Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwutlenek węgla - ważny nie tylko dla nurków "tech&q
Autor Wiadomość
Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-12-2006, 14:34   Dwutlenek węgla - ważny nie tylko dla nurków "tech&q

Hej!

Czy ten gaz potrafi zabić...?
Jego obecność dotyczy zarówno tych którzy nurkują mocno rekreacyjnie, jak i doświadczonych nurków technicznych. Czy narkoza związana jest tylko z azotem?

Dwutlenek węgla, narkoza i nurkowanie
- to artykuł z płatnego forum DIRQuest przetłumaczony przez Maćka Arkuszewskiego, a skonsultowany ze strony medycznej przez Tomka Machalskiego

Całkiem przy okazji zapraszamy do zapoznania się z zależnościami związanymi z paleniem wśród osób nurkujących.
Palenie a nurkowanie - tlumaczenie i konsultacja j.w.

Wreszcie ciekawy tekst poruszający temat dekompresji, gdzie dowiadujemy się, że ciepło, nie zawsze znaczy bezpiecznie...

Wpływ bilansu cieplnego nurka na ryzyko choroby dekompresyjnej.

tekst przetłumaczony przez Sebastiana Popka z Bałtyckiego Towarzystwa Wrakowego

Powyższe materialy dostepne są stale w dziale GUE (Global Underwater Explorers) i dalej w części Wiedza na stronie naszej grupy Dive Trek Group

Zainteresowanych serdecznie zapraszamy.

:wave:

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 15:13   

Help!! nie moge znalez czesci "wiedza" :sad: gdzie to jest ?

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-12-2006, 15:21   

hmm...

nam działa Wiedza

albo: http://www.divetrek.com.pl/index.php?p=18

albo całkiem na piechotę: www.divetrek.pl -> GUE -> Wiedza - pierwszy filar nurka GUE

coś powinno zadziałać... sorry za kłopot :(

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 15:24   

Dorota i Wojtek napisał/a:

albo całkiem na piechotę: www.divetrek.com.pl -> GUE -> Wiedza - pierwszy filar nurka GUE

Dzieki już mam chyba retencja CO2 mnie zakręciła

zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2006, 11:57   

Powyzsza tematyka jest dobrze opisana i dostepna dla wszystkich nurkow IANTD od roku 1996, Encyklopedia Techniczna, rozdzialy 5, 8, 9, 10 oraz 12.

Mam nadzieje ze GUE nie zrobilo kolejnych "niesamowitych odkryc" znanych od dawna, takich jak tonaca linka na kolowrotku/szpulce?

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2006, 12:24   

zabierek napisał/a:
Powyzsza tematyka jest dobrze opisana i dostepna dla wszystkich nurkow IANTD od roku 1996, Encyklopedia Techniczna, rozdzialy 5, 8, 9, 10 oraz 12.

Mam nadzieje ze GUE nie zrobilo kolejnych "niesamowitych odkryc" znanych od dawna, takich jak tonaca linka na kolowrotku/szpulce?

Wszystko to co jest na stronie DiW mozna w zasadzie znalezc w Technical Diver Encyklopedia Wersja polska - TZ i IK i w "Gazy spotykane w Nurkowaniu" TZ Ale trzeba przyznac ze na www DiW mniej grypsują wiec temat łatwiej wchodzi.

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2006, 15:42   

scaner napisał/a:
trzeba przyznac ze na www DiW mniej grypsują wiec temat łatwiej wchodzi.

Wygodniej dla gawiedzi jak temat jest w poziomie percepcji, tylko nie wiele szczegułów można opowiedzieć na wysokim poziomie ogulności (babnału). Dlatego jestem zwolennikiem, że lepiej żeby jeden dobrze zrozumiał, niż wszyscy czuli się miło. To nie jest marketing, w odmianie politycznej.
(a w tym dziale pisałem, "czy nurkowanie w jeziorach szkodzi..... )

pozdrawiam rc

[ Dodano: 24-12-2006, 20:27 ]
Przejrzałem materiał o CO2, wiele ciekawszych wniosków z badań było rok temu na konferencji w Sopocie,(jak medycy piszą o procesach fizycznych to ma to mało wspólnego z równaniem Bernouliego) wniosek prosty uciekać z otwartych na rzecz SCR i CCR z helem jako gazem inertnym. Bedzie mniej pewnych problemów niestety pojawią się inne.

pozdrawiam rc

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 25-12-2006, 18:06   

zabierek napisał/a:

Zabierek krytykujacy GUE! Zabierek porzucajacy Dir dla CCR! Myslalem, ze tego nigdy nie doczekam. :eek:

Smok napisał/a:
....wniosek prosty uciekać z otwartych na rzecz SCR i CCR z helem jako gazem inertnym. Bedzie mniej pewnych problemów niestety pojawią się inne

W imieniu gawiedzi dzieki Smoku za podsumowanie tych artykulow. :mrgreen:
pzdr
Tomek

zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2006, 19:23   

Zabierek zawsze byl Hogarthian, nie GUE :) To duza roznica... Predkladanie myslenia i analizy (bazujace oczywiscie na jakis podstawach) nad aksjomaty samozwanczych idoli, przedkladanie rzeczywistej wiedzy nad mnemotechniczny belkot typu Ratio Deco (usredniajacy w niedopuszczalny sposob pewne typy nurkowan) i zdecydowany brak tolerancji na dostosowywanie praw fizyki i fizjologii od wygodnej w danym czasie teorii (jak tlumaczenie okienka tlenowego i udowadnianie ze jest ono lepsze na 21m na 50 niz na 6m na tlenie).

A co do CCR :) Tobie nie musze tlumaczyc, ze jesli ktos zna slabe punkty RB80, najbardziej niezawodnego RB na swiecie :) , to wie ze niektore skuchy moga byc jeszcze bardziej zdradliwe niz przemyslany CCR. A Twoj i nasze sa przemyslane i wydaje mi sie, ze sa zupelnie porownywalne pod wzgledem bezpieczenstwa jak jedynie sluszny. Tyle, ze daja wymiernie wieksze korzysci...

Pozdrawiam,

TomekR 

Kraj:
Micronesia

Wysłany: 25-12-2006, 19:55   

Tomek,
To oczywiscie byl zart z mojej strony. Ciesze sie, ze mamy podobne podejscie do CCR.
Ty plywasz na Mentesie, prawda? Czekam niecierpliwie na obiecany opis. Mam blade pojecie o tym urzadzeniu, poprzez Marka "Zlotowe".
pzdr
Tomek

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-12-2006, 20:27   

scaner napisał/a:
Technical Diver Encyklopedia Wersja polska - TZ i IK

?????
zgubiles jeszcze jedne inicjaly....
:mrgreen:

pozdrofka

Mania
Ostatnio zmieniony przez Mania 25-12-2006, 21:54, w całości zmieniany 2 razy  

zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2006, 20:45   

No wiem :) Tez zartuje, chociaz GUE ostatnio wzbudza moja irytacje :) A moze w sumie nie samo GUE co ci, co probuja je reprezentowac...

Mentes - Takie polaczenie Mega i Cisa. Opis pisze, ale pewnie nie bedzie bardzo szczegolowy, zeby oszczedzac slowa - wtedy prawdopodobienstwo popelnienia bledu skladniowego i ortograficznego maleje, wiec i mniej deb... ili sie doczepi :)

Tak na serio, w skrocie:
- elektronika HH, ale sama elektronika, obudowy na ksztalt Mega, lepiej niz w HH zrobiony czujnik glebokosci, wiec nie podcieka. Elektronika HH to gowno, najgorszy element tego RB, ale robie swoja, bez zbednych bajerow...
- obudowa alu, wiec kondensuje sie przed wejsciem na scruber
- scruber radialny, ala Cis, ale z automatycznym dociskiem wapna, co w Cisie jest skopane. Z drugiej strony mamy jedynie "miejsce na" membrane. Jak bedzie dostepnosc membrany (proby do tej pory z innymi wykazaly ich bezuzytecznosc) , to bedziemy mieli radialny, membraniasty i lepszy od Cisa bo z autopackingiem,
- glowica jak u ciebie - prawie. Miejsce na 4 sensory, material sorbcyjny na scieku kondensatu, brak aku (HH na w kazdym handsecie jedno AA litowe), przeprowadzenie wtrysku tlenu na wejscie weza wydechowego, zeby sie mieszalo turbulentnie zanim wejdzie dalej, wyprowadzenie weza wdechowego asymetrycznie na lewo, tak ze masz taka sama dlugosc pierwszych wezy wdechowych i wydechowych
- pluca i adv od Buddy - adv lepszy, niz ten co macie w Megu, mniej przeszkadza
- ustnik z OC, bdb wywazony.

Czyli tak pokrotce, taki troche poprawiony Meg w wersji full wypas z HH.
Teraz jedziemy z Podolakiem na snowboard, ale nie zanosi sie na snieg wiec jest szansa na opis Mentesa :)
Ostatnio zmieniony przez zabierek 25-12-2006, 22:57, w całości zmieniany 2 razy  

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2006, 22:03   

TomekR napisał/a:
W imieniu gawiedzi dzieki Smoku za podsumowanie tych artykulow.

Podziękowanie nie całkiem zasłużone ponieważ wnioski były wyciągnięte także z informacj nie podanych w tych artykułach, a znanych z innych źrudeł naukowych. Z tego materiału trudno wywieść takie sądy trochę za prosty (infantylny).

pozdrawiam rc

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 01:05   

Mania napisał/a:
scaner napisał/a:
Technical Diver Encyklopedia Wersja polska - TZ i IK

?????
zgubiles jeszcze jedne inicjaly....

pozdrofka

Mania

Nie zgubilem :mrgreen:

Ja mowie o zdaje sie wesji beta encyklopedi gdzie uatorami są właśnie tylko te dwa inicjaly tak przynajmniej wynika z pierwszej strony.

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2006, 10:03   

autorow polskiej wersji jest 3 scanerku....
Mania

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 10:07   

Mania napisał/a:
autorow polskiej wersji jest 3 scanerku....
Mania

Mam tak:
IANTD Technical Diver Encyklopedia
Wersja polska:
TZ IK
Edycja pierwsza Maj 1998

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2006, 10:33   

e to stara edycja.....

zacofany jestes scanerku :22:

Mania

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 10:34   

Mania napisał/a:
e to stara edycja.....

zacofany jestes scanerku :22:

Mania

Stara to fakt ale jeszcze do konca wszystkiego nie rozszyfrowalem pewnie to te fragmenty ktorymi osobiscie zajal sie Zaba :22:

TomekR 

Kraj:
Micronesia

Wysłany: 27-12-2006, 03:31   

zabierek napisał/a:
Elektronika HH to gowno, najgorszy element tego RB

Moj kontakt z HH to kilka minut na Optimie i odpicowanym KISSie. Ale HH ma wielu zagorzalych zwolennikow. Mnie nie zachwycil interface urzadzenia i tempo z jaka HH zjada baterie. Mozesz uzasadnic swoje niezadowolenie. Dla mnie najwiekszym magnesem Hammerheada byl zawsze zintegrowany decocomp (wiem! Ty wolisz tabele - Hoghartian! ;-) ) zwlaszcza w obliczu niepowodzen z systemami Smithers i Shearwater, do inauguracji Borisa, HH pozostawal jedynym tak wyposazonym RBcontrolerem. Teraz nie moge sie doczekac Apecs 3, made by InnerSpace - Leon obiecuje na lato, ale to juz nnnnty termin :roll: . Z jednej strony mam troche zahamowan przed byciem doswiadczalna swinka morska, z drugiej strony nazwisko Bill Hamilton dodaje otuchy :mrgreen: .
zabierek napisał/a:
scruber radialny, ala Cis....

Cis Scruber,z calym szacunkiem dla Billa Stone'a, moim skromnym zdaniem jest mocno przereklamowany. Samo napelnianie moze juz zniechecic, brak docisku, zwiekszone opory oddechowe, ze nie wspomne o cenie. Przy drobnych przeciekach wystarcza dobrze dzialajaca water trap, przy 'katastrofalnej powodzi' ,co z tego ze scruber pozostanie suchy, jezeli ubytek gazu z petli zmusi cie do przejscia do bail out.
Kiedys bardzo chcialem miec, a jak juz trzymalem w reku to sobie odpuscilem. Zreszta teraz oferta Megledona jezeli chodzi o pochlaniacze jest przebogata - 3 roznej wielkosci scrubery liniowe, cartridge Micropore(Movie Meg), Cis Lunar, 1 radialny( w planie kolejne dwa rozmiary) oraz radialny aftermarket (produkowany przez Golem Gear).

zabierek napisał/a:
adv lepszy, niz ten co macie w Megu, mniej przeszkadza

O ktorym mowisz nowym(zawor typu Schroedera), czy starym(membranowy)?

zabierek napisał/a:
ustnik z OC, bdb wywazony

To Bob Howell BOV, tak? Bardzo dobry sprzet!
Ja mam wybor Golem albo Divematics. Osobiscie czekam na DSV/BOV do Full Maski Dregera no i oczywiscie obiecany dsv do Superlite'a.

Jak mozesz to wklej pare zdjec bebechow, bo te z oficjalnej strony to mam nadzieje, ze mocno nieaktualne.
pozdr
Tomek

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2006, 09:39   

TomekR napisał/a:
Jak mozesz to wklej pare zdjec bebechow, bo te z oficjalnej strony to mam nadzieje, ze mocno nieaktualne.

Tomek, musisz poczekać. żaba wyjechał na deske a ja nie mam czasu się tym zająć.

TomekR napisał/a:
Moj kontakt z HH to kilka minut na Optimie i odpicowanym KISSie. Ale HH ma wielu zagorzalych zwolennikow. Mnie nie zachwycil interface urzadzenia i tempo z jaka HH zjada baterie. Mozesz uzasadnic swoje niezadowolenie. Dla mnie najwiekszym magnesem Hammerheada byl zawsze zintegrowany decocomp

Ja na razie na HH w czeskiej obudowie nie narzekam, powiem nawet więcewj - jestem z tego ustrojstwa zadowolony, ale żaba miał już problem z sensorem ciśnienia (zimny lut)

TomekR napisał/a:
To Bob Howell BOV, tak? Bardzo dobry sprzet!

I tu się zdziwisz. Tak naprawdę to czeski IQsub a sprzedawany u ciebie jako Golem BOV. IQsub to ta sama firma która robi większość mechaniki do Mentesa.
pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu