Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy istnieje bezpieczna procedura 2h na 12m na tleniaku ?
Autor Wiadomość
sQba 

Stopień: * (ale niebieska)
Kraj:
Brazil

Wysłany: 05-01-2007, 23:23   

Smok napisał/a:

Jak się nie wie jakie O-ringi i pyskuje zamiast posłuchać.

pozdrawiam rc

Z wielką chęcią popyskowałbym wiecej by Ci umilić, ale szkoda czasu na......

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 06-01-2007, 02:08   

W kwestii oringów absolutnie nie byłeś pomocny. Odpowiedziałeś swoim zwyczajem na pytania, które nie padły, bo nie miały znaczenia. No ale musisz sobie pokłapać dziobem, znaczy klawiaturą, boś omnibus i nikt nie może tego czasem przeoczyć...
Jakoś Ci umknęło, że w kilka godzin uzyskałem od kogoś innego właściwą i rzeczową odpowiedź, która załatwiła mój problem bez wychodzenia z domu lub tłumaczenia obcym przez telefon o co mi chodzi bez najmniejszej gwarancji na zrozumienie.
Forum jest po to, żeby sobie pomagać w możliwie prosty i najlepiej jeszcze upszejmy sposób.
Jeśli..
Smok (prawie) napisał/a:
..to nie wasz poziom, nie rozumiecie, to "wypad"

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2007, 11:01   

Smok napisał/a:
Jak trafisz na pana Zbigniewa Jurczyka to dowiesz się wiele np FPM . Masz namiar na producenta uszczelnień Gasket-Passerotti czynne 8-16

TomS napisał/a:
Czy to tylko kolejna impertynencja?

To PRAWDA. TECHNIKA » oringi http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=6135

Smok napisał/a:
TomS napisał/a:
"Podaj Pan rozmiar to pogadamy..." i tak jest wszędzie, więc przestań się bezsensownie mądrzyć, przynajmniej odpisując mnie, poproszę.

Na garażowej trafiasz do fachowców pomogą jeśli przyniesiesz to zmierzą.
Dlaczego tak się denerwujesz?

TomS napisał/a:
Forum jest po to, żeby sobie pomagać w możliwie prosty i najlepiej jeszcze upszejmy sposób.

"W cudzym oku źdźbło, we własnym belki nie dostrzegasz" ?

Są ludzie którzy szukają rozwiązań podają odpowiedzi, nie zawsze pełne, poprawne.
Po to żeby w rzeczywistości nie popełniać błędów letalnych, taki cel ma ten temat.

pozdrawiam rc

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 06-01-2007, 12:21   

Pretendujesz do roli forumowego belfra?

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2007, 13:29   

TomS napisał/a:
Pretendujesz do roli forumowego belfra?

Jeszcze nie zauważyłeś, że nie pretenduje a jest ? :mrgreen:
Styl postów, zawartość postów, nieodparta chęć przepytywania każdego oraz powoływanie się na literaturę i wydarzenia sprzed ponad 20 lat wskazuje na belfra na emeryturze .... :mrgreen:

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2007, 13:46   

wiesiek01 napisał/a:
oraz powoływanie się na literaturę i wydarzenia sprzed ponad 20 lat

Czy coś do problemu wniosłeś ?
Naprawdę zabawne, że to co było znane 50 lat temu chemikom, nie trafiło do rozumu nurasom.

wiesiek01 napisał/a:
wskazuje na belfra na emeryturze

Na szczęście brak mi cierpliwości "do żmudzkich łbów...." Mickiewicz

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 06-01-2007, 14:29   

wiesiek01 napisał/a:
powoływanie się na literaturę i wydarzenia sprzed ponad 20 lat

panie, a jakie my wtedy gole strzelalismy! :mrgreen:

robin91 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2007, 16:52   

"....W jednym z tematów padł zarzut że gdzieś wyczytałem i się wywyższam. Gdybym nie miał informacji od Komandora Skrzyńskiego że były takie drogi, to napisałbym "jam ci to nie chwaląc się wymyślił". Droga istnieje bezpieczna nie jest, rutynowa też nie powinna być.
[shadow=green][size=9][size=9].......Ale po dodaniu małego duperela do typowego tleniaka napełnionego czystym tlenem, daje się zrealizować podane czasy i głębokości, dla ludzi zdrowych.
Po wysłaniu tej wiadomości do Gromu i Formozy nikt nie odpowiedział, możliwe że nikomu nie zależy na przewadze żołnierza....".[
/glow]
[/size][/size]
[glow=black]
[/shadow]

Zatem jeżeli coś dodać to może chodzić o pomysł dodawania do "tleniaka" sprężonego powierza do worka oddechowego po przkroczeniu głębokości 6-7 metrów.
Tego rodzaju konstrukcji istniały w PRL.
Powalać to miało na zwiększenie wartości operacyjnej reb. telnowych dla wojska itd.
Przypuszczam iż o to chodzi, jednak na ślad tej propozycji naprowadział mnie uwaga o "małym duperelu". Nie byłaby to jednak procedura, lecz również modyfikacja konstrukcyjna.???
?
:asthanos:

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2007, 17:38   

robin91 napisał/a:
Przypuszczam iż o to chodzi

Duperel jest potrzebny żeby było dosyć bezpiecznie, w jeszcze dłuższych czasach pobytu.
Bez duperela, w podanych.

Ku przestrodze, był na szczęście tylko incydent zatrucia tlenowego o nietypowym przebiegu.
Nygus nurkował na tleniaku głęboko 20m+ po powrocie na powierzchnię dostał drgawek, a twarz z wody wyjęła plażowiczka. Dlatego nygus żyje.
Druga historyjka nurek pływał na tleniaku w butli był też azot, który gromadził się, po zużyciu tlenu łagodnie stracił przytomność i zginął.

Dygresja konstrukcyjna, stara wersja tleniaka ma tylko stałe dawkowanie tlenu i zawór dodawczy, OXY-NG posiada zawór dawkujący w dolnej pozycji membrany miecha i zawór dodawczy. Istnieją wersje ze stałym dawkowaniem i jakimś odpowiednikiem kontroli objętości wajcha i zawór, automat płucny.

Warto zastanowić się nad przypadkiem większego i mniejszego zużycia tlenu niż podaje stałe dawkowanie.

pozdrawiam rc

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 06-01-2007, 19:53   

Smok napisał/a:
Gdybym nie miał informacji od Komandora Skrzyńskiego że były takie drogi, to napisałbym "jam ci to nie chwaląc się wymyślił".

Przypomina mi sie niezapomniany Mrozewski w filmie "Honor dziecka"
.....to i ja telefon wymyslilem?":22:

A bardziej powaznie dosc czesto stosowane militarnie procedury ucza, w pewnych przypadkach, zanurzenia z pelnym wypelnieniem petli oddechowej i przestrzeni pluc powietrzem. Nastepnie po osiagnieciu glebokosci operacyjnej, uzycie minimalnej objetosci petli do oddychania na tej glebokokosci. Dzieki temu w zaleznosci od glebokosci mozna osiagnac efekt nurkowania na bogatym nitroxie. Navy posiada procedury standaryzujace (czytaj:wiesz czym oddychasz). Ostrzegam: eksperymenty tego typu sa bardzo niebezpieczne.
TOMA52 napisał/a:
W Armii Czerwonej limit na tleniaku był 20 metrów. 3 ata O2. Część przeżywała.

Nie byly to limity operacyjne. Wiele Marynarek, majacych oddzialy wykorzystujace tleniaki, maja w programie treningi oxtoxu przebiegajace wedlug scenariusza: 'jeden dostaje drgawek, reszta go ratuje', wykonywane w kontrolowanych warunkach, z tego rzedu ekspozycjami ppO2.
Przypomne, ze ekzpozycje operacjne w US . Navy wynosza:
25 ft --> 240 minutes
30 ft --> 80 minutes
35 ft --> 25 minutes
40 ft --> 15 minutes

Smok napisał/a:
Po wysłaniu tej wiadomości do Gromu i Formozy nikt nie odpowiedział, możliwe że nikomu nie zależy na przewadze żołnierza.

Jezeli napisales w formie, ktora uzywasz na tym forum to wcale sie nie dziwie, ze nie odpowiedzieli. :lol:
Moze juz znaja te metody, a moze zamiast modyfikowac kupia LAR VI?
A moze pracuja na przyspieszaczem dismutazy?
pzdr
Tomek

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2007, 20:14   

TomekR napisał/a:
Ostrzegam: eksperymenty tego typu sa bardzo niebezpieczne.

Bez rachunków, ale wiem co mówisz.
Pozostał duperel do dłuższych czasów.

pozdrawiam rc

TomekR 

Kraj:
Micronesia

Wysłany: 06-01-2007, 20:52   

Smok napisał/a:
Bez rachunków

Na szybko: pelna petla Lar V to 5.5 litra jak ja wciagniesz na 10 metrow, dalej masz 2,75. To duzo wiecej niz potrzeba do komfortowego oddychania, a i ppO2 pozostaje na niegroznym poziomie. Jezeli bedziesz unikal strat gazu inertnego, to pozostaje tylko uzupelnianie ubytku O2 na poziomie konsumpcji przy zachowaniu minimalnej objetosci petli. W praktyce nie najlatwiejszy skill, ale po odpowiednim treningu wykonalny. Przy tych zalozeniach mozna relizowac i dluzsze misje.
Pzdr
Tomek

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 11:20   

TomekR napisał/a:
uzycie minimalnej objetosci petli do oddychania na tej glebokokosci.

To dla LARV, dla OXY-NG błąd letalny.

TomekR napisał/a:
Jezeli bedziesz unikal strat gazu inertnego,

Czy otrzymałeś E-maila z opisem podobnej metody ? (TAK)
Czy w odpowiedzi wspomniałeś że to znasz ? (NIE)
Czy naprawdę nie możliwe jest że to wymyśliłem ?

pozdrawiam rc

TomekR 

Kraj:
Micronesia

Wysłany: 07-01-2007, 18:06   

Smok napisał/a:
Czy otrzymałeś E-maila z opisem podobnej metody ? (TAK)

Czy chodzi ci o ten email, ktory byl odpowiedzia na wspomnienie moich, glebokich eksperymentow na tleniaku z udzialem kolesi z USN?
Czlowieku,ta metoda jest znana od lat szesdziesiatych, jesli nie wczesniej.
Znali ja amerykanie i znali ja ruscy, stosowala ja brytyjska SSS, a nawet 'Kangury'.
Opanuj sie! Nikt Ci nie ukradl patentu.
Popatrz, nawet na tym forum,w tym temacie, PACO kombinowal w dobrym kierunku:
Slawek Packo napisał/a:
Wystarczy nie do końca przepłukać pętle

Jezeli musisz tlen rozpuscic, a nie masz czym, to ergo musi zabrac rozpuszczalnik z powierzchni. Wykorzystujac zdobyty tak gaz innertny w calkowicie zamknietym obwodzie (apopos: idea eliminowania strat diluentu wpajana jest na kazdym kursie CCR) mozna wykorzystac tleniaka glebiej. Reszta to tylko czysta fizyka - nie trzeba byc Edisonem.
Pomysl na :idea: zarowke tez Ci ukradli?:mrgreen:
pozdr
Tomek

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 18:31   

TomekR napisał/a:

Pomysl na :idea: zarowke tez Ci ukradli?:mrgreen:
pozdr
Tomek

Smoku a Kenediego też ty zastrzelileś? .... masz takie imponujace znajomości z trepami.

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 18:37   

TomekR napisał/a:
Opanuj sie! Nikt Ci nie ukradl patentu.

Czy zamieścić korespondencję, dotyczącą tego problemu ?

scaner napisał/a:
Smoku a Kenediego też ty zastrzelileś?

"scaner", a umiesz policzyć dlaczego w OXY-Trzeba oddychać głęboko, a w LAR V nie ?

pozdrawiam rc

TomekR 

Kraj:
Micronesia

Wysłany: 07-01-2007, 19:13   

Smok napisał/a:
Czy zamieścić korespondencję, dotyczącą tego problemu ?

Zamieszczaj, jak Ci to ma pomoc z Twoim "problemem" :alien: .
t

[ Dodano: Nie 07 Sty, 2007 ]
"scaner", a umiesz policzyc obwod kola?
A jak Ci sie uda to cie oskarze o kradziez wynalazku!
bo to ja kolo wymyslilem, na dowod zdjecie mojego samochodu. :razz:
t

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 20:31   

Smok napisał/a:

"scaner", a umiesz policzyć dlaczego w OXY-Trzeba oddychać głęboko, a w LAR V nie ?

pozdrawiam rc

Smoku oczywiscie ze nie potrafie nawet nie wiem co to oxy i co to lar v. Pewnie nie bedziesz w stanie tego zrozumiec ale nie potrafie tez rozbierac i naprawiac swojego DVD ani nie wiem dlaczego w ogole to dziala. Nigdy tez nie opanowalem wiedzy radiomemechanika zeby naprawiac sobie telewizor. Nie czyszcze tez samemu flaszek zeby uzyskac czystosc tlenowa i nie robie wielu rzeczy ani nie obliczam tego wszystkiego na co ty tracisz czas. Przestan obliczac nikomu niepotrzebne cyferki zapomnij i mrzonkach i przestań patentowac bzdury ktore nikogo nie obchodza tylko spakuj sprzet i idz na nura albo spedzaj czas z rodzina. Moze trudno ci bedzie uwierzyc ale naprawde nie musisz zostac metalurgiem ani hutnikiem zeby korzystac ze stalowych flaszek ktore mozesz kupic zlozone w twiana ( nie skrecac samemu) i nurac nurac nurac....

Moze bede zarozumialy ale jak juz bede mial swojego ccr to bede lepszym ccrnurem niz ty i to wlasnie dlatego ze zamiast zasmiecac sobie łeb bzdetami bede pilnie uczyl sie tego co przekaze mi moj instruktor i zamiast ślęczeć nad zagwozdkami umysłowymi bede ćwiczyl pod wodą to co nurek umiec musi nurkujac na ccr kumasz? ja po prostu mam w dupie jaki wpływ na miesiączkowanie pingwinów ma cena absorbentu.
ps Smoku ja nie rozumie praktycznie 90% twoich postow poczatkowo zastanawialem sie co chcesz przekazac ale w koncu doszedlem do wniosku ze z toba jest cos nie halo i juz sie nie zaglebiam w to co piszesz...... sorry

[ Dodano: 07-01-2007, 20:33 ]
TomekR napisał/a:

"scaner", a umiesz policzyc obwod kola?

Przegladam wszystkie manuale i te cmas i padi iantd wszystkie skrypty z kursów jakie mam i nigdzie nic nie ma na temat obliczania obwodu kola !! Tomku zlituj sie powiedz gdzie ten skills mozna znalezc ? :mrgreen: ....... powiedz czy to bylo gdzies przy sygnalizacji latarką znaku ok ? ( pewnie smok zaraz zacznie obliczac jaki wplyw ma srednica zataczanego koła pod woda na wysiłek i saturacje gazami obojętnymi oraz jak to wyplywa ostatecznie na dlugosc dekompresji)

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 21:13   

scaner napisał/a:
ale jak juz bede mial swojego ccr to bede lepszym ccrnurem niz ty i to wlasnie dlatego ze zamiast zasmiecac sobie łeb bzdetami bede pilnie uczyl sie tego co przekaze mi moj instruktor

Widzisz twoja postawa jest słuszna dla znakomitej większości ludzi. Zostaniesz nauczony procedur, które się sprawdziły. Jeśli nie będziesz stosował własnych "usprawnień", to będziesz żył długo i szczęśliwie, czego również wszystkim pozostałym życzę szczerze.

scaner napisał/a:
ps Smoku ja nie rozumie praktycznie 90% twoich postow

Nie martw się jesteś w większości.

pozdrawiam rc
ps ale czasem któryś instruktor na wapnie sodowanym zaoszczędzi, i co wtedy ?

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 22:01   

Smok napisał/a:

ps ale czasem któryś instruktor na wapnie sodowanym zaoszczędzi, i co wtedy ?

Wtedy dojdzie do kolejnej tragedii

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu