ale zdarzają się tacy którzy liczą ile to jest ln-1=?
Tak Smoku wszyscy studenci pierwszego semestru dowolnej Politechniki...
Świat nurkowań bez bąbli bardzo mnie ciekawi i widzę, że posiadasz potężną wiedzę na ten temat. Szkoda, że gdy zaglądam na forum "Rebreathery", muszę przebijać się przez porwany mix wrzut osobistych, leczenia kompleksów i ew czasem trochę fachowej wiedzy. Niestety podanej w dyslektyczny sposób aż ziejący brakiem szacunku dla kreatur mniej wykształconych.
Życzę ci naprawdę szczęśliwego roku 2007 i wielu następnych - może to spowoduje milsze odnoszenie do ludzi??
i btw - nurtuje mnie jaki posiadasz stopień - Spróbuj może uwierzę...
Smok [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2007, 08:51
bskb napisał/a:
Niestety podanej w dyslektyczny sposób aż ziejący brakiem szacunku dla kreatur mniej wykształconych.
W Hyde Park jest temat o zamkniętych założony przez "scaner" jest tam proste twierdzenie,
TO Mój stopień.
Wpadłem, ale żeby zacząć z sensem pytać, trzeba się trochę rozejrzeć w temacie. A to jest trudne, gdy trzeba filtrować wypowiedzi w poszukiwaniu jakichś sensownych informacji...
W ramach próby zrozumienie jak działają rebridery, czy dobrze rozumiem że ADV ma 2 zadania :
1) (najważniejsze, wykonywane automatycznie) przeciwdzaiłać hydrostatycznemu zgnieceniu przeciwpłuc przy zanurzaniu ?
2) (dodatkowe zadanie, można wymusić ręcznie) "rozrzedzić" mieszankę w pętli (dodanie gazu obojętnego), mniejsza ilość tlenu w mieszace = spada ppO2 ?
Czy dobrze załapałem ?
Smok [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2007, 13:25
jcsjacekj napisał/a:
przeciwdzaiłać hydrostatycznemu zgnieceniu przeciwpłuc przy zanurzaniu ?
Zostanę w starej konwencji nazewniczej. Przy zanurzaniu rośnie ciśnienie cząstkowe tlenu i mieszanina ulega sprężeniu. dodanie mieszaniny dennej nisko tlenowej obniża ppO2 i dopełnia objętość gazów w obiegu.
jcsjacekj napisał/a:
mniejsza ilość tlenu w mieszace = spada ppO2 ?
Tak, ale ppO2 jest także funkcją ciśnienia absolutnego, dlatego mniejsze ppO2 jest gdy spada ciśnienie i dlatego w "inteligentnych" systemach można dodawać O2, mając sygnał z detektora ciśnienia. Stałość ppO2 korzystna przy liczeniu dekompresji.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 02-01-2007, 20:59 ]
bskb napisał/a:
ale żeby zacząć z sensem pytać, trzeba się trochę rozejrzeć w temacie
Masz gwarancję na 2 pytania że nie powiem publicznie co myślę o autorze.
jcsjacekj napisał/a:
Czy dobrze załapałem ?
Tak, w podstawowej funkcji.
Minimalnie wystarczy mamualny dodawczy, trudności pojawiają się przy zanurzaniu, co mówił "TomekR" (chciało by się jakąś złośliwość dopisać). Jak widzisz można mieć więcej. ALE ja i wielu ma obawy przed za dużą ilością elektroniki.
Przykład o którym pisałem DIVEX brytyjski CCR naj cudowniejszy, naj inteligentniejszy kilka wypadków zawieszone nurkowania w kilku armiach produkt znika ze strony producenta.
Dlatego "TomekR" manifestuje obawy i ja posiadam je również. Uważam że to pójdzie w tą stronę ze zdublowaną elektroniką i układami wykonawczymi.
Wysłany: 03-01-2007, 02:19
jcsjacekj napisał/a:
Czy dobrze załapałem ?
Bardzo dobrze.
Ja jeszcze bym dodal w punkcie drugim, ze high flow ADV(taki jak np w Megu) jest wykorzystywany w przeciwdzialaniu wszystkich trzech "H" (hypoxii, hyperoxii i hypercapnii). Jedna z podstawowych zasad bezpieczenstwa jest dobranie diluentu/diluentow tak aby zapewnialy one same w sobie mozliwosc wykorzystania w sytuacji awaryjnej w konfiguracji OC- miedzy innymi dlatego tez nie zaleca sie stosowania jako diluentu czystych gazow jak hel, neon czy azot. Nurkowie CCR uczeni sa, zaczerpnietego z Navy drillu tzw dil flush, ktory polega na wyplukaniu petli oddechowej za pomoca znanego i bezpiecznego na danej glebokosci gazu. Cwiczenie powtarza sie do znudzenia na kursie i zalecana jest takze kontynuacja cwiczenia po kursie. Chodzi bowiem oto by wyrobic sobie pamiec motoryczna, a takze zlikwidowac tzw reactionary gap. Problemy z gatunku 3H wymagaja natychmiastowej reakcji, dil flush zapewnia, przynajmniej na krotki czas, rozwiazanie kazdego z tych problemow. Schemat myslenia: mam problem, stop, jakiego rodzaju, stop, jak akcje nalezy przedsiewziac, stop...itp moze byc zabojczy - czasami moment odkrycia problemu, a sytuacje "zgasly wszystkie swiatla " dzielic moze jeden oddech. Zlikwidowanie przerwy reakcyjne daje nam przewage, podobnie jak w... taktycznym strzelaniu, skad nota bene pochodzi termin.
High flow ADV w Megu jest w stanie wymienic 90% atmosfery w petli oddechowej w czasie 3-4 sekund.
Smok napisał/a:
Przy zanurzaniu rośnie ciśnienie cząstkowe tlenu i mieszanina ulega sprężeniu. dodanie mieszaniny dennej nisko tlenowej obniża ppO2 i dopełnia objętość gazów w obiegu.
W zaleznosci od typu nurkowania i glebokosci nie musi , a czasem nawet nie powinna byc to mieszanina denna. Ta sama uwaga dotyczy terminu mieszanina nisko tlenowa.
Smok napisał/a:
jcsjacekj napisał/a:
mniejsza ilość tlenu w mieszace = spada ppO2 ?
Tak, ale ppO2 jest także funkcją ciśnienia absolutnego, dlatego mniejsze ppO2 jest gdy spada ciśnienie i dlatego w "inteligentnych" systemach można dodawać O2, mając sygnał z detektora ciśnienia. Stałość ppO2 korzystna przy liczeniu dekompresji.
A ty Smoku ciagle to samo! 'jcsjacekj' pyta o sytuacje zbyt wysokie ppO2 - dodanie w tym momencie O2, manualne czy automatyczne jest "malo inteligentnym" posunieciem.
Wyobraz sobie nurka, ktory stwierdza "mam ppO2 =2. 2"i w stresie daje z kopyta w gore, a 'inteligentny system' dosikuje mu jeszcze O2 po drodze. Natomiast przeplukanie petli rozwiazuje problem w miare bezstresowo.
Smok napisał/a:
Minimalnie wystarczy mamualny dodawczy,
Oprocz ADV wiele rozwiazan ma tez manualny zawor dodawczy diluentu, wykorzystywany chocby przy zmianie gazow.
Smok napisał/a:
trudności pojawiają się przy zanurzaniu, co mówił "TomekR" (chciało by się jakąś złośliwość dopisać).
I przy zanurzaniu chcesz dodawac tlen???
pzdr
Tomek
Smok [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2007, 09:47
TomekR napisał/a:
Jedna z podstawowych zasad bezpieczenstwa jest dobranie diluentu/diluentow tak aby zapewnialy one same w sobie mozliwosc wykorzystania w sytuacji awaryjnej w konfiguracji OC- miedzy innymi dlatego tez nie zaleca sie stosowania jako diluentu czystych gazow jak hel, neon czy azot.
Jak pracować na gazach czystych wymyślili w Draeger SMS, Kontynuacja JB. Morrison.
TomekR napisał/a:
ktory stwierdza "mam ppO2 =2. 2"i w stresie daje z kopyta w gore, a 'inteligentny system' dosikuje mu jeszcze O2 po drodze
Pełna rozpacz. Przekracza ppO2 poziom ustalony nic nie dodajemy!!!
TomekR napisał/a:
I przy zanurzaniu chcesz dodawac tlen???
Wysłany: 03-01-2007, 02:19
Przeczytaj starannie, bardzo proszę.
Smok napisał/a:
elektrozawory na torze tlenowym i gazu inertnego lub mieszaniny dennej.
Wysłany: 31-12-2006, 20:28
"elektrozawory na ....... i gazu inertnego lub mieszaniny dennej."
Oznacza to co następuje mamy elektrozawory i elektronikę, Zyskujemy łatwość dostosowywania się systemu przy pracy na gazach czystych do każdej głębokości,
posiadamy zdublowaną strukturę elektroniczną i wykonawczą. funkcja ratunkowa to przełączenie na drugi układ.
I jeszcze jedna zasada "To co zwalnia amerykanina od myślenia jest dobre".
TomekR napisał/a:
Nurkowie CCR uczeni sa, zaczerpnietego z Navy drillu tzw dil flush,
To podstawa wyjaśniająca dlaczego trudna technika nurkowa tak wolno przechodzi do cywilbandy, w której jest zbyt wiele wypadków. Jest napisane w instrukcji wymienić pochłaniacz CO2, to się wymienia nie pytając dlaczego , po co, a może by barszczu na nim ugotować, albo przepędzić następnego murka w zimnej wodzie.
Szanowni czytelnicy często spory z "TomekR" wyglądają na zaciekły bój, to tylko maska , forma, zapytany przez Administratora o taki dział miałem wątpliwości czy warto, "TomekR" jeździł na tleniaku ja też (W63P). Przeżyliśmy więc pytajcie żeby przeżyć, jeśli musicie wchodzić w taką technikę nurkową.
pozdrawiam rc
ps. ta wajcha od worka oddechowego to ADV.
Smoku już się raz pytałem, co prawda nie dostałem odpowiedzi ale powracam... bo jestem ciekawy:
1 Ile masz zalogowanych nurkowań na CCR?
2 Na jakim/jakich modelach?
3 W jakich warunkach?
To chyba nie są jakieś "nietaktowne" pytania na forum nurkowym szczególnie w kontekście twoich wypowiedzi.
Pozdrawiam
RTW
Smok [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2007, 16:13
RTW napisał/a:
Smoku już się raz pytałem, co prawda nie dostałem odpowiedzi ale powracam... bo jestem ciekawy:
Mam dylemat jak odpowiedzieć ?
Zgodnie z "UOP-owską zasadą; Mów prawdę i tylko prawdę, ale nie całą prawdę."
Czy po brzytwie ?
1. raz otrzymałem takie pytanie od buca z UOP jak wynalazłem sposób zrealizowania stałych oporów oddechowych na poziomie 5-10 cm słupa wody w każdej pozycji nurka w przestrzeni. Do tej pory nie zgłoszone w UP. Wtedy jeszcze byłem kulturalny.
2. raz od produktu Generała Petelickiego. To było niedawno więc nie byłem kulturalny.
Jeżeli Komandor Stanisław Skrzyński nie wygłupia się zadając takie pytania bo po kilku zdaniach wie z kim rozmawia. Jeżeli nad Jeziorem Wuksniki rozmawiam z R. Gałachem i po kwadransie rozmowy dostaję suchy skafander Draeger (za darmo, lub wyjątkowy styl i zakres wiedzy).
3. to wybacz ale nie proponujesz mi pracy żebym podawał list motywacyjny i co ja w życiu ... .
Są dwa tematy tleniak 12m i ten założony przez Ciebie. Możemy porozmawiać.
To ja dodam, że nie jestem absolutnie zainteresowany twojĹĄ sferĹĄ prywatnoÂci, co gdzie komu i z kim dlaczego co a dlaczego nie... wręcz przeciwnie.
Tylko mam takĹĄ wĹĄtpliwoÂć:
bardzo zdecydowanie wypowiadasz się na wiele tematów i pewnie w wielu obszarach masz rację.
PomijajĹĄc jednak kwestię Âracji chciałbym wierzyć, że zweryfikowałe wszystko w praktyce, bo do teoretycznych rozważań, to wybacz ale mam taki delikatnie negatywny stosunek.
Tak zauważyłem, że w nurkowaniu, na powierzchni wszystko Âdziała a pod wodĹĄ tak mniej... i nie piszę tu tylko o sprzęcie ale także o ludziach i teoriach...
Argument o darmowym suchaczu- fajny ale nie robi na mnie specjalnego wrażenia. A UOP-y ... też fajny ale mam taki sam stosunek jak do suchacza.
Pozdrawiam i jak rozumiem koniec Âw tym temacieÂ
Wysłany: 04-01-2007, 03:07
Smok napisał/a:
Jeżeli Komandor Stanisław Skrzyński nie wygłupia się zadając takie pytania bo po kilku zdaniach wie z kim rozmawia.
Z calym szacunkiem dla naszych Sil Zbrojnych, a w szczegolnosci Komandora Skrzynskiego, w rozmowie mozna stwierdzic poziom wiedzy teoretycznej, umiejetnosci praktyczne rozpoznaje sie w wodzie.
Wiele lat temu, w Deblinie wysadzalem stare podpory mostowe. Wspolpracujacy z nami pulkownik wojsk inzynieryjnych, pewnego wieczoru uchylil rabka tajemnicy na temat jak nurkowal na dno jeziora Hancza na ....acetylenie. Kilka dni pozniej przyslal na inspekcje jednego z swoich najlepszych adeptow, ktory w 30 sekundzie nurkowania w suchym wyplynal stopami do gory i gdyby nie szybka reakcja kogos na pokladzie wypilby Wisle do sucha.
Smok napisał/a:
Jak pracować na gazach czystych wymyślili w Draeger SMS, Kontynuacja JB. Morrison.
Nie tylko oni! Problem polega na tym, ze uzywajac czystego gazu pozbawiasz sie jednej z metod awaryjnych - przejscia na oddychanie diluentem w sytemie otwartym.
W razie awarii RB masz pelno butle gazu nie nadajacego sie do wykorzystania.
Smok napisał/a:
TomekR napisał/a:
ktory stwierdza "mam ppO2 =2. 2"i w stresie daje z kopyta w gore, a 'inteligentny system' dosikuje mu jeszcze O2 po drodze
Pełna rozpacz. Przekracza ppO2 poziom ustalony nic nie dodajemy!!!
A wiec w pewnych przypadkach Twoj sytem nie oddaje kontroli sensorowi glebokosci , tylko, konwencjonalnie 'slucha' odczytow sensorow tlenowych - uwzglednienie wszelkich mozliwych scenariuszow dla poprawnie dzialajacego softwaru bedzie nie lada wyzwaniem - wszystko to po to by zyskac pare sekund. Juz widze usmiech na twarzy niejakiego Murphego.
Smok napisał/a:
" ...elektrozawory i elektronikę....,
Mamy tez zawory manualne!
Smok napisał/a:
ALE ja i wielu ma obawy przed za dużą ilością elektroniki. ...Dlatego "TomekR" manifestuje obawy i ja posiadam je również.
Czasami jak chcesz to potrafisz zrozumiec!
Smok napisał/a:
Uważam że to pójdzie w tą stronę ze zdublowaną elektroniką i układami wykonawczymi.
A ja wcale nie jestem tego tak bardzo pewny.
Smok napisał/a:
" I jeszcze jedna zasada "To co zwalnia amerykanina od myślenia jest dobre".
W Ameryce popularniejsza jest zasada 'KISS' Keep It Simple, Stupid!
pzdr
Tomek
Smok [Usunięty]
Wysłany: 04-01-2007, 08:31
TomekR napisał/a:
Kilka dni pozniej przyslal na inspekcje jednego z swoich najlepszych adeptow, ktory w 30 sekundzie nurkowania w suchym wyplynal stopami do gory i gdyby nie szybka reakcja kogos na pokladzie wypilby Wisle do sucha.
"Sokół" był w UWS czy PW2 ?
TomekR napisał/a:
Nie tylko oni! Problem polega na tym, ze uzywajac czystego gazu pozbawiasz sie jednej z metod awaryjnych - przejscia na oddychanie diluentem w sytemie otwartym.
Nie znasz tych rozwiązań, spójrz do opisu zamieszczonego w tym dziale (SIVA).
4l butla na dekompresję nie wystarczy z 60-100m.
TomekR napisał/a:
A wiec w pewnych przypadkach Twoj sytem nie oddaje kontroli sensorowi glebokosci , tylko, konwencjonalnie 'slucha' odczytow sensorow tlenowych
Wiesz są pewne cele regulacji i warunki brzegowe.
TomekR napisał/a:
Smok napisał/a:
ALE ja i wielu ma obawy przed za dużą ilością elektroniki. ...Dlatego "TomekR" manifestuje obawy i ja posiadam je również.
Czasami jak chcesz to potrafisz zrozumiec!
Ja posiadam je również.
TomekR napisał/a:
Smok napisał/a:
Uważam że to pójdzie w tą stronę ze zdublowaną elektroniką i układami wykonawczymi.
'KISS' Keep It Simple, Stupid!
TomekR napisał/a:
a w szczegolnosci Komandora Skrzynskiego
Przez wiele lat uczestniczył w egzaminach na stopnie nurkowe zawodowe, Zawsze uruchamiał komorę żeby ratować nurka mimo kłopotów ze strony dowództwa.
Szanuje zdrowie nurka. "To nie problem zniczszyć zdrowie nurka w jednej robocie, problem to przeprowadzić nurka przez całą karierę zawodową bez wypadku"
Jeśli czegoś nie wie dr. hab. R. Kłos i też nie wie dr. inż. S. Skrzyński to ryjąc w opisach okazuje się że tego niema.
Ani ty, ani ja, nie jesteśmy w tej klasie człowieczeństwa.
Przyznam się, że nie jestem w stanie dostrzec związku pomiędzy moimy pytaniami, a tą częścią twojej odpowiedzi.
Pozdrawiam
RTW
Smok [Usunięty]
Wysłany: 04-01-2007, 14:38
RTW napisał/a:
Przyznam się, że nie jestem w stanie dostrzec związku
Smok napisał/a:
wynalazłem sposób zrealizowania stałych oporów oddechowych na poziomie 5-10 cm słupa wody w każdej pozycji nurka w przestrzeni. Do tej pory nie zgłoszone w UP.
+a opory hydrostatyczne są mierzone od środka płuc.
Dopisek jest istotny dla tego fragmentu, proszę przejdź na merytoryczną dyskusję, pola proponowałem, możesz wejść na inne.
Dopisek jest istotny dla tego fragmentu, proszę przejdź na merytoryczną dyskusję, pola proponowałem, możesz wejść na inne.
Smoku oj chyba nie czytasz treści przed udzieleniem odpowiedzi.
Po kolei:
1) jeżeli "coś"- cokolwiek to jest, wynalazłeś to gratuluję, super- jeżeli nie zgłosiłeś do UP to zgłoś, a potem od pomysłu do przemysłu (jeżeli pomysł jest dobry to pewnie szybko będzie wdrożony- na dobre pomysły pieniądze bardzo łatwo znaleźć).
2) teraz pomijając (z całym należnym szacunkiem) twój wynalazek ja postawiłem konkretne pytania, na które ty równie konkretnie odpowiedziałeś (twoje święte prawo) --> wszystko super tylko po co te wtręty na koniec...
3) Jeżeli masz swoje wynalazki... ale nie zweryfikowałeś tego w praktyce nurkowej lub poprostu nie masz ochoty dzielić się ze mną informacją o tym, że to zweryfikowałeś (nurkujesz osobiście...), to z kolei ja mam prawo zachować nazwę to delikatnie "pewien dystans do wszystkich twoich wypowiedzi sugerujących określone rozwiązania"
Tak czy siak jeżeli wprowadzam zamieszanie to przepraszam.
Pozdrawiam
RTW
Smok [Usunięty]
Wysłany: 04-01-2007, 17:24
RTW napisał/a:
to z kolei ja mam prawo zachować nazwę to delikatnie "pewien dystans do wszystkich twoich wypowiedzi sugerujących określone rozwiązania"
Bardzo słuszna strategia.
RTW napisał/a:
Tak czy siak jeżeli wprowadzam zamieszanie to przepraszam.
Wysłany: 05-01-2007, 02:04
Smok napisał/a:
"Sokół" był w UWS czy PW2 ?
Krogulec.
Smok napisał/a:
TomekR napisał/a:
Nie znasz tych rozwiązań,
Czyzby? Za szybko wyciagasz wnioski! Znam produkty Carleton i owszem produkuja dla Navy SCR, ktory moze uzywac czyste gazy. I co z tego? Moj Meg tez moze uzywac czysty gaz jako diluent. Tylko po co? Jak zrobisz dil flush na czystym gazie, jak pooddychasz awaryjnie? Nurkowie Navy rowniez nie plywaja na czystych gazach jako diluent.
Smok napisał/a:
4l butla na dekompresję nie wystarczy z 60-100m.
po pierwsze nie musi byc 4l,
po drugie do awaryjnej dekompresji sluzy bail out, ale gaz 'on board' tez sie moze przydac chocby w czasie przejscia na OC lub w przypadku awarii elektroniki mozna uzyc diluent w trybie SCR. Jednym slowem masz kilka opcji wiecej - uzycie czystych diluentow nie daje praktycznie zadnych korzysci.
Smok napisał/a:
TomekR napisał/a:
Smok napisał/a:
'KISS' Keep It Simple, Stupid!
Wlasnie! Tyle, ze 'simple' oznacza w tym, manualne zawory, uzycie wlasnego rozumu i minimalizacje potencjalnych awarii. 'Simple' nie oznacza natomiast niepotrzebnego dublowania sytemu.
Smok napisał/a:
TomekR napisał/a:
a w szczegolnosci Komandora Skrzynskiego
Przez wiele lat uczestniczył w egzaminach na stopnie nurkowe zawodowe, ...
Tia! Tak sie zlozylo, ze jego podpis figuruje na moim GUMowskim dyplomie nurka.
Ale dzieki Smoku za przypomnienie tej nieprzecietnej postaci.
pzdr
Tomek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko