Wysłany: 09-03-2007, 22:20
to ja wracajac do tematu oddawania krwi
tez juz mam za soba 12 lat honorowego krwiodawstwa i mimo, ze bardzo dobrze reaguje na jej utrate to nie ryzykowalbym po nim nurkowania.
nie ma po co sprawdzac wytrzymalosci organizmu.nie warto
oczywiscie mozna teraz rozpoczac dyskusje o tym, ze lekkie nurkowanie nie powinno zaszkodzic, jezeli ktos dobrze znosi utrate krwi, ale granice "latwego nurkowania" dosc latwo przekroczyc.
lepiej sluchac sie lekarzy, ktorzy podkreslaja, ze po oddaniu krwi nie nalezy meczyc organizmu.
no i polecam pojawianie sie raz na te pare miesiecy w punktach krwiodawstwa. pobranie krwi nie boli, czasu duzo nie zajmuje, jak zauwazzl MarS mozna sobie wziasc nawet wolne z pracy czy ze szkoly jesli ktos chce, a mozna komus uratowac zycie.
swoja droga tez czytalem i slyszalem o tym, ze kobiety lepiej znosza oddawanie krwi, ale w punktach krwiodawstawa to przede wszystkim widuje mezczycn
Kuba
ps. no i mozna uszczesliwic znajomych pokazna paczka czekolad
Wysłany: 09-03-2007, 22:38
qdlaty napisał/a:
Nie wiem, jak długo krew się "odnawia"
z tego co wiem ok 7-8 tygodni trwa wyprodukowanie calej brakujacej krwi. dlatego nie nalezy jej oddawac czesciej nic co 2 miesiace. ale lekarzem to nie jestem, moze jest inaczej
Problem także w tym iiż nie mozna "bezbólowo" przestać oddawać. Następuje utrzymującą sie nadprodukcja czegoś tam i w ten sposób dochodzi do problemów z zaprzestaniem krwiodawstwa. Temat znany blizej lekarzom.
Nie zgodzę się z takim poglądem. Przez większość dorosłego życia oddawałem krew. Uzbierało się tego prawie 30 litrów. Gdy zacząłem nurkować wstrzymałem się z oddawaniem przez ponad dwa lata. Żadnych skutków zaprzestania nie zaobserwowałem (ani pozytywnych, ani negatywnych). Po dwóch latach wróciłem do oddawania krwi jednocześnie znacznie zwiększając czestotliwość nurkowania.
Moje doświadczenia w tym względzie wskazują, iż nie należy nurkować w dzień oddania krwi (0,45l) i ewentualnie w dzień następny (łatwiej o zmęczenie i zadyszkę). Na trzeci dzień nie widzę żadnej różnicy w sampoczuciu. Samopoczucie podczas i po nurkowaniach "bezdekompresyjnych" wykonywanych na drugi lub trzeci dzień po oddaniu krwi nie różniło się od nurkowań odległych w czasie od oddawania.
Postawiłbym hipotezę, iż od momentu nastania równowagi płynów w organizmie po oddaniu, wpływ oddania na proces dekompresji nie jest wielki. Zauważalny wpływ na wydolność może natomiast mieć obniżone stężenie hemoglobiny we krwi.
Powyższe jest wynikiem wyłącznie osobistego doświadczenia i może nie dotyczyć innych oddających krew.
Dla oszacowania wpływu oddania krwi na wydolność organizmu, można wykonać serię ćwiczeń wydolnościowych (Przed i po oddaniu, w dzień oddania i dni kolejne).
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 10-03-2007, 01:00
a wez mnie nawet nie denerwuj bo bede musial poszuakc nie wiem czy nie bylo na patofizjologi odnosnie zatrucia tlenkiem wegla. Poszukam, jak znajde to walne cos mooondrego
Dla oszacowania wpływu oddania krwi na wydolność organizmu, można wykonać serię ćwiczeń wydolnościowych (Przed i po oddaniu, w dzień oddania i dni kolejne).
Temat nie jest taki jednoznaczny. Nawet ministerstwo zdrowia refunduje leki, któe były honorowy dawca krwi przyjmować musi całę życie: po zaprzestaniu bycia krwiodawcą.
Podobno nadmierna aktywność powoduje jednak problemy w wieku emerytalnym i często wiąże sie z koniecznością trwałego przyjmowania leków.
O szczególy musiałbym popytać lekarzy, bo od nich to słyszałem.
Witam
Honorowi Dawcy Krwi nie mają żadnych leków refundowanych już od kilku lat. A co do tego ze w organizmie nastepuje nadprodukcja to jest to nieprawda, radze omijac lekarzy którzy coś takiego powiedzieli- ja przez kilka lat oddawałem krew regularnie od 3 lat tego nie robie i w zaden sposob to mi nie zaszkodzilo.- poczytaj krewniaków i pare innych stron + jesli to mozliwe wybierz sie do punktu krwiodastwa .
Pozdrówka
Robert
Spytam autora informacji:) poprostu wiem to z przypadkowej rozmowy.
A na stronie ministerstwa zdrowia jest informacja o lekach refundowanych, które kwriodawca musi przyjmowac po zaprzestaniu .....
Wysłany: 15-03-2007, 09:49
robin91 napisał/a:
Spytam autora informacji:) poprostu wiem to z przypadkowej rozmowy.
A na stronie ministerstwa zdrowia jest informacja o lekach refundowanych, które kwriodawca musi przyjmowac po zaprzestaniu .....
Oddawanie krwi obniża ilość krwi u dawcy. Krew zostanie uzupełniona w ciągu następnych dwóch, trzech dni, jednak ilość czerwonych ciałek krwi powróci do normy po dwóch tygodniach. dawcom sugeruje sie, aby zrobili czterodniowa przerwę od momentu oddania krwi do nurkowania; w tym czasie należy pic dużo napoi bezalkoholowych. Powinno sie również zrobi czterodniową przerwę pomiędzy nurkowaniem, a planowanym oddawaniem krwi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko