Wysłany: 14-05-2006, 12:38
Myślę, że chodzi tu znajomość tematu. Może KDP wyszło z założenia że blender będący nurkiem nitroxowym będzie lepiej rozumiał jak ważne dokładne przygotowywanie mieszanki (ze względu na np. oxytox) i zrobi to zwiększą starannościa niż ktoś kto nie ma pojęcia o nurkowaniu i machnie ręką na "1% tlenu wte czy wewte"
Wiem że może troche naciągana teoria,ale jakośt łumaczyłaby potzrebe posiadania stopnia nitroxowego.
3.) 1% dokladnosci przy mieszaniu gubi sie w dokladnosci aparatury pomiarowej (zazwyczaj 3...5%).
3-5% to ja takiej aparaturze już nie wierze!
NIgdy nie dałbym komuś mieszanki z taką dokładnością szczególnie "deep diverom"
[ Dodano: 15-05-06, 09:35 ]
W kontekście kto - kiedy tego wymaga zwróć uwagę dżygita, że aby zgodnie z prawidłami prawnymi nabijać mieszanki potrzeba Ci jeszcze uprawnień do obsługi urządzeń wysokoćiśnieniowych czyli popularnej sprężarki.
i juz mamy "worst case 2.5%". Do tego dochodza drobne bledy w skutek:
dokladnosci kalibracji - zakladamy ze powietrze ma 20.8% O2,
roznicy cisnien podczas kalibracji i "przy zaworze",
linearnosci wzmacniacza,
....
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 15-05-2006, 12:20
Tomasz-Szeryf napisał/a:
3-5% to ja takiej aparaturze już nie wierze!
opisał to Martin więc nie będe powtarzał ale coś dodam
Przecietny "humanista" wierzy wskaźnikom bezgranicznie nie biorąc pod uwagę błędu pomiarowego (np. manometr wskazuje "dokładnie" 200bar ... orietacyjnie) - mimo że na przyrządach często jest podana dokładność pomiaru.
Odruchowo wszystko zaokrąglamy do pełnych liczb (np. tlenu 21% zamiast 20.8% to błąd 1%).
Błąd podany wartościowo +- 0.5% O2 w mieszaninie, wygląda na mały błąd ale błąd +-1.5% odchylenia od wartości 32% O2 w mieszaninie brzmi gorzej - a to, dokładnie to samo.
zawartość tlenu (helu) mierzymy najczęściej przepływowo ... jak dokładnie ustawiamy przepływ? (odpowiedź poprawna: na oko ).
No i jeszcze jeden drobiazg ... wartość błędu zależy od wielkości mierzonej ... błąd wskazania manometru (standardowy przy butli 300bar) dla ciśnienia 200bar jest mniejszy niż dla ciśnienia 30bar - wartość błędu jest nieliniowa i niesymetryczna (np. +5% -2%) - to znaczy że aby dokładnie mierzyć małe ciśnienia trzeba mieć manometr do małych ciśnień.
I tak na koniec mącenia Jak ktoś ma wskaźnik ciśnienia powietrza w kompie (przekażnik z butli) to wcale nie ma dokładniejszego pomiaru. Cobra czy Vytec podają ciśnienie w wygodniejszej "cyfrowej" formie ale bład pomiarowy jest tak samo duży jak w przypadku manometru analogowego (polecam przeczytać instrukcje ).
Sandii
ps mogę siegnąć do podręczników ze studiów ale chyba nikt by tego nie strawił
OK! Panowie zgadzam się w pewnej mierze z Wami co do zmiennych calibracji i pozostałych.
Jednak z mojego toku myślowego po przeczytaniu postu tak jak
go przeczyta pewnie osoba na początku drogi blendera to dojdzie do wniosku że jak mu miernik poda (zakładając poprawnośc pomiaru) 32% czy 37% to jedno i to samo, a tak nie jest.
Trzecią zasadą dla mnie jest zawsze powtórzeniowy pomiar w bardzo zbliżonych parametrach czynnika tj. temp. ciśnienia itd.
Jeśli potwierdzi mi pierwszy odczyt uznaje go za prawidłowy.
Druga sprawa to prawidłowość pomiaru zgodna z wiedzą i instrukcją miernika!
Pierwszą to stan przyrządu pomiarowego - jego sensorów, czujników itd. - nie jestem człekiem z branży elektronicznej także pewnie jeszcze wiele się od Was naucze, jednak aby złapać wymiar nominalny trzeba go na czymś oprzeć, a przy gazach życiopotrzymujących lepiej opierać się na sprawdzonych danych.
Sandii napisał/a:
I tak na koniec mącenia Jak ktoś ma wskaźnik ciśnienia powietrza w kompie (przekażnik z butli) to wcale nie ma dokładniejszego pomiaru. Cobra czy Vytec podają ciśnienie w wygodniejszej "cyfrowej" formie ale bład pomiarowy jest tak samo duży jak w przypadku manometru analogowego (polecam przeczytać instrukcje ).
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 15-05-2006, 19:02
Tomasz-Szeryf napisał/a:
powtórzeniowy pomiar w bardzo zbliżonych parametrach czynnika
Robiąc trimiksa metodą ciśnień parcjanych w warunkach polowych (przetaczanie pomiędzy butlami) nie da się oprzeć na wskazaniach pomiaru zawartości tlenu i helu jako wiarygodnych. Zaraz po zmieszaniu dostajemy odczyty z sufitu (typu 40% O2 zamist realnych 26%) dopiero jak sie wszystko zmiesza (przez noc regularnie przekręcając butelki) to zaczynamy się we wskazaniach zbliżać do rzeczywistości (juz 28% zamiast 26%) a jeśli mamy mozliwość i cierpliwość to po kolejnych 12h może uzyskamy prawdziwy wynik. Opieram to na realnych działaniach na hańczy pod okiem odświadczonych blenderów.
Tomasz-Szeryf napisał/a:
Możesz to odrobinę rozwinąć???
Czujnik działa na innej zasadzie niż rurka Bourdona w manometrze analogowym ale to tez element analogowy posiadający opóźnienie (histerezę) i błąd wskazania zmienny w całym zakresie działania (trudno mi powiedzieć do jakiej klasy pomiarowej należą te czujniki cisnienia).
Kompy typu Vytec bardzie opierają się na zmianach ciśnienia niz na jego rzeczywistej wartości (sposób obliczania zuzycia powietrza) - wartość wzorcowa jest tylko podczas kalibracji. Do tego dochodzi założenie liniowości (lub założonej funkcji nieliniowej) zmian wartości wskazań czujnika (w Voltach lub Ohm-ach) pomiędzy 0 a 200Atm (lub 300 czy 400Atm) - owzorowującej rzeczywistość z pewnym przybliżeniem.
Dodatkowo dochodzi zmienna temperatura wpływająca zarówno na rzeczywiste ciśnienie w butli jak i na wskazania czujnika (materiał czujnika na pewno nie ma stabilnych liniowych parametrów w całym zakresie temperatur).
Sandii
PS
A tak w ogóle to mamy układ SI i nie ma żadnych atmosfer i barów (teraz są puby ) tylko Pascale i moje butle są na 20MPa a jak nurkuje na 20m to mam dookoła 0,3Mpa (hmmm tez w przybliżeniu zależnym od słodkiej lub słonej wody i od tego że 0,1MPa = 1,019716Atm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko