Wysłany: 17-12-2006, 10:49 Czy istnieje bezpieczna procedura 2h na 12m na tleniaku ?
Ze 30 lat temu miałem czasopismo "Sportsmen Podwodnik" były tam podane czasy ekspozycji tlenowych tak długie że ludzie obeznani komentowali że u ruskich jest dużo ludzi.
Ponownie udało się rozwiązać tamten problem w bespiecznej formie (znam rozwiązanie).
Zapraszam do dyskusji jak tego dokonać mimo ograniczeń US Navy, i NOAA 30 min dla ciśnienia cząstkowego tlenu 0,2 MPa w ekspozycji wyjątkowej.
Wysłany: 17-12-2006, 20:29 Re: Czy istnieje bezpieczna procedura 2h na 12m na tleniaku
Smok napisał/a:
Zapraszam do dyskusji jak tego dokonać mimo ograniczeń US Navy, i NOAA 30 min dla ciśnienia cząstkowego tlenu 0,2 MPa w ekspozycji wyjątkowej.
Wchodzisz na śliski grunt ... czy znasz standardy jakiejś organizacji nurkowej, która dopuszcza dla nurkowań rekreacyjnych ciśnienie parcjalne tlenu powyżej 1.6 ata ?
Wg tabeli NOAA, podczas ekspozycji przy ciśnieniu parcjalnym tlenu 1.87 ata, uzyskujesz CNS 100% na minutę.
Spotkałem się już z opiniami, że CNS nie istnieje ...
Smok [Usunięty]
Wysłany: 17-12-2006, 21:03
waldo napisał/a:
Wchodzisz na śliski grunt ...
Rozwiązanie istnieje mimo powierzchownej sprzeczności, CNS jest faktem.
pozdrawiam rc
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 17-12-2006, 21:03 Re: Czy istnieje bezpieczna procedura 2h na 12m na tleniaku
Smok napisał/a:
Ze 30 lat temu miałem czasopismo "Sportsmen Podwodnik" były tam podane czasy ekspozycji tlenowych tak długie że ludzie obeznani komentowali że u ruskich jest dużo ludzi.
Ponownie udało się rozwiązać tamten problem w bespiecznej formie (znam rozwiązanie).
pozdrawiam rc
A alkohol metylowy tez wiesz jak mozna bezpiecznie pić?
Smok [Usunięty]
Wysłany: 17-12-2006, 21:06
scaner napisał/a:
A alkohol metylowy tez wiesz jak mozna bezpiecznie pić?
Sprowadzasz problem do znanego świata pojęć, odtrutką jest etylowy sprawdź tą informację u toksykologa.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 28-12-2006, 19:06 ]
TomekR napisał/a:
milczenie mozesz zinterpretowac nastepujaco: glaby nie wiedza, to siedza cicho. Tylko, czy aby na pewno?
Na razie masz rację, siedzą cicho, na pewno siedzą cicho.
Wymyślanie nowych dróg jest łatwe, skoro ja znalazłem ponownie.
Zapraszam do dyskusji jak tego dokonać mimo ograniczeń US Navy, i NOAA
W jednym z tematów padł zarzut że gdzieś wyczytałem i się wywyższam. Gdybym nie miał informacji od Komandora Skrzyńskiego że były takie drogi, to napisałbym "jam ci to nie chwaląc się wymyślił". Droga istnieje bezpieczna nie jest, rutynowa też nie powinna być.
Ale po dodaniu małego duperela do typowego tleniaka napełnionego czystym tlenem, daje się zrealizować podane czasy i głębokości, dla ludzi zdrowych.
Po wysłaniu tej wiadomości do Gromu i Formozy nikt nie odpowiedział, możliwe że nikomu nie zależy na przewadze żołnierza.
Ale podzielisz się "swoim" pomysłem- bo mnie to interesuje?
I jeszcze:
Co rozumiesz przez pojecie "ludzi "zdrowych"?
Czy chodzi o ogólnie poprawny stan zdrowia, a co za tym idzie kwalifikację do nurkowania, czy też z definicji zakładasz, że zdrowie= poprawny stan + podwyższona wydolność organizmu?
Zakładam również, że pomijamy w tych dywagacjach opcję, w której nurek jest na tyle doświadczony, że po rozpoznaniu pierwszych objawów przechodzi na inną mieszankę np. powietrze itd. --> nawiązanie do długich i głębokich nurkowań gdzie CNS jest jaki jest (patrz dekompresja Nuno).
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-2007, 20:50
No cóż, nie od dziś wiadomo że mózg geniusza jest sprawny inaczej. Całkowite oderwanie od zagadnień społeczno-kulturowo-kulturalnych. Tak to jest, jak pół życia upływa na gadaniu do pochłaniacza...
cóż, zaczynam tracić nadzieję, a naprawdę byłem ciekaw.
Wydaje sie jedank iż musi chdzić o procedurę, a więc jednak przerywnik innym gazem, inaczej poprostu trzeba by było nigdy nic nie usuwać z worka prócz co2, a i wcześniej napełnić go powietrzem:) i dodawać tyle tlenu ile sie zużywa, ale to dośc abusrdalnie brzmi , więc nie mam sznas w tej krzyżówce:(
Smok [Usunięty]
Wysłany: 05-01-2007, 21:33
robin91 napisał/a:
i dodawać tyle tlenu ile sie zużywa,
Nie budujesz nowego obiegu, stosujesz to co masz. masz na koncie 1 wirtualnego trupa.
Twoja propozycja zabija, zastanów się kiedy.
TomS napisał/a:
Tak to jest,
Jak się nie wie jakie O-ringi i pyskuje zamiast posłuchać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko