Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
21-05-2011, 00:41
Nowy suchy skafander Santi - Nylon
Autor Wiadomość
Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 02-01-2007, 11:23   

scaner napisał/a:
Tylko dlaczego akurat Endura na cholere taki pancernik?

Z zamkiem z tylu wcale nie pancernik... szwy ma klejone nie na zakladke, wiec jest duzo bardziej "gietki"... a z cordury, bo sie szlajam po takich roznych miejscach gdzie sie czesto przeciskac trzeba...

Pozdrawiam

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2007, 14:50   

Judas napisał/a:

Z zamkiem z tylu wcale nie pancernik... szwy ma klejone nie na zakladke, wiec jest duzo bardziej "gietki"

Macałem,oglądałem,wyginałem go u Piórewicza i w mojej ocenie jest pancerny

Judas napisał/a:

... a z cordury, bo sie szlajam po takich roznych miejscach gdzie sie czesto przeciskac trzeba...

Pozdrawiam

Tez tak myslalem i to nawet logiczne sie wydaje ale sprobuj lekkiego i wygodnego suchacza w takich warunkach i sam zobaczysz ze tam gdzie do tej pory sie przeciskałes i ocierałeś nagle w jakiś cudowny sposob z finezja przeplyniesz w efekcie koncowym lekki suchacz przetrwa dłużej tobie zmiejszy sie SAC no nuranie stanie sie jeszcze bezpieczniejsze - PRECZ !!! Z PANCERNYMI SUCHACZAMI!!!! :mrgreen:

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2007, 16:26   

OP robi dobre produkty fakt że przypominająworek z końcówkami lateksowymi nurkowałem
pare lat i o serwisie nie myślałem i to jest poważna zakleta.
Wyrobiła się w nas chęć posiadania pancernych ciuszków.Sam przy wyborze oglądałem materiał czy aby wytrzyma te wszystkie drastyczne próby.Miałem ochotę na jakiegoś zkreszowanego - cieplej elastyczniej - no cód -ale nie bo się podrze.
DUI robi fajne kresze mysle że pewnie to kwestja czasu jak nam tyłki zaczną bardziej marznąć i grube ciuchy drylować nie pozwolą.
Zmieniłem na DUIa ale oczywiście z cordury bo pewnie się nie podrze :lol:
Ważna jest też kwestja gwarancji i doświadczenia kiedyś Gates dawał dożywotnią na szwy
nie wiem jak dziś ale długa gwarancja o jakości też świadczy.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2007, 17:42   

scaner napisał/a:
PRECZ !!! Z PANCERNYMI SUCHACZAMI!!!! :mrgreen:

Mam i pancernego Bare (cały z cordury), jak i bardzo lekkiego Typhoon'a.

W Typhoon'ie dwa razy się wywróciłem - raz w Egiptowie na kamieniach BlueHole i raz przy wychodzeniu na murek na Zakrzówku - każdorazowo suchacz był uszkodzony :(
W Bare, pomimo około 500 nurkowań, żadnych problemów.

Ponadto odczuwam bardzo dużą różnicę w komforcie termicznym dla obu suchaczy (oczywiście nurkując w tym samym ocieplaczu i takich samych warunkach termicznych).
Różnicę w izolacji można zaobserwować po ilości skropnej wody na wewnętrznej stronie suchacza, co jest szczególnie widoczne podczas nurkowań podlodowych.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2007, 19:15   

waldo napisał/a:

Mam i pancernego Bare (cały z cordury), jak i bardzo lekkiego Typhoon'a.

W Typhoon'ie dwa razy się wywróciłem - raz w Egiptowie na kamieniach BlueHole i raz przy wychodzeniu na murek na Zakrzówku - każdorazowo suchacz był uszkodzony :(
W Bare, pomimo około 500 nurkowań, żadnych problemów.

.

Ciekawe to co piszesz bo ja mam taki sam model skafandra Bare jak Ty i nie jest cały z cordury no i zdecydowanie nie jest pancerny. Pancernt był Eques z cordury i pancerny jak cholera jest Santi Enduro

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2007, 20:35   

scaner napisał/a:
Ciekawe to co piszesz bo ja mam taki sam model skafandra Bare jak Ty i nie jest cały z cordury no i zdecydowanie nie jest pancerny.

Czy na pewno masz taki sam ? Ja mam na zamówienie zarówno górę jak i dół z cordury i w porównaniu z Typhoon'em Nexus, czy też Bare Light'em, jest to waga ciężka.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2007, 20:40   

waldo napisał/a:

Czy na pewno masz taki sam ? Ja mam na zamówienie zarówno górę jak i dół z cordury i w porównaniu z Typhoon'em Nexus, czy też Bare Light'em, jest to waga ciężka.

Ja mam spodnie z cordury góra jest z innego materiału choć trudno to rozpoznac wiec tym bardziej nie ma sensu kupowac suchaczy z takiej "cordury" jak uzywa Eques Ocean Pro i Santi.

Radek7 

Stopień: P2, PL1,SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2007, 20:59   

Witam . Po tych wszystkich faktach dotyczących suchych skafandrów można dostać za...ba.
Jestem właśnie na etapie kupna własnego sucharka. Maksymalnie cenowo do 3500. W tym zakresie może mieścić się Eques cordura lub z trylaminatu.
lub OP - Jeśli nie pasuje mi kryza szyjna mogę ją sobie zmienić na taką jaka jest w equesie . Jestem pewny że mogą spokojnie to zrobić. Obie firmy jak i właściciele współpracują ze sobą . I jest to zapewniam zdrowa konkurencja . Kiedyś miałem okazje sprawdzić jak pracuje zakład w Sw Katarzynie . Zanosiłem mokrego Bare do klejenia pęknięć i naszycia kieszeni na tyłku. Zadnych kosztów Za Usterki jak i przeróbkę nie ponosiłem . Po krótkim wykładzie Właściciela OP na temat technologi produkcji skafandrów , stwierdziłem że jest to właśnie to czego chcę.
Jednak po paru dniach zostałem zbity z tropu przez swoich kolegów z klubu którzy używają equesa że Op jest do dupy. I bądż tu mądry . Co jest do dupy -pytam , wszystko -pada odpowiedż .
Jeżeli jesteś przedstawicielem equesa to chwalisz equesa . Jak Santi to santi . ITD.
Dlatego fajnie jest że już na wstępie po Waszych doświadczeniach dowiedziałem się że Santi jest be. A ja szukam dalej . Może jak Adam doradza Bare trilam pro dry. Ja jednak zawsze muszę gdzieś otrzeć się skafandrem szczególnie np. przy trudnych zejściach do niedostępnych kamieniołomów.
Rozdarcie natychmiastowe na wystających ostrych
Ale czy jest to wystarczający powód żeby wybrać pancernika

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2007, 21:36   

masz jeszcze jedną opcje Ebay niemiecki albo angielski masz pewnie kolesi emigrantów
tam za te pieniądze lalunie nabędziesz tu tylko sąsiedzi z okolicy.

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2007, 23:14   

Radek7 napisał/a:
Jestem właśnie na etapie kupna własnego sucharka. Maksymalnie cenowo do 3500. W tym zakresie może mieścić się Eques cordura lub z trylaminatu.
lub OP - Jeśli nie pasuje mi kryza szyjna mogę ją sobie zmienić na taką jaka jest w equesie

A moze ND Cortex.....ja właśnie zamówiełem i w tej kwocie co możesz wydać spokojnie się zmieścisz. Na forum są osoby, które tyrają ostro ten skafander, więc mogą sie wypowiedzieć.

robin91 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2007, 10:49   

Wczęsniej na Forum podniesiono przypuszczenie iż dość częste informacje o przeciekaniu wersji nylon mogły być bardziej skeresyjne z uwagi na kampanię marketingową Agamy i jej wyrobów.
Właściele Santi rownież występują na tym forum. Czy problem skafandrów Nylon został rozwiazany?
Może to zbyt agresywne pytanie, ale firma ta zapewne dysponje statysyką ile sztuk tego modelu sprzedała i ile uległo reklamacji? i na ile reklmacja była czy mogła być logicznie uzasadniona. !
Czy są osoby, które kupiły ten NYlon i im nie przemaka "ani ciut" ?.

X_E_O_N 

Stopień: :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2007, 22:53   

Watpie aby cokolwiek z tym wspolnego produkty firmy Agama !!!!!
Co do szczelnosci skafandrow Nylon watpie aby istaniala choc by jedna sztuka ktora nie cieknie i jest to spowodowane zlym klejeniem szwow klejem ktory nie nadje sie do takich matrialow ............... Natomiast widzialem osobiscie niecieknace Enduro !!!!!!

robin91 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2007, 15:20   

:razz:

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 12-01-2007, 16:19   

X_E_O_N napisał/a:
jest to spowodowane zlym klejeniem szwow klejem ktory nie nadje sie do takich matrialow

hmm, czyzby ten material nie byl przypadkiem zgrzewany?

X_E_O_N 

Stopień: :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2007, 18:22   

Jak sie mozna doczytac w specyfikacji skafander jest klejony recznie , prawdopodobnie byly proby wulkanizowania szwow lecz nieskutecznie :(

Radek7 

Stopień: P2, PL1,SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2007, 20:16   

Witam.
Prosiłbym osoby używające Santi Enduro o opinię . Czy po miesiącach użytkowania coś się może zmieniło .
Pozdrawiam.

robin91 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2007, 22:00   

schną jeszcze?
przy tej pogodzie to może potrwać :roll:

kacperek2231 

Stopień: Ołpen Łoter Dajwer
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-03-2007, 16:36   

Halo, i jak z tymi SANTI ??

sardyna 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-03-2007, 20:37   

Nie ciekną, ładnie uszyte a wszystko załatwione od zamówienia do realizacji w ciągu 2 tygodni.

pawel_fe 

Stopień: DM+PN+SS
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-03-2007, 21:04   

kacperek2231 napisał/a:
Halo, i jak z tymi SANTI ??

Ja w swoim Enduro spędziłem dotychczas około 45h pod wodą i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Zalałem się tylko raz bo nie zauważyłem, że przez zamek wystaje końcówka szelki od skafandra, a zapinałem się w suchych rękawicach przy mrozie i porwistym wietrze. Jak już poczułem, że robi się chłodno wyszedłem, dopiąłem zamek i dokończyłem nurkowanie. Przy okazji bardzo dobrze przeszedł test ocieplacz BZ-200, który mimo częściowego zalania pozwolił na spędzenie blisko 70 minut w wodzie o temperaturze około 2 stopni. Sama "pancerność" skafandra mi nie przeszkadza bo może gruboskórny jestem. Choć miło by było aby część będąca teleskopowym torsem wykonana została z bardziej elastycznego materiału. Wtedy pracował by on znacznie lepiej. Skafander jak i oczieplacz były szyte na miarę bezpośrednio w siedzibie Santi - i na dopasowanie skafandra oraz komunikację z producentem nie mogę absolutnie narzekać. Polecam zamówić do ocieplacza szelki - znacznie lepiej się wtedy układa (nie wisi), a jednocześnie dobrze spełniają swoją rolę elastyczne wstawki w pasie poswalające na pełną swobodę ruchu. Dla mnie szycie na miarę było koniecznością a nie pasowały mi żadne typowe rozmiary. Jako, że jestem z Gdańska był to najbliższy producent oferujący dopasowanie suchacza do mojego nietypowego organizmu (176 cm wzrostu/124 w klatce/96 w pasie) nie mam w związku z tym bezpośredniego porównania z innymi skafandrami. Jest to też mój pierwszy suchacz więc dużego doświadczenia do porównań nie mam. Ale uważam, że jeśli podczas nurkowania zapominam, że mam na sobie skafander i nie zwraca on mojej uwagi to znaczy, że jest on dobry.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu