Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
porosba o rade
Autor Wiadomość
piotrasow
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 16:22   

dzieki za rady udaje sie do lektory , a potem na kurs :-D

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 17:44   

bskb napisał/a:
UAN spiórewiczony ma powiększony wydatek, a zakładam, ze takie właśnie kolega ma. Inna sprawa, ze wytzrzymałości i jakości tych przeróbek, nikt poza "konstruktorem" nie zagwarantuje.

bskb napisał/a:
"Po obrotowych głowicach je poznacie, azaliż po dolutowanym porcie HP i mnogości portów LP wszelakich"

"Czelendzerka" co to jest ? czy to ta zabawka do wybuchania sprężarki ?

piotrasow napisał/a:
wczesniej mialem AGE

Czy Interspiro, wersja strażacka czy nurkowa ?

piotrasow napisał/a:
no i automat bo UAN 300 nieutrzyma i i bedzie caly czas dmucha.Czy czeka mnie zmiana automatu dlatego ze mieszaniny przy rozprezaniu maja nizsza T w porownaniu do powietrza w tej samej przemianie??

Chyba się mylisz że będzie dmuchał. Pytasz o przemiany izoentalpowe, dla powietrza, tlenu, azotu, występuje spadek temperatury dla helu, wodoru nie (występują w obszarze wysokich ciśnień, w rozumieniu modelu gazu rzeczywistego).
TomS napisał/a:
Poniżej 55 metrów należy stosować nitroks hipoksyczny aby nie doszło do zatrucia tlenem

W temacie nowa organizacja uciąłem sobie dyskusję z "TomM" o nie typowym zachowaniu powietrza, jako czynnika oddechowego. Gdybyś się włączył w tamtą dyskusję miałbyś dwóch adwersarzy.

pozdrawiam rc

piotrasow
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 18:30   

To dlaczego do mieszanin zalecacie leprze automaty z 'wyzszej polki'??to byla AGA strazacka, miala maske pelnotwarzowa, ale zostala zdemontowana bo znieksztalcala pod woda,zreszta i tak byla peknieta.Probowales UANA na 300 podlaczyc??kolega probowal i nieprzytrzymywal mu 2 stopien caly czas powietrze schodzilo.
Ostatnio zmieniony przez piotrasow 15-02-2007, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 18:52   

piotrasow napisał/a:
UANA na 300 podlaczyc??

300 at ma głębsze gniazdo i jest zaprojektowane żeby nie można było wkręcić automatu 200 at.
Ale są pierścienie z o-ringiem sprowadzające 300 do 200.

piotrasow napisał/a:
AGA strazacka, miala maske pelnotwarzowa, ale zostala zdemontowana bo znieksztalcala pod woda,zreszta i tak byla peknieta

W tej masce możesz zmienić "szybę" na płaską. Pierwszy stopień dużo lepszy niż w UAN.
Jeśli miałbyś kilka takich masek to .. reszta informacji na PW.

pozdrawiam rc

piotrasow
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 18:56   

czyli jesli zrobie sobie taka tuleje ktora pozwoli mi na wkrecenie UAN to bedzie mi smigal na 300 :?: :roll: mialbym wtedy wiele wiecej powietrza :22:

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 19:11   

piotrasow napisał/a:
to bedzie mi smigal na 300

Widzisz w ten prosty sposób wypuściłem "problem z puszki Pandory"
Żeby tak się bawić musisz wiedzieć które elementy reduktora są przeciążone (kurs sprzętowy), na tym forum raczej tylko ja posiadam pompę do testów hydrostatycznych i mogę zweryfikować np. projekt filtra wysokociśnieniowego. Albo wykonać test butli.
Lepiej zapytać 5 razy i uzyskać 4 głupawe odpowiedzi niż zrobić sobie kuku.

pozdrawiam rc

piotrasow
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 19:21   

zgodze sie z toba,cale zycie krece baty z gowna, ale nie mozna przeginac.mysle ze lepiej kupic nowy sprzet niz przerabiac stary...

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2007, 19:54   

Nie widzicie ,że koleœ was podkreca?Zaimplantowany agent jak nic.
grzegorz

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 20:58   

piotrasow napisał/a:
mysle ze lepiej kupic nowy sprzet niz przerabiac stary...

Przerabiając mamy prototyp, z całym bagażem błędów, niedoróbek uproszczeń i nie przetestowany. Ale wymiana szyby w masce Interspiro zbytnim przegięciem nie jest.

pozdrawiam rc

Radek7 

Stopień: P2, PL1,SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2007, 22:12   

Może kolo wyszedł z wody po 12 latach i zdziwił się jak wszystko się pozmieniało . Dajcie mu spokój.
Ale prince polo sie nie zmieniło :22:

Matych 

Stopień: Rekreacyjny Ortodoks
Kraj:
Afghanistan

Wysłany: 15-02-2007, 23:12   

Witam czy kolega leżał w sipiączce przez ostatnie 12 lat,czy najzwyczajniej robi sobie z nas jaja-bo ja jakoś nie mogę w to wszystko uwierzyć

bskb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2007, 00:40   

Smok napisał/a:
bskb napisał/a:
UAN spiórewiczony ma powiększony wydatek, a zakładam, ze takie właśnie kolega ma. Inna sprawa, ze wytzrzymałości i jakości tych przeróbek, nikt poza "konstruktorem" nie zagwarantuje.

bskb napisał/a:
"Po obrotowych głowicach je poznacie, azaliż po dolutowanym porcie HP i mnogości portów LP wszelakich"

"Czelendzerka" co to jest ? czy to ta zabawka do wybuchania sprężarki ?

??????

oz
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2007, 01:19   

Cytat:
Witam czy kolega leżał w sipiączce przez ostatnie 12 lat,czy najzwyczajniej robi sobie z nas jaja-bo ja jakoś nie mogę w to wszystko uwierzyć

Ja też, myślę, że ktoś się ponownie zarejestrował pod inną nazwą i teraz kręci z tej dyskusji.
Dobrze się czyta ;-)

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 16-02-2007, 04:05   

TomS napisał/a:
musisz tylko znaleźć sposób jak połączyć razem 5 butli bo masz tylko jeden automat
przekręcanie pomiędzy butlami podczas deko
dwa jackety trzeba połączyć ze sobą szelkami tak, aby jeden był "normalnie" a drugi na brzuchu
poniżej 55 metrów należy stosować nitroks hipoksyczny
podlodowe poniżej 40 metrów +/- 21 metrów od liny opustowej (takie jest twoje dotychczasowe doświadczenie)
dekompresję robić w okolicy dna
zaleceń doświadczonych nurasów
jeden jacket nie skompensuje z wystarczającym zapasem
nie zrażaj się, pytaj Go na PW
Nurkokratyczny bełkot okraszony wiarygodnymi stwierdzeniami zastosowany w całości może doprowadzić bezpośrednio do poważnych kłopotów a przynajmniej śmierci stosującego. Kryptosarkazm.

Mania napisał/a:
NALEZY KARMIC TROLLA
wiesiek01 napisał/a:
Bierki najlepsze
grzegorz napisał/a:
Zaimplantowany agent
Matych napisał/a:
robi sobie jaja-bo
oz napisał/a:
Ja też pod inną nazwą

A pamiętacie początki Kamyka?
kamyk napisał/a:
Ludzie tylko Halcyon moge wam polscei a nie jakies ScubaPro, Zegal albo Mares ?? Jezlie kochacie ten sport i idziecie w nukrownaie Techniczne ?? Tylko Halcyon a nowe skrzydlo Widziel od Jardon Jablkonski pare miesciy temu prorotyp jeszcze ale fajnie wygldalo, widac nui byc dobre poniewaz nie tak jak starsze Expoler polkole tylko cale i daje to urzymanie lepsze w czesi tulawia i poamga na trim weights !!
Ja uzwyam VR2 do wrakow a Vr3 do jaskin
Bo nie urzywa sie Apexa tylko Scuba Pro Mk25
Czy w poslce sa dostepne kursy GUI ??
To nie moja wina ze jak byles maly spadles z dywanu na podloge !!
Z tego co mi wiadmo to nabiajnie Twina na 300Bar nie jest za dobre.
Jak bys mial jakies pojecie o nurkowaniu to bys o tym wiedzial ze 10l butli sie nie powinno nabiajc do 300B poniewarz wywiera to za duze cisnienie na manifolds i ma sie wtedy zle buoyancy rownierz jak bys mial jeskaies pojecie to ma sie problemy z mixem gazow a te swoje wypoedzi to powiennes odzwierciedlic do sibie a potem zastawnosic sie co piszesz ...

itd.....

... a teraz?? Fundamenciki myknął zimą w polskiej wodzie...

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2007, 09:06   

bskb napisał/a:
cytat "Smok"("Czelendzerka" co to jest ?)

??????

Dawno temu Piórewicze robiły mieszałki nitroksowe, bez elektronicznego, mechanicznego sprzężenia zwrotnego w pętli regulacji. Było zastosowane manualne sprzężenie sprężarka wybuchła. czy to nitroks zbyt wysoki, czy uwarstwienie mieszaniny. Efekt był.

pozdrawiam rc

bskb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2007, 09:29   

Smok napisał/a:
Dawno temu Piórewicze...
pozdrawiam rc

Ahaaaa, ty się po prostu odnosisz do projektów "P" :?:

oz napisał/a:
Ja też, myślę, że ktoś się ponownie zarejestrował pod inną nazwą i teraz kręci z tej dyskusji.

No może, ale szczegóły torchę za dobre jak na bajkę, a podobne inywidua pamiętam z klubu LOK. Wolę więc odpowiedzieć serio, nuż ktoś się nie utopi, a nasz kochany UM nie zakaże nurkowań z plaży :22: . Znowu :mrgreen: .

oz
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2007, 15:46   

Odpowiedź jest prosta - zacząć od kursu.
Out.

piotrasow
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-2007, 15:59   

:roll: czas na troche wyjasnienien,faktycznie was podpuscilem....i musze z bólem stwierdzic ze wiekszosc z was ma kompleksy na punkcie nurkowania ,idziecie za moda kupujac najnowszy sprzet...jak jezdze na nurkowania i patrze na goscia ktory na glebokosc 30 m zabiera bulte 2x10l stage 3 automaty ,sklrzydlo,suchara,maczete,sekator i 3 latarki to zal mi go ...gdzie tu nurkowanie swobodne...co do UAN to mozna na nim spokojnie zejsc na 70 m, na mieszaninach czy na powietrzu,tak samo na kajmanie....mysle ze to jest tak zwane propagowanie stylu:"kupa sprzetu zero talentu" :cool:

bskb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-02-2007, 16:09   

piotrasow napisał/a:
i patrze na goscia ktory na glebokosc 30 m zabiera bulte 2x10l stage 3 automaty ,sklrzydlo,suchara,

Nie potepiaj kolesia. 30metrowe nurkowanie może być dużo dłuższe przy zastosowaniu nitroxu jako gazu dennego i dekompresyjnego (poziom AdvEAN). Jak chcesz dokładnie obejrzeć np. wrak, to 15min, słabo wystarczy.
Suchy - a co w tym złego - na 30m, jest po prostu zimno - ok nie ma co gloryfikować szpeju, ale żeby dupsko marzło (kanonierka, lipiec, pianka 2x7, 15min czasu dennego - jezu jak mnie telepało).
Tak sformułowałeś swoją podpuchę, że dostałeś określoną reakcję. Pamiętaj, że wielu uczestnikow forum ma inną niż PADI'owska definicję głębokiego nurkowania.

piotrasow napisał/a:
o do UAN to mozna na nim spokojnie zejsc na 70 m, na mieszaninach czy na powietrzu,tak samo na kajmanie

A na "spirit of st louis" można przelecieć atlantyk - i co?

kajman (mówimy o zestawie p22, bo automat, to się dla przeciętnego nurka nie nada)- 2x8x150 atm = 2400dmszesc. gazu - dużo? na 70m??

piotrasow
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-2007, 16:49   

znajomy na kajmanie pocisnal 69 m i dzialal bezproblemowo...nurkowales kiedys na kajmanie??ciagle to cisnienie robocze...bla bla bla, jak butla ma atest na 200 atm to margines wytrzymalosci jest niewyobrazalnie wyzej, napewno nabicie do 300 niegroziloby katastrofa, to co ktos napisal ze duzych butli niebije sie do 300 to tez wierutna BZDURA.... :roll: ;-)
co do nurkowania na wieksza glebokosc np 70 m i ponizej to jasne nalezy zabierac wiecej szpeju...ale 99 % wypadkow to przez ludzka pomylke jest ...a nie przez awarie sprzetu

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu