Wysłany: 16-01-2007, 15:09 Nurek towarowy 20 lat poźniej
W numerze 1 2007 Podwodnego Świata znalazłem dziwny artykuł " Nurek Towarowy 20 lat później" dr.med Piotra Siermontowskiego Artykuł poświęcony jest skutkom nurkowania technicznego zostały wymienione niektóre z nich oto one:
Rozedma płuc
Dysfunkcja oskrzeli
Niewydolność oddechowa
Szybki rozwój miażdżycy
Zawały serca
Niewydolność serca
Obniżenie sprawności intelektualnej
Zaburzenia pamięci
Zaburzenia kojarzenia
Zaburzenia czucia
Zaburzenia widzenia i słuchu
Nowotwory
Autor podkreśla że w krótkim artykule nie dało się wymienić wszystkich następstw więc skupił się tylko na tych najważniejszych.
W związku z tym polecam wszystkim kolegom towarowym ( tak nazywa autor nurków tech) ominięcie tego numeru bo można załapać doła
leszeksz [Usunięty]
Wysłany: 16-01-2007, 15:28
Hmm a co na to raport BSAC ? - nie znalazłem tam takich info.
Skąd dr.med Piotr Siermontowski ma takie dane?
Wysłany: 16-01-2007, 16:29 Re: Nurek towarowy 20 lat poźniej
scaner napisał/a:
Artykuł poświęcony jest skutkom nurkowania technicznego zostały wymienione niektóre z nich oto one:
Rozedma płuc
[...]
Zaburzenia widzenia i słuchu
Nowotwory
... i jeszcze kury przestają się nieść od tego nurkowania.
Nb pan doktor ma AŻ dwie publikacje w Medline od 1997 roku. To raczej średnio świadczy o jego aktywności naukowej. No ale może krzywdzę człeka..
Michał
oz [Usunięty]
Wysłany: 16-01-2007, 16:34
"Według mnie nieśmiertelność to wspomnienia przyjaciół, wartość wykonanej pracy, osiągnięcia oraz inspiracja, która pozwoli próbować osiągać niemożliwe." Jim Bowden
Ostatnio zmieniony przez oz 16-01-2007, 17:14, w całości zmieniany 1 raz
A to Wam o tym na kursach nie mówili że się głupami na własne życzenie stajemy
wystarczy posty poczytać a już widać kto jak głęboko nurkował i jaki staż ma
mnie bardziej zastanowił artykuł przytaczany tu kiedyś o wpływie zimnych jezior
i IQ i wiele w nim usprawiedliwienia i życzliwości dla własnej osoby dostrzegłem
a swoją drogą to pewnie i sam autor tego właśnie podświadomie szuka
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 16-01-2007, 17:13
leszeksz napisał/a:
nie dociekaj ja tylko ostrzegalem zeby nieświadomie ktos nie wpadł na ten artykuł
[ Dodano: 16-01-2007, 17:15 ]
jacola napisał/a:
A napisali coś o nurkach osobowych ?:20:
ani słowa
Smok [Usunięty]
Wysłany: 16-01-2007, 18:06
leszeksz napisał/a:
Dosyć dostępne informacje. mogłeś jechać na konferencję Siermontowski zapraszał.
Ilość publikacji o niczym nie świadczy . Pewnie facet bez przerwy nurkuje i napisał to pod wpływem narkozy
Smok [Usunięty]
Wysłany: 16-01-2007, 20:37
kijana napisał/a:
Ilość publikacji o niczym nie świadczy ... . Pewnie facet bez przerwy nurkuje i napisał to pod wpływem narkozy
Facet jest specjalistą medycyny nurkowej i lotniczej. Jest lekarzem na "Spluwaczkach".
Doktorat pisał z ciśnieniowego urazu płuc.
Jako jedyny na tym forum jest członkiem Undersea and Hyperbaric Medical Society.
Rozpoznaj przeciwnika, niedocenianie jest błędem.
Ale off - topic liczba publikacji naukowych - o czym sam doskonale wiesz - jest wazna. Zwlaszcza ze do otrzymania niektorych stopni naukowych (powyzej doktora) sa stawiane wymogi co do ilosci publikacji naukowych....
Masz świadomość,że mnóstwo informacji dot.wyziębienia pochodzi z baaardzo nieciekawego żródła?
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 17-01-2007, 11:29
Andrzej Kosko napisał/a:
świadomość,że mnóstwo informacji dot.wyziębienia pochodzi z baaardzo nieciekawego żródła?
Andrzej ja mam swoje zdanie na temat tego artykułu i polecam go ominąć. Moim zdaniem pan doktor wydaje sie byc frustratem i nie potrafi zaakceptowac zmian ktore nastapily w nurkowaniu odczuwam u niego niechec do nurkowania na wszystkim co nie jest smierdzacym powietrzem nabijanym do pordzewialej klubowej butli a nastepnie zasysanej przez lokowskiego komandosa kajmanem do ryja zdezynfekowanego 2 litrami wódy zagryzionej konserwa turystyczna.
Badania na podstawie ktorych pan doktor wyciaga wnioski dotycza prawdopodobnie nurkow zawodowych pewnie w 99% trepów ( zawodowych żołnierzy)
Taki panel badanych dla mnie jest absolutnie nie reprezentatywny dlatego ze trepy to najczesciej dno spoleczne kiepsko odżywiane trawione nerwicami i sponiewierane alkoholizmem znam to środowisko na wylot i dziwne by bylo gdyby dozywali w zdrowiu emerytury ( znam osoboscie "komandosow" oficerow z lublinca ktorym nie udalo sie wytrzezwiec przez kilka lat na ich postwawie mozna udowodnic ze skoki spadochronowe prowadza do marskosci watroby)
Takie jest moje zdanie na temat tego typu polskich publikacji. Jak dla mnie to koniec tematu artykuł jest w Podwodnym Świecie każdy moze przeczytac i wyciagnac wnioski albo olać zupełnie temat co jest najrozsadniejszym podejsciem do sprawy
Chyba ze badania dotycza setki nurkow technicznych po kilkunastu z kazdej szkoly nurkowania technicznego nurkujacych wg standardow tech z kilku kontynetow tak aby wykluczyc powielenie tego samego błedu Jezeli ten artykul jest oparty o takie badania to zwracam honor . Natomiast jezeli został napisany na podstawie polskiego nurkowaina "technicznego" Bo na przyklad moze byc tak ze program nurkowan wojskowych w polsce zawiera błąd wiec przez wiele lat 100% nurkow wojskowych powiela ten błąd ponoszac systematycznie uszczerbek na zdrowiu wiec wyciaganie wnioskow na podstawie tak zawezonego panelu jest po prostu o kant dupy rozbic lub co najwyzej mozna dojsc do wniosku ze nalezy poprawic program bo jest szkodliwy dla zdrowia a nie twierdzic ze nurkowanie jest szkodliwe dla zdrowia bo nurkowie MW odchodzacy na emeryture są ocieżali umysłowo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko