mam P1 w CMAS. W wakacje chcę zrobić w Egipcie AOWD z PADI. Będę chyba musiała kupić logbook z PADI. Ile zdjęć będę potrzebowała (do certyfikatu? logbooka?)?
Nie wiem kto Cie do tego namowil... po P1 zrob P2 !!!!!
Po AOWD dalej bedzie trzeba P2 .
AOWD to nie wiem po co wymyslone szkolenie chyba dla kasy...?
Nie jest moim zamiarem rozpetanie kolejnej zbednej dyskusji PADI VS CMAS!!!!!!!!
Wysłany: 08-05-2006, 07:41
heheh może twoim celem nie jest wywołanie wojny hihihhi ale jesteś na dobraj drodze
pozdrawiam (i Popieram
100krocia
Wysłany: 08-05-2006, 13:19
Nurofen napisał/a:
Nie wiem kto Cie do tego namowil... po P1 zrob P2 !!!!!
Po 1. Ja chcę sobie nurkować typowo rekreacyjnie, nie będę dalej kontynuowała edukacji nurkowej (szkoleń). Chciałam mieć jaki 2-gi stopień, bo w niektórych miejscach nurkowych wymagajĹĄ.
Po 2. P2 jest trudniejszym szkoleniem, nie wiem, czy dałabym radę (słyszałam, że kiedy na p2 trzeba było dużo pływać na wstrzymanym oddechu - nie wiem, czy tak jest dalej . Po p1 miałam doÂć, tak mnie wymęczyli
Po 3. Nie chcę robić kursu w Polsce a słyszałam co że P2 robione nie w Polsce nie jest równe P2 polskiemu (co z historiĹĄ nurkowania), ale mogłam co przekręcić.
P2 nie chcę robić w Polsce, bo mam doÂć po P1 w jeziorze 2m widocznoÂci jeÂli kto wczeÂniej zamulił. Muszę widzieć co w wodzie (rybki, roÂlinki) bo właÂnie po to nurkuję, a nie dla samego bycia pod wodĹĄ. (Mój mĹĄż byłby zadowolony z nurkowania w wannie
Po 1. Ja chcę sobie nurkować typowo rekreacyjnie, nie będę dalej kontynuowała edukacji nurkowej (szkoleń). Chciałam mieć jaki 2-gi stopień, bo w niektórych miejscach nurkowych wymagajĹĄ.
CHCESZ MIEŚ " JAKIŚ " DRUGI STOPIEŃ DLA SAMEGO PLASTIKU CZY ABY CZEGOS WIĘCEJ SIĘ NAUCZYĆ ? A zazwyczaj wymagają go tam , gzdie rzeczywiscie potrzebne są większe umiejętności !
100krocia napisał/a:
Po 2. P2 jest trudniejszym szkoleniem, nie wiem, czy dałabym radę (słyszałam, że kiedy na p2 trzeba było dużo pływać na wstrzymanym oddechu - nie wiem, czy tak jest dalej . Po p1 miałam doÂć, tak mnie wymęczyli
masz P1, teraz czas na kilkanaście ( klikadziesiąt ) nurków, poczuj sie pewnie , każda minuta pod wodą to wieksze doswiadczenie . Nie rób nic na siłę - szanuj swoje życie i partnera. jeżeli chcesz ogladac rybki i roślinki to 20 metrów jest jak najbardziej wystarczające
100krocia napisał/a:
Po 3. Nie chcę robić kursu w Polsce a słyszałam co że P2 robione nie w Polsce nie jest równe P2 polskiemu (co z historiĹĄ nurkowania), ale mogłam co przekręcić.
jak ktoś robił kurs w Polsce ( ciemno, zimno i do domu daleko ) to da radę soboie w ciepłych i przejrzystych wodach. A na odwrót to różnie bywa ( znam osobę po AOWD , która chciała zrobić staż przed DM i na 20 metrach w ciemnym i zimnym polskim jeziorze nie wytrzymała presji ). Ot i cała filozofia
A na odwrót to różnie bywa ( znam osobę po AOWD , która chciała zrobić staż przed DM i na 20 metrach w ciemnym i zimnym polskim jeziorze nie wytrzymała presji ).
Zeszła? Przypomniała mi się historia, że kobitka zrobiła OWD w PADI i zaliczyła poza tym 20 nurkowań w Egipcie. Potem wróciła do Polski i postanowiła spróbować. Jak ją narkoza trzasnęła to zamiast przycisku pompowania jacketu, nacisnęła spuszczanie i partner ją złapał 15 metrów niżej. Też chcę spróbować, ale na początku raczej mnie ambitnie (myślę, że max 18 metrów na początku).
heheh tak naprawde to twoja sprawa gdzie i jaki stopień zrobisz.... ALE !!! AOWD PADI po P1 to moim zdaniem droga najmniejszego oporu !!!!
Obecnie w standardach P2 jest chyba 7m na bezdechu(to chyba nie problem)
A jak już chcesz do innej organizacji to DUŻO lepszym wyborem jest AOWD w SSI....
Pozdrawiam
Jak widzisz kazdy kto nauczony swoimi bledami LUB OBSERWACJAMI odradza CI 100krocia, AOWD PADI.Naprawde nie powielaj bledow np.moich. Po zdobyciu owd w ssi moj naprawde wysmienity (dalej o nim tak sadze) nauczyciel wylecial do egiptowa. A mnie tak zafascynowalo nurkowanie ze dalem sie naciagnac w innym centrum na AOWD PADI. Po czym przy kazdym porownaniu z innymi organizacjami tak naprawde AOWD PADI nie ma odnosnika . Na przyklad po tym kursie nie mozna zrobic P3 .Jest to kurs po to aby zestopniowac jak tylko sie da tok szkoleniowy.
Póżnica polega na (moje obsewacje -porównanie do p2) pominięciu ratownictwa (jakze waznego elementu).Owszem zostaniesz zaproszona na kolejny kurs o dzwiecznej nazwie Rescue,ale zanim bedziesz mogla go zrobic trzeba zrobic kurs pierwszej pomocy.Nie wnikam w twoje opisy p1 ale mysle ze kazdy kurs powinien dac popalic fizycznie i umyslowo. Jesli chcesz glebiej nurkowac , bo po to wymyslono stopnie nurkowe aby z kolejnym stopniem nabyc kolejne metry:
Campos napisał/a:
A jak już chcesz do innej organizacji to DUŻO lepszym wyborem jest AOWD w SSI....
Ale ja mimo wszystko proponuje P2 super konserwatywny i dobrze znany na swiecie.
Jednak nie tak dobrze jak PADI
Najwazniejsze to nurkowac jak najwiecej i z lepiej wyszkolonymi od siebie aby nie uczyc sie z bledami.
Plastik to .....
Lepiej miec AOWD i 50 nurkow niz AOWD i 25.
NIE CHCE WYWOŁAC KOLEJNEJ BEZMYSLEJ POTYCZKI SLOWNEJ PADI VS CMAS WYRAZAM SWOJE ZDANIE. KAZDY PODEJMUJE SWOJE DECYZJE.
100krocia
Wysłany: 09-05-2006, 21:31
Campos napisał/a:
Obecnie w standardach P2 jest chyba 7m na bezdechu(to chyba nie problem)
No cóż, chyba dla mnie jednak problem
Nurofen napisał/a:
Na przyklad po tym kursie nie mozna zrobic P3 .Jest to kurs po to aby zestopniowac jak tylko sie da tok szkoleniowy.
Póżnica polega na (moje obsewacje -porównanie do p2) pominięciu ratownictwa (jakze waznego elementu).Owszem zostaniesz zaproszona na kolejny kurs o dzwiecznej nazwie Rescue,ale zanim bedziesz mogla go zrobic trzeba zrobic kurs pierwszej pomocy.
Ja na 100% nie będę robiła nic dalej. Chcę nurkować typowo rekreacyjnie, nie nadaję się na P3 czy DM Poza tym nurkuję dość żadko Nie mam kasy, żeby często gdzieś wyjechać, a nie chcę w jeziorze (jestem straszny zmarzluch musiałabym chyba mieć suchacza po półgodzinnym snurkowaniu w lipcu w Egipcie trzęsę się cała (w piance 3mm wytrzymuję 50 min
Nurofen napisał/a:
Lepiej miec AOWD i 50 nurkow niz AOWD i 25.
Chyba P1 i 50 niż AOWD i 25?
Ja mam narazie 8 (w kursie P1) i 18 stażowych
A ja sie w pełni zgadzam ze zdaniem Nurofena, a w te wakacje zamierzam wlasnie zrobic P2....o ile czas pozwoli...ale silne postanowienie juz jest, a to najwazniejsze:)
Pozdrawiam wszystkich
znam osobę po AOWD , która chciała zrobić staż przed DM i na 20 metrach w ciemnym i zimnym polskim jeziorze nie wytrzymała presji
unknown44 napisał/a:
Zeszła? Przypomniała mi się historia, że kobitka zrobiła OWD w PADI i zaliczyła poza tym 20 nurkowań w Egipcie. Potem wróciła do Polski i postanowiła spróbować. Jak ją narkoza trzasnęła to zamiast przycisku pompowania jacketu, nacisnęła spuszczanie i partner ją złapał 15 metrów niżej.
zejść zeszła , ale na około 11 m skończyła sie jej odwaga i zapragnęła zaczerpnąc świeżego powietrza.
i przez kolejne 2 dni nie weszła już do wody
Wysłany: 12-05-2006, 22:16
wiecie co - tak czytam posty i się zastanawiam (hmm - myślę czy cu). Sam zrobiłem owd padi i uważam, iż w naszych warunkach wodnych te 18m z partnerem, jest zupełnie spoko - co jest głębiej w naszych jeziorkach? Owszem rajcuje mnie pokonanie tych 20 czy 25m ale tylko i wyłącznie z chęci poznania samego siebie - jak wytrzyma to moje ciałko, umysł, orientacja i w ogóle. Z drugiej strony uważam, że bicie rekordów nalęzy zostawić mistrzom i tym co chcą je bić (Nuno etc). Nie jestem pewien ale np. nurkowanie pod lodem (w padi) wymaga jakiegoś dodatkowego kursu - ja nurkowałem, na lince, z ubezpieczeniem z góry i nurkiem ratownikiem (w razie czego) i po wyjściu z przerębla stwierdziłem "na cholerę mi jakieś kursy" - jeśli wszystko jest zaplanowane, zabezpieczone i zrobione z rozwagą...
W Egiptowie też nikt nie pytał jaki mam plastik - hop do wody i 25m - wbrew przepisom - szczęście że dałem radę a o lekie kołatanie serca przyprawiło mnie dopiero spojrzenie na zegarek - hm - nie robiłem żadnego kursu na głębokość większą niż 18m
reasumując - uważam, iż robienie dodatkowych szkoleń ($$$$$$ many more) np. aowd padi musi byc związane z tym co naprawdę chcemy robić pod wodą (wraki, foto, jaskina, bicie rekorda, nurkowanie w nocy kiedy żona śpi i nie wie że ja nad jeziorem a nie obok ) - mija się z celem
się napisałem
pozdro
Wysłany: 12-05-2006, 23:18
calgon napisał/a:
dojrzejesz Zanzara-też tak myslałem...
być może masz rację - tylko szczerze - gdzie w naszych warunkach korzystać z aowd? fakt - jeśli pomysle o jaskiniach, wrakach to chcę zrobić taki kurs aczkolwiek najpierw wejdę sobie do komory aby sprawdzić czy dam radę (mam mozliwość) a dopiero po tym pomyśle o nitroxach, trimixach etc. Faktem jest że ograniczenia i zasobność portfela nie pozwala (póki co) na sprawdzenie "innych światów" w których potencjalnie mógłbym i jestem w stanie sie zakochać aczkolwiek nie deprymuje mnie to do tego aby wywalac kasę na coś co nie jestem w stanie (u nas) wykorzystać - wiem, wiem - Hańcza i temu podobne, z latarką - tylko po co - sobie samemu udowodnić i uzmysłowić że dam radę, że jestem lepszy od "cieniasów" z owd
Póki co moje nuranie pozostanie czysto rekraacyjnym.
Oczywiście temat robienia dodatkowych spec czy kursów jest tylko i wyłącznie moim zdaniem, z którym nikt nie musi się zgadzać
posdro spod wody
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko