Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zanurzeni w wielki błekit
Autor Wiadomość
Ariel 

Wysłany: 28-02-2007, 18:38   Zanurzeni w wielki błekit

Czytam i polecam również Wam, jeśli jeszcze nie znacie.
"Zanurzeni w wielki błękit" Pipin Ferreras

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2007, 18:52   

to coś w stylu Harlequina?

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-02-2007, 19:11   

scaner napisał/a:
to coś w stylu Harlequina?

Nie widzisz zdjęcia ? PADI->CMAS .. :mrgreen:

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-02-2007, 21:50   

wiesiek01 napisał/a:
PADI->CMAS ..

ksiązka nie ma nic wspólnego z organizacjami i na pewno z harleqinen czy innymi głupotami
sssoooryy chybaaaaaaaaa że jesteś miłosnikiem :mrgreen:

Blue-Ring
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2007, 21:54   

Nie czytałam nigdy Harlequina. Czyli może jednak to coś dla mnie ?

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 28-02-2007, 23:52   

D@rek napisał/a:
ksiązka nie ma nic wspólnego z organizacjami i na pewno z harleqinen czy innymi głupotami

"odwracam sie, a tam radziecka lodz podwodna" :trawa:

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2007, 11:07   

Grzyb napisał/a:
odwracam sie, a tam radziecka lodz podwodna"

ta było coś tam takiego a tak w ogóle to ciekawe co gość teraz porabia :szampan:

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2007, 13:07   

zdaje się, że tam jakaś tragedia się czai w tej książce... ktoś kogoś ratuje, ktoś umiera... w jakiejś recenzji czytałem, że to o dzieleniu pasji, poświęceniu itp... póki co, recenzja mnie zniechęciła... ale będę czytał wątek, jak pojawi się wiecej radzieckich łodzi podwodnych, to może sięgnę :)

Ariel 

Wysłany: 01-03-2007, 15:30   

o tragedii jest tyle, że w pierwszym rozdziale umiera żona autora - nie wraca spod wody
o miłości tyle, że autor nie może się z tym pogodzić, bo... kochał ją. ot tak po prostu.
nie czytałam harelquinów, ale to chyba nie ta półka
Ale może faktycznie facetów książka nie zainteresuje :roll:
kto będzie chciał przeczyta, ja tylko podsuwam pomysł.

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2007, 15:41   

Hmmm
To moze jednak jestem facetem? Nieee... A trudno mi przebrnąć przez pierwszy rozdział...
Czytałoby mi się łatwiej, gdyby nie cała otoczka w postaci zachwytów nad tą miłością. Rozumiem, że ją kochał, to wyziera niemal z każdego zdania, ale... widocznie wolę introwertyków. Natomiast zdecydowana jestem przez to przebrnąć, żeby poczytać więcej o samych nurkowaniach. I moze wtedy będę mieć inne uwagi.

A-Nul
PS. Do łodzi podwodnych jeszcze nie dotarłam.

Ariel 

Wysłany: 01-03-2007, 15:47   

Nul napisał/a:
Natomiast zdecydowana jestem przez to przebrnąć, żeby poczytać więcej o samych nurkowaniach.

no i po to czytam ;)
Nul napisał/a:

PS. Do łodzi podwodnych jeszcze nie dotarłam.

a było właśnie na początku ;)

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-03-2007, 16:32   

[quote="Ariel"
a było właśnie na początku ;) [/quote]

Ale nie w pierwszym rozdziale :)

No i po przebrnięciu przez te początki - poszło już szybciutko tzn. mnie wciągnęło i połknęłam niemal za jednym zamachem. W paru miejscach mam drobne uwagi do - no i tu nie wiem, moze do autora, moze do tłumacza - ale poza tym OK.

Ale myślałam, że o tej łodzi to będzie więcej... :)

A-Nul

depech64 

Stopień: CMAS*,DM...loading
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2007, 14:49   

Przeczytać i wyciągnąć wnioski warto.

Blue-Ring
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 21:01   

No może warto, ale trzeba pamiętać, że to jest historia opowiedziana całkowicie, jednostronnie, bez dystansu i nieobiektywnie. W styczniu ubiegłego roku pojawiła się się książka Carossa Serra The Last Attempt. Jednak i w tym przypadku, jest to relacja uczestnika wydarzeń, dlatego i w tym razem trudno liczyć na niezależne stanowisko.

Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2007, 22:04   

Bez urazy ale lepiej treść książki oddał by tytuł: "Jak moje ambicje spowodowały, że moja żona się utopiła"

Blue-Ring
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2007, 17:06   

No może do końca się nie zrozumieliśmy, bo ja też tak uważam. A może lepiej: Jak pozbyć się konkurencji

pulek 

Wysłany: 26-04-2007, 18:07   

Coś na temat książki Pipina i samego "wielkiego" mistrza.

http://www.freediving.com.pl/komentarze.php?id=316

Pozdr
Pulek

baca 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2007, 12:27   

pulek napisał/a:
Pipina i samego "wielkiego" mistrza.

Myślę że jesteś niesprawiedliwy ...
Relacja Carlos`a Serra może być tak samo subiektywna, jak opowieść Pipina.
Za jakiś czas może pojawić się relacja McCoya, Briseno lub innych świadków tej tragedii... Czy należy traktować ich opowieści jako ostateczne i wiarygodne ? Zwłaszcza gdy zostaną wydane jako komercyjna pozycja książkowa, jak obecnie wydawnictwo autorstwa Serra.
Pradwopodobnie nigdy nie poznamy faktycznych okoliczności śmierci tej wspaniałej kobiety.

Freediving, zwłaszcza w dyscyplinie No Limits jest skrajnie niebezpieczny, wypadki miały miejsce i prawdopodobnie, niestety, mogą się zdarzyć... Freediverzy to nie galernicy... nurkują, bo chcą...

Dla mnie Pipin jest wielki, tak samo jak Pelizzari, Stepanek, Cetler, czy Leferme (+)...

Pozdrawiam

baca

Paweł Małecki 

Stopień: HELIAIR NAUI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2007, 12:30   

Harlequin, nie Harlequin, przeczytać warto...
Oceni każdy sam.

Pozdrawiam.

Blue-Ring
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2007, 18:49   

Ja mam nadzieję już od jutra poznawać relację Carlosa. Zrozumiałe jest, że sportowiec – freediver potrzebuje kibica i aplauzu. Nie odmawiając Pipinowi talentu i predyspozycji do tego co robił to coś mi się widzi, ze mamy tu do czynienia z osobowością narcystyczną (jest to zaburzenie osobowości). Nawet w jego osobistej relacji widać brak zdolności do empatii i wczucia się w sytuację innych ludzi. Eksploatuje wszystkich by osiągnąć własny cel. To oczywiście moje zdanie. Jego opowieść jest ponadto drewniana i sztuczna. W tej układance brakuje kilku kawałków.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu