Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-12-2006, 14:18 System półzamknięty typu Delfin składany z części
Chciałbym zakupić rebreather SCR.
"Dolphin" Draeger'a ma kilka mankamentów.
Oczywiście cena - nowy u przedstawiciela to okolica 15 tysięcy zł.
Drugi to system uprzęży ala jacket.
Chętnie podniósł bym też czas pracy - butla(e) nie 5L ale 8-10 i większy zbiornik na absobent (oczywiście z możliwością zmniejszania lub wymiany na mniejszy do krótszych nurkowań).
Obniżenie ceny wiadomo - im taniej tym lepiej ale oczywiście nie kosztem jakości (bezpieczeństwa).
Uprząż ma być klasyczna - jednotaśmowa z płytą i skrzydłem. Płytę pewnie trzeba narysować i wyciąć specjalną (tu są ciekawe informacje: http://www.v4tec.com/inde...emid=34&lang=en
)
Do tego wszystkiego wolał bym przeciwpłuco takie jak w Ray'u Draegera - podobno znacznie lepiej się oddycha; czyli dochodzi logiczna rezygnacja z całej skorupy Delfina. Tyle, że oryginalny Ray też jest zintegrowany z jacketem a ponadto ma wyraźnie mniejszą dopuszczalną głębokość i czas pracy.
Oczywiście zakup Delfina i przerabianie go jest najprostsze ale pozostaje sporo części, za które jakoś nie chce mi się płacić. Zakup nowego jest też poza moim zasięgiem a używany jakoś nie wzbudza mojego entuzjazmu mimo znacznie niższej ceny.
Czy macie konkretne "recepty" na zrobienie takiego rebreathera, źródła tanich części, pomysły co można wykonać bezpiecznie samemu zakładając umiarkowany dostęp do maszyn? Co można zlecić rzemieślnikom mając projekt? Gdzie, komu?
A może istnieje "gotowiec" spełniający moje założenia, o którym nie wiem?
Smok [Usunięty]
Wysłany: 17-12-2006, 14:56
TomS napisał/a:
wolał bym przeciwpłuco takie jak w Ray'u Draegera - podobno znacznie lepiej się oddycha
Widzisz świat jest mały. Od kilku lat w Draeger wiedzą że mam rozwiązanie małych różnic oporów hydrostatycznych.
TomS napisał/a:
Czy macie konkretne "recepty" na zrobienie takiego rebreathera, źródła tanich części, pomysły co można wykonać bezpiecznie samemu zakładając umiarkowany dostęp do maszyn? Co można zlecić rzemieślnikom mając projekt? Gdzie, komu?
A może istnieje "gotowiec" spełniający moje założenia, o którym nie wiem?
SUBMATIX
Na początek książka R Kłos "Aparaty nurkowe Z regeneracją czynnika oddechowego"
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-12-2006, 15:47
Smok napisał/a:
SUBMATIX
Czytam i nie mogę wyjść z podziwu. Ktoś myślał "po mojemu" .... szukam jeszcze ceny.... ale stawiam na XT/AF - załatwia wszystkie moje potrzeby.
Dzięki Smoku.
Wysłany: 17-12-2006, 16:42
Swego czasu Ron Micjan przerabial Delfiny na CCR-y i na jego stronie mozesz znalezc jakies informacje - to bardzo chetny do pomocy czlowiek, kto wie moze ma jakies resztki bebechow do sprzedania.
http://www.tmishop.com/
Co do plyt to zarowno ISC(wylegarnia Mega) jak i GolemGear ma rozne plyty dostosowane do potrzeb RB od ciezkich stalowek po szczatkowe plyty do jaskin.
A tu masz Submatix!
Rozne czesci do RB pojawjasie od czasu do czasu na Ebay.
Wielu ludzi nurkuje na wykonanych we wlasnych garazach RB, tyle ze nie kazdy jest Kevinem Juergensenem - nie na darmo na wiekszosci RB napisano:"to urzadzenie mozeCie zabic bez ostrzezenia!" Trzeba wiedziec co sie robi.
pzdr
Tomek
Smok [Usunięty]
Wysłany: 17-12-2006, 19:04
TomS napisał/a:
Czytam i nie mogę wyjść z podziwu.
Widzisz Uwe LESSMAN mnie zna. Ciekawszą drogą jest SMS SCR w konwencji JB. Morrison.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 17-12-2006, 19:53 ]
Submatix robi zabawki na podstawie rozwiązań Draeger FGG, FGT z lat 60. ale w taki sposób że łatwo znaleść inne rozwiązania, nir posługując się pneumatyką robioną przez FESTO, dlatego otrzymałeś takie skierowanie.
CCR jest prostą konstrukcją , z obecnymi detektorami tlenu (z kwaśnym elektrolitem).
Wysłany: 17-12-2006, 21:24 Re: System półzamknięty typu Delfin składany z części
TomS napisał/a:
Witam,
droga najłatwiejsza to zmontowanie Dolphina/Raya tyle, że bez "przeszkadzających" elementów - to jest bez jacketu, skrzynki, itp.
Np z www.danshop.com niezbędny komplet minimum to:
- 599,99 eur - kpl wąż oddechowy,
- 139,90 eur - kpl worek wydechowy
- 119,90 eur - kpl worek wdechowy
- 319,00 eur - kpl pojemnik na absorbent
i już mamy kompletną pętlę oddechową - za 1.178,79 EUR czyli ok 4.500 zł
do tego zasilanie gazem:
- wersja tania - zasilanie z Ray'a - dysza do EAN50 - 204,00 + 33,60 eur = 237,60 eur - ok 900 zł
- wersja droższa - zasilanie z Dolphina - dysze do EAN 40,50,60 - 349,00 +76,80 + 51,95 eur = 477,75 - ok 1850 zł
Do tego potrzeba jeszcze jakiś I stopień i manometr (razem ok 700 zł)
Tak więc z fabrycznych części można złożyć SCR-a w cenie 6.100 do 7.050 zł.
Do tego dojdzie butla - tu co chcesz - od 1 do 40 litrów
no i jakaś rama/obudowa do zmontowania całości - to pole do popisu... zobacz "mekkę" konstruktorów tego typu sprzętu, czyli: http://www.therebreathersite.nl/ - tam znajdziesz masę przykładów i informacji.
no tak jest paru mądrych gości, kilka stron inetrnetowych, do tego trochę inicjatywy
pare zł, i może jakiś polski pneumoduch w koło krążący by powstał.
Jak pierwszy raz rozebrałem Delphina to zastanawiałem się w którym kącie garażu
leżą jakieś podobne klocki,no z całym szacunkiem ale Chelenger to to nie jest.
A pływa się w tym i owszem.Istotna barierę mimo wszystko stanowi cena urządzenia
Choć na ebay Dragery są dość atrakcyjne.Ale jakoś co się nastawie że kupuje
to jakis kubeł zimnej wody za kryzę szyjną wleje info o kolejnej tragedji z tym bądź co bądź prostą maszynką.
Panowie po świętach klucz 13-tke w dłoń trochę rurek i do dzieła czego serdecznie życzę.
icek [Usunięty]
Wysłany: 18-12-2006, 19:51 Re: System półzamknięty typu Delfin składany z części
Marek Macner napisał/a:
- wersja tania - zasilanie z Ray'a - dysza do EAN50 - 204,00 + 33,60 eur = 237,60 eur - ok 900 zł
- wersja droższa - zasilanie z Dolphina - dysze do EAN 40,50,60 - 349,00 +76,80 + 51,95 eur = 477,75 - ok 1850 zł
Do tego potrzeba jeszcze jakiś I stopień i manometr (razem ok 700 zł)
zapomniałeś napisać, że można jeszcze oszczędzić na pochłaniaczu
Smok [Usunięty]
Wysłany: 19-12-2006, 09:50
Marek Macner napisał/a:
Pewnie że można.
Na przykład - pętla oddechowa j.w. - 4.500 zł. I do tego dowolny I+II stopień do zasilania diluentem (ADV) i I stopień+dysza do podawania tlenu+zawór. No i wtedy 2 butle - jedna diluent, druga tlen i jest MCCR. Pętle oddechową też można zrealizować znacznie taniej. Ogółem komplet MCCR-a można zrobić za ok 2.500-3.500 zł, a może i taniej. Tyle tylko, że co MCCR-a dojdzie jeszcze dodatkowy koszt monitoringu PO2 (choćby 3 sensory+3 miliwoltomierze+obudowa z wyświetlaczami i baterią). Tak czy owak w ok6.000 zł da się zmieścić.
Przykład z wcześniejszego postu był odpowiedzią na pytanie jak zrobić SCR taniej niż 15.000 za fabrycznego Dolphina. Efekt: dokładnie to samo urządzenie (jeśli chodzi o sam rebreather: pętla oddechowa i układ zasilania gazem), różniące się tylko obudową i dodatkowo dostosowane do innych butli z nitroxem i praktycznie dowolnych układów jacket/skrzydło+płyta za to w cenie ok 1/2 ceny sklepowej.
Smok [Usunięty]
Wysłany: 19-12-2006, 13:43
Marek Macner napisał/a:
za to w cenie ok 1/2 ceny sklepowej.
Ja to wiem.
Cytat:
Wypowiedź ta nie uwzględnia faktu, że przy długiej liście pośredników cena produktu jest wysoka. W nurkowaniu ekstremalnym podałem namiar na tanie wapno sodowane.
Zdębiałem gdy zobaczyłem cenę za tensam produkt w pewnej Warszawskiej firmie, dlatego po ustalenu z administratorem podałem dobre źródło.
Wypowiedź ta nie uwzględnia faktu, że przy długiej liście pośredników cena produktu jest wysoka. W nurkowaniu ekstremalnym podałem namiar na tanie wapno sodowane.
Zdębiałem gdy zobaczyłem cenę za tensam produkt w pewnej Warszawskiej firmie, dlatego po ustalenu z administratorem podałem dobre źródło.
pozdrawiam rc
Smoku
ta wypowiedz nawiazuje do czegos tak naprawde kompletnie innego. Marek doskonale wie, o co chodzi. Mysle, ze na swoich wakacjach mial wreszcie troche wiecej czasu na przemyslenia.
Mania
Smok [Usunięty]
Wysłany: 19-12-2006, 13:55
Mania napisał/a:
Smoku
ta wypowiedz nawiazuje do czegos tak naprawde kompletnie innego
Naprawdę wiem do czego, ale dostawcy sprzętu przeginają , o tym wie nie wiele osób. Dlatego nie dołączyłem "nazwiska" w cytacie.
OK - Ty wiesz, ale nie Ty pytałeś, tylko ktoś inny, kto widocznie nie wie skoro pyta.
Mania napisał/a:
Mysle, ze na swoich wakacjach mial wreszcie troche wiecej czasu na przemyslenia.
Fakt, czasu miałem nieco więcej. A "wakacje", jak to "wakacje", nie dość, że nie musiałem za nie płacić, to jeszcze, jak wszystko na to wskazuje, ktoś (czytaj: podatnicy) mi za nie dodatkowo zapłaci.
Co do przemyśleń - to i owszem i były, i są nadal, i pewnie będą zawsze - ale nie prowadziły ani nie prowadzą do zmiany moich poglądów. Co w przyszłości? A kto to wie....?
Co do przemyśleń - to i owszem i były, i są nadal, i pewnie będą zawsze - ale nie prowadziły ani nie prowadzą do zmiany moich poglądów.
Szkoda. Mozna tylko miec nadzieje, ze z wiekiem to sie zmieni. Tylko czy to nie bedzie za pozno?
Marek Macner napisał/a:
nie dość, że nie musiałem za nie płacić, to jeszcze, jak wszystko na to wskazuje, ktoś (czytaj: podatnicy) mi za nie dodatkowo zapłaci
Podatnik czyli ja. Nie mam ochoty Ci placic za Twoje wakacje, ktore jednak troche trwaly, wiec byc moze mialy jakies uzasadnienie....
Mania
Smok [Usunięty]
Wysłany: 19-12-2006, 15:31
Marek Macner napisał/a:
ale nie prowadziły ani nie prowadzą do zmiany moich poglądów.
str. 298. "Aparaty Nurkowe.... " R. Kłos. rys 8.3 porównanie chemisorbcji CO2 w zależności od temperatury.
Jeśli za funkcjonalnie taki sam "gips" płacimy 9 zł/kg, 12 zł/kg, 15 zł/kg, 20 zł/kg, 60 zł/kg, 120 zł/kg to niestety zmiena strategie postępowania. W danych Polskiego producenta nie znalazłem informacji o zachowaniu się w funkcji temperatury. Jest to w badaniach wdrożeniowych i naukowych Komandora R. Kłosa.
pozdrawiam rc
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 19-12-2006, 16:19
Marek Macner napisał/a:
Fakt, czasu miałem nieco więcej. A "wakacje", jak to "wakacje", nie dość, że nie musiałem za nie płacić, to jeszcze, jak wszystko na to wskazuje, ktoś (czytaj: podatnicy) mi za nie dodatkowo zapłaci.
str. 298. "Aparaty Nurkowe.... " R. Kłos. rys 8.3 porównanie chemisorbcji CO2 w zależności od temperatury.
No to zobacz też dalej - str 342,343 - "Podczas ekspozycji zaobserwowano wyraźne zmniejszenie czasu ochronnego działania pochłaniaczy CO2 podczas nurkowań w wodzie zimnej. Zmiana ta wynosiła ok 60 min, co stanowi ponad 20% czasu ochronnego działania w wodzie ciepłej".
Tabele - np. 8.29 - pokazują to samo. Zobacz też na czasy w jakich przy 0 stopni osiągane jest 100% maksymalnej dopuszczalnej zawartości CO2 - w poz. 18 jest 4h40 min i w poz. 27 - 4h30 min. Dla porównania ta sama zawartość CO2 ale w ok 21 stopniach osiągana jest po od 4h20 min do 6h. Badania były robione na Oxy-NG i na Draeger LAR V - więc ilość absorbentu była praktycznie ta sama co w "cywilnym" Dolphinie - więc czasy ochronnego działania powinny być te same.... 4h30 min - to 270 minut. (+/- 10 minut jak to jest w opisie tabeli) - i to przy dość dużym wysiłku - ciągłe obciążenie na cykloergometrze.
Zobacz też na stronę 340 - Autor podaje, że badanie było robione do czasu, aż PCO2 na wdechu stabilnie przekroczy wartość 0.5 kPa, podczas gdy, jak sam pisze - powinno się kontynuować test aż do 1.0 kPa, bo taka jest właściwa w RP wartość normatywna, wzmiankując przy tym, iż w US Navy przyjmuje się wartość normatywną 2.0 kPa - czyli 4-krotnie większą niż w przeprowadzonych testach. Wniosek: te 4h30 minut - to dopiero 25% normatywnego limitu pochłaniania. OK - dalej sprawność spada nieliniowo, ale mimo wszystko do 100% jest jeszcze ogromny zapas.
i porównanie z materiałami Draegera:
- czas normatywny - 180 minut, nie przekraczalny 250 minut. Te 180 minut w dowolnych warunkach, a 250 minut - domyślnie w ciepłych wodach. I to się wszystko mniej więcej zgadza: 250 minut - ok 20% to jest 200 minut +/- pewna tolerancja = 180 minut normatywne.
Czasy te są wg Draegera do wykorzystania w dowolnej ilości nurkowań byle odbyły się one w ciągu doby.
Tego, że absorbent zmniejsza swoją wydajność wraz ze zmniejszeniem temperatury jego otoczenia/funkcjonowania - nikt (w tym i ja) nie kwestionuje.
Kwestionuje tylko jeśli ktoś "nainterpretuje" to zjawisko.
Skoro producent podaje 180 minut w dowolnych warunkach (a w opisie badania podaje dodatkowo, że badano to w 0 -"zero" stopni celsjusza - woda / -4 "minus cztery" - otoczenie) - to stwierdzanie, że w zimnej wodzie będzie mniej niż 180 minut jest kompletnym niezrozumieniem i wyraża jedynie ewidentną złą wolę "interpretatora", który szuka nie prawdy, ale uzasadnienia swoich sądów.
Poza tym - "nadinterpretatorzy" traktują absorbent tak jak powietrze do oddychania pod wodą zawarte w butli: oddychasz i jest ok, po czym kolejnego oddechu już nie robisz, bo powietrze się skończyło i toniesz. Z absorbentem jest kompletnie inaczej: oddychasz, mija czas normatywny oddychasz dalej mija jeszcze trochę (ile tego nikt nie podaje) wzrasta poziom CO2 do takiego, że zaczyna wpływać na twój organizm, przyśpiesza się oddech, itd. To się nie dzieje w "sekundach" czy ich ułamkach - tylko w minutach, kilkunastu lub kilkudziesięciu.
scaner napisał/a:
Marek siedziałeś za Radola czy za coś innego?
Za coś innego. Do chwili, aż na pierwszym posiedzeniu, po moim nie przyznaniu się do zarzucanych czynów i moich wyjaśnieniach, Sąd stwierdził, że brak jest jakichkolwiek podstaw bym dalej siedział i uchylił areszt, nie zabraniając mi opuszczania kraju, nie nakazując dozoru policyjnego, itp - po prostu "do domu" i tyle.
[ Dodano: Wto 19 Gru, 2006 ]
Sprawa "koparek" jeszcze się nie rozpoczęła -ostatnio zjawiłem się sam i sąd wyznaczył kolejny termin na 9.01.2007.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko